Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2023 15:01 - © Петролопроводът може и да стане, ама наопаки
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2163 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 23.02.2023 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
23.02.2023г.

     Нефтопроводът "Бургас – Александруполис" беше елемент от "Големия шлем" на Георги Първанов, когато беше президент.
"Първанов : България успя да постигне "голям шлем", пише Vesti.bg на 18 януари 2008–ма.
"Подписаните договори дават възможност за позитивен качествен пробив в отношенията ни, каза президентът Георги Първанов на съвместната пресконференция с руския си колега Владимир Путин след разговори между двамата.
Бяха подписани 8 двустранни споразумения. Четири са в областта на енергетиката :
– за газопровода "Южен поток";
– за проектиране, доставка и изграждане на АЕЦ "Белене";
– за създаване на международна проектна компания за нефтопровода "Бургас –  Александруполис";
– за отработеното ядрено гориво, бяха подписани в присъствието на двамата президенти", съобщава още изданието.
"С подписаните енергийни споразумения България успя да постигне "голям шлем" (най–добрия възможен резултат при игра на бридж), каза президентът Първанов, като добави, че са многобройни икономическите и социалните измерения на всеки един от проектите".
image

Президентите Георги Първанов и Владимир Путин след постигането на "Големия шлем

С усилията на Съединените щати и лично на сър Джон МакКейн, улеснени от българските компрадори, първите три проекта бяха провалени, в резултат на което вместо да събираме такси от транзит на природен газ и нефт, ние плащаме транзитни такси на Република Турция.
За строителството на нефтопровода "Бургас – Александруполис" през май 2009–та година в Община Поморие, вероятно там се е предвиждало да бъде терминала, се провежда референдум, на който 98,97% от общо гласувалите се обявяват срещу изграждането му.
По този повод на страница 87–ма на Книгата ;–) съм написал : Бургазлии протестират срещу построяването на нефтопровода "Бургас – Александруполис", но не се отказват да ползват автомобилите си, които се движат с дериватите на този мръсен нефт и замърсяват бургаската природа реално.
"На 16 септември 1994 година (правителството на Любен Беров) в Москва, Русия, са подписани Протоколите за намеренията за изграждането на петролопровода, като България е включена в тристранно споразумение с Русия и Гърция – първа фаза от по–широк рамков договор за транзитен пренос на суров петрол от Новоросийск до Гърция.
На 16 януари 2009 година с решение 21 на Министерския съвет (правителството на Сергей  Станишев) петролопроводът "Бургас –  Александруполис" е определен за обект с национално значение. 
На 7 декември 2011 година Министерският съвет (правителството на Бойко Борисов) приема решение за прекратяване на участието на България в тристранното споразумение между правителствата на Русия, България и Гърция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода "Бургас – Александруполис", сключено на 15 март 2007 година.
На 12 март 2013 година Народното събрание приема Закон за денонсиране на Споразумението между Русия, България и Гърция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас – Александруполис, ратифицирано със закон от Народното събрание на 30 май 2007–ма година", прави ретроспекция на инвестиционното намерение Vesti.bg.

image
Карта на нефтопровода Бургас – Александруполис
 

Сега тази карта отново стана актуална.
"Нефтопроводът Бургас – Александруполис възкръсва "наопаки", първи съобщават още на 4–ти януари вестник СЕГА и други информационни ресурси.
"Засега не е ясно откъде ще идват алтернативните доставки на нефт", попарва накрая на публикацията ентусиастите газетата. 
"Рестарт на нефтопровода "Бургас – Александруполис", пише на 16–ти Флагман.бг.
"България и Гърция рестартират нефтопровода "Бургас – Александруполис". Този път обаче идеята е пътят на петрола да е наобратно – от гръцкото към българското пристанище", съобщава "Нова телевизия".
Целта е така да получаваме нефт в дългосрочен план, който да не налага танкери да минават през проливите и пътят им да се оскъпява", пояснява изданието.
"България и Гърция подписаха меморандум за проучване на възможностите за изграждане на нефтопровод между Александруполис и Бургас, по който да се пренася нефт от неруски източници. Това стана по време на посещение на президента Румен Радев в Атина в четвъртък.
В Атина Радев и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис присъстваха на подписването на меморандума от служебния министър на енергетиката Росен Христов и гръцкия му колега Костас Скрекас", съобщава и радио "Свободна Европа" 
image
"Възраждането на проекта е част от по–широкия план за намаляването зависимостта на европейските държави от руските изкопаеми горива. Следователно, за разлика от миналото, идеята се ползва с подкрепата на Съединените щати и Евроколхоза", дава гаранции за осъществяването на бизнес–проекта "Факти".
Обаче! Експертът–аналлизатор Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество твърди : "Така че, ако е обективно, проучването за евентуален нефтопровод Александруполис – Бургас би трябвало да покаже, че той е икономически неефективен. Превозът на нефт с танкери през турските Проливи ще си остане по–евтината алтернатива.
Тръбопровод между гръцкото и българското пристанище ще струва над милиард евро и при планирания малък капацитет трябва да има много високи такси за пренос, за да се изплаща. А на финансиране от Европейския съюз категорично не може да се разчита – Брюксел отдавна вече на дава пари за проекти, свързани с петрол. Да не говорим, че е абсолютно нереалистично такова съоръжение да бъде построено до края на 2024 година, когато изтича дерогацията за руския нефт за "Лукойл–Нефтохим", съвсем спаружил идеята експертът.

https://www.vesti.bg/novini/chakame-pismena-molba-za-bylgarskite-arhivi-v-rusiia-kaza-putin-1149737
https://www.segabg.com/hot/category-economy/neftoprovodut-burgas-aleksandrupolis-vuzkrusva-naopaki
https://www.flagman.bg/article/286924
https://www.svobodnaevropa.bg/a/32274328.html
https://www.vesti.bg/bulgaria/bylgariia-i-gyrciia-prouchvat-vyzmozhnostta-za-neftoprovod-aleksandrupolis-burgas-6161674
https://frognews.bg/novini/analizatorat-dimitrov-niama-hliab-ikonomicheski-efektiven-neftoprovodat-aleksandrupolis-burgas.html




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5893619
Постинги: 2837
Коментари: 26131
Гласове: 34433
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930