Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2023 10:01 - © Величие и падение на футболерите
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 534 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 20.11.2023 10:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
20.11.2023г.

image
     Браво на футболните запалянковци!

Не заради погромите – това е осъдително. А за единството им в борбата срещу "недъзите в българския футбол", породени от некомпетентното и порочно бих казал администриране на националното първенство и националния отбор от страна на Българския футболен съюз.
Дори на тях, най–всеотдайните, най–преданите, понасящите унизителни загуби на клубните им и на националния отбор, но не преставащи всеотдайно да подкрепят и обичат, им е писнало от простотиите и глупостите на чиновниците в Българския футболен съюз.
За евентуални престъпления като корупция, злоупотреби, "черно тото" и прочие, когато се произнесе независимият и компетентен български съд.
Радостните преживявания от футболното лято през 1994–та година в Съединените щати на XV–то световно първенство по футбол никога няма да се изличат от паметта на хората, които са ги преживяли – било на живо на стадионите, било пред телевизора.
Тогава, наскоро си бяхме купили цветен телевизор "Голдстар", паметния мач на "Парк дьо Пренс" го гледах на черно–белия "София 21", с момчето, което беше на четири години, след  всеки наш гол тичахме от единия балкон на другия, пукахме с един тапешник и викахме към отсрещния вход "Хвърляйте бомбите". А бомбички наистина трещяха на поразия.
image

Победният шут на Емил Костадинов на 17 ноември 1993–та година на "Парк дьо  Пренс

Този победен гол на Емил Костадинов в квалификациите ни класира на Световното в Съединените щати и от него тръгна победния път там на Пеневата чета.
След първия мач Нигерия – България 3:0, всички бяхме отчаяни. А в този мач, както и във всички останали до края на турнира, Емил Костадинов беше абсолютна "дупка". От отбора отсъстваше и Любо Пенев. Но все пак имахме Христо Стоичков, "железният" Трифон Иванов, "бичмето", както го наричах, защото беше здрав и надежден като "бичме". Както бичметата държат дъските на пода, така и Трифон с мълчаливецът Петър Хубчев държаха непристъпни подстъпите към "този фантастичен, този невероятен Боби Михайлов". Вратарят Боби и Наско Сираков бяха най–опитните в отбора. Отдясно и отляво, напред–назад, като прелки предяха Емил Кременлиев и Цанко Цветанов, пресичайки отдалече опитите за центриране. Красимир Балъков и Йордан Лечков виртуозно си прехвърляха един на друг топката и правенето на играта в центъра на терена. Не умеещият да борави умело с думите, за разлика от топката, Златко Янков, за мен заедно с Трифон, най–концентрираният в играта футболист по време на мач, перфектно поставил кълбото на "златната" глава на Лече, което ни класира на полуфиналите. Не можем да не споменем и универсалните Ивайло Йорданов и Илиян Киряков и всички останали, взели малко или повече участие в мачовете и вкарали голове.
image

Комбинацията Златко Янков – Йордан Лечков – вратата на Бодо Илгнер

От Пеневата чета, тримата които управляват националния футбол се оказаха най–посредствени и некадърни администратори. Наско Сираков управлява ПФК "Левски". Доколко успешно ще се види след време. Засега още няма успехи. Но прояви смелост и се нае с тежката задача. Балъков е директор във футболен клуб. Но не само лоши администратори – двама от тримата не се опитаха в треньорското поприще. За Лече прочетох, че за две години бил играещ треньор на ФК "Сливен". И Стоичков се опита, и Хубчев, и Балъков. Най–способен и успешен треньор излезе Чичовото. Ама то си има чичо Митко, който да го наставлява и му разкрива тънкостите на занаята. А Камата, притежателят на "Златната топка", се занимава с една според мен не съвсем достойна и почтена работа – да рекламира за пари хазартни игри.
image

Това е среден пръст. Медиите твърдят, че е на вицепрезидента на БФС Емил Костадинов

