Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2022 08:01 - © Вино без жени
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2702 Коментари: 25 Гласове:
7

Последна промяна: 08.11.2022 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
08.11.2022г.

     "Лозята в България са намалели с 92% след 1989 година", съобщава продемократичният и антитоталитарен вестник СЕГА.
Цитира се председателят на "Национално сдружение на българските лозари" Атанас Василев от негово интервю пред Агенция "Фокус".
"Ние от 2 милиона декара лоза, преди 1989 година, в момента, по лозарския регистър, има 630 хиляди декара лоза. От тях реално се гледат под 156 хиляди декара само. Това са хората, които са подали документи за субсидия реално. Това е! Всичко останало не се гледа", казва в интервюто Атанас Василев.
156000 от 2000000 са 7,8 %, тоест съкращението на лозовите насаждения у нас за 33 години капиталистическо унищожение на народното стопанство е 92,2%.
По история съм учил как хан (по сегашному княз) Крум Страшни след покоряването на остатъците от Аварския хаганат разпитал аварските  военнопленници за причините, една от които било пиянството, довели до разпадането и унищожението на някога могъщото военно–племенно обединение и въз основа на техните отговори създал своите закони – Крумовите закони – първите писани закони в българската държава.
Една от мерките предприети от владетеля била "изкореняване на лозята, за да бъде възпряно пиянството сред народа", пише в статията "Крумови закони" на Уикипедията 
image

Днес, предвид беззаконието, което се шири в Отечеството, често се говори за законите на Крум, определените с тях престъпления и наказания и тяхното прилагане.
А всъщност, какво може да се заключи от казаното от председателят на "Национално сдружение на българските лозари" Атанас Василев за лозовите насаждения у нас : "Скоро ще бъдем в червената книга като изчезващ вид".
Може да се заключи, че всички демократични правителства от 1990–та година насам са работили за изкореняването на засадените при социализма лозови масиви. Следователно са възпирали пиянството сред българския народ. Може да се каже още, че при 2 милиона декара лозя в социалистическа България, българите тогава, ако не алкохолизирани, то постоянно са били яко почерпени, което не е далече от истината. Но трябва да се отбележи – с качествени напитки. Било домашно произведени, било купешки. И мезетата бяха яки и качествени.
Ние като ученици в основното училище задължително празнувахме именните и рождени дни на съучениците си с домашно червено вино. И дядо винаги ми е позволявал да си пийна вино от капачето (медно и калайдисано), в което си донасяше вино от зимника.
Сипано в калайдисаното капаче, виното сякаш хвърляше искри. Дядо винаги правеше хубаво вино. Дори второ вино правеше. Веднъж направи трето вино – бледожълто на цвят, то си беше само вода и захар. Но като отлежа една година стана превъзходно. Който го опитваше, казваше : Е това е вино! След оттакането на виното джибрите се подготвяха за производство на ракия. На казана беше празник – печаха се картофи в топлата пепел, печеше се сланина.
По едно време в селото възникна модата виното да се пие от буркан тип "Омния", особено когато са ти дошли неофициално неканени гости или при масови сбирки, когато чашите недостигаха. Тогава бурканът обикаляше дружината. Вървеше и анекдотът : Ако искаш да се скараш с някого, кажи му, че виното му е кисело.
image

Бурканът тип "Омния" с вместимост 0,800 литра заместваше винените чаши в наше село при масово пиене на вино 

Всъщност така не е било само при социализма. Да си припомним дядо Вазов :
"– Яжте, татовата, да порастете! Пено, налей паницата пак!
Слугинята отиваше при чучурчето, дето изстиваше руйното вино, наливаше и донасяше дълбока фарфорова паница. Бай Марко я поднасяше на децата, като казваше благоразположено :
– Пийте бре, маскари!
И паницата изреждаше всичкия народ. Очите на народа светваха, бузите се зачервяваха и той си облизваше с наслаждение устните. Тогава Марко се обърна към жена си, която се понавъси неодобрително, и каза строго :
– Нека да пият при мене – да не са жедни за вино. Аз не ги ща да станат пияници, като пораснат".
Е, аз не станах алкохолик – без едно мога, ама с едно не мога. Та съм имал случаи, когато пия гладен или умешам пиенето, да се напия до безпаметност. Но винаги в приятелска компания, за да има кой после да ме транспортира до дома.
И Крум не е бил прав да лишава българите от вино, но не е знаел човека, че червеното вино е антиоксидант 
image

