Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2022 07:01 - © Засега Русия си плаща сметките
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 3865 Коментари: 12 Гласове:
12

Последна промяна: 12.11.2022 07:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
12.11.2022г.

image
     US–Американската газета The New York Times направила сметка "Как Русия плаща за войната?". Но не в човешки жертви и загуба на въоръжение, а в икономически аспект.
И изрисували една картинка на "обема на търговията след инвазията"
image
, от която, както и от други данни се вижда, че състоянието и тенденциите никак не са обнадеждаващи и радостни.

Международната търговия с Русия процъфтя тази година, въпреки че страните наложиха санкции след нахлуването в Украйна. С влизането на ограниченията в сила съюзите на Москва се променят, започва представянето на сметката вестникът.
Държавите се зарекоха да прекъснат икономическите връзки с Русия и наложиха санкции, които имаха за цел да осакатят икономиката ѝ, след като тя нахлу в Украйна. Но като един от най–важните световни производители на нефт, газ и суровини, Русия има дългогодишни и доходоносни търговски партньорства. Прекъсването на тези връзки не е лесно.
Това "държавите" внушава усещане за цялата планета. Всъщност емоционално се врече само Колективният Запад и полезните му идиоти. Другите мъдро се въздържаха.
През 2020–та година Русия е внесла продукти на стойност 220 милиарда долара от останалия свят, включително автомобили и автомобилни части, лекарства и компютри, купувайки силно от Китай, Германия, Корея и другаде, продължава да пресмята газетата.
Обемът на нейния внос оттогава спадна, тъй като санкциите и търговските ограничения влязоха в сила, според анализ на търговски данни от New York Times. Но няколко държави, включително Китай и Турция, задълбочиха отношенията си с Русия след началото на войната.
За много страни е невероятно трудно да живеят без руски суровини. Повече от две трети от износа на Руската федерация по стойност преди войната беше петрол, газ и ключови метали и минерали, които помагат за захранване на коли, затопляне на домове и снабдяване на фабрики по целия свят, признават авторите на статията.
Това доведе до разочароваща реалност за западните служители, които се надяваха да подкопаят военните усилия на Русия, като накажат икономиката ѝ : стойността на нейния износ всъщност нарасна след нахлуването в Украйна, показва анализът на The Times, дори в много страни, които са поели активна роля в противопоставяне на Русия, признават те.
Отношенията на Русия със света продължават да се развиват бързо. За да оцени глобалните промени, The Times анализира години на данни за търговията на ниво държава, събрани от The Observatory of Economic Complexity, онлайн платформа за данни. Тъй като данните се публикуват със закъснение, картината, която предоставя, е по същество обърната назад. Способността на Русия да търгува с останалия свят може да бъде допълнително ограничена през следващите месеци, тъй като Западът въвежда нови ограничения.
Но досега данните подчертават колко дълбоко е преплетена Русия с глобалната икономика, което позволява на Москва да увеличи значително приходите си, дори когато влезе в деветия си месец на войната. Опитите западните държави да използват санкции и други мерки, за да парализират икономиката на Русия, досега са имали ограничен и даже бумерангов ефект.
Докато продължава, войната и реакцията на света към нея водят до забележителна промяна в международните търговски потоци. Храната е в недостиг в много страни, които разчитат на пшеница и други основни продукти, отглеждани извън техните граници. Цените на горивата и други продукти се повишиха с рекордна инфлация. И многогодишните икономически връзки на Русия с Европа постепенно се разплитат и се формират нови съюзи, докато стоките се пренасочват към други страни, показват данните, констатират сметководителите от вестника.
Европейският съюз, Съединените щати и Обединеното кралство наложиха (изключителни, смъртоносни, пееше Урсулина) сурови икономически санкции на Русия, като санкционираха стотици богати граждани и държавни служители и до голяма степен отрязаха страната от международната финансова система. Те също така обещаха да спрат да изпращат модерни технологии и забраниха на руските авиокомпании да летят на Запад.
Решенията на глобални компании да спрат дейността си в Русия също оказаха голямо влияние. Контейнерни кораби, пълни с чуждестранни стоки, вече не влизат в пристанището в Санкт Петербург, основна точка за връзка с останалия свят. А инфлацията и икономическата несигурност карат руските потребители да намалят купуването на продуктите, които все още са на рафтовете на магазините.
(Мдаа! Рафтовете на магазините!? Австралийския блогър Traveling with Russell пуснал в YouTube видео от магазин за хранителни стоки в Москва и цените в него
image

image

image
Потребителите са оставили почти 10 хиляди коментара под видеото
: "Живея в Средния Запад на САЩ. Толкова голям хранителен магазин с такова разнообразие не бях виждал!!! В допълнение, какви цени! Всички ваши цени са ниски! Да, бих казала, че санкциите на САЩ не вредят на Русия, но разбира се, знам това отдавна", пише Карън Брояковски; "Изборът на продукти и тяхното качество е невероятно", казва #WorldClassChihuahuas).