"Недъзите в българския футбол" не са от вчера и държавната власт се занимава с тях не от вчера – при социализма другарят Тодор Живков. Сега министър–председателят и парламента.
"Слабата игра и логичният завършък на двата мача срещу отборите на Перу и ГФР, неубедителното представяне и в третия мач срещу отбора на Мароко отново разкриха недъзите във футбола, които се повтарят години наред. Не само това. Отново изпъкна несъстоятелността на възприетата и упорито прилагана неправилна концепция за тактическа, физическа и морално–волева подготовка и стил на игра. Никой от нас не е искал победа на всяка цена и над всички отбори. Но зрителите видяха на телевизионния екран отбор, чиято игра беше под всякаква критика, беше игра вяла, бездейна, объркана. Можеш да загубиш от силен противник, след като си дал всичко, на което си способен. Непростимо е обаче, когато не се използват докрай всички възможности, не се проявяват в най–пълна мяра устрем и желание за победа, когато е принизено чувството за обществена отговорност, за патриотизъм и любов към българското име …
image

Уводната статия на вестник "Работническо дело" от 13–ти юни 1970–та година, озаглавена "Докога ще се търпят недъзите в българския футбол?"

Съществени слабости има във физкултурните дружества, където състезателите от ранна възраст трябва да придобиват необходимите качества в съответствие с изискванията на високото спортно майсторство и морално–волевата устойчивост. Именно дружествените отбори са оная "лаборатория", която е длъжна да подготвя и възпитава млади, талантливи и скромни състезатели, да влива свежа струя в националния отбор. С други думи, равнището на представителния отбор зависи преди всичко от състоянието на футбола в дружествените отбори", пише в статията.
Актуално нали? Само като си помислиш за "оная "лаборатория", която е длъжна да подготвя и възпитава млади, талантливи и скромни състезатели, да влива свежа струя в националния отбор" – днешните "дружествени отбори" – и те напушва неистов смях и скърцаш със зъби.
"Премиерът Денков поиска от ФИФА да отстрани Борислав Михайлов; Безпрецедентна стъпка в българския спорт предприе премиерът Николай Денков. По–рано днес той обяви, че е изпратил писмо до централата на УЕФА и до контролната етична комисия на УЕФА с искане да чуе тяхното становище по погромите около мача България – Унгария. А малко по–късно изпрати писмо и до президента на световната футболна централа ФИФА – Джани Инфантино, с искане да бъде отстранен от длъжност президентът на БФС Борислав Михайлов "в съответствие с правата и отговорностите, посочени в устава на ФИФА", пише СЕГА
image

Паралелно стана ясно, че шефът на БФС Борислав Михайлов трябва да се яви на изслушване пред парламентарната комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта. По предложение на депутатката от ДСБ Кристина Петкова той трябва да отговори на въпросите : Какви са причините за създадената ситуация с мача България – Унгария? Чия е била препоръката да се играе на друго място, при закрити врата и без фенове?
Но нещата са много по–страшни : "Прокуратурата ще разследва БФС за "черно тото"; Разпоредена е проверка за нарушения и престъпления включително на президента Борислав Михайлов; Дейността на Българския футболен съюз ще стане обект на прокурорско разследване, обявиха от прокуратурата. За евентуални финансови, хазартни и други престъпления ще бъде проверяван включително президентът на футболната централа Борислав Михайлов. Вече час шефът на БФС е на разпит в Антикорупционната комисия на площад "Света Неделя" в София, съобщи "24 часа". Той влезе малко преди 14:00 часа
image

"По разпореждане на изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов прокуратурата се самосезира във връзка с множество публикации в медиите, съдържащи информация за допуснати нарушения и / или престъпления от различен характер (разходване на публичен ресурс, "черно тото" и други) от страна на ръководството на Българския футболен съюз, в това число и от президента на федерацията Борислав Михайлов. Работата по проверката е възложена на Софийска градска прокуратура (СГП)", пише на сайта на ПРБ.
Сърбите имат син цвят в знамето си – ние нямаме. Защо тогава в началото на мача със Сърбия при слушането на националните химни нашите бяха облечени в сини якета? Някой от БФС може ли да даде смислено обяснение за тази идиотщина?
image

