Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01 19:01 - © "Шоу"–то на Хавиер Милей в Давос и въобще
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 477 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 20.01 20:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
20.01.2024г.

     Знаем че световните геополитически пауни са се събрали в Давос.
Там наскоро избраният за президент на Аржентина пазарен талибан, тоест либертарианец,  Хавиер Милей при първото си появяване на международната сцена пред Световния икономически форум в Давос в 23–минутна реч обявил : "Тук съм, за да ви кажа, че западният свят е в опасност, и то в опасност, защото тези, които трябва да защитават ценностите на Запада, са обединени от мироглед, който води неотменно към социализма. И следователно към бедност … [Капитализмът е] единствената икономическа система, която може да сложи край на глада и бедността … Благодарение на капитализма светът сега преживява най–добрия си момент. Никога не е имало време на по–голям и масов просперитет в цялата история на човечеството … Капитализмът на свободното предприемачество е не само единствената жизнеспособна система за прекратяване на глобалната бедност, но и единствената морално желана система за постигането ѝ … [Обръщайки се към бизнесмените, той казал] : не позволявайте да бъдете тормозени от вредители, които живеят единствено от държавата, не се предавайте на напредъка на държавата, която не е решение, а проблемът … Бедността, създадена от колективизма, не е измислица; Това е неизбежна съдба … Ние сме живели това, ние сме преживявали това, откакто решихме да живеем този модел … ставайки все по–бедни и по–бедни от ден на ден … Предприемачите, успешните бизнесмени са социални интереси (?), които допринасят за общото благосъстояние, без да присвояват богатството на другите (?). В крайна сметка един успешен предприемач е герой … [На път за Швейцария с бизнес полет Милей каза, че ще присъства на Световния икономически форум, за да] "култивира идеята за свобода във форум, замърсен от социалистическата програма за 2030–та година … Да живее свободата, по дяволите!", казал анархо–капиталистът цитиран от News Bulletin 247 и Elrebusque, който заключава : "Сега той трябва да отиде в Аржентина и да го докаже"
image

Той започна да го доказва чрез реализирането на План за стабилизиране на аржентинската икономика, който има за цел да възстанови икономиката чрез прекратяване на ендемичния фискален дефицит. За това следва "да се разрушат огромното количество регулации (повече от триста регламента), които възпрепятстваха, спъваха и спираха икономическия растеж", с което да се положат "основите за възстановяване на аржентинската икономика и да се върнат свободата и автономията на хората и се свали държавата от гърба им".
Указът за спешна нужда (El decreto de necesidad urgente, DNU), който Официалният бюлетин публикува, предвижда  радикална девалвация на песото, съкращаване броя на министерствата  и трансформиране на "всички" държавни компании в ООД–та с намерение за "по–късна приватизация" с цел дерегулиране на аржентинската икономика.
И макар указът все още да не е влязъл в сила, като се има предвид, че поради мащаба на реформите, които предлага, той трябва да бъде обсъден от Националния конгрес, след като Милей обяви този план, стотици протестиращи се събраха близо до сградата на Националния конгрес, за да продължат протеста с блъскане на тенджери и тигани (Cacerolazo)
image

image

image
, който около три хиляди души бяха провели часове преди това, като обиколиха улиците на центъра на Буенос Айрес, за да завършат, като се концентрират върху емблематичния Plaza de Майо пред Casa Rosada, седалището на президента на републиката.

Испанският El Pais пък отразява протестите в Аржентина с поредица от седемнадесет снимки.
"Граждани и синдикати мерят пулса на новия аржентински президент Хавиер Милей", отбелязва с френски хумор френският France 24 и конкретизира : "17 дни като президент и две масови демонстрации срещу него … Конгресът, между правителствения натиск и популистките искания … Мега указът на Милей е изправен пред лавина от съдебни дела".
В Аржентина се появи терминът "милейназо" (mileinazo), който Caras & Caretas ("Лица и Маски") обяснява като "гориво и месо над небесата в Аржентина … След девалвацията, приложена от аржентинското правителство от 118%, mileinazo вдигна официалния обменен курс до 800 песо за всеки долар, цената на горивото отново се покачи до 39% на помпите, въпреки че това не беше единственото нещо, което се увеличи, тъй като след скока на обменния курс цените в супермаркетите се ускориха, което беше средно 40% за продуктите на склад, добави още 16% в червените меса, за да завърши на 65% в тази област през уикенда … след "милейназо" ситуацията в аржентинските супермаркети е паническа. До края на годината се очаква радикален спад в продажбите … В супермаркетите месото започна да се продава за до 10 хиляди песо за килограм (същата експортна стойност), хранителните масла се утроиха в стойност и доставчиците спряха продажбите на големите супермаркети, докато обмислят колко надценка ще има на рафтовете … Увеличението на цените на горивата беше инициирано от Shell, но след 21 часа същото направи YPF, която концентрира над 50% от пазара на бензин и дизел. Увеличенията, които YPF прилага, са средно $185 на литър за бензин и надхвърлят $200 за дизел", пише Caras & Caretas и добавя : "За да бъде пълна картината, беше потвърдено, че премахването на субсидиите за транспорт и таксите за услуги ще започне през януари, където ще има много значителни увеличения, които ще изстрелят цената на минималния автобусен билет 
image

