Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2023 16:01 - © Западът не спира да рови около Руската федерация
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 2676 Коментари: 10 Гласове:
6

Последна промяна: 23.04.2023 16:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
23.04.2023г.

     В Карабах – известен още като Арцах (комуто така е по–приемливо) отново е неспокойно : там стрелят, умират и арменци, и азербайджанци. И всичко това, защото заинтересовани интриганти от други страни започнаха нова политическа "игра", наградата в която в никакъв случай не е ограничена планинска територия в Закавказието.
Няма мир в Карабах. Страните се правят, че спазват някакви споразумения, но всичко това са само думи. Така на 12 април Азербайджан беше посетен от действащия председател на ОССЕ,  същият и министър на външните работи на Република Северна Македония, Буяр Османи.
Османи влезе в ръководството на ОССЕ на ротационен принцип, но мястото начело на външнополитическия ресор за бившия хирург беше осигурено от общност, която иска да постави албански премиер начело на Северна Македония. Трябва да се отбележи, че преди председателството на ОССЕ той се показа като истинско добро момче в очите на Запада : изгони руски дипломати от някога лоялна към Русия страна, заедно с роднините от Албания и Косово, той се възмути от признаването на Донецката и Луганската републики от Москва, като обяви "безусловна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна".
Та този амбициозен и послушен на Запада младеж посети столицата на Азербайджан Баку,  където се срещна с колегата си Джейхун Байрамов, а след това и с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Двамата му разказаха за "въоръжената провокация от страна на Армения" и "реинтеграцията на местното арменско население", а също така призоваха Ереван "да преговаря за мирен договор и да нормализира отношенията". И че той провокира всичко.
Но и двамата азербайджанци премълчаха факта, че ден преди посещението имаше престрелка с кръвопролития, а азербайджанска диверсионно–разузнавателна група (ДРГ) от шест души навлезе на арменска територия, където беше неутрализирана.
А видеозаписите от последната война показват "подвизите" на азерските освободители – отрязване на главите на затворници, побой над стари хора, изтръгване на кръстове.
"ОССЕ е готова да помогне за подобряване на отношенията между Азербайджан и Армения, за да донесе мир в региона", изказал се с дежурните фрази Буяр Османи.
Е, "установяването на мира" от силите на ОССЕ е видно – на онези места, където се качиха европейските любимци с мониторинга си, се стреля и се лее кръв.
Отсрещната страна в конфликта – Армения – председателят на ОССЕ не посети.
В същото време, създавайки напрежение в региона, опитвайки се да изтласка Русия оттам, Западът нанася удари по друг свой заклет враг – Иран. Който се опитва да води самостоятелна политика и с реални дела, а не с приказки помага на Русия в труден за нея период.
В края на миналата година установена кражба на въглища (служители са откраднали 6,5 милиона тона въглища, които са били предназначени за продажба в Китай) стана повод за протести в  Монголия. Схемата на кражбата била много проста – количеството въглища, изнесени за Китай по документи, било повече от това, което де факто получил самият Китай
image
За добиване на представа за размера на кражбата : през 2021 година Монголия е изнесла 16 милиона тона въглища за Китай, а през 2022 – не по–малко от 19 милиона тона въглища.
В обществото се е знаело и говорело за кражбите. Протестите бяха провокирани от появили се в информационното пространство съобщения, че Китай вече е разследвал всичко и дори е екзекутирал хора, замесени в корупционната схема на монголската търговия с въглища.
Кой е подхвърлил темата не е ясно.
Според монголски експерти в Монголия се правят опити за организиране на класическа "цветна революция", разпръсквайки темата за гигантската корупция в една бедна държава и опитвайки се на вълната на тези протести или да дестабилизират страната (разположена между Руската федерация и Китайската народна република), или да доведе на власт ориентирани към Запада хора. А такива хора, както ще видим по надолу, има.
Вашингтон се опитва да навреди на руско–монголските отношения. Залогът е за разцепление в Демократическата партия на Монголия (ДПМ), която традиционно се възприема като прозападна политическа структура. Партията влезе в политиката през 2004 година, след като получи мнозинство от гласовете на изборите за Велик държавен хурал. Цахиагиин Елбегдорж, лидер на ДПМ, два пъти става президент и министър–председател на Монголия, пише Владислав Гулевич в Аналитический портал "Фонд стратегической культуры".
През 2022 година бившият президент Халтмаагийн Батулга беше избран за лидер на партията, насочена към сътрудничество с Русия. По това време в ДПМ се формират проруска фракция, водена от Батулга, и прозападна фракция, водена от Елбегдорж. С началото на Специалната операция на руските въоръжени сили за демилитаризация и денацификация на Украйна, прозападната фракция се обяви в подкрепа на режима в Киев и призова за намаляване на отношенията с Москва, за да се избегне "трансформацията на Монголия във втора Беларус".
image