А първият литър ракия, който изцъцряше от казана, наречен "първак", баба спастряше в ковчега, дървен сандък с дърворезба, в който си държеше новите дрехи, за лекарство. То се използваше за разтриване при простинка и за дезинфекция на рани. Със слабата ракия, патоката, мама си миеше прозорците.
Парадокс е, че унищожавайки лозята, българските демократични правителства не успяха на намалят пиенето на народа. Това се дължи на създаването от тях в същото време на условия за посягане към чашката – налагане на простотия и бездуховност, житейска безизходица.
Именно в демократичния период на българската държава възникна, най–напред във връзка с алкохола, понятието "менте". Което по–късно се разпростря и върху други стоки.
BGЖаргон дава следното определение за "менте" : "Фалшив. Употребява се най–често за алкохол. Много разпространен търговски артикул през годините на Прехода в България (и особено през 90–те).
Отличаваше се преди всичко с ниска цена, ниско качество, недълготрайност и "марка", която е близка по звучене до някоя от световноизвестните в съответната индустрия.

Ментетата се продаваха най–масово по сергиите и пазарите на открито, в търговските борси (от типа на "Илиянци" и "Битака"), по базари, безистени и "пасажи". Първоначално бяха основно внос от Турция, но впоследствие се появиха и български производители (с изострен търговски нюх), които навлязоха на пазара.
Да не забравяме също и производството на алкохол–менте – където пълновластен господар беше небезизвестният Цар Киро".
Та осъзнавайки вредната за физическото и психическото здраве на нацията държавна политика относно лозята, лозарите организират протест.
"Да, ние организираме протест в понеделник, 7 ноември, тъй като сме абсолютно недоволни от начина на разпределение на средствата в нашия сектор и въобще в земеделието. Ние лозарите сме на дъното на класацията. Не можем да разберем с какво сме по–различни от останалите трайни насаждения.  Многократно поискахме от Министерството на земеделието методологията и критериите, по които се разпределят бюджетите. Не ни беше дадено нищо конкретно и постоянно нямаме никакви отговори на нашите питания", казва Василев.
"Изпълнителната агенция по лозата и виното няма никаква друга функция, освен да бъде бухалка. За едни е мащеха, за други майка. Искаме законът за виното да бъде ясен, точен, да се правят проверки, така че всички да играем при равни условия. И ние няма да се отказваме, защото вече нямаме какво да губим. Поне, ако умираме, да умираме геройски", добавя той.

https://www.segabg.com/hot/category-economy/lozyata-bulgariya-sa-namaleli-92-sled-1989-g
https://www.focus-news.net/novini/interviu/Atanas-Vasilev-Asociaciya-na-lozarite-Skoro-shte-budem-v-chervenata-kniga-kato-izchezvasht-vid-1453399
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B8
https://chitanka.info/text/3753-pod-igoto
https://www.bgjargon.com/word/meaning/%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B5




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. iw69 - Всичко
08.11.2022 08:40
замина на кино след 10.11.1989 г...
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси
08.11.2022 08:59
Дори и княз Крум не е унищожил напълно лозята!

Доказателство за това са пълните бъчви с вино в избите на къщите, когато наредил на войските си да напуснат Плиска! Ромеите го ударили на гуляй, такава плячка не е за изпускане Резултатът от този непрекъснат гуляй се знае И виното е било на страната на победителите Има и още едно доказателство, че изкореняването е художествена измислица или е било ограничено-Наздраве дружина с Никифорова главина- това е казвал нашият княз на масата!

