Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2023 09:01 - © Левовете в евро или с колко ще се минат търговците по подразбиране
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2839 Коментари: 22 Гласове:
10

Последна промяна: 15.01.2023 09:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
15.01.2023г.

     "Хърватия от днес стана 20-ият член на Еврозоната и 27-ият на Шенгенското пространство. Премахват се над 70 гранични пункта със Словения и Унгария и 12 по морската граница. По този повод в Загреб очакват председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен", съобщава на 01.01. вестник СЕГА.
image

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен посети Загреб по повод влизането на Хърватия в Еврозоната. На снимката – с премиера Андрей Пленкович 

"Хърватските банки докладват успешно преминаване към еврото" е заглавието на следващия ден – 02.01. – "Най–големите банки, работещи в Хърватия, съобщиха днес, че успешно са преминали към работа в евро след присъединяването на страната към еврозоната от 1 януари, съобщи ХИНА. Всички банкови услуги са на разположение на клиентите.
Успешният преход беше потвърден и от Хърватската банкова асоциация, която обединява 19 водещи банки в Хърватия.
Депозитите на гражданите и юридическите лица, както и кредитите, бяха автоматично конвертирани в евро по фиксирания курс, определен със закон. Около 2700 банкомата са софтуерно настроени и заредени с евро в брой. Общо 4000 банкомата трябва да са готови за работа с евро най–късно до 15 януари. Дотогава няма да бъде начислявана такса при теглене в брой от банкоматите.
От 1 април банкоматите ще започнат да дават банкноти и с друг номинал според политиката на съответната банка", разказва за успешната процедура газетата.
След два дни – на 4–ти се оказва, че "Първите дни от влизането на Хърватия в еврозоната се оказаха доста напрегнати", известява отново СЕГА : "Медии и граждани твърдят, че с официалното въвеждане на еврото цените са пораснали спекулативно, а правителството побърза да обвини търговците, че злоупотребяват със закръгляването при превалутирането от куни в евро. Закръгляването? – Да видим дали е така?
Новинарският портал index.hr съобщи, че много потребители се гневят в интернет форумите от поскъпването в супермаркети, пазари, фризьорски салони, паркинги. Онлайн издания посочват, че кроасан, който преди е струвал шест куни (0,80 евро), сега се продава за 1,20 евро, килограм портокали на пазара е поскъпнал от 1,75 на 2 евро, а чаша еспресо е скочила от 80 на 93 евроцента. Но дали тези промени се дължат на въвеждането на еврото? Цените си вървят нагоре и в други страни от ЕС – достатъчно е да сравним числата  по етикетите на храните в българските магазини и пазари днес и преди два месеца".
Да, и у нас "цените си вървят нагоре". И една от причините е предстоящото ни след година постъпване в редовете на Еврозоната, която наричали "Клуб на богатите в Европа". 
Това е гавра някаква с най–бедната страна в Евроколхоза, която се натиска за този клуб.
И тамошното правителство се оказало изненадано : "Гледаме на търговските вериги като на наши партньори, не очаквахме това. Изпратихме им ясни послания, че трябва да се грижат за гражданите", казал министърът на икономиката на Хърватия Давор Филипович.
"Всеки трябва да понесе тежестта на кризата, не може в тази криза да гледаме как се увеличават печалбите за сметка на гражданите", пояснил препоръчително министърът.
В първите 3 дни на януари контролните органи направили около 8000 проверки  и установили 1738 нарушения. Нарушенията били основно два типа : неясни и непълни етикети – например цената е дадена само в евро, а трябва да я има и в хърватски куни; липса или неправилно указване на курса евро / куна на етикетите и на касовите бележки. Регистрирани били и 51 случая на продажби на определени хранителни продукти над пределните цени, определени с решение на правителството.
Абе, балканска му работа – селски тарикатлъци добре познати и използвани и у нас.
Обменният курс е доста неудобен за преизчисляване – едно евро е равно на 7,5345 куни (докато при нас превалутирането ще е доста лесно, защото едно евро грубо е 2 лева), успокоява ни вестникът.
И все пак, ако българските търговци смятат курса лев / евро по 2 лева, а не по 1,95583 лева, ще се минат с 0,0226 евро за лев. Разликата от закръглението у нас е 0,0442 лева, а в Хърватия 0,4655 куни. 10,5388 пъти по–евтино от нас следва да плащат хърватските потребители на търговците, ако смятат по курс 8,00 куни за евро, за удоволствието да членуват в "Клуба на богатите в Европа".
При определянето на курсовете спрямо еврото нашите финансисти са се оказали по предвидливи и компетентни, по навътре в далаверата, така да се каже, от хърватските.
Така че по законите на аритметиката и предполагаемата практика на превалутиране, цените на стоките при влизането ни в Еврозоната следва да се понижат. Само че резултатът в Хърватия е точно обратният, както разбираме от публикацията във вестника. И при нас няма да е друго.
Юлиан Попов, журналист, писател и бивш министър на околната среда, коментира във Фейсфук случващото се в Хърватия в първите ѝ дни като член на Еврозоната, припомняйки от какво се движат цените, така : "Еврото не вдига цените. В ликвиден пазар (тоест като има стока) цените са под постоянен натиск от купувача. Търговецът постоянно се опитва да вдигне цената, купувачът – да я свали. В голяма степен това е психологическа игра".
Аз като купувач посещавам само магазини, в които работят предимно млади търговки, които са по податливи и привлекателни за "натиск от купувача". В крайна сметка нали те определят цените. Опитвам се да ги свалям, както препоръчва експерт Попов. Започвам "психологическа игра", която обикновено приключва с това, че си купувам и стоки, които не са ми необходими, но са ми любезно и убедително препоръчани от търговеца.
У нас щяло да е по–просто, защото "сме отдавна с единия крак в еврото и много операции по прехода ще бъдат опростени". Другата причина "е чисто психологическа", обяснява Попов.
"Тъй като левът е вързан към еврото 2:1, и най–големият балък ще си даде сметка как точно се променя цената. Ако кафето е било 2 лева, той ще очаква то да стане 1 евро. Ако е 1 евро и 5 цента, той ще забележи, ще се развика и ще се свали цената", дава конкретен пример той.
Проблемът е, че рядко се срещат кръгли цени. Повечето завършват на 9 стотинки. И аз като купувач–балък не мога да си дам сметка. Освен това забелязвам, че цената не е 1 евро, а 1 евро и 5 цента, но не се развиквам, защото съм кротък и възпитан човек.
Като прочетох казаното от Юлиан Попов, констатирах, че думите му "България е пълна с платени и безплатни хибридни глави, с хора, подплашени от тях, както и със съвсем естествени страхове от промяна, комбинирани с лошо образование" се отнасят за него и  такива като него пишман експерти.