Другарят Халтмаагийн Батулга

Елбегдорж остава основният проводник на us–американското влияние в Монголия. Той сътрудничи с Института за стратегически изследвания на Фрийман Спогли, ръководен от известния русофоб, бивш посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол. През март 2023 година в статията "Затисната между Китай и Русия, Монголия подкрепя Украйна" Елбегдорж призова "да се дадат на Украйна толкова оръжия, колкото ѝ е необходимо, за да спечели".
Елбегдорж има дързостта да сравни монголската помощ за Съветския съюз през 1941–1945 година с помощта на НАТО на неонацисткия режим в Киев : "Една четвърт от всички коне на съветските войници на фронтовата линия бяха от Монголия … повечето от войниците на Червената армия бяха облечени в топли дрехи, произведени в Монголия … Западът трябва да действа така, както са действали монголците тогава … Западните лидери имат време да чакат. Ранената Украйна не може повече да чака".
Елбегдорж обвини Кремъл, че използва монголските народи на Руската федерация (буряти, калмики, тувинци) като пушечно месо и го нарече "етническо прочистване" под предлог за специална военна операция. Между другото, избягалите кавказки опозиционери действат по подобна схема – те обвиняват Москва, че използва народите на Кавказ като пушечно месо. Подобни атаки зачестиха особено след обявените в Европейския парламент на 31 януари 2023 година планове за разделяне на Русия по "националните шевове" на тридесет и четири части :
Анна Фотига (полякиня естествено, каква да е друга) от фракцията на Европейските консерватори и реформисти (ECR) в евроколхозния парламент, дудне на микрофона : "Разпадането на Руската федерация е много по–малко опасно от това да я оставим управлявана от престъпници. Нахлуването в Украйна е пряко продължение на руската имперска и колониална политика; политики, които никога не са изчезвали. Агресивната война на Русия срещу Украйна е съчетана с пропагандна кампания, отричаща самото съществуване на украинска нация, активно извършван геноцид срещу украинците, всичко това завършено с колонизирането на окупирани територии от етнически руснаци" 
image

Вашингтон вижда в укрепването на своите позиции в Монголската народна република
възможност за посредничество върху политическите и икономическите процеси в Северо–Източна Азия – регион, географски обхващащ източната и северната територия на Русия, към който геополитически принадлежат Юго–Източна Азия, Южна Азия и постсъветската Средна Азия. Американците са заинтересовани от въвличането на Монголия във военно–политическите съюзи със своите регионални съюзници – Япония, Южна Корея, Тайван.
В Индо–Тихоокеанската стратегия на САЩ Русия е обозначена като враждебен "играч" (злонамерен актьор – malign actor), а Монголия – като важен партньор (important partner).
От 1990 година Улан Батор следва многополюсна външна политика (така наречената концепция за "третия съсед"), като си сътрудничи едновременно с няколко сили (САЩ, Австралия, Канада, Великобритания, ЕС, Индия, Турция), за да балансира влиянието на Китай и Русия . Концепцията за "третия съсед" е насочена към неучастието на Монголия в антируски и антикитайски блокове. Елбегдорж се готви да разбие този модел, което ще доведе до нарушаване на установения регионален баланс на силите в интерес на Запада.
Установяването в Монголия – кръстовище на границите на Китай, Русия и Казахстан – е дългогодишен план на американския истаблишмънт.
Пекин и Улан Батор обсъждат проекта за газопровод "Силата на Сибир–2" с капацитет 50 милиарда кубически метра годишно за доставка на синьо гориво от Русия през Монголия до Китай. За Китай това ще се превърне в алтернативен маршрут за внос на газ при риск от блокада на морските доставки от американския флот през Малакския пролив. Перспективата за реализиране на руско–монголско–китайския транспортен проект "Степен път" също е неприемлива, отвратителна даже за американците, защото това ще бъде най–късият сухопътен коридор от Китай през Русия към Европа
image
Вашингтон смята, че само чрез установяване на антируски режим в Улан Батор САЩ ще могат да постигнат целите си в региона. И се надяват на Елбегдорж.
Министър–председателят на Монголия Лувсаннамсрейн Оюун–Ердене в интервю за британското издание Financial Times се оплаква : "Въпреки че Монголия е демократична страна, ние сме подложени на натиск заради санкциите, наложени на Русия. Ситуацията в Украйна не е война между две държави. Ситуацията има отрицателно въздействие върху глобалната икономика и особено върху малки страни без излаз на море като Монголия …  Икономическите санкции трябва да бъдат въведени след внимателен анализ, тъй като те влияят негативно на други страни"
image

Поради санкциите Улан Батор изпитва затруднения с плащането на руския внос, монголската хазна е загубила навигационни такси за полети от Европа до Азия през въздушното пространство на Русия и Монголия, доставката на руско минно оборудване и продукти, които монголците консумират ежедневно (слънчогледово масло, дизелово гориво и други).
"90% от монголския износ отива в Китай и ние сме напълно зависими от Русия за доставки на гориво. Ние сме напълно зависими от нашите двама съседи за редица други продукти", очертава сериозността на проблема Оюун–Ердене.
image

Другарят Лувсаннамсрейн Оюун–Ердене разбира, че конфликтът в Украйна "не е война между две държави", което нашите политически кратунковци не схващат. Кога ще ги стигнем монголците?

