Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2023 07:01 - © "Жените, жените, ах, ангели са те"
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2377 Коментари: 16 Гласове:
12

Последна промяна: 01.06.2023 22:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
08.03.2023г.

image
     Колкото и буржоата да го отричат като комунистически, 8–ми Март си е международно утвърден празник като Международен ден на жената. Дори Google–то го отбелязва 
image

Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените, пише в Уикипедията.
Първият Ден на жената е отбелязан на 23–ти февруари 1909 година в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.
Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20–ти век, която поражда протести за подобряване условията на труд.
Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8–ми март 1857 година в Ню Йорк.
Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по–късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.
В следващите години следват други протести, най–известният от които е през 1908 година, когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по–кратък работен ден, по–добро заплащане и право на гласуване 
image

Някога Съединените щати са били център на класови борби между пролетариата и буржоазната държава. И пак ще станат! Но вече като борба за социализъм.

На 27 август 1910 година в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема : Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота.
image

Клара Цеткин и Роза Люксембург през 1910–та година 

На Втората международна конференция на жените–комунистки през 1920 година в Москва Ана Маймункова (Ана Май) препоръчва Осми март за Международен ден на жената, разказва статията "Международен ден на жената" в Уикипедията.
image

Ана Маймункова (Ана Май), 26 юни 1878 – април 1925, убита в затвора в София на 46 години

 

*   *   *   *   *   *   *   *  

От мъжете до жените са написани безброй писма.
За жените са написани също така стихотворения, романи, разкази и пиеси.
За тях са изказани и безчетно число мисли и афоризми, между които и шеговити.
Ще се спра на шеговитите мисли и афоризми, защото са рожба не на чувствата, а на разума.
В разказ ли е, фейлетон ли е, не мога да определя, издаден кой знае защо в Библиотека "Галактика" под № 35 като "Българска фантастика", в "Дамата с рентгеновите очи" от Светослав Минков пише : "В широката и светла чакалня на прочутия институт за разхубавяване "Козметикум Амулет – салон за дамска хирургия", седяха пет дами …".
Забележете! – разказът е публикуван през 1934 година, а кога е писан … , ехе?
"От време на време мълчаливите гостенки вдигаха очи от списанията и хвърляха нетърпелив поглед към синята врата в дъното на чакалнята, където трябваше да се яви любимецът на всички жени – гениалният маестро Чезарио Галфоне (днес такъв маестро е д–р Ангел Енчев), който притежаваше необикновения дар да се бори с капризите на природата и да превръща и най–отвратителния изрод в прекрасен ангел … Най–сетне маестро Галфоне дойде до заключение, че както противотифозният серум се приготвя от тифозни бацили, на същото основание може да се приготви и серум от патешки мозък за опресняване умствените способности на ония жени, които се занимават с благотворителни чайове, благотворителни коктейли, благотворителни пазари и изобщо с всякакъв вид благотворителна дейност".
Сред чакащите е и кривогледата Мими Тромпеева : "След дълго и мъчително чакане маестро Чезарио Галфоне прие най–сетне нещастната си клиентка с всичкото онова съчувствие, което неговата професия му налагаше.
Той успокои развълнуваната девойка с тържественото обещание, че ще направи от нея неподражаема богиня на хубостта – една феноменалт Венера на двайстия век, с парафинени гърди и с рентгенови очи".
След третирането на зениците ѝ с "Рентгенол", мадам Тромпеева отбелязва в дневника си : "9 септември – Хип–хип, ура! Аз виждам неща, които другите не виждат. Моите рентгенови очи проникват навсякъде …
14 септември – От известно време наблюдавам едно необикновено явление. Някои от хората, които срещам, и то предимно от хайлайфа, нямат никакъв мозък в главите си …
23 септември – Естествено, че аристократите трябва да се различават по нещо от обикновените хора. Затуй и главите им изглеждат кухи. В същност, техните мозъци са на мястото си, само че са направени от някаква много тънка материя, по–тънка навярно и от паяжина, та затова не могат да се видят", описва впечатленията си Мими Тромпеева.
image

