Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2023 16:01 - © Какво каза Сергей Викторович в МГИМО II
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1689 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 22.09.2023 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
22.09.2023г.

Продължение от предходния постинг
     Въпрос : Както вече споменахте, едно от най–важните и ярки политически събития беше срещата на върха «Русия–Африка», проведена през юли тази година. в Санкт Петербург. Там бяха сключени декларации за съвместно сътрудничество в различни области, включително информационната сигурност, и за не разполагане на оръжия в космоса. Моля, кажете ни, има ли партньорски програми с африкански страни, които ще бъдат или вече са сключени?
Сергей Лавров : Вие до голяма степен отговорихте на въпроса си, като посочихте окончателните документи. Те са наистина важни, те не само декларират намерения за съвместна работа в различни области, но и изискват конкретни действия. Подготвят се няколко бизнес мисии в региона на икономическа тематика.
По отношение на хранителната сигурност. Организира се практическа работа за осъществяване на безплатни доставки до 50 хиляди тона руско зърно за шестте (Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, ЦАР, Еритрея) най–нуждаещите се африкански страни (за всяка една държава), както беше обявено от руския президент В. В. Путин на срещата на върха «Русия–Африка». Освен това ние поемаме режийните разходи на тези помощи.
Ние ще развиваме отношенията си чрез постоянния форум «Русия–Африка». Освен това в Русия нашето министерство има свой секретариат – Асоциацията за икономическо сътрудничество с африканските страни, която се занимава с практически проекти. В кулоарите на срещата се осъществиха много контакти между наши бизнесмени, държавни корпорации и частни компании с техните африкански партньори. Бяха набелязани абсолютно конкретни планове, които ще бъдат реализирани. Ще говорим за тях подробно.
Ще спомена и една тема, на която не се обръща особено внимание. Африканските страни изпратиха делегация от седем президенти в Русия още през юни тази година. месец преди срещата на върха, за да споделят мислите си за това как се развива ситуацията около Украйна и как да се помогне да се гарантира, че тази ситуация ще получи справедливо разрешение. Президентът В. В. Путин проведе специална среща с тях в Санкт Петербург. Договорихме се да търсим съвместни начини за насърчаване не на едностранни положителни подходи, а които да отчитат интересите преди всичко в сферата на сигурността на всички държави, а не само на една държава и един военно–политически блок. В подкрепа на това споразумение в кулоарите на срещата на върха «Русия–Африка» се проведе друга среща между руския президент В. В. Путин и неговите колеги от инициативната група на Африканския съюз, след което беше прието изявление. Беше публикувано, но не получи много внимание. В него отбелязахме необходимостта от решаване на хуманитарни проблеми, които са от особен интерес за нашите африкански приятели. Това означава да подкрепим дългогодишния процес на обмен на затворници, като вземем предвид интересите на децата по време на конфликта (което също правим от дълго време). Там беше посочена и необходимостта от «разрешаване» на ситуацията с «Черноморската инициатива», която беше спряна на 17 юли тази година. поради провала на руската част от тази сделка. Заедно с африканските лидери призовахме всички обещания към Русия да бъдат изпълнени. Както каза президентът В. В. Путин, в същия ден, когато това стане, ние ще бъдем готови да възобновим украинската част от този «зърнен пакет».
Разбира се, имаме план за действие между правителството на Руската федерация и Комисията на Африканския съюз. Съществуват широки отношения и механизми с Африканския съюз по политически въпроси, включително диалог за насърчаване на разрешаването на различни конфликти на африканския континент. Русия участва в редица от тези механизми. По–специално ще спомена района на Големите езера, където участваме в специално създадена конференция. Можем да говорим за това дълго време. Направихме подробен доклад на сайта на МВнР. Сигурен съм, че ще намерите допълнителни подробности там.