Но санкциите срещу руската енергия, която помага за захранването на западните икономики, влизат в сила по–бавно. Съединените щати вече прекратиха покупките на руски петрол, а Британия ще го направи до края на годината. Но нито една страна не е основен купувач.
Европейският съюз, който е силно зависим от руската енергия и като много страни вече се бори с инфлацията, действа по–бавно. Евроколхозът спря да внася руски въглища през август. Той ще забрани целия внос на петрол, доставян по море от Русия през декември, и всички петролни продукти през февруари. Русия от своя страна забрани част от собствения си износ , включително селскостопански и медицински продукти, оправдават се съчинителите.
image

Русия забрани износа на автомобилно оборудване, пише BBC News 

И вестникът показва дълга поредица от статистическа информация :
Как се промени търговията с Русия, откакто тя нахлу в Украйна?
Среден месечен обем на търговията след нахлуването в сравнение с предишната средна стойност за 5 години : 
image

image
image
image
image
image
Източник
: The Observatory of Economic Complexity; Забележка : Въз основа на последните месечни данни за обема на търговията от всяка държава. Наличието на данни за търговията след инвазията варира според държавата, като последният месец на данните варира от юни до август.

Петролът и газът са най–важният износ на Русия досега и основен източник на правителствено финансиране. Високата цена на петрола и газа през последната година увеличи стойността на износа, което помогна на Москва да компенсира загубените приходи поради санкциите. "Газпром", държавният руски енергиен гигант, отчете рекордна печалба през първата половина на тази година, въпреки че доставките за Европа започнаха да намаляват.
Международният валутен фонд многократно преразгледа прогнозите си за тази година за руската икономика, заявявайки, че тя ще се свие с по–малко, отколкото организацията очакваше. МВФ заяви през октомври , че очаква руската икономика да се свие с 3,4 процента тази година, много по–малко свиване от 6–те процента, които прогнозира през юли, и от 8,5–те процента, които очакваше през април.
"Руската федерация устоя на икономическите санкции по–добре от очакваното, подпомогната от високите цени на петрола и газа и зависимостта ни от изкопаемите горива", казва Гилберто Гарсия–Васкес, главен икономист в Datawheel, компанията, която управлява Обсерваторията на икономическата сложност (The Observatory of Economic Complexity).
Новите забрани за нефт и петролни продукти, които европейските служители ще въведат през следващите месеци, могат да представляват голяма загуба за Русия. Но петролът, който напуска Русия на океански кораби, вероятно ще намери своя път към нови пазари. След нахлуването в Украйна Индия и Китай се оказаха много по–големи купувачи на руски суров петрол.
Накъде са насочени доставките на руски петрол? 
image

Източник : Kpler; Забележка : Данни до септември 2022 година

На свой ред страните, които са продавали повече петрол на Индия и Китай – като Саудитска Арабия, Ирак или Ангола – може да продават повече петрол на Европа. Това би довело до глобално "пренареждане на енергийния пазар", казва господин Алексашенко, при което руският петрол просто се отклонява към нови пазари, вместо да бъде премахнат.
Колко пари в крайна сметка ще генерира Русия от продажбите на петрол остава неясно. Тъй като търсенето на нейните продукти другаде е намаляло, Москва е принудена да продава петрола си на Индия и Китай на намалена цена. Западните страни сега се опитват да въведат "ценови таван", който допълнително ще ограничи колко приходи които Москва може да спечели от всеки продаден барел петрол.
image

Танкер на терминал за суров петрол близо до Находка, Русия, през август. Американски служители ще преценяват реакциите от различни страни относно тавана на цените на износа на руски петрол на Общото събрание тази седмица 

Досега по–високите цени на енергията компенсират тези ефекти. Цените на еталонните марки като суров петрол Brent и Urals – силно търгувани сортове суров петрол, които служат като глобални референтни цени за купувачите и продавачите на петрол – паднаха през последните месеци. Но тъй като цените на енергията бяха повишени през по–голямата част от тази година, Русия всъщност получи повече пари от продажбите на петрол и газ в доларово изражение от март до юли, отколкото през предходните години, според Международната агенция по енергетика 
image

