Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2022 16:01 - © Метаморфозата на Грета Тунберг
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 3191 Коментари: 8 Гласове:
10

Последна промяна: 08.11.2022 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
08.11.2022г.

     Шведската екоактивистка Грета Тунберг призова армията от свои поддръжници да свалят глобалната капиталистическа система и настоящите елити, които тя породи. Може да изглежда като привлекателна трансформация, ако погледнете Тунберг от тези страни, които се противопоставят на политическия Запад. Но Западът се кани да насажда "Ленин в пола" преди всичко на Изток.
"Няма "връщане към нормалния живот". Нормална ли беше системата, която ни даде климатичната криза, система на колониализъм, империализъм, потисничество, геноцид, расизъм, репресивен екстракционизъм?" – попита шведската активистка Грета Тунберг участниците в "кръстоносния поход на децата" в Лондон. Контекстът не предполага отговор "да", а само отговор "не" в изпълнението на хиляди глътки.
"Кръстоносен поход на децата" британското издание The Telegraph нарича представянето на манифеста на Тунберг, както нарекоха книгата ѝ "Книга за климата". Тук възникват някои паралели с историята на християнството и по–точно в областта на Реформацията на Лутер или баптистките мисионери на Америка, тъй като е налице харизматичен лидер 
image

Сега обаче шведката е по–далеч от въпросите на вярата, отколкото беше, когато стана известна по целия свят. Не става въпрос за някаква конкретна църква, а за борбата на Тунберг срещу изменението на климата, която по същество беше "карго култ". "Зелените" деца не ходят на училище, невръстният им водач размахва юмрук срещу възрастните, а възрастните трябва да се уплашат и да ускорят борбата с въглеродните емисии на световната икономика.
image

Грета Тунберг заплашва въглеродните емисии на глобалната икономика и животните 

Сега момичето е узряло и постепенно започва да се превръща от екологичен проповедник в политически лидер. Манифестът и речта, съпътстващи презентацията на книгата, целят не по–малко от свалянето на капиталистическата система и световна социалистическа революция.
Пръв за идейната метаморфоза на шведското дете–чудо съобщава The Telegraph :
"Грета Тунберг : Време е да трансформираме потисническата и расистка капиталистическа система на Запада", пише на 2–ри ноември вестникът 
image

"Появявайки се в Royal Festival Hall в Лондон, за да представи новата си книга "The Climate Book", в неделя вечерта, Грета Тунберг реши да се впусне в политически води в речта си – което преди избягваше да прави.
Все още сме тук и не планираме да ходим никъде. Младите хора по целия свят се засилват, което показва, че нашите лидери са се забъркали с грешното поколение", казала в речта си тя.
"Пълната ми реч от The Climate Event в Southbank Center тази неделя е тук : https://t.co/d9WfUbCwSQ pic.twitter.com/OwZcCxDHXI — Грета Тунберг (@GretaThunberg)" 
image

Тунберг казала на Самира Ахмед, журналист на BBC следното : "… фашистките движения, предлагащи лесни, фалшиви решения и изкупителни жертви на сложни проблеми, се разрастват и стават все по–нормализирани.
Има много [неща, които можем да направим], но докато правим тези неща, които можем да правим в рамките на настоящата ни система, имаме осъзнаване, че се нуждаем от трансформация в цялата система.
Трябва да променим всичко, защото в момента настоящата ни система е в сблъсък с бъдещето на човечеството и бъдещето на нашата цивилизация".
image

Грета Тунберг разговаря със Самира Ахмед от BBC по време на глобалното представяне на нейната книга в The Royal Festival Hall, снимка от The Telegraph  

