Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2022 16:01 - © Настоящето на Арктика – бъдеще на Антарктика
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1154 Коментари: 12 Гласове:
10

Последна промяна: 01.12.2022 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
01.12.2022г.

     Днес 1–ви декември е Международен ден на Антарктида 
image

На 1 декември 1959 година във Вашингтон е подписан договор, чиято цел е да регулира международните отношения на единствения континент на Земята без местно население.
Разрешено е територията да се ползва само за мирни цели. На континента могат свободно да се извършват научни изследвания, чиито резултати се обменят между държавите. Забранени са военни дейности и ядрени опити, а станциите могат да бъдат проверявани за такива.
За мирни цели, забранени, но …
"Антарктида : Следващата геополитическа гореща точка?", пита се професор Джеймс Холмс
image
, ръководител на катедра "Военноморска стратегия" към Военноморския колеж, в "19fortyfive
image

И е публикувана снимка на военен самолет на Съединените щати на континента Антарктида.
image

LC-130 Skibird от Националната гвардия на Ню Йорк е повдигнат с крик на замръзналия леден шелф на полето Pegasus на 16–ти януари, след като екипажът на самолета откри проблем с колесника. Екипажите за поддръжка на 109-то въздушно крило нямат хангари, от които да работят, докато са разположени в Антарктида за операция DEEP FREEZE и трябва да работят в елементите и да се справят с уникални предизвикателства почти всеки ден. (Снимка от Националната гвардия на ВВС на САЩ от старши сержант Кевин Филипс / освободено

"Всъщност най–добрият начин да следите бъдещето на Антарктида е да го сравните с настоящето на Арктическия басейн", прогнозира авторът. А за Арктика претендират 
image

"НАТО и Русия се втренчват един в друг в Арктика и техните търговски и политически интереси често се сблъскват. Сравнете това с Антарктида, където Аржентина, Австралия, Чили, Франция, Нова Зеландия, Норвегия и Британия са предявили претенции за парцели. Сега голяма част от континента остава непотърсена, главно Земя на Мери Бърд. Дали Антарктида ще се превърне в пилотска кабина за геополитическа конкуренция, вероятно зависи от това дали тя крие природни богатства, които могат да бъдат добивани на разумна цена, като по този начин допринасят за икономическото богатство на страните. Ресурсите имат начин да подхранват конкуренцията, независимо дали става дума за "49ers", които се втурват към Калифорния в средата на 19–ти век, за да търсят злато, или азиатските сили, които се борят за юрисдикция над рибата и подводния нефт и газ в китайските морета днес.
За разлика от Арктика, Антарктика представлява огромна бариера пред навигацията, а не канал за нея. Няма да има трансполярен морски път на юг – и по този начин Антарктика няма да стимулира военноморската конкуренция в същата степен, в която се плава по арктическите морски пътища. Без стимул да се борят помежду си в морето, антарктическите сили ще имат по–малка нужда от военноморска мощ в Южния океан и по този начин по–малка нужда от ледоразбивачи за подпомагане на военноморските операции. Каквито и корпуси да конструират, могат да бъдат използвани за търговски или научни цели", пише Холмс.
Само че не е такаПрофесорът наивно смята, че Антарктика и Антарктида в частност не може да стане поле за военни операции.
Друг един професор – професорът по геополитика в Лондонския университет Клаус Додс е толкова нетърпелив да започне милитаризирането на Антарктика, че в статията "След 30 години Договорът за Антарктика ще може да се променя и съдбата на един континент може да виси на косъм" настоява за прекратяване на Договора за Антарктика през 2048 година
image
Страни по Договора са САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Русия, Норвегия, Германия, Чили и Аржентина. "След 2048 година Антарктида може да бъде разделена между нации, като всяка друга част от сушата и околния океан, за да развие своите ресурси", казал британският анализатор.

Но при едно такова делене не са изключени военни стълкновения.
И то на мястото на деленето.
Милитаризацията на Антарктика от западните страни вече е започнала. Антарктическите простори са измъчвани от ескадрили за разузнаване от дронове "Saildrone" от няколко години, предоставяйки на ЦРУ и Пентагона информация за климата.
USАмериканската брегова охрана снабдява американската станция MacMurdo в Антарктида с тежък военен ледоразбивач "Polar Star". Американските ледоразбивачи са военни кораби и веселата работа с червено–бялата боя на бреговата охрана не трябва да заблуждава никого 
image

