Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2023 17:01 - © Как Руската федерация разкатава властта на долара
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1457 Коментари: 12 Гласове:
6

Последна промяна: 14.01.2023 17:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
14.01.2023т.
image
     "Министерството на финансите на Руската федерация продължава последователно да намалява дела на валутите на "неприятелски" държави в структурата на активите на Фонда за национално благосъстояние (ФНБ).
Утвърдена е нова регулаторна структура на активите на ФНБ в разрешена чуждестранна валута и злато, в рамките на която се изключва възможността за инвестиране на средствата на Фонда в активи, деноминирани в щатски долари. За да се осигури гъвкавост при инвестиране на средствата на ФНБ, е предвидено действителните минимални дялове на всеки от активите в новата структура да могат да приемат нулеви стойности, а максималните дялове са ограничени, както следва : китайски юан – 60%, безналично злато – 40%. Преди това дяловете на юана и златото бяха съответно 30% и 20%. Така лимитите за инвестиции в юани и злато бяха удвоени. Понастоящем балансите по сметките на ФНБ в лири стерлинги и японски йени в Банката на Русия са нулирани.
В резултат на тези промени валутната структура на ФНБ стана по–добре адаптирана към предизвикателствата, пред които е изправена Руската федерация в настоящите макроикономически и геополитически условия" се казва в съобщение на министерството 
image

Така че Руската федерация приключва с токсичната us–американска парична единица.
През 2022–ра година Федерацията вече изрично изключи долара от ФНБ, а от 2023–та година със специална заповед на Министерството на финансите инвестициите в USD са забранени.
Не само Русия се опасява от щатския долар. Доверието в американската валута е разклатено и от други държави. Защото ако днес САЩ и ЕС си позволиха да замразят и дори се канят да конфискуват колосалните резерви на Русия, то утре никой няма да може да ги спре да предприемат същата стъпка срещу която и да е друга страна по света.
През 2022–ра година световните централни банки изкупиха рекордни количества злато за последните 55 години е изводът на анализаторите от Световния съвет по златото.
Бягството на централните банки в златни активи е знак, че повече страни не вярват на долара, след като САЩ замразиха доларовите резерви на Русия.
Най–големите купувачи на злато са Русия и Китай.
Руската икономика показа феноменална устойчивост
2022 година донесе много изненади в икономиката на Руската федерация – бяха наложени безпрецедентно тежки санкции. Това включва блокиране на валутните резерви на Руската централна банка и изключване на много големи банки от международната система за сетълмент SWIFT. Повече от 1000 чуждестранни компании обявиха изтеглянето си от Русия.
Изминалата година може да се нарече повратна за руската икономика както по отношение на смяната на партньорите, така и по отношение на промяната в структурата на икономиката и преминаването към по–голяма степен на диверсификация.
Оказа се обаче, че руската икономика има висока степен на устойчивост на подобни мащабни външни шокове.
Благодарение на какво успя да устои руската икономика?
Цените на газа, петрола, металите, минералните торове и зърното рязко се повишиха, а това са основните руски експортни стоки. Те гарантираха запазване на приходите дори при физическо намаляване на износа. Помогнаха и действията на правителството, Централната банка и регионалните власти, които успяха своевременно да приемат мащабен пакет от антикризисни мерки. Стабилността на руската икономика беше подсигурена, наред с други неща, от ръста на бюджетните разходи и програмите за преференциално кредитиране, ръста на инвестициите в дълготрайни активи и поддържането на рекордно ниска безработица.
Така че негативните събития през 2022 година за Руската федерация се оказаха само една от многото кризи, които трябва да се преживеят, за да стане тя по–силна и да преодолее зависимостта, първо, от вноса на потребителски стоки, и второ, да реши като цяло въпроса да не разчитат много на внос, а сами да си произвежда нехранителни продукти.
Руската федерация опроверга всички либерални учебници по икономика
Легендарният китайски военен стратег Сун Дзъ (около 544– 496 преди новата ера) пише : «Войната се води за печалба – който не разбира това, не разбира същността на войната».
В неговата ценностна система всичко беше просто и разбираемо и дори съвсем логично : ако във война можеш да завземеш повече, отколкото самият ти харчиш за нея, струва си да се биеш, но ако загубите от войната са по–големи от очакваните ползи, тогава не. Вярно, не е казано как да измерите ползата, ако ви предложат мир, който е по–лош от войната.
Западните хора с готовност подхванаха тази идея, защото печалбата за тях е основната причина за съществуване, най–висшата ценност и смисъл. И винаги сами започват войни, като внимателно избират момента и жертвата, за да спечелят със сигурност. Те обаче разбират ползата твърде опростено, преизчислявайки я във виртуални парични единици, които сами по себе си не струват нищо, ако не са снабдени с реални блага, които човек може да използва … .
Но ако няма повече стоки, които могат да бъдат закупени за тези виртуални парични единици, но има все повече и повече от самите виртуални единици, това не означава ли, че ползата е да се разменят възможно най–малко реални стойности за измислени ? И не би ли било вярно в този смисъл да се каже, че колкото по–дълго продължава войната, по време на която няма обмен на реални стойности за опаковки от бонбони, които освен това могат да бъдат изтеглени във всеки един момент, толкова по–голяма е печалбата за продавача на реални стоки?, пита Владислав Исаев в «Деловая газета Взгляд».
Е, притежател на "виртуални парични единици" е Колективният Запад, а притежатели на реални продукти притежаващи възможността да станат стоки са Руската федерация, Китайската народна република и други страни извън сектата на Колективния Запад 
image

