Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2022 15:01 - © Тънкостите на протокола
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1363 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 20.07.2022 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
20.07.2022г.

     В средата на месеца президентът на Съединените щати се разходи из страните от Близкия Изток в опит да привлече съмишленици за каузата "Унищожаване на Руската федерация". И понеже приказките на Пръдливия Забраванко Джо вече не са интересни за света, да видим какво отговори бившият стратегически партньор на янките Саудитска Арабия.
Четем Комюникето от Джеда : Съвместно изявление на Съединените американски щати и Кралство Саудитска Арабия, публикувано в сайта на Белия дом :
По покана на пазителя на двете свещени джамии, крал Салман Бин Абдулазиз Ал Сауд, президентът Джоузеф Р. Байдън проведе официално посещение в Кралство Саудитска Арабия на 15–16 юли 2022 година.
В края на тази среща двете страни издадоха това комюнике, очертаващо стратегическото партньорство между Кралство Саудитска Арабия и Съединените щати през следващите десетилетия с цел напредък на техните взаимни интереси и напредък на обща визия за по–мирен, сигурен, проспериращ и стабилен Близък изток.
Така. Още в началото забелязваме изключително за излизащо от Белия дом съобщение явление, а именно – на първо място в съобщението е поставено Кралство Саудитска Арабия, а не Съединените щати, както е било винаги в съвместни документи.
Стратегическо партньорство : Общи приказки като "Двете страни направиха преглед на историческите отношения и партньорство между Кралство Саудитска Арабия и Съединените американски щати, установено преди близо осем десетилетия със срещата между крал Абдулазиз Ал–Сауд и президента Франклин Д. Рузвелт на борда на USS "Quincy".
Ха! И в този текст крал Абдулазиз Ал–Сауд е по–важен от президента Франклин Рузвелт.
След това двете страни направиха преглед на сътрудничеството и постиженията в следните области :
Енергийна сигурност и сътрудничество в областта на климата – САЩ приветстваха ангажимента на Саудитска Арабия да подкрепи глобалните петролни пазари, балансиращи за устойчив икономически растеж.
Означава ли това, че арабелите ще увеличат добива на нефт и понижат цената във вреда на Руската федерация? Предстои да разберем.
"В същото време престолонаследникът призна, че кралството може да увеличи дневното производство на петрол от 10 милиона барела до максимум 13 милиона и "отвъд този праг нямаме допълнителен капацитет за увеличаване на производството", пише Андрей Резчиков в статията си "Защо Байдън не успя да настрои саудитците срещу Русия".
Резчиков цитира Wall Street Journal : "… престолонаследникът не само е "крещял" на Съливан [Джейк Съливан – съветник по националната сигурност на Байдън] след това искане [Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол в разгара на украинската криза], но също така е заявил, "че Съединените щати могат да забравят за искането си за увеличаване на производството на петрол".
image

Принц Мохамед бин Салман Ал Сауд от Кралство Саудитска Арабия 

В статията си "Как отношенията между САЩ и Саудитска Арабия достигнаха точката на прелом" от 19–ти април Wall Street Journal пише :
"36-годишният престолонаследник в крайна сметка се развика на господин Съливан, след като повдигна въпроса за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 година. Принцът каза на господин Съливан, че никога повече не иска да обсъжда въпроса, казаха хора, запознати с разговора. И САЩ могат да забравят за искането си за увеличаване на производството на петрол, каза той на господин Съливан".
Партньорство за глобална инфраструктура и инвестиции (PGII)
Сигурност и отбрана
5G / 6G Open–RAN сътрудничество
Кибер защита
Изследване на космоса
Развитие на остров Тиран
Разширяване на прелитанията
Визия 2030
Регионално сътрудничество – Йемен, Ирак, Израелско–палестински въпроси, Сирия (Двете страни потвърдиха своя ангажимент за запазване на единството, стабилността и териториалната цялост на Сирия и изразиха подкрепата си за усилията на специалния пратеник на Генералния секретар на ООН за постигане на политическо решение на конфликта в съответствие с формулата посочена в Резолюция 2254 (2015) на Съвета за сигурност на ООН, като в същото време се подчертава необходимостта от предотвратяване на подновяване на насилието, поддържане на установеното прекратяване на огъня и позволяване на безпрепятственото доставяне на хуманитарна помощ до всички нуждаещи се сирийци).
Ама че us–американско лицемерие. Най–безсрамно крадат петрол от Сирия.
Ливан, Украйна (Лидерите потвърдиха ангажимента си да предоставят критична помощ на украинския народ и да осигурят безпрепятствения износ на зърнени и пшенични продукти за облекчаване на глобалната хранителна криза, която заплашва да засегне остро редица държави от Близкия изток и Африка).
Судан, Либия, Афганистан, Борба с тероризма и накрая Заключение – Това комюнике от Джеда трябва да формира основата на бъдещата работа за консолидиране и укрепване на стратегическото партньорство между двете страни.
Журналистът от немския Die Welt Даниел–Дилън Бьомер
image
си нямал друга работа та взел, че съпоставил посрещанията в Кралство Саудитска Арабия на Доналд Тръмп, Владимир Путин и  Джо Байдън. Ето как описва посрещанията журналистът :

