Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01 11:01 - © Предотвратен е преврат в Киргизстан
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 541 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 20.01 17:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
20.01.2024г.

     Държавният комитет за национална сигурност (ДКНС) на Киргизстан задържа в различни градове на страната поддръжници на избягалия в САЩ прозападен активист Тилекмат Куренов (Тилекмат Кудайберген уулу) и скрилият се от силите за сигурност генерален директор на компанията KG Group Имамидин Ташов, по обвинения за участие в подготовката за насилствено завземане на властта в страната. Двама от арестуваните е трябвало да приемат парични преводи от [US]Америка, за да координират и плащат на организаторите на масовите протести. Така част от наглосаксонските агенти са обезвредени!
image

Имамидин Ташов и Тилекмат Куренов 

Председателят на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС) на републиката Камчибек Ташиев заяви, че Имамидин Ташов и неговият съучастник са искали да организират преврат. Той съобщи това на заседание на киргизкия парламент.
В съобщението на Държавния комитет за национална сигурност се казва, че задържаните са свидетелствали, че Ташов е финансирал подготовката за свалянето на правителството.
Съобщава се, че са извършени претърсвания в къщите, в които живее Ташов, иззети са луксозни автомобили, пари и бижута.
image

Председателят на ДКНС на република Киргизстан Камчибек Ташиев 

"На една от снимките [в една от къщите в Ташов] вниманието привлече книга, наречена "Грешни изчисления на пътя", написана от лидера на организацията FETЦ Фетуллах Гюлен", отбелязва турската информационна  агенция "Anaadolu".
Неотдавнашното посещение на министъра на външните работи и бивш директор на турската разузнавателна служба МИТ Хакан Фидан, може да е свързано с опасенията на турската страна, че на власт в Киргизстан могат да дойдат поддръжници на живеещия в Съединените щати проповедник Гюлен, който е обвинен в Турция за организирането на военен преврат през 2016–та година с цел сваляне от власт на президента Ердоган.
Киргизките сили за сигурност са знаели за подготовката на преврата в републиката и са наблюдавали отблизо организаторите му. Миналата есен вестник " Вечерний Бишкек " по инициатива на ръководителя на Държавния комитет за национална сигурност Камчибек Ташиев публикува статията "Отново ли готвят революция в Киргизстан?", в която се посочва, че в началото на септември 2023–та година , военнотранспортен самолет "Boeing C–17" пристигна в Киргизстан, доставяйки някакъв дипломатически товар на посолството на САЩ.
"Според местни проверени доверени източници това са били пари. Подобна доставка е имало през ноември 2019–та година, когато по същия начин в страната беше изпратен самолет с ценен товар на борда – 60 милиона долара. Скоро в страната беше извършен преврат (Третата революция е революция, започнала на 5–ти октомври 2020–та година на територията на Киргизстан като протест срещу предварителните резултати от парламентарните избори на Киргизстан, които се проведени предишния ден. На 15–ти октомври 2020–та година протестите довеждат до оставката на президента на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков, което слага край на революцията)", отбелязва изданието.
По–рано десант в Киргизстан направиха 26 доброволци от [us]американския Корпус на мира, забранен в Русия, пристигнали уж за преподавателска практика. Те са изпратени в шест региона на републиката.
"Корпусът на мира" работи в тясно сътрудничество с ЦРУ и други разузнавателни агенции на САЩ", припомня "Вечерний Бишкек", добавяйки, че "в допълнение към езиковото обучение, доброволците трябвало да събират и анализират данни на низово ниво". Казано с прости думи – да шпионират. И да изпращат доклади до висшестоящите".
В края на септември в Бишкек и Ош се проведе задушевна "вечерна среща" на възпитаници на [us]американските програми за обмен, по време на която, според публикацията, парите, доставени с "Боинга" в посолството на САЩ, трябвало да бъдат раздадени на "предварително избрани и обучени прозападни активисти за решаване на голяма задача".
В края на август и началото на септември [us]американската мрежова организация Internews Kyrgyzstan финансира проекта Bloggerbol. В продължение на четири дни младите киргизки блогъри бяха обучавани на "правилния" начин да създават съдържание по теми, свързани със социалния активизъм. След известно време про[us]американски медии и неправителствени организации започнаха атака срещу властите на републиката, срещу киргизките сили за сигурност и лично срещу ръководителя на Държавния комитет за национална сигурност Камчибек Ташиев.
"Публикацията във вестник "Вечерний Бишкек" беше забелязана от посолството на САЩ в Киргизстан" и те изразиха недоволството си от нея по затворени дипломатически канали, след което материалът беше премахнат, съобщава казахстанският портал Internet Elite.
Но статията вече беше разпространена в интернет и населението на републиката разбра, че външни сили подготвят нова "цветна революция".
САЩ и Британия последователно се сменят да ръководят организирането на преврати и цветни революции в републиката. Априлската революция от 2010–та година, по време на която беше свален президентът Курманбек Бакиев, беше оперирана от [us]американците. Оперативното ръководство на масовите протести след парламентарните избори през септември 2020–та година беше ръководено, както писахме, от британския посланик в Бишкек, един от най–добрите британски разузнавачи Чарлз Гарет.
Между месеците април и август 2020–та година той проведе поредица от тайни преговори и консултации с ръководството на прозападни партии и фондации : с председателя на партия "Ата Мекен" О. Текебаев, председателя на фонд "Прогрес" А. Турдукулов, а също така и с поддръжниците на бившите президенти Алмазбек Атамбаев и Роза Отунбаева. Снимките, публикувани в известния с разследванията си вестник "Дело N", показват сцени на комуникация на британеца с киргизките сили за сигурност и прехвърляне на пари към тях. Бившият президент на републиката Роза Отунбаева чрез своята Международна обществена фондация "Инициатива Роза Отунбаева" получи пари за организиране на протестни митинги, антиправителствени речи и масови изстъпления 
image

