Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2023 09:01 - © В начало бе Словото
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1661 Коментари: 12 Гласове:
5

Последна промяна: 14.01.2023 09:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
14.01.2023г.

     "Защо кризата в Конгреса доказва необходимостта работническата класа да има своя собствена партия; Политическата безизходица в Камарата на представителите, която я остави парализирана, показва колко разбита е капиталистическата система и нейните партии. Тъй като работническата класа и потиснатите са изправени пред тежестта на тази разбита система, ние трябва да създадем наши собствени организации, които да се борят за революционно решение", пише Тристан Тейлър в Left Voice ("Ляв глас") 
image

Поразен съм и бързам да съобщя новината на колегите блогъри, които се вълнуват от съдбата на капитализма, като starforlife, getmans1, petgrig, librarian, iw68 и ред други атлантици.
В Съединените щати се говори за криза, работническа класа, партия на работническата класа.
"Кризата в Камарата на представителите, представена от неуспеха ѝ да избере председател на Камарата, е само последният пример за това как Републиканската и Демократическата партия продължават да не успяват да се справят с основните политически, социални и икономически проблеми, пред които са изправени работническата класа, потиснатите и дори сектори от средната класа на обществото. Тази безпрецедентна криза подчертава и отразява цялостната криза на политическата върхушка на САЩ, където авторитетът на ключови институции на държавата е оспорен и намален. От полицията, през Избирателната колегия и Сената, до Върховния съд на САЩ, капиталистическата държава е натрупала съперници от крайната левица и крайната десница. Това, което е важно за настоящия момент, е политическото значение на работническата класа. И двете партии се опитаха да възприемат популистки точки за разговори – които в крайна сметка се оказаха плитки и от двете страни по различни причини – които пряко се ангажират с работническата класа. Крайната десница на Републиканската партия се бори срещу "правителството" през цялото време, като се бори за увеличаване на финансирането на полицията и армията и за забрана на телесната автономия на жени, хора с матка или трансмладежи. Левите демократи, най–вече "Отрядът", се противопоставят на корпоративната алчност и атаката срещу демократичните права, но също така се борят за увеличаване на финансирането на полицията и армията. Те дори гласуваха за налагане на договор на железничарите, борещи се за болнични и по–добри условия на труд. Както левият, така и десният популизъм са склонни да се обръщат към работническата класа през реакционна гледна точка, която изтрива съществуването на потиснатите като част от работническата класа или идеята, че сектори от работническата класа се интересуват от проблемите на потисничеството.
Левицата трябва да оспори опита на двете буржоазни партии да използват както легитимните, така и ирационалните страхове на различните сектори на работническата класа и потиснатите за собствена политическа изгода. Трябва да се възползваме от този момент на задълбочена органична криза, за да повишим необходимостта работническата класа и потиснатите да поемат контрола над собствените си политически сили и действия и да създадат институции за самоорганизация. Една от тези "институции" е партия на работническата класа и потиснатите", пише Тристан Тейлър.
А на мен в блога ми се смеят, че пиша за такова уж остаряло понятие като буржоазия. А то виж, в самият бастион на капитализма говорят за буржоазни партии" и "потиснати".
"Партия на работническата класа, особено такава със социалистическа програма, трябва да се разбира в по–широк контекст, който не е ограничен от буржоазни избори. Това е партия, която ще се основава на предпоставката, че социалните и икономически злини, причинени от капитализма, могат да бъдат решени само чрез неговото премахване. Това е партия, която би разбрала, че работническата класа има стратегическа роля – тъй като нашият труд поддържа икономиката и обществото да работят – в свалянето на капитализма и създаването на социалистическо общество, което създава демократично управлявана планирана икономика. Такава партия също би разбрала необходимостта работническата класа да се заеме с проблемите на потиснатите, за да нанесе действителен удар върху способността на капитализма да експлоатира и разделя работническата класа".
Айдее, "Ойде коньо у ряката" : премахване на капитализма чрез революция, създаване на "планирана икономика", ликвидиране на експлоатацията. Все опасни за демокрацията работи.
"Това означава, че издигането на независими кандидати от работническата класа и потиснатите социалисти е тактика, използвана от партията, за да представи по недвусмислен и безкомпромисен начин действителните интереси на работническата класа и потиснатите и да разкрие как капиталистически институции като Конгреса не могат да бъдат оръжия, които да използват, за да сложат край на капиталистическата експлоатация и унищожаването на планетата. Такава партия би подчертала силата на стачките и масовите мобилизации, които излизат на улицата като методи, които работническата класа и потиснатите трябва да използват, за да изразят успешно своята власт над и срещу капиталистическата класа. Тази партия също би изяснила необходимостта от социалистическа революция за сваляне на капитализма като единственото жизнеспособно решение за излизане от кризата, пред която сме изправени, която дори застрашава съществуването на планетата.
Партията на работническата класа също трябва да бъде стратегически фокусирана върху изграждането на други институции за самоорганизация на работническата класа и потиснатите, като профсъюзи, социалистически феминистки организации като "Хляб и рози" и авангардни организации, борещи се с расизма и полицейското насилие като "Детройт ще диша" ( DWB). За разлика от социалдемократическите партии, чиято крайна цел е да реформират капитализма, а не да му сложат край, една партия на работническата класа би се борила за политическа независимост на работническата класа и потиснатите, което означава скъсване както с Републиканската, така и с Демократическата партия, както и с бюрокрацията на синдикатите и социалните движения, които действат по заповед на тези капиталистически партии. Разбира се, това означава скъсване с шовинизма на американските капиталисти, така че тази нова партия трябва да приеме силен антиимпериалистически и интернационалистичен профил. Това може да изглежда като трудна задача, но левицата не е била в по–добра позиция да агитира за такава партия и да се бори за политическата независимост на работническата класа и потиснатите в продължение на повече от 40 години. Така че нека се възползваме от този момент, за да изградим силен полюс на привличане за сектори от работническата класа и потиснатите, както и за левицата", заключава Тристан Тейлър.
Твърде ленинско по дух писание – "необходимостта от социалистическа революция за сваляне на капитализма", "социалдемократическите партии, чиято крайна цел е само да реформират капитализма", "скъсване с шовинизма на американските капиталисти".
Засега се приказва, но както с приказва, така ще се стигне и до действие. Още повече, че условията за "социалистическа революция за сваляне на капитализма" обективно се създават в Колективния капиталистически Запад с развитието на Специалната военна операция, която предизвиква и катализира вътрешните противоречия на капиталистическото общество.
СВО дава възможност на осъзнаващите интересите си страни да преодолеят зависимостта от неоколониалното потисничество на Съединените щати.

