Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2023 19:01 - © Закъсняла среща
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 427 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 01.08.2023 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
01.08.2023г.

     "Евроколхозът не успя да осъди Руската федерация на срещата на върха CELAC –  Европейски съюз; Латинска Америка и Карибите се измъкват от задния двор на САЩ", пише Валерий Бурт в Аналитический портал «Фонд стратегической культуры».
Украинският режим протяга ръце за милостиня по света, дори пъха пръсти в процепите на оградите. Тази просешка политика обаче не е успешна във всички страни. Онзи ден Зеленски претърпя оглушително фиаско на представителна среща на върха на страните от Европейския съюз и Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите (CELAC). Именно в Брюксел много представители на тази среща отказаха да осъдят Руската федерация и да подкрепят Украйна. Дори посредничеството на Европейския съюз не помогна.
Още преди форума Зеленски получи звучна плесница – поканата, изпратена му без да пита колегите си от испанския министър–председател Педро Санчес, трябваше да бъде оттеглена. Факт е, че никой от гостите отвъд океана не пожела да го види на форума. Латиноамериканците много добре знаеха, че лидерът на Незалежната само ще плюе и упорито моли за нещо, което не му принадлежи.
Украйна и преди е чукала на вратата на латиносите, но домакините дори не пускаха неканени гости до прага. Например Зеленски примамваше бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва в Киев, но напразно. Тогава ръководителят на Украйна започна да се кани на гости в Бразилия, но отново беше игнориран.
Зеленски реши да възстанови отношенията с Бразилия, но не намери нищо по–добро от това да изпрати там като посланик скандалния Андрей Мелник, същият умник, който обсипа с обиди германските политици, докато работеше в Германия. Но в Южна Америка е малко вероятно един груб дипломат да бъде допуснат да се разпуска – местните хора са горещи, докачливи и няма да толерират преминаването на червените линии на вежливост и учтивост. Тежки времена предстоят за Мелник, няма да му е лесно да поддържа общия тон, зададен от върха, защото агресивният пауперизъм е избран за стил на работа в украинската дипломация, а и в украинската политика като цяло.
Президентът на Бразилия отхвърли искането на германското правителство да предостави боеприпаси за танковете "Leopard" за доставка в Украйна. Аргументът му е прост : "… не провокирайте руснаците".
Аржентина направи същото. Президентът Алберто Фернандес изрази ясна позиция по този въпрос, като подчерта, че "Аржентина и Латинска Америка не планират да изпращат оръжия в Украйна или друга страна, където има конфликт".
image

Страните от Латинска Америка и Карибите са единни против въоръжаването на Украйна 

Още преди началото на срещата на върха на Евроколхоза и Общността на държавите от Латинска Америка и Карибите беше ясно, че тя няма да бъде спокойна и ведра. Изданието Euractiv съобщи, че страните от Латинска Америка са изтрили всички препратки към Украйна от проектите на окончателните резолюции.
Те просто не се интересуват от тази страна – много по–конструктивно е да се занимават със собствените си неотложни въпроси : развитието на икономиката и индустрията, борбата с бедността и премахването на последствията от причинени от човека бедствия.
Латинските страни са готови да си сътрудничат с Европейския съюз, но на равнопоставени начала. И всички южноамерикански държави – от малки до големи – ясно дадоха да се разбере, че няма да търпят натиск, както се е случвало в миналото. Ако по–рано те само мърмореха приглушено, сега гласовете им стават по–високи и категорични. И в тези усилени гласове се забелязва "акустиката", която задава Руската федерация.
На форума европейците се опитаха да прокарат "осъждането на Русия", но срещнаха жесток отпор. В резултат на това Брюксел не успя да гарантира, че украинският въпрос ще стане основен дневен ред на срещата. Както ехидно отбеляза списание "Политико", " Можеше да е като да се събереш отново със стара любов, но тогава Москва изпорти датата".
Изданието индиректно припомня, че позицията на Руската федерация се оказа по–силна, а връзките ѝ в Латинска Америка изглеждат по–ефективни от тези на западните страни. В допълнение към историческата смесица от "съветска следа" и враждебност към Съединените щати, това беше улеснено от неотдавнашната обиколка на министъра на външните работи  Сергей Лавров, по време на която той посети Бразилия, Венецуела, Никарагуа и Куба. "Сега виждаме Руската федерация да печели и трупа дипломатически победи в Латинска Америка, посрещната с червени килими и падащи домина, точно в сферата на влияние на САЩ, тоест в  неговата собствена "близка чужбина", пише списанието The American Thinker.
image