Относно днешното изкореняване ,знам интересен случай Ст.Соф. по неофизцциални данни с, още един евреин-министър имат около хилляда декара лозя По програми, аванта На мой приятел позват казал, че имал на границата с него 25 декара лозя -стари Един ден отива и не може да ги намери няма ги Мястото риголвано Идва човек от охраната и казал, че се принудили да ги изкоренят, за да не маносват новите насаждения Нищо не посмял да каже, взел си партакешите и изчезнал
Казах му ,че правилно е постъпил Лозето му е риголвано, готово за нови насаждения Можело е и пари да му искат за риволването, какво си мисли, че е без пари ли/ по програма/
Ст.Соф. уволни главната редакторка на вестника ни ,която го попита, какво търси на продажбата на Комбината,на подписването й?
Толкова ли много е проста ,да употребя и аз една приказка на умна блогърка, че да задава такъв тъп въпрос!?
За дивидентите от нея е там, защото и други хиени са се въртели!...Да се облажат!

Наздраве!
цитирай
3. wonder - Честит АРХАНГЕЛОВ ДЕН! Спе...
08.11.2022 09:01
Честит АРХАНГЕЛОВ ДЕН!

Специално за лозята бъркате! Познавам доста хора, които имат огромни масиви с лозя - новозасадени. Вижте само колко са винопроизводителите.
Лозовите масиви в България се увеличават всяка година. В страната ни са засадени над 600 хил. дка лозя. Само миналата година са посадени 14 хил. дка
цитирай
4. zabylgarite - За грабителите при демокрацията са ...
08.11.2022 09:11
За грабителите при демокрацията са благата, за ограбените са инфлацията и войните.
цитирай
5. nedovolen - Блажен постинг
08.11.2022 11:06
Честит Архангеловден!
Във виното е истината.
На мен доктора ми разрешава чаша вино.
Затова съм си взел тип "омния".
Пък ходя и при още един доктор...
:)))
ПС - на този председателЮ не му е вярна статистиката. Само по нашия край има толкова. Пък само аз имам половина дка, маскиран като асмалъци.
:)))
цитирай
6. gardener - Здравейте, това е малка част от истината,
08.11.2022 12:10
9 септември 1944 година ме свари с 90 дка лозя. Разбира се, някъде около 1948 година, те бяха "присъединени" към ТКЗС-то. И около 1980 година, напълно изкоренени и унищожени. Като връщаха земята Ни върнаха не лозя, а каквото им хареса на тогавашните "комисии", с идеята, че Ние сме граждани, а те са комунисти и селяни. Обраха хубавите земи, около пътищата с висока категория, а на Нас, от около 500 дка ни дадоха 200 дка във възможно, най-каменистите земи. Обяснимо е, по селата бяха останали само или ратаите - текезесари или некадърниците текезесари, които не ставаха за нищо. Внасяха и заселваха цигани от къде ли не, които да работят в ТКЗС-то, това е част от хубавия комунизъм. Та, по време на оня строй, на който се възхищавате, имаше бригади - ангария от деца, войници и заводски служители и работници за "прибиране на полската продукция". След реституцията на земята и лозята, такива бригади вече нямаше, а всеки горд собственик, трябваше сам да си ги гледа. Гордите комуняги с "върнатите" лозя, които никога не са имали такива се опитаха да ги "работят" сами и с цигани, но кумуняга - пари не дава и циганите отказаха да работят за жълти стотинки. Наложи се, всеки комуняга с лозя или да ги ликвидира или сам да си ги работи с някой роб - турчин или циганин, щото децата му са учени и по министерствата в София - коя близка на "министърката" - да речем Танева от ГРОБ, коя женена за зам. комунистически министър и т.н. и т.н.. Това са реални случаи. От друга страна "винпромите" не даваха достатъчно пари за гроздето, щото какви ишлемета или домашно, ако имаш 100-200 тона продукция - грозде от 50-100 дка. Разходите за препарати, труд, логистика и продажби, горива и резитби и беритби станаха доста високи, а до скоро "винпромите" се подиграваха с 40 ст. до 80 ст. на килограм. А винпромите, също са наши хора - комуняги. После дойде ЕС и даде на винпромите-комуняги милиони да си правят собствени лозя и така, се случи не защото сте имали в ТКЗС-то, а щото сте алчни, червени...
цитирай
7. kvg55 - До 1. iw69
08.11.2022 13:27
Блажени години, когато бяхме млади.
цитирай
8. kvg55 - До 2. leonleonovpom2
08.11.2022 13:28
Трябва да се установи дали битката с ромеите е била преди или след изкореняването на лозята.
цитирай
9. kvg55 - До 3. wonder
08.11.2022 13:36
Не изразявам собствено мнение и следователно не бъркам.
Ако бърка, бърка председателят на "Национално сдружение на българските лозари" Атанас Василев, когото цитирам.
Аз знам, че моята дворна лоза изсъхна.
цитирай
10. kvg55 - До 4. zabylgarite
08.11.2022 13:38
При капитализма, при капитализма.
цитирай
11. missana - Как няма да намалеят лозята.
08.11.2022 13:38
Давам прост пример с лозята край град Бяла, разположени зад ивицата на плаж Карадере. Някой има сметка да превърне този плаж в голям курорт и да ликвидира тези лозя, защото му пречат. Подобна е картинката и на доста други места в БГ.
цитирай
12. kvg55 - До 5. nedovolen
08.11.2022 13:48
Наздраве!
Да ти е сладко с "Омния"–та.
цитирай
13. kvg55 - До 6. gardener
08.11.2022 13:54
Ми то е естествено да ги изгоренят. Всяко дърво има определен срок на живот и плодородие. Така че няма какво да обвиняваш комунистите.
А Ликвидационните съвети на Фил Кенеди бяха съставени изключително от седерасти.
Така че омразата ти към комунистите тук не преде.
И отдавна няма "винпроми", а "шато".
цитирай
14. kvg55 - До 11. missana
08.11.2022 13:55
Чул съм, че Бяла все още е един спокоен курорт.
Ще го бетонират, няма как.
цитирай
15. mt46 - ...
08.11.2022 13:55
От десетина години винпромите спряха да изкупуват грозде и хората от родното ми село изоставиха лозята... Винпромите правят повечето вино от спирт и есенция – фалшименто...
цитирай
16. kvg55 - До 15. mt46
08.11.2022 14:04
Точно – от спирт и есенция. Отрова.
цитирай
17. gardener - Грешиш, приятелю
08.11.2022 14:15
kvg55 написа:
Ми то е естествено да ги изгоренят. Всяко дърво има определен срок на живот и плодородие. Така че няма какво да обвиняваш комунистите.
А Ликвидационните съвети на Фил Кенеди бяха съставени изключително от седерасти.
Така че омразата ти към комунистите тук не преде.
И отдавна няма "винпроми", а "шато".