В по–дългосрочен план перспективите на Русия да продава газа си изглеждат по–слаби. За разлика от износа на петрол, където по–голямата част се транспортира с танкери по море, голяма част от руския газ напуска страната чрез тръбопроводи, чието изграждане отнема години, което затруднява Москва да се насочи към нови пазари.
До юли Германия намали наполовина количеството природен газ, което внасяше от Русия, и се насочи към внос повече от Норвегия и Съединените щати. През септември първичните тръбопроводи, които пренасят газ от Русия до Германия бяха повредени при експлозии.
Руската федерация се опитва да намери купувачи другаде за своя газ. Износът ѝ за Китай се е увеличил, но има само един съществуващ тръбопровод до Китай, който може да премести част от обема на тръбопроводите му към Европа. За да транспортира газ с кораби, Русия ще трябва да построи нови съоръжения за втечняване на газа, скъп и отнемащ време процес.
image

Работеща с пълен капацитет петролна рафинерия в Руската федерация 

Освен енергия, Русия също така продължава да бъде водещ износител на други основни стоки, вариращи от торове, азбест и ядрени реактори до пшеница. Международните производители на автомобили все още зависят от Русия за паладий и родий за производството на каталитични конвертори. Френските ядрени централи разчитат на руски уран, докато Белгия все още играе ключова роля в търговията с диаманти в Русия.
Стоки, за които Русия е водещ износител : 
image

Източник : The Observatory of Economic Complexity; Забележка : Въз основа на търговския обем за 2020–та година

Изобилната търговия на Русия и военните средства, които генерира, може да започнат да намаляват през следващата година с увеличаването на санкциите, надява се да паднат на барана мъдете The New York Times.

https://www.nytimes.com/interactive/2022/10/30/business/economy/russia-trade-ukraine-war.html
https://www.youtube.com/watch?v=SnHrdDxq9j0
https://www.bbc.com/news/business-60689279
https://www.spglobal.com/commodityinsights/en/market-insights/latest-news/natural-gas/083122-high-gas-prices-push-russian-gazproms-h1-profit-to-record-high
https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/russia-s-oil-and-gas-export-revenues-from-the-european-union
https://www.nytimes.com/2022/09/20/world/europe/russia-oil-united-nations.html






Гласувай:
12


Вълнообразно


1. nedovolen - Надзъртането в чуждо канче не е с...
12.11.2022 08:35
Надзъртането в чуждо канче не е съвсем здравословно.
:)))
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
12.11.2022 08:53
Защо са се загрижили за сметките на Русия!
Искат да ги плащат ли или искат да имат готовност да ги плащат?
Предполагам ,че е това, те обичат от всичко най много самарянството!
Или предпочитат руска зима?
цитирай
3. planinitenabulgaria - Разбрах постинга Ви:
12.11.2022 09:33
На един председател на ТКЗС му закараи една каруца дърва. Половината били нацепени а половината не били нацепени....
цитирай
4. missana - Благодаря ти, че изнасяш тези данни, Краси!
12.11.2022 09:59
Русия има множество азиатски пазари. От европейските и американски санкции все едно бълха я е ухапала.
цитирай
5. kvg55 - До 1. nedovolen
12.11.2022 10:15
Да, не е.
Ама някои умрат да правят и държат сметка на другите.
цитирай
6. kvg55 - До 2. leonleonovpom2
12.11.2022 10:18
А, самаряни са, самаряни са.
С едната ръка ти подават лукче, а с другата ти измъкват портфейла от джоба.
цитирай
7. kvg55 - До 3. planinitenabulgaria
12.11.2022 10:19
Бае Коста, не ми говори за "председател на ТКЗС".
Живял съм на село, работил съм в ТКЗС и знам.
цитирай
8. kvg55 - До 4. missana
12.11.2022 10:21
Руската федерация си има вече път.
Ние продължаваме да сме в безизходица.
цитирай
9. nedovolen - Втори и последен път за постинга
12.11.2022 12:06
В този дъждовен преди обед отделих време да прегледам много от запаметени новинарски сайтове. Всички, с малко изключения празнуват оттеглянето на руските войски от Херсон.
Бих казал, че не знаят нищо на дяда си Митя за пушката.
Невинни, в кавички.
:)))
цитирай
10. kvg55 - До 9. nedovolen1
12.11.2022 12:23
Конкретно военните действия не ги коментирам – едно,че не разбирам, второ не ме привличат, и трето трябва много време за да се сдобиеш с достоверна информация.
Пак ще цитирам генерал Алексатдър Лебед :
"Последен се смее този, който стреля пръв".
А Вовата стреля пръв.
цитирай
11. mt46 - ...
12.11.2022 13:21
Санкции срещу силна държава са почти безсмислени... В случая те удрят по-скоро други държави...
цитирай
12. kvg55 - До 11. mt46
12.11.2022 14:06
Нас определено.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5897868
Постинги: 2837
Коментари: 26142
Гласове: 34438
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930