Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2021 07:01 - © За това очевидно ще трябва да платят британците
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 333 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 16.10.2021 07:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
16.10.2021г.

     Зад шумните събития, свързани с бягството на САЩ от Афганистан и очертаното по-нататъшно оттегляне на USA-та от Централна Азия, новините, чието значение не може да бъде подценено, преминаха почти неусетно. Китай започна да прилага стъпки, които ясно показват ускоряване на стратегията на Пекин да изтегли икономиката си от зоната на финансово господство на щатския долар. И го прави, опитвайки се да не огласява резултата.
Както финансовите анализатори на The Sunday Telegraph са разбрали, Китайската народна банка е засилила процедурата за закупуване на акции на водещи британски компании,  фокусирайки се върху "стълбовете на икономиката на Обединеното кралство", които формират нейния ключов фондов индекс FTSE100.
Китайската централна банка вече притежава 1,5% от акциите на "BP" и "Royal Dutch Shell". Освен това напоследък Китай стана четвъртият по отношение на собствеността притежател на акции от категория А. Пекин също има по 1% в мобилния оператор "Vodafone" и миннодобивните компании "BHP" и "Anglo American".
Концептуално Китай се фокусира върху енергийния и минния сектори на икономиката на Обединеното кралство, които представляват 25% и 16% от "китайския" инвестиционен портфейл в Британия.
Новината на пръв поглед не беше особено забележителна. Китай инвестира активно в чуждестранни компании повече от десетилетие. Друго нещо е, че дори в края на второто тримесечие на 2021 година размерът на такива инвестиции е едва 2 милиарда долара, а в края на първата десетдневка на септември тяхното ниво вече е достигнало 17,1 милиарда долара. Ръст от 8,55 пъти само за два месеца и половина.
Можем ли да говорим за случайно явление? Малко вероятно. Тъй като закупуването от Китайската народна банка на акции в чуждестранни енергийни и суровинни компании се извършва активно в Италия, Малайзия и редица други страни. Но, както отбелязва Bloomberg, в портфолиото на китайския регулатор няма us-американски акции.
Това предполага, че китайското ръководство е започнало да изтегля китайската икономика от финансовото пространство на господството на щатския долар. Това заключение се потвърждава от заповедта на НБК за укрепване на обменния курс на юана, увеличен в понеделник, 13 септември 2021 година, с 69 базисни пункта, до 6,4497 юана за долар. И това е второто увеличение на стойността на китайската валута от 18 юни 2021 година.
С други думи, тихо, без да вдигат шум, финансовите институции на КНР активират два взаимосвързани процеса. От една страна, те освобождават ресурси от активи, деноминирани в долари, от друга страна, те полагат всички усилия да предотвратят връщането на us-американските пари във вътрешността на китайската икономика. Появяващото се парично предлагане се "стерилизира" в "доларовата зона" чрез придобиване на активи, които имат максимален шанс да устоят в случай на срив на us-американската валута.
Без значение какви пари се появяват по-късно и колкото и да струват, търсенето на хора и пазари за енергия и суровини ще остане. Това значително ще укрепи позицията на Китай по време на "глобалната буря" и непосредствено след нея.
Освен това трябва да се отбележи елегантността на такова решение. Ако "по-късно" условният Запад се опита да национализира "китайските активи", това автоматично ще отприщи рева на Пекин за подобна стъпка у дома. Но ако загубите например сред "британските" активи са само телекомуникационни оператори или оператори на електропреносни мрежи, то в самия Китай американците ще загубят, да речем, всички заводи на корпорацията Apple, която е един от ключовите стълбове на американската икономика.
Гениален ход. За бързо гниещите американски опаковки на бонбони, докато ФЕД и САЩ упорито се опитват да запазят своята платежоспособност, да изкупуват обещаващи активи. Нещо повече, по такъв начин, че в допълнение към чисто финансовия смисъл, те започнаха да изпълняват функцията на застраховка срещу прибързаните истерични действия на "някои горещи глави". Същият британец, в чиито ръце сега се уреждат долари, ще плати за банкета, когато "всичко започне да се разпада".
Но ускоряването на темповете на "доларова стерилизация" подсказва, че не остава много време до началото на бурята.

Щатския долар е силно уязвим срещу диханието на китайският дракон :
image

Какво я очаква зелената шума :
image

https://russtrat.ru/analytics/17-sentyabrya-2021-0010-6084




Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5757082
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031