Всичко това започна да се случва в рамките на 24 часа след обявяването на mileinazo и освен това служителите на Министерството на финансите белосаха бизнес секторите : "абсолютна свобода на цените, това е голямата промяна в аржентинската икономика.
Откакто Милей спечели балотажа, повторното маркиране на рафтовете със стоки надхвърля 100 процента, а през последната седмица новите списъци добавиха увеличения с до 60 %".
image

Антиправителствени протести срещу икономическите реформи на аржентинския президент Хавиер Милей пред Върховния съд в Буенос Айрес, 27–ми декември 2023–та година

Моите приятели българските либертарианци от Института да свободен капитализъм "Атлас" имаха сайт. Българско либертарианско общество също имаше сайт. Преди време хлопнаха  кепенците и се приютиха безплатно във Facefook. Та Хавиер Милей, който според мен не е сам, решил да прилага либертарианските идеи в Аржентина. Абе тоя защо не се огледа около себе си. Например да види до какво доведе свободния капитализъм в Руската федерация.
В процеса на предизборната си кампания Милей рекъл : "Предпочитам да си отрежа ръката, отколкото да вдигна данъците", припомня elEconomista.
След като пое властта като президент започна да вдига данъците – данъка върху вноса от 7,5 % на 17,5 %, за износа с 15 %, както и други данъци, но ръката си не реже.
"Ако цените станат неконтролируеми, повишат се повече от три или четири пъти, аз самият ще легна на релсите", припомня думите на Борис Елцин малко преди прилагането на програмата за "шокова терапия" пък RB.RU. Оттогава обещанието за лягане на релсите се превърна в символ на неизпълнено обещание и безотговорност на властта. Та и Елцин не се просна на релсите, както Милей не си отряза ръката Е, паралелите се виждат с просто око.
Да погледне България, която тръгна да прилага папагалски [us]американския икономически модел и въобще [us]американския начин на живот. Глупава работа – Съединените щати са едни и никой не може да ги повтори, защото няма как да се създадат отново същите условия.
image

С един неприсъщ за либертарианец патос, аржентинецът е решен дори с юмруци, тоест с насилие, което също е в противоречие с либертарианските идеи за laissez–faire да наложи анархо–капитализма в Сребърната страна 