Екипажът на бойния ледоразбивач "Полярна звезда" се състои от 18 офицери и 127 срочно военнослужещи. Въоръжение – едрокалибрени картечници и стрелковото оръжие на екипажа. Бойните възможности на ледоразбивача се разширяват поради възможността да носи два хеликоптера Eurocopter HH–65A.
В началото на 2020–та година Държавният департамент на САЩ представи нова стратегия за национална сигурност и отбрана на полярните региони, която предвижда създаването на "готов, ефективен и наличен" флот от полярни ледоразбивачи. Държавният департамент призова за създаване на "подходящи активи и ресурси, способни да осигурят постоянно присъствие на Съединените щати в Арктика и Антарктика".
На 9 юни 2020 година Конгресът на САЩ в специален меморандум поиска Съединените щати да разполагат с модерен флот от тежки ледоразбивачи до 2029 година. Буквално на следващия ден корабостроителницата VT Halter Marine, която строи тези нови ледоразбивачи, смени ръководството и корабостроителницата беше оглавена от военния инженер Робърт Мърчант, който има богат опит във военните поръчки за бреговата охрана на САЩ 
image

"От цената на ледоразбивача почти една трета е различно военно оборудване, което ще позволи на кораба да се използва за нуждите на ВМС на САЩ, да получава всякаква разузнавателна информация от всяка бойна единица на ВМС на САЩ, да предава получената разузнавателна информация на ВМС на САЩ, осигуряват използването на оръжия от други бойни единици и използват различни видове радиосмущения … Това е напълно различен кораб от нашите ледоразбивачи", отбелязва руският портал «Военное обозрение».
Докато нашите "патриоти" радостно си говорят, че САЩ не могат да строят ледоразбивачи, първият вече излезе от корабостроителницата, заключава «Военное обозрение».
В допълнение към увеличаването на темповете на строителство на бойни ледоразбивачи, САЩ създават мрежа от свои военни бази в Южното полукълбо – През 2018–та година президентът на Аржентина Маурисио Макри одобри създаването на три американски военни бази в страната … Втората база, блокираща пътя на юг, ще се издигне в Ушуая, столицата на Огнена земя, най–южната провинция на Аржентина, откъдето Антарктика може да бъде контролирана "в компанията на британските партньори на Съединените щати, които са узурпирали Малвинските острови".
image

Стара карта на Антарктика 

Френският публицист Тиери Мейсан пише на своя уебсайт "Мрежа на Волтер", че в края на Фолклендската война контролът върху въздушното пространство в южната част на страната и над Антарктида е прехвърлен на ВВС на Обединеното кралство и Аржентина трябва да информира Обединеното кралство за всички свои операции в тази област. В началото на 2000–те Британия и Израел стартираха нов проект в южната част на Аржентина, в Патагония. Огромни територии в Огнена земя бяха изкупени с парите на британския милиардер Джо Луис; там е построено летище с двукилометрова писта за прием на граждански и военнотранспортни самолети.
image

Собственикът на 175 компании, включително вериги ресторанти, футболен клуб "Тотнъм" и самопровъзгласилата се "Армия на Йода" и предпазлив милиардер Джо Луис спекулира на валутния пазар със своя приятел и партньор Джордж Сорос 

Отбелязваме още един факт : Германският фонд "Маршал" е подготвил доклад, според който Южният Атлантик в близко бъдеще ще се превърне в нов център за добив на енергийни ресурси, не по–нисък от Близкия изток.
През септември 2018–та година Националната агенция за геопространствено разузнаване на САЩ (NGA), която има за задача да картографира бойните операции на американската армия, пусна карта на Антарктида с висока разделителна способност с детайли до размера на автомобил, наречена "Референтен височинен модел на Антарктика" (Еталонен модел на релефа на Антарктида). Картата покрива около 98 процента от повърхността на Шестия континент.
image

OMG : Няма да повярвате колко ясна е Антарктида на тази карта

US–Американските военни бързат да се закрепят в Антарктида, където според НАСА топенето на ледовете се ускорява, което улеснява достъпа до природните ресурси на ледения континент.

