Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2023 08:01 - © Социалистите в Съединените щати
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 664 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 14.04.2023 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
14.04.2023г.

     "Широките леви партии са задънена улица", Натаниел Флакин, Left Voice
image

"Сириза", "Подемос" и други широки леви партии трябваше да помогнат на социалистите да увеличат влиянието си. Записът е доста мрачен. Дебат с Tempest.
Изминаха поне десетилетия, откакто толкова много хора в Съединените щати се идентифицираха като социалисти. Парадоксално обаче тези милиони хора нямат собствена социалистическа партия. Най–голямата социалистическа организация в Съединените щати, DSA [Демократичните социалисти на Америка], води кампании и издига кандидати за представители като част от капиталистическа и империалистическа партия.
Като революционни социалисти трябва да направим всичко възможно, за да достигнем до широки слоеве от работници и млади хора с нашите идеи. Как най–добре можем да направим това? Една идея, която се обсъжда от много години, е създаването на "широки леви партии", които обединяват различни леви течения – обединяващи реформисти и революционери (а понякога дори буржоазни националисти). Тази идея беше представена от Обединения секретариат на Четвъртия интернационал (USec) на техния конгрес през 2003 година, където те призоваха за "широки антикапиталистически партии".
На онлайн събитие на 25 септември за изграждането на революционната левица днес, Tempest Collective в Съединените щати се фокусира върху това предложение. Говорителите бяха от Социалистическото работническо движение (MST) от Аржентина и антикапиталистите от испанската държава. Говорейки за Tempest, Наталия Тилим призова за изграждането на революционни организации, като същевременно "се изграждат по–широки формации". Тилим продължи : "Смятаме, че е грешка да отхвърлим с един удар широкият партиен опит".
Със сигурност ще се съгласим, че появилите се през последните 10–20 години широки леви партии заслужават повече от един удар! За кратък момент неореформистките партии като "Сириза" в Гърция и "Подемос" в испанската държава представляваха надеждите на едно поколение, което достигна зряла възраст, докато капитализмът беше в постоянна криза. Но тези партии бързо се присъединиха към капиталистическите правителства и предадоха своите поддръжници – което доведе до разочарование, деморализация и деполитизация.
image

Гръцката "Сириза" и испанската "Подемос" предадоха интересите на своите поддръжници

Ляво прикритие за реформизма
На конгреса на Tempest през 2021 година Аарон Амарал изнесе лекция за "Четири различни подхода към революционната организация". В този модел четирите подхода са : 1) електорализъм; 2) базова конструкция; 3) сектантство; 4) широко левичарство. Тъй като като цяло сме съгласни с Tempest в нашето отхвърляне на модели едно и две, бихме искали да обсъдим точки три и четири. За Маркс сектантство е, когато социалистите се съсредоточават върху всичко, което ги разделя от по–широкото движение на работническата класа. Така че "сектантско" ли е социалистите да отхвърлят целта на широка лява партия, която обединява реформисти и революционери?
За Амарал "масовото отхвърляне" на "широкопартийните експерименти през последните няколко десетилетия" може да доведе само до "стерилна пропаганда". Другарят не назовава имена, но прави връзка към статия, публикувана в Left Voice за провала на "Сириза" и  "Подемос". Какво се разбира под "отхвърляне на едро"? Ако една неореформистка партия е в състояние да политизира и ентусиазира много хиляди млади хора, ние, разбира се, сме съгласни, че революционерите трябва да се ангажират с тях. Това означава да се борим заедно за правата на работническата класа и потиснатите хора, заедно с членове и дори лидери на неореформистки партии. Но този вид единство в действие не изисква да се регистрираме в партии, чиято заявена цел е да участват в управлението на капиталистическата държава.
Можем да работим заедно и да дебатираме с членовете на "Сириза", "Подемос" и подобни формации. Можем да застанем рамо до рамо с членове на реформистки организации в протести за правата на абортите или в синдикални борби. И все пак ние можем и трябва също така да сме абсолютно ясни, че имаме коренно различна стратегия от реформистите, които се опитват да спечелят избори, да формират коалиции и да се присъединят към правителствата на капиталистическата държава.
И "Сириза", и "Подемос" съдържаха революционни социалистически групи, които помогнаха за изграждането на тези нови партии – само за да ги видят да прилагат мерки за икономии срещу собствените си избиратели. Това е така, защото такива партии никога не са се основавали на политическата независимост на работническата класа от буржоазията и нейната държава. В резултат на това те не могат да се възползват от подемите в класовата борба – лидерите им непрекъснато се представят като потенциални администратори на управляващата буржоазна класа. Подобен опит може само да деморализира младите хора, които възложиха надежди на подобни проекти.
"Широка лява партия" в крайна сметка е евфемизъм : означава партия, обединяваща реформисти и революционери. Но за да бъдем по–точни, говорим за реформаторски партии, които получават подкрепа от революционери. Въпреки че вярваме, че революционерите могат да участват във всички видове преходни формации, трябва да сме наясно с нашата цел да се борим за революционна партия, която отхвърля реформизма и бюрокрациите, които го поддържат. Това изключва всякакъв вид дългосрочна политическа подкрепа за бъдещи министри реформисти.

