Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2022 15:01 - © US–Ченгетата на истината и BG–Политиците на истината
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1966 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 12.11.2022 15:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
12.11.2022г.

image
     US–Американското Министерство на вътрешната сигурност (The United States Department of Homeland Security (DHS) все повече се превръща в министерство на истината.
За това пише The Intercept (Прехващането) : "Министерството на вътрешната сигурност тихо разширява усилията си за ограничаване на речта, която смята за опасна, установи разследване на The Intercept. Години на вътрешни бележки, имейли и документи на DHS – получени чрез изтичане на информация и текущо съдебно дело, както и публични документи – илюстрират екстензивни усилия на агенцията да влияе върху технологичните платформи.
image

Печатът на Министерството на вътрешната сигурност на Съединените щати

Работата, голяма част от която остава неизвестна на американската общественост, стана по–ясна по–рано тази година, когато DHS обяви нов "Съвет за управление на дезинформацията" : панел, предназначен да контролира дезинформацията (misinformation) (фалшива информация, разпространявана неволно), дезинформацията (disinformation) (фалшива информация, разпространявана умишлено ) и злонамерената информация (malinformation) (споделена фактическа информация, обикновено извън контекста, с вредни намерения), за която се твърди, че застрашава интересите на САЩ. Докато бордът беше широко осмиван, незабавно намален и след това затворен в рамките на няколко месеца, други инициативи са в ход, тъй като DHS се насочва към наблюдение на социалните медии сега, след като първоначалният му мандат – войната срещу тероризма – е прекратен".

Впечатление прави съществуването на три отделни думи за различни видове дезинформация.
Е, това говори за дълбоко познаване на теорията и практиката на дезинформацията.
Ескимосите, които постоянно живеят сред снега, имало няколко думи за обозначаването му.
Специалистите, които се занимават с дезинформация, имат няколко думи за обозначаването ѝ.
"Зад затворени врати и чрез натиск върху частни платформи правителството на САЩ използва властта си, за да се опита да оформи онлайн дискурса. Според протоколи от срещи и други записи, приложени към дело, заведено от главния прокурор на Мисури Ерик Шмит, републиканец, който също се кандидатира за Сената, дискусиите варират от мащаба и обхвата на правителствената намеса в онлайн дискурса до механиката на рационализиране на исканията за сваляне на невярна или умишлено подвеждаща информация", казва The Intercept.
"… имаме нужда от медийна инфраструктура, която да бъде държана отговорна", заявила авторитетно на среща през март по въпроса Лора Дехмлоу, служител на ФБР.
Циркулирането на "подривна" информация в социалните медии може да подкопае подкрепата за правителството на Съединените щати, опасявали се us–служители по сигурността.
image

"Отдела за управление на дезинформацията" към DHS по време на работа

"Съществува формализиран процес за правителствени служители директно да маркират съдържание във Face
fook или Instagram и да поискат то да бъде ограничено или потиснато чрез специален портал на Facefook, който изисква имейл адрес на правителство или правоприлагащи органи. Към момента на писане "системата за заявки на съдържание" на facebook.com/xtakedowns/login все още е активна. DHS и Meta, компанията майка на Facefook, не отговориха на искане за коментар. ФБР също отказа коментар
Мисията на DHS за борба с дезинформацията, произтичаща от опасенията около руското влияние в президентските избори през 2016–та година, започна да се оформя по време на изборите през 2020 година и заради усилията за оформяне на дискусиите около политиката за ваксините по време на пандемията от коронавирус. Документи, събрани от The Intercept от различни източници, включително настоящи служители и публично достъпни доклади, разкриват еволюцията на по–активни мерки от страна на DHS.
Според чернова на Четиригодишния преглед на вътрешната сигурност на DHS, основен доклад на DHS, очертаващ стратегията и приоритетите на отдела през следващите години, отделът планира да се насочи към "неточна информация" по широк кръг от теми, включително "произхода на Covid–19 пандемията и ефикасността на ваксините срещу Covid–19, расовата справедливост, изтеглянето на САЩ от Афганистан и естеството на подкрепата на САЩ за Украйна"
image