Въпрос : Споменахте ЕАЭС. Възникна един логичен въпрос. Както е известно, през 2023–та година Русия ще председателства органите на Евразийския икономически съюз. В. В. Путин очерта основните задачи на страната в нейните рамки още през декември 2022–ра година. Сред тях особено място заема постигането на икономическа и технологична независимост от Запада. Кои виждате като основни предизвикателства пред ЕАЭС, както и кои области на сътрудничество в рамките на организацията изглеждат най–обещаващи и приоритетни през следващите години?
Сергей Лавров : Тези направления са определени в решенията на Евразийския икономически съюз, на Висшия евразийски икономически съвет и на Съвета на правителствените ръководители. Те са насочени към реализиране на взаимноизгодни проекти в области, които са най–важни за нашите страни. Освен това по такъв начин, че тези проекти да не зависят от механизмите за обслужване на международните икономически отношения, контролирани от САЩ и техните съюзници, включително «резервните валути» долар, евро и йена. Това са ненадеждни валути (дори токсични). През 2022 година 76% от взаимните разплащания и търговията между страните–членки на ЕАИС са извършени не в долари, а в национални и приятелски валути. Тази година се стремим към 90%.
При създаването на Евразийския икономически съюз (ЕАИС) процесът на дедоларизация не беше поставен като самостоятелна цел. Но действията на Съединените щати нарушиха всички принципи на функциониране на пазарната икономика, която напредваше в продължение на много десетилетия. В тази ситуация трябва да се предпазим от своеволия и капризи. Всеки разбира какво ще се случи утре. Днес Русия е основната цел на американските и западните санкции, тъй като се държи доста независимо. И утре в такава ситуация може да попадне всяка друга държава. Не е ясно защо ще бъде обявено «наказанието». Всеки разбира това. Тенденцията за преминаване към алтернативни платежни системи и методи на плащане при такива обстоятелства е неизбежна.
На срещата на върха на БРИКС бразилският президент Лула да Силва активно насърчава идеята за създаване на отделна независима валута за страните членки. По едно време, когато беше избран отново, той предложи да се направи същото за целия регион на Общността на латиноамериканските и карибските страни. Всички изхождат от факта, че на този етап е доста проблематично да се премине директно към този процес, тъй като не е натрупан опит в работата извън доларовата система. Но ще се натрупва, тъй като националните валути се използват при взаимни разплащания. Така е почти 90% в ЕАИС. Делът ни в търговията с Китай, Иран, Индия и други наши партньори, които не искат да следват указанията на Запада и да прекъсват сътрудничеството с нас, нараства значително и бързо. Така взаимодействието с тези страни се засилва. Ако вземем всички членове на ЕАИС в абсолютно изражение, числата набират скорост доста уверено.
Бяха очертани приоритетите на руското председателство на ЕАИС. Те са свързани с цифровизацията на икономиката, технологичния суверенитет, развитието на взаимодействието в областта на информационните и комуникационни технологии, продоволствената и енергийната сигурност. Всичко това е одобрено и се изпълнява. Надявам се, че до края на тази година ще можем да направим изводи, които ще отразяват успешното решаване на поставените в този контекст въпроси в интерес на всички страни, които са членки на ЕАИС. Някои от другите ни съседи също остават заинтересовани от съюза. Взаимно се подкрепяме активно.

https://mid.ru/en/foreign_policy/news/1902533/?lang=ru

© Красимир Говедаров, Главен експерт

Продължава в следващия постинг




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. mt46 - ...
22.09.2023 23:47
Русия и Африка се разбират...
цитирай
2. zaw12929 - нищо важно
23.09.2023 05:19
нищо важно
цитирай
3. nedovolen - Преди четвърт век едни анализатори ...
23.09.2023 06:09
Преди четвърт век едни анализатори казаха, бъдещето е на евразийския съюз.
Ето, бъдещето дойде.
:)))
цитирай
4. kvg55 - До 1. mt46
23.09.2023 08:25
Разбират се и все повече.
цитирай
5. kvg55 - До 2. zaw12929
23.09.2023 08:26
За ограниченият човек естествено, не е важно.
цитирай
6. kvg55 - До 3. nedovolen
23.09.2023 08:27
Някои познават.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5965928
Постинги: 2840
Коментари: 26156
Гласове: 34455
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930