*   *   *   *   *   *   *   *
Съединените щати
Съединените щати не са виждали нещо подобно на широка лява партия през този век. Най–близкото нещо може да са Демократическите социалисти на Америка (DSA), голяма социалистическа организация с много различни тенденции. Но DSA е интегрирана в буржоазна партия (Демократическата партия) и следователно не прилича на "Сириза", "Подемос" или подобни проекти. За да бъде ясно : широките леви партии не предлагат класова независимост – те имат програми, които призовават за обединяване със сектори от буржоазията. Но най–малкото те са организационно независими от партиите на управляващата класа, дори и да не са политически независими. DSA ще трябва да скъса с Демократическата партия, за да бъде нещо като широка лява партия.
Неотдавнашният скандал с членовете на Конгреса от DSA, застанали на страната на администрацията на Байдън за налагане на договор на националните железопътни синдикати, доведе до известна криза в организацията. Много членове поставят под съмнение такова "стачкоизменничество" и по–общо ефикасността на присъединяването към Демократическата партия. Това означава, че е по–важно от всякога за революционните социалисти да се аргументират в полза на политическа и организационна раздяла с всички буржоазни партии.
Друг американски опит, който изглеждаше широк и ляв : от края на 1990–те до 2016 година много американски социалисти подкрепяха Зелената партия. Стратегическата хипотеза беше, че Зелената партия може да се трансформира в широка лява партия и в крайна сметка в истинска социалистическа партия, основана на интересите на работническата класа.
Започвайки през 2000–та година, Международната социалистическа организация (ISO) и Социалистическата алтернатива (SAlt) ентусиазирано водят кампания за кандидата за президент на Зелената партия. Ралф Надер, защитник на потребителите и критик на корпоративната власт, вдъхнови част от младите хора, на които им беше писнало от двете буржоазни партии. И все пак той винаги е бил категоричен в подкрепата си за капитализма и неговата партия се основава на активисти от средната класа, без органична връзка с работническото движение.
След поражението си през 2000–та година, когато много от поддръжниците му вярваха, че неволно са помогнали за избирането на Джордж У. Буш, Надер се премести вдясно. Зелената партия издигна още по–неудобни кандидати като Синтия Маккини и Джил Щайн, които нямаха нищо общо със социализма. Въпреки това ISO и SAlt продължиха да водят кампании за тях – въпреки че водещите членове биха признали насаме, че това е само защото вярват, че трябва да гласуват за някого.
Когато Бърни Сандърс обяви кандидатурата си за първичните избори на Демократическата партия през 2016–та година, той получи много повече подкрепа, отколкото всеки, включително и той, очакваше. Това представляваше загадка за ISO и SAlt : те винаги са защитавали социалистическия принцип да не подкрепят нито републиканците, нито демократите. Но сега, след като бяха водили кампания за Ралф Надер и дори за Джил Щайн, защо да не правят кампания и за Сандърс? Той имаше същата реформаторска политика като Зелените, но всъщност беше малко по–радикален и много по–популярен. Уж принципната им опозиция срещу Демократическата партия обаче прозвуча кухо.
SAlt обърна дългогодишната си позиция – и изгони няколкостотин членове в процеса. С техния #BernTurn те започнаха кампания за прогресивни демократи. ISO се срина през 2019 година, така че е трудно да се каже как би се развила тяхната политика. Тяхното ръководство правилно се противопостави на Сандърс, но те се обезоръжиха с подкрепата си за "зелените" буржоазни кандидати. Редица от тези бивши лидери на ISO оттогава се обявиха в подкрепа на социалдемократите в Демократическата партия.
Зелената партия никога не е била опция за социалистите. Както е показано във всяка страна, където Зелените партии са постигнали успех, това не са инструменти за приближаване на масите към социализма – по–скоро те са в най–добрия случай инструменти за привличане на социалистите в буржоазната политика [Това ясно се видя в Германия с Аналена Бербок].
image

