Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2023 08:01 - © В борба за "знания"
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1117 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 10.03.2023 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
10.03.2023г.

     Това е първата статия от български автор, която коментирам. При това от идейният ми противник вестник СЕГА. Просто заглавието "Пишете ми 6 или мама ще стреля!" ме застреля
image

И защото става въпрос за бъдещето на нацията.
"Реални ли са оценките на учениците? Защо има пълни отличници в клас, които след това изкарват по-ниски резултати на националното външно оценяване?", пише Силвия Георгиева.
Авторката разисква проблема за "натискът на родителите да се пишат по–високи оценки на децата им, който на немалко места води до изкуствено надуване на успеха".
Наскоро публикувах постингът «18.01 16:01 © О, Свещена тъпота!» за първото издание на забавно-образователната, младежка игра – викторина на БНТ "Това го знам".
Заглавието на постинга ми говори само по себе си.
"Директорът на 51–во училище в столицата Асен Александров решава обективно да провери нивото на учениците си. Той пуска така нареченото "директорско оценяване" на избрани от него класове – по математика за учениците в 6–ти клас и по български език и литература за тези в 11–ти клас, за да види какви са действителните постижения на възпитаниците му. Изненадата му се оказва огромна – въпреки че задачите за извънредното оценяване са били от общообразователната подготовка, тоест от учебниците, резултатите на всички деца са били минимум с една единица по–ниски от оценките им в клас", изнася пример Георгиева.
"Установих сериозно понижени резултати. Специално по математика за мен това е доказателство, че частните уроци повече вредят, отколкото помагат", смята Александров …
Александров обаче признава и другия набиващ се на очи извод – че учителите чисто и просто поставят по–високи оценки на учениците. Защо? Огромният родителски натиск е едно от обясненията". 
В гимназията по геометрия ми преподаваше майката на актрисата Параскева Джукелова.
Веднъж тя ми каза следното : "Пиша ти "двойка", защото баща ти ме е учил на математика".
При това е важно да се отбележи, че баща ми беше обществен фактор в града и неин колега.
Та такива ми ти работи при социализма с децата на партийната номенклатура.
"Не ми се живее от една седмица, кой ли не се обажда за промяна на дадена оценка. Ако уговаряш катаджия, това е корупция. А ако уговаряш учител да пише по–висока оценка на детето ти, това какво е?! Пак е същото", възкликна Александров на дискусия"
"Обективността на учителите, които са по–човеколюбиви и отстъпчиви, е силно затруднена от постоянните родителски обаждания, нетърпимо е понякога, макар че има и такива, при които подобни мурафети не минават", казва Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета", цитира авторката.
"По думите му въздействието на родителите на моменти е неприлично голямо – особено в 7–ми и 12–ти клас, когато всички искат само шестици".
"За завишените резултати принос има и некачественото преподаване – на учителя не му се занимава, претупва уроците, оставя учениците си да играят на телефоните си в час и съответно не поставя сериозни изисквания към тях. Макар и не масови, подобни случаи съществуват – шестица да се поставя дори за един–единствен отговорен въпрос, който вече е получил отговора си по време на учебен час от друг ученик. Написаното домашно или попълнената учебна тетрадка определено заслужават поощрение, но вероятно не редовно под форма на шестица в дневника. Понякога обаче учителите използват този похват, за да успеят да отговорят на нормативната уредба учениците да получат определен брой оценки за срок – от писмени, устни изпитвания, проекти, класни и така нататък. Да не пропускаме и отношението към един учител, чиито ученици имат само тройки и четворки, и друг, пишещ отлични оценки на възпитаниците си. "Много обичаме часа по география – правим каквото си искаме, на контролни преписваме и накрая почти всички имаме шестици", споделя шестокласник от столично училище", посочва примери авторката Силвия Георгиева.
"Природните науки – последна дупка на кавала"
Физици, химици, инженери на България не ѝ трябват, защото нямаме металургия, химическа, машиностроителна и прочие индустрии. Ние сме общество от юристи, актьори (в театъра и живота), певци, PR–и, администратори, застрахователи, банкери. И особено политици и обслужващите ги мисирки.
Е, от реалната икономика развито е строителството – на магистрали и на апартаменти.
Ама то, защото там най–много се краде (при магистралите) и най–лесно и мащабно се перат пари (в строителството на жилища и офис сгради).
"Ясно е, че когато всички са отличници, в действителност никой от тях не е. Шестицата може да успокоява временно детето и неговия родител, но в дългосрочен план прави лоша услуга и на двамата", заключава Силвия Георгиева.
Газетата пише и за други "болни теми" сред учащите се.
"По национални данни – всяко шесто дете в гимназиалния курс употребява някакво наркотично вещество. Най–често става въпрос за употреба на марихуана, в по–малка степен на стимуланти, синтетични наркотици, в най–малка степен – на кокаин (защото е скъп). През последните години има намаляване на употребата на канабис и марихуана сред учениците, но има леко увеличение на употребата на стимуланти – амфетамини, метаафетамини, екстази, които са по–рискови. Всеки пети е употребявал райски газ през живота си", цитира вестникът Александър Панайотов, доктор по социология и началник на Националния фокусен център към Националния център по обществено здраве и анализи.
image