Включването на изтеглянето на САЩ от Афганистан през 2021 година е особено забележително, като се има предвид, че републиканците в Камарата на представителите, ако вземат мнозинство по време на междинните избори, обещаха да го разследват.
Как дезинформацията се дефинира от правителството не е ясно артикулирана и присъщият субективен характер на това, което представлява дезинформация, предоставя широка възможност за служителите на DHS да вземат политически мотивирани решения относно това какво представлява опасна реч
DHS оправдава тези цели – които са се разширили далеч отвъд първоначалния си обсег на чуждестранни заплахи, за да обхванат дезинформация с произход от страната – с твърдението, че терористичните заплахи могат да бъдат "изострени от дезинформация и дезинформация, разпространявана онлайн". Но похвалната цел за защита на американците от опасност често се използва за прикриване на политически маневри. През 2004 година, например, служители на DHS са изправени пред натиск от администрацията на Джордж У. Буш да повишат националното ниво на заплаха от тероризъм, в опит да повлияят на избирателите преди изборите, според бившия секретар на DHS Том Ридж. Американски служители рутинно са лъгали по редица въпроси, от причините за войните във Виетнам и Ирак до по–скорошното им заблуждение относно ролята на Националните здравни институти във финансирането на изследването на коронавируса на Института по вирусология в Ухан
Не е ясно до каква степен инициативите на DHS засягат ежедневните социални емисии на американците. По време на изборите през 2020 година правителството маркира множество публикации като подозрителни, много от които след това бяха премахнати, разкрити са документи, цитирани в делото на главния прокурор на Мисури. А доклад от 2021 година на Election Integrity Partnership в Станфордския университет установи, че от близо 4800 маркирани елемента, технологичните платформи са предприели действия върху 35 процента – премахване, етикетиране или меко блокиране на реч, което означава, че потребителите са могли да видят съдържание само след заобикаляне предупредителен екран. Изследването е направено "в консултация с CISA", Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата
image

Преди изборите през 2020 година технологични компании, включително Twitter, Facefook, Reddit, Discord, Wikipedia, Microsoft, LinkedIn и Verizon Media, се срещаха ежемесечно с ФБР, CISA, DHS и други представители на правителството. Според NBC News срещите са били част от инициатива, която все още продължава, между частния сектор и правителството за обсъждане на това как фирмите ще се справят с дезинформацията по време на изборите.
Имейли между служители на DHS, Twitter и Центъра за интернет сигурност очертават процеса за такива заявки за сваляне през периода до ноември 2020–та. Бележките от срещата показват, че технологичните платформи ще бъдат призовани да "обработват отчети и да предоставят навременни отговори, включват премахването на докладваната дезинформация от платформата, където е възможно". На практика това често означаваше, че държавните служители по изборите изпращат примери за потенциални форми на дезинформация на CISA, която след това ги препраща на компаниите за социални медии за отговор.
Домейнът на CISA постепенно се разшири, за да обхване повече теми, за които смята, че представляват критична инфраструктура. Миналата година The Intercept съобщи за съществуването на поредица от полеви разузнавателни доклади на DHS, предупреждаващи за атаки срещу клетъчни кули, които той свързва с теоретиците на конспирацията, които вярват, че 5G кулите разпространяват Covid–19. В един доклад на разузнаването се посочва, че тези теории на конспирацията "подбуждат атаки срещу комуникационната инфраструктура".
CISA защити своите процъфтяващи органи за мониторинг на социалните медии, заявявайки, че "след като CISA уведоми платформа за социални медии за дезинформация, платформата за социални медии може самостоятелно да реши дали да премахне или промени публикацията". Но както показват документите, разкрити от делото в Мисури, целта на CISA е да направи платформите по–отзивчиви към техните предложения", разказва статията в The Intercept.
"През юни Консултативният комитет на DHS, който включва директора на Twitter по правна политика, доверие и безопасност Виджая Гаде и професора от Университета на Вашингтон Кейт Старбърд – изготви доклад до директора на CISA, призоваващ за експанзивна роля на агенцията при оформянето "информационната екосистема". Докладът призовава агенцията да следи отблизо "социални медийни платформи от всякакъв размер, мейнстрийм медии, кабелни новини, хипер партийни медии, ток радио и други онлайн ресурси". Те твърдят, че агенцията трябва да предприеме стъпки, за да спре "разпространението на невярна и подвеждаща информация", с акцент върху информация, която подкопава "ключови демократични институции, като съдилищата, или от други сектори, като финансовата система, или обществеността – здравната система". За да постигне тези широки цели, се казва в доклада, CISA трябва да инвестира във външни изследвания за оценка на "ефикасността на интервенциите", по–специално с изследвания, които разглеждат как може да се противодейства на предполагаемата дезинформация и колко бързо се разпространяват съобщенията", са казва още в Доклада на Консултативният комитет на DHS
image