Зелените (в Германия) : от протестна партия към буржоазна партия

В Съединените щати социалистите трябва да се борят за нещо повече от "трета страна". Откъсването от демократите и републиканците е важна стъпка, но напълно недостатъчна като програма – просто попитайте Рос Перо или Пат Бюканън! Социалистите трябва да се застъпват за партия на работническата класа, която се бори за социализъм. Такава партия няма да има за цел да спечели най–голям брой гласове. По–скоро партията на работническата класа е за обединяване на нашите борби със стратегия за победа над капитализма. Това включва участие в избори – но само като начин за изграждане на революционни фракции вътре в работническата класа, за да могат да поведат милиони в борбата.
Призив за класова независимост
Бихме могли да изброим още примери, при които широката стратегия на лявата партия е била малко повече от извинение за подкрепа на реформаторско правителство на капиталистическа държава : Бразилия, Португалия, Дания и така нататък. Но вместо да продължаваме тази статия, можем да кажем, че балансът на широките леви партии е мрачен – за работническата класа като цяло, както и за революционния социализъм.
Социалистите трябва да скъсат с тази неуспешна стратегия. Не трябва да се застъпваме за обединение с реформаторите под формата на широки леви партии. Другарят Амарал от Tempest може да каже, че това ще ни осъди на "стерилна пропаганда" и изолация от реалните политически борби. Но не смятаме, че това е така. Има вълна от активност на работническата класа в Съединените щати и "Поколението U" няма много илюзии в "стачкоразбивачите" на Демократическата партия. Това е моментът да агитираме за работническа партия, която се бори за политическата независимост на работническата класа, а не да търсим реформаторски съюзници, за да изградим партия, която се стреми да управлява капиталистическата държава. Нашият ограничен опит като малка публикация , сравнително нови в левицата на САЩ, сочат в същата посока : Успяхме да предприемем инициативи за големи демонстрации и стачки в защита на правата на абортите – работейки заедно с другари от Tempest, SAlt, DSA и много други организации. Последователното противопоставяне на Сандърс, демократите, Зелената партия и реформизма не е пречка да бъдете част от широки мобилизации.
Неореформистките партии не са единственото средство за обединяване на социалистите. Работническият ляв фронт (FIT) в Аржентина показа, че различни социалистически групи могат да се обединят на базата на класова независимост : Вместо да се стреми да управлява капиталистическата държава, целта на FIT е правителство на работниците. Този модел е най–успешен в Аржентина, но не само там. В Чили, например, социалистически групи формираха Фронт за единство на работническата класа (FUCT), за да създадат социалистически полюс на опозиция срещу правителството на Габриел Борич, който незабавно предаде поддръжниците си веднага щом дойде на власт. Подобни революционни социалистически проекти са стартирани в Мексико (FIA) и Бразилия (PSR).
Работническа партия, която се бори за социализъм, няма да бъде изградена чрез просто обединяване на различни групи социалисти под едно и също знаме. Но подобна тактика може да бъде полезна за популяризиране на независима социалистическа програма на национално ниво. Социалистите могат да се обединят на базата на класова независимост – Точно това призоваваме другарите от Tempest и други социалисти да направят. Това няма да е лесно в Съединените щати, с техните невероятно недемократични закони и доста слаба социалистическа традиция. Но можем да направим първи стъпки, като обединим социалистите, за да агитираме за работническа класа, антикапиталистическа и социалистическа алтернатива, без да крием многото политически различия, които имаме.
Въпреки че е трудно, това все пак е много по–реалистично от основаването на още една широка лява партия заедно с реформисти и надеждата, че това няма да доведе до нова катастрофа. Вместо да се търси обединение с бюрократите–реформисти и "зелените"  капиталисти, целта трябва да бъде партия на работническата класа, която се бори за социализъм.

https://www.leftvoice.org/broad-left-parties-are-a-dead-end/




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. nedovolen - Преди, 1974г, в едно специално з...
14.04.2023 12:52
Преди, 1974г, в едно специално заведение се запознах с един не толкова специален грък, Георгиос. Казваше, ако нашите комунисти знаят, че при вашите вървят п. ка и п.ри, за нищо няма да ви бръснат.
Най-лошото на комунизма било това, което идва след него.
Радвайте се.
В сряда предадохме Христос, днес го разпънахме. Говорим за агнета и козунаци.
Тва е.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
14.04.2023 13:36
Не се тревожи!
Комунизмът още не е дошъл.
А ние Христос си го уважаваме на софрата и на коледа и на велиден.
цитирай
3. nedovolen - Да бе. Уважаваме. Един, сУпруг на ...
14.04.2023 15:11
Да бе. Уважаваме. Един, сУпруг на братовчедка отишъл на бани да му боядисат яйцата с четка, от неговата го е гъдел.
Пародия.
:)))
Сериозно, Христос е пратен на земята единствено да посее Бога. Няма тука фермери, няма ниви... Това е.
цитирай
4. mt46 - ...
14.04.2023 18:52
Социализмът не е популярен в САЩ, няма традиции там /в сравнение с Европа/...
цитирай
5. kvg55 - До 3. nedovolen
14.04.2023 18:53
Мисля че не е, а и няма от кого да е пратен. Тогава конспирациите на са били толкова разпространени. Властта е разпъвала на кръст, изгаряла на клада, обесвала, разстрелвала, затваряла, прогонвала много неудобни ней хора. Исус може да първият.
цитирай
6. kvg55 - 4. mt46
14.04.2023 18:59
Ти кога се върна от САЩ?
Наложително им предстои все повече да се запознават със социализма.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5912365
Постинги: 2838
Коментари: 26154
Гласове: 34449
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930