Учениците вече употребяват по–рядко канабис и марихуана, но по-често – амфетамини, метаафетамини и екстази

Пак същият автор, Силвия Георгиева, пише в друга статия : "Българските тийнейджъри изпъкват сред връстниците си по света с предни позиции в редица вредни навици. Заемаме водещо място по употреба на алкохол и цигари, отличници сме и по консумация на сладки храни и безалкохолни напитки, а специално 15–годишните ни момчета са номер 1 за първи сексуален контакт на тази възраст".
Та такива ми ти работи в българската образователна система, работеща по програмите и управлявана от НПО–та на Сорос.

https://www.segabg.com/category-observer/pishete-mi-6-ili-mama-shte-strelya
https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2023/01/18/o-sveshtena-typota.1851823
https://www.segabg.com/category-education/vseki-shesti-gimnazist-e-upotrebyaval-narkotici
https://old.segabg.com/article.php?id=840731




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. nedovolen - В добрите стари времена книгите са ...
10.03.2023 08:20
В добрите стари времена книгите са се пишели от писатели. Чели са ги всички.
Сега книги пишат всички, но никой не ги чете.
:)))
цитирай
2. iw69 - Днес
10.03.2023 09:07
видиотяването на хората е превърнато във водещ добродетел...
цитирай
3. emelika - Преди няколко години, но пак в демократично време, дъщеря ми беше учител по география
10.03.2023 09:08
Какво ли не ме изуми от разказването за училището. Първо, привикването при директора, че успехът по география бил най-ниския, а училището от по-елитните и почти забраняващия съвет да не се пишат двойки. При отговор, че от горните класове дори не могат да изредят контитентите, реакцията - ще ги научат, ако им потрябва. Контролна - сред доста празни листове, ученик изписва две страници, но пълни глупости и естествено двойка. Той се жалва. А целият клас, единодушно почти - Госпожо, все пак е писал! За родителски натиск не си спомням, но такъв от класни ръководители, директор и самите ученици - много. Възможно да е бил индиректен - чрез класните и директора. Хвърлих око на първите контролни, за ориениране в знанието на предмета - смях се с глас, но после така се натъжих. Наистина - на къде вървим? И най-вече, упоритият спор за устояване на невежеството и фалшивите знания. Основен училищен критерии трябва да е не оценяването, не зубренето, а изграждане на умението да се мисли. Образователната система е върху гнили основи. Щастлива съм ,че познавам и истински учители - един от тях Тео - Теодоси Теодосиев.
цитирай
4. kvg55 - До 1. nedovolen
10.03.2023 10:01
Прав си!
Щом като и аз издадох книга.
цитирай
5. kvg55 - До 2. iw69
10.03.2023 10:02
Това е целта на глобалистите.
цитирай
6. kvg55 - До 3. emelika
10.03.2023 10:07
"Образователната система е върху гнили основи"
Нали НПО–та на Сорос владеят образованието ни.
цитирай
7. emelika - Като чуя за НПО
10.03.2023 11:21
Бягам надалече, дори плекалено надалече.
цитирай
8. kvg55 - До 7. emelika
10.03.2023 13:03
И аз като тебе.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5899380
Постинги: 2837
Коментари: 26142
Гласове: 34438
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930