Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2023 20:01 - © Резултатите от спечелената от Кадри битка
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1557 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 10.03.2023 23:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
10.03.2023г.

     Кадри Симсон е важен евроколхозен комисар. Тя е еврокомисар по енергетиката. При това в условията на война, икономически санкции и породената от тях енергийна криза.
"Тестът не е приключил. Току–що спечелихме първата битка и все още ни предстои дълга битка", казала Кадри, цитирана от Euractiv.
Това Кадри каза на 27–февруари на пресконференция след неформална среща на министрите на телекомуникациите, транспорта и енергетиката на страните членове на Еврокооперацията.
Първият ден от срещата започна с дискусии за енергийния пазар и енергийните доставки, с акцент върху подготовката за следващата зима и след това, се казва на сайта на Съвета на Европейския съюз.
Но каква битка е спечелила комисар Симсон? Това разбираме от следните нейни думи : "Според много стандарти Европа сега е по–енергийно сигурна, по–малко зависима [от] Русия и по–силна, отколкото беше преди година", казала тя пред журналистите.
Изразът "Сега Европа е по–енергийно сигурна (Europe is now more energy secure)" в частта му "по–енергийно" (now more energy – сега повече енергия) звучи глупавичко и формално и по същество, защото какво ще рече "по–енергийно"? Или е енергийно или не е. Виж, по–сигурна откъм обезпечаване с енергия, може да е.
В този смисъл икономисването на енергия, което еврочиновниците налагат на евроортаците, никак не се връзва с твърдението, че Европа е станала по–енергийна : "ЕС намали потреблението на газ с 20,1 % през август–ноември : Евростат", съобщава още Euractiv.
А битката, която комисар Симсон е спечелила, е битката с Руската федерация и разбира се лично с диктатора Владимир Путин – Европа е станала "по–малко зависима [от] Русия".
И в това изказване съзираме раздвоение – хем битката е спечелена, хем "още ни предстои дълга битка" – "long fight" – в единствено число.
И победата се състои в това, че "Днес можем да кажем, че енергийното изнудване на Русия се провали", обяви Симсон, добавяйки, че Европа вероятно ще приключи отоплителния сезон – период, който продължава от 1 октомври до 31 март – с над 50% запълнени хранилища, около двойно повече от колкото е било миналата година, пише Euractiv.
Но "няма място за самодоволство", предупреди тя, като посочи необходимостта от увеличаване на възобновяемите енергийни източници и по–нататъшна работа с международни партньори за осигуряване на газ за тази година.
Знаят те – Ден година храни (Day year food).image

Кадри се "къдри"

"Ясно е, че Европа е постигнала огромен напредък в управлението на доставките на газ от началото на войната. Но едно заключение е ясно. Все още не е приключило и следващата зима ще донесе нови предизвикателства", казала пък Еба Буш, министър на енергетиката на Швеция, която в момента е ротационен председател на Евроколхоза.
"Следващата зима, следващата зима"?!
Щом още отсега започват подготовка за "следващата зима", значи и сегашната зима не е била толкова поносимо лека. Парен каша духа. Макар че, както знаем (и Достоевски пише за това), юродивите са любимци и покровителствувани от господа бога наш и той е благодетел техен. И затова даде на юродивото население на Евроколхоза и
Незалежната поносимо мека зима.

Но още преди зимата, през септември, немското издание Merkur.de пише : "Електричеството и газът станаха изключително скъпи – и Германия е в енергийна криза …
Мюнхен – Германия и нейните граждани са в хватката на инфлацията … Потребителите виждат резултата, когато погледнат сметката си за ток или парно …
Индустрията и бизнесът също се сблъскват с понякога драстично повишени цени на енергията … компаниите също се борят да оцелеят поради увеличените разходи за енергия. Например германският производител на тоалетна хартия Hakle обяви фалит".
Frankfurter Allgemeine Zeitung пък предлага "Енергията в Германия – в графики, актуализирани ежедневно", където пише : "От началото на руската агресивна война в Украйна цената на газа на моменти се удвои, електроенергията поскъпна с една четвърт, а ценовите стълбове на бензиностанциите отбелязаха рекордни стойности от над 2,20 евро за литър бензин. Изведнъж поскъпна и нафтата за отопление".
image

Изменението на цената на бензин марка Е10 (нов стандарт на Евроколхоза, който заменя досегашният бензин А95–Е5) в евро за литър в Германия

До какво води енергийната криза разказва Аксел Джон в Tagesschau.de : "Рециклирането защитава околната среда и ресурсите. Но с изключително увеличените разходи за енергия, често едва ли си заслужава. И дори правителствената таванна цена на енергията не може да смекчи всичко. Посещение на място : В двора на компанията за рециклиране TKM в Ландау има планина от цветни алуминиеви капачки за бутилки. Тя е висока повече от два метра …
"Коронните капачки са необходими за ферментацията на шампанското. След това те идват при нас за повторна обработка", казва Райнхолд Льор. Управителят минава през двора и сочи остатъците от алуминиеви и пластмасови капачки за бутилки. "Общо поне 360 тона материал ни се доставя всеки месец и след това отново се обработва от нас … Във времена, когато опазването на околната среда става все по–важно, работната атмосфера в TKM с неговите 15 служители всъщност трябва да е отлична. Но не е. Причината : Много високите цени на енергията в Германия правят рециклирането все по–нерентабилно".
Така е в икономически най–развитата страна от Еврокооперацията. В другите е по–зле.
image

Мотопедът "Симсон" на Кадри Симсон стои в гаража поради скъпия бензин 

https://www.euractiv.com/section/energy/news/energy-battle-won-but-fight-not-over-says-eu-energy-chief/
https://www.consilium.europa.eu/en/meetings/tte/2023/02/27-28/
https://www.merkur.de/verbraucher/wirtschaft-energiekrise-deutschland-gaspreise-strom-russland-lebensmittel-medikamente-inflation-konsum-91787699.html
https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/zahlen-zu-strom-und-gas-wie-hart-die-krise-deutschland-trifft-18232227.html
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/konjunktur/recycling-energiekosten-101.html




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. mt46 - ...
10.03.2023 23:37
Най-правата линия е евроатлантическата...
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
11.03.2023 00:12
Замяната на една зависимост на Европа с друга не означава независимост , а пълна зависимост!

Лека нощ!
цитирай
3. krumbelosvet - Брюксел е във военна треска.
11.03.2023 03:49
Май "мозъчната смърт" спомената от Макрон по адрес на НАТО, е обзела цялата номенклатура на ЕС.
Бе някой да е чувал от една година НЕЩИЧКО решено от европарламентта? Освен, че си получава парите.
цитирай
4. kvg55 - До 1. mt46
11.03.2023 09:13
С течение на времето всяка права линия се изкривява. И с Априлската линия така стана.
цитирай
5. kvg55 - До 2. leonleonovpom2
11.03.2023 09:16
Доброволно приетата зависимост не е зависимост, а измекярство.
цитирай
6. kvg55 - До 3. krumbelosvet
11.03.2023 09:17
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайнен май суспендира Европейският парламент.
цитирай
7. nedovolen - Думам ти дъще, сещай се снахи. . . ...
11.03.2023 09:54
Думам ти дъще, сещай се снахо...
Пържим се на един и същ огън, нали сме в кюпа.
:)))
цитирай
8. kvg55 - До 7. nedovolen
11.03.2023 11:02
Е, в казана сме.
А ние българите даже сме на дъното.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5862155
Постинги: 2831
Коментари: 26063
Гласове: 34378
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930