https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/hurvatiya-stana-chast-shengen-i-evrozonata
https://www.segabg.com/hot/category-economy/hurvatskite-banki-dokladvat-uspeshno-preminavane-kum-evroto
https://www.segabg.com/hot/category-economy/hurvatite-narochiha-evroto-za-rastyashtite-ceni




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. iw69 - Встрани
15.01.2023 09:21
от евро-атлантическата юруш-пропаганда, в Харватска народът пропищя от масивното поскъпване покрай приемането на еврото (скок на цените с до 80%).

М-у другото авсякъде, където преминават към Евро цените експлодират, защото частните търгаши не прощават и не пропускат да ударят своите % отгоре.
цитирай
2. nedovolen - До сега на хърватите им бе един кат, ...
15.01.2023 09:30
До сега на хърватите им бе един кат, сега ще им влезе два ката.
Ха дано, като видим, белким се откажем.
Между другото, само супермаркетите обещали цената на количките да се запази на 0,20 и 0,50 лв.
:)))
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!.
15.01.2023 09:46
Търговецът е така устроен, че гони повишение, а не понижение на цената Понижението означава грешна търговска операция, последиците от която трябва бързо да бъдат ликвидирани! И с взетите ,все пак, пари от евтината разпродажба да се направи този път успешна сделка!
Така, че ако цената е била два лева на кафето и е станала едно евро, той ще гони цена две евро И тя бързо ще стане такава Да не забравяме ,че все пак кафето е по-евтино при нас Не съм забравил, как преди 20 години пихме кафе в чаша колкото напръстник, за две евро и 150 мл кола за 5. 50 евро?
Кафето, ако не веднага, но много бързо, ще стане две евро Същото се отнася и за ного други стоки-хлябът и сиренето например!
Заплатите може също да станат лев -евро ,но след поне 20 години?
Да не забравяме че напечатаните банкноти в евро са пращат по три цента за евро Ако банкнотите са един милиард примерно, тридесет милиона струва удоволствието! Откъде ще се вземат тези примерни тридесет милиона? Ами от цените, естествено, това си е жива инфлация! , предизвикана от ненужнага стока
Мисля си нещо друго, философски !
Как ли се обръщат в гроба революционерите, които са умирали заради Българския лев/ лъв/ , който така лесно е поставен на пангара от продажниците на България?