Лъвът, както беше известен по време на кампанията, беше много ясен и груб : "Няма възможна алтернатива на корекцията. Ще има шок!", пише La Vanguardia.
Обаче, "Това е последната лоша напитка, с която започва реконструкцията на Аржентина. Тоест, в края на пътя ще има светлина", успокоил вярващите му Хавиер Милей.
Новоизбраният президент, подчертава La Prensa, вярва, че страната ще стане просперираща. Но той изглежда разчита не на икономически лостове, а на помощта на висши сили, като непрекъснато цитира Стария завет : "Победата в битка не зависи от броя на войните, а от силите, идващи от небето".
"Велика Русия се надига от колене", каза друг един политически шоумен – Борис Елцин – в реч при встъпването в длъжността на президент на РСФСР на 10–ти юли 1991–ва година.
Милей го повтори : "Днес започва нова ера в Аржентина. Днес слагаме край на дълга и тъжна история на разпад и упадък и започваме пътя към възстановяването на нашата страна".
И двамата са за либерализъм в икономиката и политиката.
"Няма пари!", заяви Милей пред сградата на парламента, след като положи клетва като държавен глава и където го чакаха много негови последователи", донася Noticias.
А Борис Николаевич това още преди десетилетия го знаеше : "Парите не стигат, но трябва много да обичаш хората".
Той така виждаше бъдещето на Русия : "Аз съм оптимист за бъдещето и съм готов за енергични действия. Велика Русия се надига от колене! Ние определено ще я превърнем в просперираща, демократична, миролюбива, правова и суверенна държава. Работата, която е трудна за всички нас вече започна. Преминали през толкова много изпитания, ясно си представяме целите и можем да бъдем твърдо уверени : Русия ще се възроди!".
Развитието на Руската федерация при Елцин и след него го видяхме.
"… реконструкцията на Аржентина", " новата ера в Аржентина" и "възстановяването на нашата страна", живи и здрави, ни предстои да видим.
"Шоуто" на Хавиер Милей в Давос («Show» of Javier Millais in Davos). При първото си появяване на международната сцена, новият президент на Аржентина, който описва себе си като "анархо–капиталист", направи силна защита на необуздания капитализъм в реч в Давос в сряда, твърдейки, че "западният свят" е заплашен от "социализъм", пише News Bulletin 247.
А защо "западният свят" е заплашен от "социализъм"?
Защото "Съвременното буржоазно общество със своите буржоазни отношения на производство и размяна, с буржоазните отношения на собственост, което като с магия е създало такива огромни средства за производство и размяна, прилича на оня магьосник, който не може вече да се справи (виждаме че Колективният капиталистически Запад не се справя със собствените си и със световните проблеми) с извиканите чрез неговите заклинания подземни сили".
И социализмът е неизбежен, защото "Монополът на капитала (към който Хавиер Милей ще води Аржентина и който отдавна съществува в класически вид в Съединените щати) става окови за онзи начин на производство, който е стигнал до разцвет заедно с него и под неговия покрив. Централизацията на средствата за производство и обобществяването на труда стигат до една точка, когато те повече не се побират в своята капиталистическа черупка. Тя бива пръсната. Удря часът на капиталистическата частна собственост. Експроприаторите биват експроприирани".
А защо другарю Милей я докарахте до тука "западният свят" да е заплашен от "социализъм"?
Защото  "Невежеството е демонична сила и ние се опасяваме, че то ще бъде причина за още много трагедии …", тревожно ни предупреждава класикът Карл Маркс.
Ама не четете другари капиталисти, капиталистически и буржоазни идеолози, бе, не четете!
Ама то днес 

image

https://newsbulletin247.com/world/467771.html
https://elrebusque.com.ar/pronuncio-el-presidente-argentino-javier-mille-el-discurso-mas-duro-jamas-pronunciado-en-davos/
https://elrebusque.com.ar/viva-la-libertad-maldita-sea-la-argentina-miley-sorprende-en-davos/
https://es.euronews.com/2023/12/21/protestas-contra-las-medidas-de-milei-y-contundentes-anuncios-economicos-en-argentina
https://elpais.com/argentina/2023-12-27/las-protestas-contra-las-reformas-economicas-en-argentina-en-imagenes.html#
https://www.france24.com/es/am%C3%A9rica-latina/20231227-argentina-protesta-masiva-contra-milei-por-anuncios-de-duro-recorte-en-gasto-p%C3%BAblico
https://www.carasycaretas.com.uy/mundo/mileinazo-combustibles-y-carne-los-cielos-argentina-n69230
https://www.pagina12.com.ar/695008-la-bomba-de-los-precios
https://www.eleconomista.es/economia/noticias/12584133/12/23/milei-incumple-su-promesa-electoral-y-arranca-el-mandato-subiendo-impuestos.html
https://rb.ru/report/35657/2.html
https://vz.ru/world/2023/12/16/1244502.html
https://www.lavanguardia.com/internacional/20231210/9438745/sera-duro-ultimo-mal-trago.html
https://noticias.firenews.video/en-el-mundo/el-nuevo-presidente-de-argentina-ha-anunciado-una-nueva-era-para-el-pais-tras-un-shock-fiscal-porque-no-hay-dinero/
https://ru.wikiquote.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87_%D0%95%D0%BB%D1%8C%D1%86%D0%B8%D0%BD
https://elpais.com/argentina/2023-12-10/el-primer-discurso-de-javier-milei-como-presidente-de-argentina-en-12-frases.html
https://rg.ru/2013/12/29/reg-urfo/eltsin-site.html
https://www.marxists.org/bulgarsky/m-e/works/BKP50/T4/BKP50-4.pdf
https://www.marxists.org/bulgarsky/m-e/works/BKP50/T23/T23-KAPITALAT1.pdf
https://www.marxists.org/bulgarsky/m-e/works/BKP50/T1/BKP50-1.pdf

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. mt46 - ===
20.01 20:30
Обаче китайският икономически модел е пример за успешен капитализъм...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
20.01 20:58
Какъв капитализъм виждаш в Китай? Има единични частни предприятия, които използват наемен труд, но те са под контрола на комунистическото законодателство.
Политическата власт не принадлежи на буржоазната класа.
"Капитализмът" в Китай е Новата икономическа политика (НЕП) на Ленин.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5917437
Постинги: 2838
Коментари: 26154
Гласове: 34450
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930