https://www.19fortyfive.com/2021/12/antarctica-the-next-geopolitical-hotspot/
https://www.fondsk.ru/news/2021/12/30/ssha-nacelivajut-na-antarktiku-flot-boevyh-ledokolov-55224.html
https://topwar.ru/172751-amerikanskie-tjazhelye-ledokoly-xxi-veka-odin-v-postrojke-dva-na-ocheredi-chto-dalshe.html
https://www.voltairenet.org/article198970.htmlТагове:   германия,   Норвегия,   франция,   Великобритания,   калифорния,   Аржентина,   Чили,   Австралия,   Нова Зеландия,   Вашингтон,   Антарктида,   континент,   Антарктика,   Русия,   Земята,   Близкия Изток,   Съветския съюз,   Арктика,   Джордж Сорос,   Патагония,   леден,   Съединени щати,   ледоразбивач,   Руска федерация,   1 декември,   милитаризиране,   Държавният департамент на САЩ,   ВМС на САЩ,   огнена земя,   НАТО и Русия,   Международен ден на Антарктида,   Норвегия и Британия,   Земя на Мери Бърд,   Южния океан,   Страни по Договора са САЩ,   Чили и Аржентина,   ледоразбивач Polar Star,   американската станция MacMurdo в Антарктида,   Съединените щати в Арктика и Антарктика,   корабостроителницата VT Halter Marine,   Южното полукълбо,   Малвинските острови,   Тиери Мейсан,   Обединеното кралство и Аржентина,   футболен клуб Тотнъм,   Джо Луис,   Шестия континент,   природните ресурси,


Гласувай:
10


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Да не се задавят там! Защото се ...
01.12.2022 17:07
Да не се задавят там!
Защото се говори ,че има бази под ледовете, засичали са изстрелвни космически кораби Пращани са екипи за проследяването им, къде се намират, но никой не се е връщал от тях Някои твърдят ,че са германски бази от края на ВСВ Германците би трябвало о да са наясно с тях, защото тези ,които са ги създали, не са между живите вече
Ако съществуват наистина, със сигурност нямат връзка с местните хора!
Ледената шапка там, не е случайно възникнала Тя играе важна роля върху равновесието на Земята, затова си я е и създала! Нарушат ли го, последствията, сигурно и за земната ос ,ще са необратими
Лакомията изяжда лакомника, накрая! Нефтът също играе важна роля в Земното равновесие, особено за земетресенията!
цитирай
2. iw69 - на
01.12.2022 19:00
янките там може да им замръзне гавното...
цитирай
3. missana - Антарктида е бъдещето на човечеството.
01.12.2022 19:45
Поздравление за изготвения мателиал, Краси!
цитирай
4. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
01.12.2022 20:34
Лаком гъз, кръв сере.
цитирай
5. kvg55 - До 2. iw69
01.12.2022 20:35
Да, нямат тренинга на руснаците.
цитирай
6. kvg55 - До 3. missana
01.12.2022 20:38
Никак не съм въодушевен.
цитирай
7. sorossadistfucking - Съгласен съм с теб, Леоне!
01.12.2022 22:07
Ледената шапка там, не е случайно възникнала Тя играе важна роля върху равновесието на Земята, затова си я е и създала! Нарушат ли го, последствията, сигурно и за земната ос ,ще са необратими

leonleonovpom2 написа:
Да не се задавят там!
Защото се говори ,че има бази под ледовете, засичали са изстрелвни космически кораби Пращани са екипи за проследяването им, къде се намират, но никой не се е връщал от тях Някои твърдят ,че са германски бази от края на ВСВ Германците би трябвало о да са наясно с тях, защото тези ,които са ги създали, не са между живите вече
Ако съществуват наистина, със сигурност нямат връзка с местните хора!
Ледената шапка там, не е случайно възникнала Тя играе важна роля върху равновесието на Земята, затова си я е и създала! Нарушат ли го, последствията, сигурно и за земната ос ,ще са необратими
Лакомията изяжда лакомника, накрая! Нефтът също играе важна роля в Земното равновесие, особено за земетресенията!

цитирай
8. kvg55 - До 7. sorossadistfucking
01.12.2022 22:50
Ще се разбере, когато се размразят полюсите.
цитирай
9. mt46 - ...
01.12.2022 23:12
Американците са спецове по завладяване на територии... Поне да оставят Европа на мира!...
цитирай
10. kvg55 - До 9. mt46
02.12.2022 00:59
Едва ли ще ги оставят да се разпореждат самоволно. Вече не са хегемон.
цитирай
11. mileidi46 - https://www.youtube.com/watch?v=q0sBETI3Fb4&t=123s
02.12.2022 02:33
Не е много известно ,какво точно има там...след като излезна на бял свят ,,Тайният дневник на адмирал Ричард Бърд."...
Търсете информация ,като напишете това....
и прочетете коментарите под видеото!!!
цитирай
12. kvg55 - До 11. mileidi46
02.12.2022 07:13
За загадките на Антарктида съм чел много отдавна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 3379094
Постинги: 2142
Коментари: 20338
Гласове: 30341
Архив
Календар
«  Март, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031