В тази прохладна зала държавите от CELAC преподадоха урок на еврокооперативните чиновници как се защитават националните интереси и обективно да се оценяват събитията

В споменатия форум това беше ясно потвърдено. Латиноамериканците, неподмамени от реалните и митични обещания на Евроколхоза, поискаха европейските представители да обърнат повече внимание на други важни въпроси, по–специално на войните в Африка, хуманитарната криза в Хаити и конфликта между Израел и Палестина.
Президентът на Хондурас Ксиомара Кастро поиска край на "пиратството и конфискацията на активи", тъй като "всички ние сме изложени на риск един ден резервите ни да бъдат замразени в чуждестранни банки".
Изказването на кубинския вожд Мигел Диас–Канел беше резонансно, когато той каза, че "Латинска Америка и Карибите вече не са задният двор на Съединените щати и това не са бивши колонии, които се нуждаят от съвет. Следователно не приемаме да бъдем третирани като обикновени доставчици на суровини". Той добави, че финансовата политика на ЕС продължава да създава пречки за развитието на CELAC и поиска тя да бъде променена.
Бразилският президент Лула да Силва изрази увереност, че светът "има нужда от такъв световен ред, за да преодолее големите проблеми, пред които е изправено човечеството. Би било глупаво да разделим света на антагонистични блокове, както преди". Той отбеляза важността на съвместните усилия на всички държави по света за бързото приключване на въоръженото противопоставяне между страните в Украйна. И се противопостави на всякакви резки изявления по отношение на Москва.
Не бива обаче да се мисли, че всички страни от CELAC безусловно подкрепят Русия. Продължаващият конфликт е далеч от тях не само на разстояние. Държавите от Латинска Америка го възприемат като чужд на техните интереси. Техните лидери са прагматични и желаят да си сътрудничат с онези, които ще им помогнат да решат важни икономически проблеми. И затова те виждат Руската федерация като най–изгодния партньор, с който е възможно за кратко време да се установи взаимноизгодно сътрудничество в политическата, търговската, икономическата, културната и други сфери. Украйна не е в състояние да даде нищо от това. Тази провалена държава, затънала в дългове, може само да взема и да проси.
image

Урсула фон дер Лайнен се подхилва цинично, а Луис Инасио Лула да Силва едва се сдържа 

В заключителното комюнике, което след много дебати беше одобрено едва в самия край на форума, не бяха изразени категорични оценки : "Изразяваме дълбоката си загриженост относно продължаващата война в Украйна, която продължава да причинява големи човешки страдания и да изостря съществуващите слабости в глобалната икономика, ограничавайки растежа, увеличавайки инфлацията, нарушавайки веригата на доставки, увеличавайки енергийната и хранителната нестабилност и увеличавайки рисковете за финансовата стабилност".
Обвинения срещу Русия не бяха отправени. Освен това Евроколхозът не успя да представи Украйна като невинна жертва на коварен съсед. Въпреки че представителите на Запада дадоха всичко от себе си, за да изобличат Москва като агресор. Затова резултатите от форума бяха поражение за тях.
На срещата в Брюксел представителите на Евроколхоза се разделиха с илюзиите или поне сериозно се замислиха за промените, които настъпват в света. Те трябва да помнят думите, произлезли от устата на кубинския лидер Мигел Диас–Канел : "Ние сме независими и суверенни държави с обща визия за бъдещето".
И африканският континент върви по пътя на Латинска Америка и Карибския басейн.
image

Нигер просна Франция : Граждани на Нигер са излезли с националните знамена и руския флаг на време на митинг в столицата Ниамей, за да подкрепят военните, които взеха властта, Нигер, 30 юли 2023–та година

https://www.fondsk.ru/news/2023/07/21/zapad-ne-smog-osudit-rossiyu-na-sammite-celac-evrosoyuz.html
https://www.politico.eu/article/latin-america-eu-summit-celac-turns-into-blame-game-moscow-ukraine/
https://www.americanthinker.com/blog/2023/04/biden_is_losing_latin_america.html

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. mt46 - ...
01.08.2023 23:56
Да, но България е против Русия... И по черноморието няма навалица от руски туристи, нито пък от френски или американски /за компенсация/...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
02.08.2023 15:47
Руснаците плажуват в Куба.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5924950
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34451
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930