А Илиан Илиев е точният човек за треньор на националния отбор по футбол.

https://trud.bg/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BF%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D1%8A%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81/
https://www.24chasa.bg/index.php/sport/article/6321566
https://www.segabg.com/hot/category-sport/premierut-denkov-poiska-fifa-da-otstrani-borislav-mihaylov
https://prb.bg/bg/news/67439-po-razporezhdane-na-i.f.-glaven-prokuror-borislav-sarafov-sgp-zapochva-proverka-
https://www.segabg.com/hot/category-sport/prokuraturata-shte-razsledva-bfs-za-cherno-toto

© Красимир Говедаров, Главен експерт



Тагове:   България,   Сърбия,   футбол,   Тодор Живков,   Мароко,   УЕФА,   Камата,   Боби Михайлов,   Наско Сираков,   Христо Стоичков,   Илиан Илиев,   Черно тото,   бфс,   Съединените щати,   фифа,   прокуратура,   Златната топка,   запалянковци,   погром,   ПФК Левски,   Емил Костадинов,   вестник Сега,   Петър Хубчев,   Бодо Илгнер,   24 часа,   Трифон Иванов,   Чичовото,   Парк дьо Пренс,   Български футболен съюз,   Джани Инфантино,   20 ноември,   вестник Работническо дело,   главен прокурор Борислав Сарафов,   XV–то световно първенство по футбол,   телевизор Голдстар,   черно–белия София 21,   Нигерия – България 30,   Емил Кременлиев и Цанко Цветанов,   Красимир Балъков и Йордан Лечков,   Златко Янков,   Ивайло Йорданов и Илиян Киряков,   ФК Сливен,   Перу и ГФР,   Докога ще се търпят недъзите в българския футбол,   Антикорупционната комисия на площад Света Неделя в София,   Софийска градска прокуратура СГП,


Гласувай:
5


Вълнообразно


1. nedovolen - В слаба държава трудно се получава ...
20.11.2023 12:21
В слаба държава трудно се получава силен футбол.
В гимнастиката примерно имаме известни постижения, но родителските тела си плащат за децата от 3-4 годишни.
А за футбола.
:-)))
цитирай
2. nedovolen - Понеже никой не се е "изход...
20.11.2023 15:39
Понеже никой не се е "изходил", да добавя. И бистришкия тигър да го възседне, и папата, все тая.
За мен футбол е 20 празни глави търчат след една съвсем празна. Комшията вика, ама те са 22. Аз, две са на вратите, повечето на трибуните и телевизора.
:-)))
цитирай
3. kvg55 - До 1. nedovolen
20.11.2023 16:59
Обикновено отрочетата на тези, които могат да плащат, не са от най–талантливите.
цитирай
4. kvg55 - До 2. nedovolen
20.11.2023 17:04
Ти да не би да играеш шахмат?
Учителят по физическо възпитание в института, който беше хандбалист, на въпроса на колега студент има ли шахматна секция в института и града, отговори, че този малоумен спорт не се практикува.
цитирай
5. nedovolen - К4
20.11.2023 17:44
Предизвкан съм да потретя.
Да, играех шахмат. Като малък, баща ми (+) ме научи. Като започнах да го бия, се отказа и ме предаде по-нататък.
:-)))
цитирай
6. kvg55 - До 5. nedovolen
20.11.2023 19:33
Да, разбрано. Определено имаш високомерно отношение към другите спортове.
Спомням си една карикатура : двама играят шахмат, победеният събаря фигурите на пода и донася едни боксови ръкавици на победителя, а той вече е наденал своите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5924101
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34451
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930