Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2023 07:02 - © Джордж Оруел затова е велик, защото прозря бъдещето на буржоазното общество
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1540 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 24.02.2023 07:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
24.02.2023г.

     "Официално забранена в Съветския съюз до 1988–ма година – разпространявана само като самиздат с риск от дълги присъди затвор до ерата на гласността и перестройката — "1984"–та на Джордж Оруел оглави списъците за изтегляне на художествена литература в средата на декември в Руската федерация. ТАСС, руската държавна новинарска агенция, съобщи на 13 декември, че антиутопията на Оруел е оглавила общите продажби на електронни книги за 2022 година в областта на художествената литература на платформата LitRes, руски онлайн продавач на аудио и електронни книги, и се нарежда като второто най–популярно изтегляне във всяка категория. Доклади в западни медии, където всяка седмица се разпространяват слухове, че до половината от руското население се противопоставя на продължаването на войната в Украйна, създават впечатлението, че настоящият бестселър  "1984"–та в Русия се дължи на широко разпространеното обществено недоволство от режима на Путин и нарастващото убеждение, че той наистина прилича на Океания през 1984 година", пише в статията "Как руснаците четат "1984"–та?" на The American Conservative 
image

"Режимът" на Владимир Владимирович в никакъв случай не е по–тоталитарен от съветско–социалистическия режим в Съветския съюз. Нещо повече – той е много по–близко до масата граждани и много по–навътре в действителността от режимите на Байдън, Шолц и Микрон.
Така че "докладите в западните медии", които "разпространяват слухове" за живота в Руската федерация и отношението на гражданите към СВО са глупаво смешни.
Руснаците са много по–наясно с политиката на президента, мястото на Федерацията в света и глобалните политически процеси въобще, отколкото буржоазно ограничените и умствено задръстени us–американци (изключително), германци (особено) и французи.
"Това заключение обаче може да се окаже погрешно или поне преждевременно", забелязва и отбелязва us–американското издание. И привежда доказателствата : "ТАСС не се притеснява да съобщи за бестселъра "1984"–та. Нито LitRes, нито други онлайн продавачи на книги се колебаят да продават книгата … всички руски издания на "1984"–та изнесени за продажба са редактирани и въведени от автори, официално одобрени от Министерството на културата".
"Заслужава да се подчертае, че моментът на скока на продажбите на "1984"–та от средата на 2022 година съвпадна с публикуването на ново издание на "1984"–та, в което преводачът Даря Целовальникова пропуска всякакво споменаване на паралели между Океания и Русия, а по–скоро твърди, че днешният "либерален тоталитаризъм на Запада" до голяма степен съответства на кошмарната визия на Оруел. Според Целовальникова не Русия, а по–скоро корумпираните, "либерални", така наречени демокрации на Запада са истински тоталитарни през 2022 година – тоест, доминирани от демагози и вулгарни популисти, които манипулират демонстрациите си срещу Русия за своите престъпни геополитически цели. "Оруел не можеше и в най–лошите си кошмари да си представи, че ерата на "либералния тоталитаризъм" или "тоталитарния либерализъм" ще настъпи на Запад и че хората – отделни, доста изолирани индивиди – ще се държат като разярено разгонено стадо.
Да отбележим, че именно това издание на "1984"–та се продава от LitRes — и то беше агресивно рекламирано от руските медии. В изявление през май миналата година Мария Захарова, водеща говорителка на министерството на външните работи, определи линията на Кремъл за "наклона" на Целовальникова към "1984"–та така : "Дълги години смятахме, че Оруел описва тоталитаризма", заяви тя. Тази пост–Горбачовска ера на самоотвращение и лековерно приемане на очернянето на СССР от страна на Запада представляваше предаване на западната пропаганда. Подобен поглед към "1984"–та "е един от глобалните фалшификати", отбеляза тя. "Оруел пише за края на либерализма. Той написа как либерализмът ще доведе човечеството до задънена улица". Пренебрегвайки очевидния факт, че повечето от сатиричните референти на "1984"–та се обръщат към събития и личности (включително Сталин като Big Brother) в СССР от 40–те години на миналия век, Захарова заключава, че Оруел "не пише за Съветския съюз, а за обществото, в което той живееше".
Останалото в статията са смешни нескопосани опити да се внуши, че Оруел е имал предвид Съветския съюз; разсъждения за престъпната война на Путин и прочие буржоазна русофобска идеологическа плява, замесена с цитати от някой си Маша Карп, руски дисидент емигрант, живеещ в Лондон и автор на предстоящата да излезе книга "Джордж Оруел и Русия".
Прилага се цитат от "Превенцията на литературата" (1946) – най–известната защита на Оруел за свободата на мисълта и изразяването :
"Организираната лъжа, практикувана от тоталитарните държави, не е, както понякога се твърди, временно средство от същото естество като военната измама. Това е нещо неразделно от тоталитаризма, нещо, което все още би продължило, дори ако концентрационните лагери и тайните полицейски сили бяха престанали да бъдат необходими", пишело там.
Да, Оруел може да е разсъждавал за "тоталитарните държави", но това не означава, че е имал предвид само и единствено Съветския съюз. Друг начин да опише бъдещето на буржоазната държава по време на Студената война, освен под прикритието на идеологическия враг, не е било възможно, защото е нямало да го четат и може би издадат.
Ако Джордж Оруел е писал само и единствено за Съветския съюз, то той не е велик, защото последвалите събития го опровергават и му се подиграват. Така той си остава само един талантлив писател. Ако е предвидил бъдещето на буржоазното общество, е велик, защото Историята го потвърждава. Според мен Оруел е велик.
Така че, тези които са мислели и твърдели, че писателят Оруел пише само за обществото в Съветския съюз, обидно са подценявали неговият интелект и писателски талант.

https://www.theamericanconservative.com/how-do-russians-read-1984/




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. nedovolen - Не знам за Оруел, но санкциите са ...
24.02.2023 08:03
Не знам за Оруел, но санкциите са направили руснаците по-богати и разглезени. Запада трябва да ги спре, че руснаците прекалено добруват, което е хубаво в момента, но ги възпитава в мързел и лигавщини.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
24.02.2023 11:42
Знаеш за двете страни на палачинката.
Западът вече нищо не може да прави, твърде много се улежа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5903808
Постинги: 2838
Коментари: 26144
Гласове: 34442
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930