Днес Руската федерация тества тази хипотеза върху себе си.
Според либералния икономически катехизис подобни санкционни репресии трябваше да доведат до бързия и окончателен крах на всяка санкционирана икономика.
СВО продължава вече десети месец, срещу Руската федерация вече са въведени всички възможни санкции и дори са извършени саботажи по руските газопроводи, а руската икономика все още не иска да се срине. Поне вземете и пренапишете всички учебници, с които ВШЭ (Высшая школа экономики) и други центрове на икономическото знание изравняваха мозъчните гънки на младите привърженици на финансовите науки.
Разбира се, боевете в Украйна далеч не са приключили. А отмяната на всички санкции, наложени срещу Русия, още повече се очертава в някаква напълно неизвестна далечина.
Но очевидно е, че за икономическа победа на Запада над Русия не може да става и дума.

https://minfin.gov.ru/ru/press-center?id_4=38327
https://vz.ru/economy/2022/12/31/1193342.html
https://vz.ru/economy/2023/1/5/1192216.html
https://vz.ru/opinions/2023/1/5/1192834.html




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. iw69 - Постепенно
14.01.2023 18:19
превръщат $-хартийки в тоалетна такава.
цитирай
2. mt46 - ...
14.01.2023 19:08
Да, но нас това нима ни топли?...
цитирай
3. emelika - Много точно го рече
14.01.2023 19:47
Сектата на Колективния Запад
цитирай
4. fun1001 - ..красско, ти, за какъв ,си учил 5г..
14.01.2023 21:29
за банкер, не ставаш, личи и от 2 500км

инженерите, станахте,на всеки клон..

за Философ,издишаш..

адвокат? слабичък си..в кръста @)

за писател? колко книжки, продаде, и колко, подари )

ЕС ,Русия,Америка, и Британия = ЕДНА ФАМИЛИЯ, от 200г насам..
може, и ИМПЕРИЯ, да я наречеш, ако, ти е по лесно, така..

цитирай
5. kvg55 - До 1. iw69
14.01.2023 22:20
И за такава не стават – малки, твърди и хлъзгави.
цитирай
6. kvg55 - До 2. mt46
14.01.2023 22:21
Вреди ни, вреди!
Ликвидирай си инвестициите в долари.
цитирай
7. kvg55 - До 3. emelika
14.01.2023 22:23
Ха–ха–ха!
Все повече се смаляват числено и влиятелно.
цитирай
8. kvg55 - До 4. fun1001
14.01.2023 22:30
Моля, моля!
Не ми прави сметка на експертизите!
Нямаш компетенциите!
Не правя сметка за успеха на книгата, но не я продавам активно.
Откакто ликвидираха книжния пазар на площад "Славейков", трудно намирам пласьори. С книжарниците не ми се разправя.
Важното е, че ме цитират други хора по телевизията.
Освен това в писането качеството е за предпочитане пред количеството.
Колко стихотворения е написал Христо Ботев, драга ;–)
Ха–ха–ха!
цитирай
9. fun1001 - . iw69 - Постепенно
14.01.2023 23:06

оше един..пейЗан,с лично, и важно..обществено..мнение..

Тоалетна хартия с лика на Владимир Путин е най-продаваният
сувенир в Полша...имало ГолямоТЪРСЕНЕ@
цитирай
10. kvg55 - До 9. fun1001
14.01.2023 23:54
Коя е Полша?
Наречена от Чърчил "Хиената на Европа".
Както се пъне срещу Руската федерация, така може и да изчезне от политическата карта.
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
15.01.2023 00:42
Имам чувството ,че си обект на специална, наказателно- превъзпитателна операция!
Така ли е или само така ми изглежда отстрани?Дано да се лъжа!
Поляците са коне с капаци Два пъти са били заложници на любимия си Запад , с лоши за тях резултати!Но не се сърдят на него , а на Русия?
Първият път, когато са били верен съюзник на Наполеон И са се престарали така, че не са оставили друга възможност на Русия, освен да ги прегази като луда крава телето! Да ги ликвидира и като държава Оттогава датира омразата им към Русия!
И вторият път, гаранциите на запада през ВСВ Е, вярващи в тях, оперили са се на Хитлер Да, западът му обявява война, но не си мърда пръста, да им помогне ?Странната война, без един изстрел шест месеца? Накрая Русия ги освобождава, но и са сърдити Не било както те искали, тя да ги освободи, но да са със Англия? Отговорът е прост Да питат Англия, защо не ги е освободила, по каква причина?
От такива, всичко може да се очаква, само за пример не стават! И ако стават, то е за точно обратен на правилния!

Лека нощ!

цитирай
12. kvg55 - До 11. leonleonovpom2
15.01.2023 01:00
Ха–ха–ха!
Изнесъл си на Фуна безплатна лекция по историята на Полша.
Има една такава приказка : Еби–учи, еби–учи. И накрая хем наебан, хем ненаучен.
Та и с колежката така.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5910833
Постинги: 2838
Коментари: 26154
Гласове: 34448
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930