https://www.leftvoice.org/why-the-crisis-in-congress-proves-the-need-for-the-working-class-to-have-its-own-party/




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. fun1001 - ....аз съм Истинаta, Пътят и Живота )
14.01.2023 09:43
кажи му , на тозз кухавел, коя съм, Аз, краси ))

РАЗГОВОР С LEONLEONOVPOM2

..пиша ти, културно, 'тайно'..а, ти ?
жалък,страхлив..нетен, слагач..
заради лъжите, и помпите, кибикаш тукхх 15ч.
аз Винаги, ще казвам..Истината..затова, съм тук..

Последни 20 регистрирани посетителя
09:04 - blog bg
08:56 - leonleonovpom2
Изпратено: 09:28 От: fun1001
цитирай
2. kvg55 - До 1. fun1001
14.01.2023 09:54
Тази сутрин да не си станала с гъза нагоре, та режеш, режеш?
Казвай истината, ама уважавай мнението и на другите.
leonleonovpom2 не е, кой да е, а сериозен и уважаван брогър.
цитирай
3. iw69 - На
14.01.2023 09:57
тая ама много яко й хлопа целия гредоред.

Само качва глупости и пише несвързани работи.
цитирай
4. kvg55 - До 3. iw69
14.01.2023 10:07
Така е с интелигентните жени.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
14.01.2023 10:43
Благодаря ти! За десетина секунди посетих постинга , нищо не съм казал и получих това:
"..пиша ти, културно, 'тайно'..а, ти ?
долен, и жалък,страхлив..нетен, слагач..
заради лъжите, и помпите, кибикаш тукхх 15ч.
аз Винаги, ще казвам..Истината..затова, съм тук.."

Последни 20 регистрирани посетителя
09:04 - marana69
08:56 - leonleonovpom2

Изпратено: 09:28 От: fun1001

Е това ,при тебе:
Последни 20 регистрирани посетителя
09:04 - blog bg
08:56 - leonleonovpom2
Изпратено: 09:28 От: fun1001

Сега, като сравнявам двете съобщения, лесно виждам подмяната При мен се е самопосетила с Маранята, а тази Мараня при тебе е лодменена с блог бг! Времената им съвпадат до секундата!
В рамките на осем минути съм информирал за нещо си блог бг и те са изтичали веднага да проверят? Това в събота сутринта?
По- скоро, съобщението и към мене, би могло да е интересно за тях! С нищо предизвикано! За някакви помпи говори тя ,ако се обслужва с помпи, на мен не ми са необходими!
Е, опасна фалшификаторка, печена!Заменила Маранята с блог бг?
Давам го, да се посмеете! Била културна? Да ,на едно ниво с долна уличница и е културата, вижда се!
Благодаря ти, добре, отлично си и казал това, което ти поръчва да ми кажеш!

Хубав ден!
цитирай
6. kvg55 - До 5. leonleonovpom2
14.01.2023 11:43
Целта е да ни объркат и донякъде успяват.
цитирай
7. fun1001 - защо, ме копираш.леонофф папагал.
14.01.2023 13:16
още, но ниЗко, да паднеш, можеш, ли..

даа, ти ме наколади. но аз казах ИСТИНАТА на 300%
и, пак, ще я кажа...
никой ,не може да спре Истината, камо ли, една Юлия )
цитирай
8. kvg55 - До 7. fun1001
14.01.2023 13:55
Сигурно е вече – станала си с гъза нагоре.
Стига повече!
Закъсняваш за обедната ракия.
Аз започнах вече с червеното вино и сланината.
цитирай
9. emelika - То, действието се предхожда от мисълта
14.01.2023 16:22
А от изречената мисъл до него, разстоянието се стопява бързо.
цитирай
10. kvg55 - До 9. emelika
14.01.2023 17:11
Действието, действието е важно.
Иначе си остават прази приказки.
цитирай
11. emelika - Да
14.01.2023 19:43
Съгласна.
цитирай
12. kvg55 - До 11. emelika
14.01.2023 22:18
Радвам се!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5908692
Постинги: 2838
Коментари: 26154
Гласове: 34448
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930