Според Magnifisonz Светослав Минков е "Бащата на модерната българска фантастика

За уникалните способности на жените М. Арсанис се е изказал така : "Ако една жена не гледа към теб, това съвсем не означава, че не те вижда".
А френската новелистка Е. дьо Бомон (1715– 1774) още през XVIII–ти век е описала резултата от съвременните хирургични козметични операции : "Някога жените остаряваха, оставайки красиви. Днес те не остаряват, но стават грозни".
Наистина е грозна гледка бабичка с бебешка кожа на лицето и сбръчкана гуша.
А Михаил Генин, руски съветски музикант и писател–сатирик, е отбелязал придобитите в резултат на еманципацията добродетели на жените : "Днес жените ги украсява не само скромността, но и заплатата".
Недооцененият от българите поет символист, преводач, сатирик, драматург, журналист, редактор, издател и фейлетонист и най–близък другар на Димчо Дебелянов, Димитър Подвързачов, разкрива умението на жените да бъдат вечно интересни.
"Жената е книга : когато я четеш, никак не е важно колцина преди тебе са я чели и колцина след тебе ще я четат", размишлява той.
image

Димитър ПодвързачовПортретна снимка от 1930–те години 

Има и заядливи мнения на мъже за жените. Дядо Славейков например казва, че "Жените са дяволи, които ни проваждат в пъкъла през райските врата".
Връзката на жените с науките е забелязал Д. Харолд : "Някои жени имат интересна история и не по малко интересна география" – слушаш истории, наслаждавайки се на природни красоти.
За жените в Книгата ;–)
image
се е изказал и моя милост.

От семейния ми живот съм установил магическата им способност, че "Когато жената остави лампите да светят през нощта, те не харчат ток. Когато мъжът ги остави да светят – те харчат двойно".
Перифразирал съм изречението в песента "Блус за двама" на "Диана експрес" "Ти си вечната жена – въздух и вода …" така : "Ти си вечната жена …" – вятър и мъгла".
Към женските болести съм причислил капризът : "Най–разпространената женска болест е женския каприз".
И казвайки "Същността на жената не е в това, което казва, а в това, което показва" съм си въобразил, че съм открил тайна на жените.
И злобно съм ги клъцнал със "След тридесетата си година жените забравят броенето" и "Някои жени имат и същност, а други само опаковка".
Изказал съм се и като кардиолог :
– Сърцето на жената е като автобус от градския транспорт – винаги има място за още един, пътник ли, любовник ли?
– Сърцето на жената е като кръгла маса – винаги има място за още един.
А за професионалната реализация на жените съм казал : "Естествено ли е ръцете на жена да правят оръжия за убиване на хора, както се видя от един филм за ВМЗ".
Плод на моментно възхищение е мисълта ми : "Ерективно въздействаща дама".
"Жените в политиката" (съм определил като) – "Тайфуни с нежни имена".
Жените са решителни в действията си, защото "Жената не пропуска мига да си купи веднага това, което иска".
А това си е откровено просташко :
– Мъжът най–напред се настанява в сърцето на жената, а след това между краката ѝ. Както и
– Жените покоряват главите на мъжете от горе на долу.
Разказал съм и "случки" с колежки и съседки :
– Попитах колежката С. мога ли да подостря молива си в нейната острилка. Тя се съгласи, но острилката ѝ едва не ми счупи молива.
– Попитах друга колежка, мога ли да подостря молива си в нейната острилка, а тя се усмихна загадъчно и нищо не ми отговори.
– Попитах съседката мога ли да си опека чушката в нейния чушкопек, а тя ми отвърна, че сега чушкопекът ѝ е развален, но като се оправи ще може. Същият въпрос зададох и на съпругата си, а тя ме стовари с точилката по главата и ме нарече простак. Изводът е, че на един въпрос можеш да получиш различни отговори според възпитанието на запитаните.
За това, което свързва жените и мъжете, мисля, че съм се произнесъл твърде прозаично :
  Любовта е онова човешко чувство, от което и в буквалния и в преносен смисъл много хора си изкарват прехраната и
– Любовта е секс плюс материален интерес.
И на края за брака съм казал : "Най–траен е бракът между глух мъж и няма жена".