на едната роза комунистическа,
Лозята имат такава история, че се подновяват, ако се гледат от нормални земеделци, а не от вашите "назначени" за земеделци въшкари. Във Франция и днес има 100 - 200 годишни лозови масиви на същите места, където са били когато са създавани. Просто във времето и със знания се обновяват. Но и това е друга тема. Там, където е добра земята за лозя си е добра и след 100 години, коренът на лозата е много, много дълбок и такива ми ти работи."В Югозападна Франция е най-старото лозе в страната.

Там има масив от 600 лози на възраст над 200 години, засадени в 12 реда, собственост на фамилията на винаря Жан-Пол Педебернаде.

Масивът е обявен от властите във Франция за национално съкровище, както дворецът "Версай" и катедралата "Нотр Дам" в Париж.

Причината за това удостояване не е само в това, че насажденията в долината Адор в Пиринеите са били пощадени от масовото изкореняване заради големият мор по лозята през ХIХ век.

Тогава, през 1865 година във Франция избухва епидемия по лозята - т.нар. листна чуда, дошла в Европа от Америка, и масивите в Бордо и Бургундия са изцяло изкоренени и заменени с нови насаждения."
цитирай
18. kvg55 - До 17. gardener
08.11.2022 14:32
Не ми разправяй, че има вечни лозя.
"100 - 200 годишни лозови масиви" не означава, че и растенията са на толкова години. Просто са били подновявани едно по едно.
При лозарството на промишлена основа няма кой да си играе на "национално съкровище". Риголва се и се сади отново.
цитирай
19. gardener - Много добре,
08.11.2022 15:02
kvg55 написа:
Не ми разправяй, че има вечни лозя.
"100 - 200 годишни лозови масиви" не означава, че и растенията са на толкова години. Просто са били подновявани едно по едно.
При лозарството на промишлена основа няма кой да си играе на "национално съкровище". Риголва се и се сади отново.