При създаването на Съвета за управление на дезинформацията отзивите били такива :
"Кой от нас смята, че правителството трябва да добави към списъка си със задачи задачата да определя кое е истина и кое е дезинформация? И кой смята, че правителството е в състояние да каже истината?", написа медийният критик на Politico Джак Шафър.
"Нашето правителство произвежда лъжи и дезинформация в промишлен мащаб и винаги е така. То свръхкласифицира жизненоважна информация, за да попречи на собствените си граждани да станат по–мъдри. Плаща се на хиляди сътрудници на пресата да си играят да крият салама с факти", обяснил нагледно работата на правителството Джак Шафър.
Е, и нашето правителство "произвежда лъжи и дезинформация в промишлен мащаб". И не само правителството, а и другите институции. Така че не сме по–назад от us–американците.
"Черновата на Четиригодишния преглед на вътрешната сигурност на DHS за 2022 година, прегледан от The Intercept, също потвърждава, че DHS разглежда въпроса за справяне с дезинформацията и зловредните слухове като нарастваща част от основните си задължения. Въпреки че "борбата с тероризма остава първата и най–важна мисия на отдела", отбелязва той, "работата на агенцията по тези мисии се развива и е динамична" и сега трябва да се адаптира към терористичните заплахи, "изострени от дезинформация и дезинформация, разпространявана онлайн", включително от "вътрешни яростни екстремисти".
Е, към "вътрешни яростни екстремисти" могат да се прикачат и политическите противници.
Марк Цукърбърг публично призна, че подконтролните му платформи ограничават разпространението на репортажите на New York Post след разговор със служители на
ФБР.

Накрая авторите Кен Клипенщайн и Лий Фанг правят следните изводи за работата на DHS :
– Въпреки че DHS затвори спорния си "Борд за управление на дезинформацията", стратегически документ разкрива, че основната работа продължава;
– DHS планира да се насочи към неточна информация относно "произхода на пандемията от Covid–19 и ефикасността на ваксините срещу Covid–19, расовата справедливост, изтеглянето на САЩ от Афганистан и естеството на подкрепата на САЩ за Украйна";
– Facefook създаде специален портал за DHS и правителствени партньори, за да докладват директно дезинформация.

https://theintercept.com/2022/10/31/social-media-disinformation-dhs/
https://www.fondsk.ru/news/2022/11/09/amerikanskoe-ministerstvo-pravdy-vtorgaetsja-v-socseti-57634.html

И бай Дън се нареди сред доносниците на DHS и CISA.
"Мисля, че сътрудничеството и / или техническите връзки на Илон Мъск с други страни си струва да бъдат разгледани. Независимо дали той прави нещо неподходящо, аз не предполагам това. Предполагам, че работи – заслужава си да бъде разгледано", казал той в Бележки на президента Байдън на пресконференция на 09–ти.
image

Пръдливият Забраванко предупреждава Илон Мъск за връзките му с други страни 

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2022/11/09/remarks-by-president-biden-in-press-conference-8/

А у нас веднага се прилага челният us–американски опит – "Демократична България" предлага промяна в Закона за електронната търговия, която да осветли неистинските и анонимни потребителски профили в социалните мрежи. Целта е големите онлайн платформи да прилагат серия от технически мерки за ограничаване на така наречените тролове в периода на предизборната кампания, както и две седмици преди началото ѝ, пише в мотивите на депутатите", съобщава вестник СЕГА.
"Големите онлайн платформи изпращат обобщена информация за идентифицираните профили и действията, предприети срещу тях, на координатора на цифровите услуги и на Централната избирателна комисия", пишело в законопроекта.
"Координаторът на цифровите услуги определя списък с големите онлайн платформи, които системно осъществяват модерация и попадат в обхвата на този закон", казва законопроектът. Имуществената санкция, която се предвижда, ако големите онлайн платформи не изпълнят задълженията си, може да достигне до 1 на сто от световния (?) годишен оборот".

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/nov-zakon-izkarva-na-svetlo-trolovete-socialnite-mrezhi




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. missana - Илон Мъск трябва много да внимава какво прави,
12.11.2022 16:34
защото може да я загази здраво.
цитирай
2. kvg55 - До 1. missana
12.11.2022 17:18
Трябва да не си говори с Путин.
цитирай
3. mt46 - ...
12.11.2022 19:51
Тази тема ми е сложна... Не може ли да пишеш по-накратко, без излишни подробности?...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
12.11.2022 20:47
Аз ако съм многословен, здраве му кажи.
Но днеска е събота и имаш повече време да четеш, затова материалът е по дълъг от обичайното.
А темата за цензурата, манипулирането и дезинформирането би трябвало да те интересува.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5903906
Постинги: 2838
Коментари: 26145
Гласове: 34442
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930