Улан Батор провежда "политика на третия съсед", неучастие в блокове, насочени срещу Русия и Китай и балансиране на влиянието на тези страни чрез сътрудничество едновременно с ЕС, САЩ, Индия, Австралия, Турция, Обединените арабски емирства, Япония и Южна Корея. Вашингтон се интересува от контрола над Монголия като удобен плацдарм за оказване на натиск едновременно върху Русия и Китай. Намаляването на икономическото сътрудничество на Улан Батор с Москва и Пекин е в съответствие със стратегическите планове на САЩ, но вреди на монголския бюджет. Така че икономическият интерес, за който говори министър–председателят Оюун–Ердене следва да е водещ при монголците, за разлика от българите.

https://tsargrad.tv/articles/zapad-otkryvaet-zakavkazskij-front-spinu-rossii-prikroet-iran_763153
https://vz.ru/world/2022/12/6/1189728.html
https://www.fondsk.ru/news/2023/04/16/us-destabiliziryut-mongoliu-59029.html
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%B9%D0%BD_%D0%91%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BB%D0%B3%D0%B0
https://www.euractiv.com/authors/anna-fotyga/
https://www.fondsk.ru/news/2023/01/30/premer-ministr-mongolii-nasha-strana-stradaet-ot-antirossijskih-sankcij-58359.html



Тагове:   Великобритания,   Китай,   Монголия,   Япония,   канада,   австралия,   Иран,   москва,   Беларус,   Украйна,   НАТО,   вашингтон,   кремъл,   министър,   Азербайджан,   карабах,   ОССЕ,   армения,   Червената армия,   Южна Корея,   Financial Times,   САЩ,   Русия,   ЕС,   Турция,   Индия,   Тайван,   киев,   Запада,   Европейския парламент,   Обединените арабски емирства,   Руската федерация,   китай и русия,   Република Северна Македония,   Буяр Османи,   Улан Батор,   23 април,   калмики,   Аналитический портал Фонд стратегической культуры,   Албания и Косово,   арцах,   Донецката и Луганската републики,   Демократическата партия на Монголия ДПМ,   Руската федерация буряти,   тувинци,   фракцията на Европейските консерватори и реформисти ECR,   Монголската народна република,   Северо–Източна Азия,   Юго–Източна Азия,   Южна Азия и постсъветската Средна Азия,   Индо–Тихоокеанската стратегия на САЩ Русия,   Русия през Монголия до Китай,   газопровод Силата на Сибир–2,   транспортен проект Степен път,   Малакския пролив,   Китай през Русия към Европа,   Япония и Южна Корея Вашингтон,   Улан Батор с Москва и Пекин,


Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Не се притеснявай. Ровят, ама ни...
23.04.2023 16:15
Не се притеснявай. Ровят, ама никога няма да я разровят.
Нали знаеш за вола...
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
23.04.2023 17:12
Да, знам.
цитирай
3. zaw12929 - ТОВА Е БЕНЗИНОСТАНЦИЯ С РАКЕТИ
23.04.2023 18:16
ТОВА Е БЕНЗИНОСТАНЦИЯ С РАКЕТИ
цитирай
4. iw69 - Те
23.04.2023 19:26
ровят, ровят и накрая ще си изкопаят гроба...
цитирай
5. kvg55 - До 3. zaw12929
23.04.2023 20:39
Нали знаеш, че на бензиностанциите всичко се продава, включително храна.
цитирай
6. kvg55 - До 4. iw69
23.04.2023 20:43
Именно това правят.
цитирай
7. mt46 - ...
23.04.2023 20:56
Щатите шетат из целия свят...
цитирай
8. kvg55 - До 7. mt46
23.04.2023 21:33
Вече започват да ги удрят през пръстите.
цитирай
9. planinitenabulgaria - В Центъра постгъпи интересна сводка.
23.04.2023 22:40
zaw12929 написа:
ТОВА Е БЕНЗИНОСТАНЦИЯ С РАКЕТИ


Бать Венцо е осъществил контакт по същество с дама със сменена ябълковидна станна. Никакви проблеми!!! Да му пожелаем контакт с дама с две сменени ябълковидни стави!
Вие обаче няма да се доредите до бать Венцо, не защото он Ви не желае, а защото не е слънце да огрее всички дами....
цитирай
10. kvg55 - До 9. planinitenabulgaria
24.04.2023 10:06
Бае Коста, ти и батвенцовия го искаш отзаде си, ама няма да я бъде.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5918457
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34450
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930