И кой се оказа виновен за изоставените лозя? Виждаш, има 200 годишни лозя във Франция, а тук няма и 80 годишни. Мераклиите си гледаха лозята, да речем 2 реда са байчо, байчо ги копа, "стрижи" и пръска с гръбната пръскачка, винпромът, пардон шатото или заводите за вино са на... не се сещам на кого - все отбор юнаци от БКП или ДС кадри от сДС като споменатия Стефко и някакъв еврейски галош на име Клаус, типичен червен изрод. Пардон, споменатият Стефко е внук на един от около 140 разстреляните на 02.02.1945 година, но това не му пречи на този Стефко да е инженер в Българските пощи и разбира се много засекретен доносник на ДС, а такива с хиляди и неогласени като Гоце с едното листче в досието за 2 лева хонорар от кафето или първият премиер циганин в Европа - Костов, как мислиш, този "демократ" дали не беше и той доносник, а? Може би, случайно станаха господа след 10 ноември 1989 година, щото бяха много умни и бяха за Свободата и личната инициатива? Преходът приятелю, е белязан с червено-синята мимикрия на вашите другари, до един назначени за капиталисти, щото истинските демократи няма как мимикрират или да си върнат национализирания бизнес след 45 години Белене, БКП и ДС, Тодор Живков или капитан Борисов - ротният пожарникар или дори ст. л-т Радев - ебачът на прости селянки от с. Равнец. Всичко е в ръцете ви другари, а вие си държите ..., а не мотиката и се молите на Гундяйчето(Япончик), даже вашата другарка му приклекна и ръка му млясна, а баща и за две педи земя го убиха, щото бил алчен за имоти въшкар и ваш кмет.
цитирай
20. kvg55 - До 19. gardener
08.11.2022 18:18
Щом намеси Белене и Държавна сигурност съвсем изпрошна темата на постинга. Чао!
цитирай
21. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
08.11.2022 19:58
Попаднаха ми данни за революционното село Мечка/ Оборище днес/ от твоя край!
Хвърли им поглед, ако желаеш, моля ти се
Година на
преброяване Численост
1934 ................. 2345
1946 ................. 2503
1956 ................. 2444
1965 ................ 2096
1975 ................ 2191
1985 ................ 2106
1992 ................ 1789
2001 ................ 1529
2011 ................ 1256
2021 ................. 1024

Аз съм тнаправил някакъв анализ за три периода- до Девети, от Девети до перестройкато и след нея до днес
зтрий го, ако не ти върши работа!

цитирай
22. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
08.11.2022 20:06
Наличието на много вино в избите на къщите в Плиска говори ,че то не може да е било забранено в този момент!
Годината е 811 Славният княз Крум умира през 814 г През целия този период води непрекъснати битки за покоряване на ИРИ Изключено е да се занимава и със законодателна дейност! Предвид ролята ,която е изиграло виното ,изглежда невероятно ,лозата да бъде осъдена!?
По-скоро в приписването на този закон на Крум и пиенето на вино, което отново противоречи на това твърдение, с Никифорова главина, навежда до мисълта ,че ставва дума за злепоставяне с цел представяне на Крум като варварин!
Кому е изтодно това? Не на нас, естествено!
цитирай
23. kvg55 - До 21. leonleonovpom2
08.11.2022 21:37
И при моето село статистиката е същата. Най–населено е през 1934 година и оттогава постоянно върви надолу.
цитирай
24. kvg55 - До 22. leonleonovpom2
08.11.2022 22:29
Щом са оцеляли до сега, значи лозята не са били изкоренени напълно.
цитирай
25. kvg55 - До 23. gardener
08.11.2022 22:30
Това си е откритие, че агентите на Държавна сигурност унищожили лозята.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5904743
Постинги: 2838
Коментари: 26150
Гласове: 34444
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930