Както съобщава "Kyrgyz World",  "основната точка по време на тези разговори " са били инструкции как най–добре да се дискредитират и компрометират кандидатите за парламент от сегашното правителство. В навечерието на парламентарните избори Чарлз Гарет  "направи опит да обедини всички опозиционни сили, за да използва получения потенциал срещу сегашното правителство".
Усилията на Гарет да дестабилизира ситуацията в републиката бяха неуспешни, но щафетата беше подета от посланика на САЩ Доналд Лу, който през пролетта на 2021–ва година започна открито да се намесва във вътрешните работи на Киргизстан, указвайки, както писахме, на киргизките власти как да се борят с корупцията и организираната престъпност. "[US]Американският дипломат видно работи като заместник на председателя на Държавния комитет за национална сигурност Камчибек Ташиев", иронизира колумнистът на "Вечерний Бишкек"  Анвар Ажиев 
image

Тогава Доналд Лу нарече мерките на правителството за борба с организираната престъпност "недостатъчни", на което киргизкото министерство на външните работи отговори, че изявленията на дипломата съдържат елементи на намеса във вътрешните работи на страната.
Като указват на киргизките власти как да се борят с престъпността и корупцията от една страна, от друга страна [us]американците прикриват и обгрижват избягалите на Запад. Когато ръководителят на Държавния комитет за национална сигурност на републиката Ташиев заяви, че "ако посланикът искрено иска да се бори с престъпността, тогава [us]американците трябва да задържат и екстрадират бившия депутат Аскарбек Шадиев", обвинен в пране на доходи от престъпна дейност в крупни размери, Доналд Лу не отговори на това искане. А в отговор на искането на Бишкек да помогне за връщането в родината на корумпирания чиновник Максим Бакиев, който се укриваше в Британия и е осъден задочно на доживотен затвор в Киргизстан, Съединените щати демонстративно прекратиха наказателното му дело.
Този път ударната информационна сила на прозападната опозиция беше порталът Kloop.kg, който влезе в открит конфликт с висшето ръководство на страната и започна да публикува своите "разследвания", след което беше блокиран и сега работи само чрез VPN.
Силите за сигурност на Киргизстан обаче изпревариха евентуален опит за преврат и неутрализираха [us]американските агенти в републиката. Наглосаксонските посланици могат само да си гризат ноктите и да очакват мъмрения от Вашингтон и Лондон.
Владимир Прохватилов в Аналитический портал «Фонд стратегической культуры»

Войната на Колективния Запад, особено на наглосаксите срещу Руската федерация е жестока и се води по всички фронтове и с всякакви оръжия и средства. Но в Киргизстан трева не пасат и вече са разбрали лицемерната загриженост на задграничните наглосаксонски ментори.

https://www.fondsk.ru/news/2024/01/15/v-kirgizii-predotvraschyon-gosudarstvennyy-perevorot.html
https://t.me/vzoreast/2703
https://economist.kg/novosti/2024/01/10/glava-kg-group-khotiel-orghanizovat-ghosudarstviennyi-pierievorot-kamchybiek-tashiiev/
https://www.aa.com.tr/ru/%D0%BC%D0%B8%D1%80/%D0%B2-%D0%BA%D1%8B%D1%80%D0%B3%D1%8B%D0%B7%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2-%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%BF%D1%8B-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B5%D0%B9-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8/3106374
https://stanradar.com/news/full/53403-zapreschennaja-statja-v-kyrgyzstane-snova-gotovjat-revoljutsiju.html
https://internetelite.org/nsk/kamchybek-tashiev-boeing-c-17-i-vechernij-bishkek-istoriya-sliva.html
https://fondsk.ru/news/2020/10/07/kto-dirizhiruet-popytkoj-perevorota-v-kirgizii.html
https://kyrgyzworld.org/destabiliziruyushhie-kyrgyzstan/
https://kg.usembassy.gov/ru/ambassador-donald-lus-remarks-at-the-2020-internews-stremlenie-awards-ru/
https://twitter.com/MFA_Kyrgyzstan/status/1335968811032457217
https://www.vb.kg/doc/397827_posol_ssha_nabivaetsia_v_zamestiteli_k_tashievy.html

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5959640
Постинги: 2839
Коментари: 26156
Гласове: 34454
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930