Тунберг определила предстоящия "Cop 27" от 6 до 18 ноември в Шарм Ел Шейх, Египет като форум за "зелено промиване на мозъците" и казала, че няма да присъства.
Въпреки признаците на същия религиозен екстаз, това дори не е Мартин Лутер. Това са идеите …, това е Владимир Илич Ленин. Световна (именно световна) революция, демонтаж на капиталистическата система, широка борба срещу империализма – това са неговите идеи и неговият замах, макар и с примес на фарс, в изпълнението на Грета Тунберг, смята Дмитрий Бавирин в «Деловая газета Взгляд».
"Ние ще унищожим целия свят на насилието до основи и тогава ще изградим нашия, ще изградим нов свят", пеят болшевиките под музиката на Великата френска революция.
Това, че "зелените" някак много приличат на "червените", не е никак изненадващо. Екологичните активисти на Запад отдавна са част от леви или ултралеви коалиции (в зависимост от техния радикализъм). И техният "болшевишки" размах в световен мащаб е предопределен от факта, че природата, климатът и екологията са наистина общи, планетата не може да бъде спасена на ниво една държава, пише Бавирин.
И ето, че идеите и мечтите на шведското момиче се сбъдват – Специалната военна операция на Руската федерация в Украйна предизвика енергийна и инфлационна криза (между другото, едно обстоятелство, което намалява потреблението), а резултатът вече се очертава – тотална деиндустриализацията на онези региони, където индустрията ще загуби рентабилност без достъп до евтин газ (предимно в Германия).
Тоест местният контингент на Тунберг ще бъде много по–близо до идеала на "зелените", когато живее в колиба, яде нещо натурално от градината (няма пестициди, всички торове са органични), не произвежда отпадъци (всичко се рециклира), а вятърът и слънцето му дават енергия. Човек може да живее така, цивилизацията едва ли, но понякога наистина трябва да преминете към веганство и дърва – не по идеологически причини, а защото няма пари.
Следователно, колкото повече индустриалните градове на Запад приличат на ферми, толкова по–добре изглежда за многополярния свят : въплътеният в практиката "тунбергизъм" отслабва врага отвътре. Но има един нюанс, шведката го отрази в речта си, като каза, че климатичната справедливост е част от общата справедливост и че капитализмът е неприемлив преди всичко поради своята експанзия.
Днес белият капиталист от Запада е виновен (от гледна точка на Тунберг), но сега всеки трябва да се откаже от развитие. Включително онези нации, които току–що са започнали да се отдалечават от този много "зелен" бит с органични естествени колиби и екологичен ръчен труд. Така да се каже, не са живели добре – а сега няма как и смисъл да започнат подобрение.
Тук всъщност е отговорът на въпроса накъде буржоазните западни елити, които я отгледаха, а сега станаха обект на "зелена" омраза, ще се опитат да пренасочат енергията на Тунберг – Тя ще бъде настроена срещу онази част от света, която, благодарение на достигането на различно ниво на развитие, им хвърля много по–опасно политическо предизвикателство от всички шведски ученички, взети заедно, независимо за кой регион говорим – Азия с Китай и Индия, Америка с Мексико и Бразилия, Африка с Нигерия и Мозамбик или Русия, която е отделна самодостатъчна си цивилизация.
Преди нея Западът беше доста успешен в такива "превръзки". Онези, които се бориха с несправедливостта и капитализма на парижките барикади от 1968 година, станаха скучни евродепутати, а германските предшественици на Тунберг – "Зелените" от ФРГ – подариха на страната двама министри на външните работи – апологети на разширяването на НАТО и борбата срещу "нестандартните режими" като руския и югославския – Йошка Фишер по време на бомбардировките на Белград и Аналена Бербок сега, когато Берлин напомпва с оръжия  нацисткия режим и въоръжените сили на Украйна.
Канцлерът Олаф Шолц на младини се скара на "империалистическия и агресивен блок НАТО", а "екологичното мислене" все още не му е чуждо, но за световните капиталистически елити той е техен войник, а не заплаха.
Друга работа е, че манипулаторите рискуват да се спънат в диагнозата на Тунберг в истинския смисъл на думата. Романтикът лесно се превръща в реалист и дори в циник с възрастта, но хората със синдром на Аспергер се отличават с обсебеност от една тема за сметка на всичко останало. В случая с шведката това вече е не само борбата срещу изменението на климата, но и демонтирането на западния капитализъм, заедно с всичките му елити. В своето развитие те стигат до разбирането, че едното е свързано с другото.
И ако е завързано, няма само да се развърже.
И ако е така, успешен лов, другарю Маугли!
И ако това стане, противниците на Запада могат да злорадстват над онези, които в лицето на Тунберг отгледаха гробар за себе си. Развитието на проекта било предвидимо, предупредиха ги, но не се вслушаха, не се поучиха и от собствения си опит – Съединените щати чрез ЦРУ отглеждаха муджахидините срещу Съветския съюз, след което получиха Осама бин Ладен и други идеолози на тероризма и разбира се 11–ти септември 2001–ва година.

https://vz.ru/world/2022/11/5/1185233.html
https://www.telegraph.co.uk/news/2022/11/02/greta-thunberg-time-overthrow-wests-oppressive-racist-capitalist/




Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - До 1. panazea
08.11.2022 18:20
Момичето е доказано болно, затова не мисля, че играе роля.
цитирай
2. dobrodan - Няма ли един негър
08.11.2022 19:58
за тая... да я нагрета едно хубавичко.
цитирай
3. missana - И аз мисля като Панацея, Краси, че момичето преследва лични цели, играейки си
08.11.2022 21:43
на спасителка на света. Дай боже да се лъжа.
цитирай
4. kvg55 - До 3. panazea
08.11.2022 22:33
Ако се подиграва на човечеството, ще да е Антихрист някакъв.
цитирай
5. kvg55 - До 4. dobrodan
08.11.2022 22:34
Ха–ха–ха!
Да и разкаже за природосъобразния живот на туземците.
цитирай
6. kvg55 - До 5. missana
08.11.2022 22:36
Щом задълба в политиката, бързо ще увехне и тогава ще си проличи истината.
цитирай
7. missana - Точно така, Краси.
09.11.2022 12:47
Ще почакаме и ща видим.
цитирай
8. kvg55 - До 9. missana
09.11.2022 15:48
Да.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5861249
Постинги: 2831
Коментари: 26061
Гласове: 34376
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930