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D0%B5%D0%BD_%D0%BD%D0%B0_%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0
https://chitanka.info/text/1580-damata-s-rentgenovite-ochi




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. nedovolen - Жената е необходимо зло. Действа ...
08.03.2023 08:29
Жената е необходимо зло. Действа като скрито добро.
Да са ни живи и здрави.
:)))
цитирай
2. dovolen - Жената е необходимо зло. Действа ...
08.03.2023 09:49
nedovolen написа:
Жената е необходимо зло. Действа като скрито добро.
Да са ни живи и здрави.
:)))

Тато,стига дрема в блога от ранни зори.Хващаи се да работиш- чистачна входове на блокове.
Поздрави всички жени с празника включително и себе си.
Всички знаем ,че жената в теб е на едно много високо ниво на развитие.
цитирай
3. elenkokoschkov - Ебах това зло и това добро!:)))!!
08.03.2023 10:30
nedovolen написа:
Жената е необходимо зло. Действа като скрито добро.
Да са ни живи и здрави.
:)))

цитирай
4. notfun - аВе, Рассо тъ па Квачке, недей, псува, поне днес:) бЛьоокук СтарооЗагорски, виж си..мъжО, де го немаа от 100г..
08.03.2023 11:28


3. elenkokoschkov - Ебах това зло и това добро!:)))!!
10:30
цитирай
5. kvg55 - До 1. nedovolen
08.03.2023 11:34
"Да са ни живи и здрави"!
Иванчо Катин от Панагюрище, известен гъбар, умрял от отровна гъба, дали умишлено я е изял не знам, отишъл в пощата да бие телеграма до жена си, която си била избягала при родителите, да се върне при него.
Написал текст, който не го удовлетворявал, задрасквал, поправял, докато накрая телеграмата добила следния вид : "Ела зло, че без теб по–зло".
цитирай
6. kvg55 - До 2. dovolen
08.03.2023 11:38
Пусни си песента на Тодор Колев "Черно море", в която се пее :
"Твой човек се удави и въобще не го чакай ти" и се хващай за работа.
цитирай
7. kvg55 - До 3. elenkokoschkov
08.03.2023 11:40
Добро е, разбира се – щом ти позволява да то ебеш.
цитирай
8. kvg55 - До 4. notfun
08.03.2023 11:42
Фуне, приеми най–искрени съболезнования и благопожелания.
цитирай
9. dovolen - Жената е необходимо зло. Действа ...
08.03.2023 12:18
elenkokoschkov написа:
nedovolen написа:
Жената е необходимо зло. Действа като скрито добро.
Да са ни живи и здрави.
:)))


Тато искаш ли да ти направя една екскурзия до Крива Бара?
Днес ти е празник и всичко ти е позволено.Дори една педесетачка ще ти дам.
цитирай
10. elenkokoschkov - Ама, недоклатеняк, научи буквите първо!!
08.03.2023 15:19
notfun написа:

аВе, Рассо тъ па Квачке, недей, псува, поне днес:) бЛьоокук СтарооЗагорски, виж си..мъжО, де го немаа от 100г..

Пълна торба с лайна.....!
цитирай
11. elenkokoschkov - Искам да си пиеш 'апчеета редовно.....!
08.03.2023 15:22
dovolen написа:

Тато искаш ли да ти направя една екскурзия до Крива Бара?
Днес ти е празник и всичко ти е позволено.Дори една педесетачка ще ти дам.

цитирай
12. nedovolen - Жената е необходимо зло. Действа ...
08.03.2023 15:43
nedovolen написа:
Жената е необходимо зло. Действа като скрито добро.
Да са ни живи и здрави.
:)))


Сутринта за малко се появи комен-цитат "нещастните мъже" на дълбоко уважаемата Уондър - Дела Рай и изчезна.
Мож да е разбрала какво се крие зад редовете на комента ми.
След това се появиха други ре-та, изпод някакви павета, няма да коментирам.
:)))
цитирай
13. kvg55 - До 9. dovolen
08.03.2023 15:47
Ей, свиньо доволна, както те е нарекъл Сократ, лочай от копанята и дебелей, че ей сега ще дойде коледа.
цитирай
14. kvg55 - До 10. elenkokoschkov
08.03.2023 15:49
Фуна си ни е такава, юродива.
Божие чадо, не й придиряй.
цитирай
15. kvg55 - До 11. elenkokoschkov
08.03.2023 15:53
Когато е в клиниката си ги пие редовно, ама като го пуснат в отпуска пропива пенсията на майка си и няма пари за хапчета.
Забележи, че не се явява редовно, а само от време на време, когато е извън клиниката.
цитирай
16. kvg55 - До 12. nedovolen
08.03.2023 15:56
Засега само Фуна ме уважи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5910762
Постинги: 2838
Коментари: 26154
Гласове: 34448
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930