"Как Кралство Саудитска Арабия приема президента на САЩ, тоест държавния глава на своя официално най–важен съюзник? Когато Доналд Тръмп пътува до столицата Рияд през 2017 година, домакините изпълниха танц със саби за американеца. Гранд хотелът "Риц–Карлтън" му е предоставен като място за настаняване, така че Тръмп и неговият екип да разполагат с дворцовата сграда само за себе си. Повече не е възможно. Човек мисли.
А когато руският президент Владимир Путин пристигна в Саудитска Арабия около две години по–късно, конен ескорт от 16 благородни коня го ескортира през Рияд в крачка. И настаняването му не е в някакъв гранд хотел. Истински дворец от частната собственост на управляващата фамилия е предоставен на Путин. Наистина не е възможно повече от това.
image

Подход : Владимир Путин (вляво) в Рияд през 2019 година със саудитския крал Салман бин Абдуласис ал Сауд 

Американският президент Джо Байдън сега пристига в Саудитска Арабия без изгледи за подобни почести. Очаква го доста рутинна среща на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, който освен ръководството на Саудитска Арабия включва държавните глави на Бахрейн, Катар, Кувейт, Оман и Обединените арабски емирства. Като гости са поканени Египет, Ирак и Йордания. Огромният растеж на влиянието на Русия в Близкия изток се отразява и в протоколните жестове", пише Даниел–Дилън Бьомер и заключава :
"Западът губи Близкия изток от Путин".
image

Успя ли "бидоня" да напълни тубата в Кралството

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/07/15/the-jeddah-communique-a-joint-statement-between-the-united-states-of-america-and-the-kingdom-of-saudi-arabia/
https://vz.ru/world/2022/7/16/1167974.html
https://www.wsj.com/articles/how-u-s-saudi-relations-reached-the-breaking-point-11650383578
https://www.welt.de/politik/ausland/plus239811217/Ukraine-Krieg-Wie-der-Westen-den-Nahen-Osten-an-Putin-verliert.html



Тагове:   Украйна,   Ирак,   Ливан,   Афганистан,   петрол,   Египет,   Владимир Путин,   САЩ,   Русия,   Близък изток,   Судан,   Катар,   Сирия,   Йемен,   Либия,   Джо Байдън,   белия дом,   Бахрейн,   Кувейт,   Съединени щати,   рияд,   Wall Street Journal,   Руска федерация,   20 юли,   Джамал Хашоги,   кралство саудитска арабия,   Джейк Съливан,   Комюникето от Джеда,   крал Салман Бин Абдулазиз Ал Сауд,   срещата между крал Абдулазиз Ал–Сауд и президента Франклин Д Рузвелт на борда на USS Quincy,   крал Абдулазиз Ал–Сауд е по–важен от президента Франклин Рузвелт,   Принц Мохамед бин Салман Ал Сауд от Кралство Саудитска Арабия,   остров Тиран,   Израелско–палестински въпроси,   Борба с тероризма и накрая Заключение,   Die Welt Даниел–Дилън Бьомер,   посрещанията в Кралство Саудитска Арабия на Доналд Тръмп,   Владимир Путин и Джо Байдън,   Гранд хотелът Риц–Карлтън,   Съвета за сътрудничество в Персийския залив,   Оман и Обединените арабски емирства,   Ирак и Йордания,   Русия в Близкия изток,   Западът губи Близкия изток от Путин,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. missana - Твърдението, че Запада губи Близкия изток в полза на Путин
20.07.2022 20:03
е твърде смело. Но сега много по-важен е Далечния изток.
цитирай
2. kvg55 - До 1. missana
20.07.2022 20:29
Само цитирам, нищо повече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5897868
Постинги: 2837
Коментари: 26142
Гласове: 34438
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930