Хубав ден!
цитирай
4. marana69 - ..красско, ти, колко Рублей,, си закупи..
15.01.2023 10:03
вчера ,запитах и дядя Венцо.той, поне, €кономист, дипломиран @

ни гък, ни мък....))
цитирай
5. notfun - . бай леонофф, кажи сега и за газа @)))
15.01.2023 10:09
стигаа, локуми за..кафето и Хляба, Цените са.пазарни.т е свободни..
Комунизъм,има в Корея, и маалкоо..в Китай..бегай.там..
и, отново, популистки..Пируети, пред ТВ Екрана..)
/
Заплатите може също да станат лев -евро ,но след поне 20 години?
Да не забравяме че напечатаните банкноти в евро са пращат по три цента за евро Ако банкнотите са един милиард примерно, тридесет милиона струва удоволствието! Откъде ще се вземат тези примерни тридесет милиона? Ами от цените, естествено, това си е жива инфлация! , предизвикана от ненужнага стока
Мисля си нещо друго, философски !
Как ли се обръщат в гроба революционерите, които са умирали заради Българския лев/ лъв/ , който така лесно е поставен на пангара от продажниците на България?
цитирай
6. panazea - Малко е това поскъпване ! Двойно ще стане !
15.01.2023 11:36
Примерите от Италия , Германия и Гърция са красноречиви !
Двойно ! Събуждаш се и цените със същите цифри , но в евро !
Честито!
А турските управници какво им казаха за европските комисарки? Махнете ги тези уруспии! Ха ха ! Комшиите им го казаха !
Ние трябва да отложим това налудничаво предложение , докато се разпадне ЕС.
Искаме си Лева Балканский .
Панацея
цитирай
7. kvg55 - До 1. iw69
15.01.2023 13:23
Пазарът е изключително податлив на всякакви събития – обществени и дори природни. И даже на слухове.
цитирай
8. kvg55 - До 2. nedovolen
15.01.2023 13:26
За количките е сигурно, защото преоборудването им ще струва пари.
Само че 20 и 50 стотинки ще бъдат приложими само за това. За покупка на стоки ще станат излишни.
цитирай
9. kvg55 - До 3. leonleonovpom2
15.01.2023 13:28
Ака ни кажат от Евроколхоза, ще се откажем и от нашите революционери.
цитирай
10. kvg55 - До 4. marana69
15.01.2023 13:29
Работя само в национална валута.
цитирай
11. kvg55 - До 5. notfun
15.01.2023 13:35
Фуне, наистина цените на стоките са свободни, свободни да бъдат повишавани от търговците и спекулантите.
А за цените на газа запомни! – цената на демократичния us–американски газ е винаги, при всякакви обстоятелства в пъти по–ниска, от авторитарния и смразлив руски газ.
цитирай
12. kvg55 - До 6. panazea
15.01.2023 13:38
И аз мисля, че така ще е най–лесно – 1 лев = 1 евро.
И за търговците и за купувачите да смятат по–бързо и лесно.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Какво да ти кажа за газа Функе?...
15.01.2023 15:27
Какво да ти кажа за газа Функе?
Доколкото разбрах, руският миришел лошо, на како , а американският - на парфюм от Грас! Затова и съотношенията в цените били както между одеколон и парфюм! В полза на мери/а/канския!
До такава степен са се омотали, че го мерят в киловатчаси-мега Все едно ,че е ток?
Избъзиках се ,преди няколко дни ,при това с колеги, които ме питаха, коя е правилната му мярка -литър или килограм? Не- киловатчас им рекох!! Казаха ми да не се майтапя, не ме питат заради електрическа печка, а за газова
Сега , ако те интересува, коя е правилната мерна единица за втечнения газ, веднага ще ти кажа ,само с една дума- килограм! Защо, няма да си губя времето Ако ти харесва в мегават за час, ще ти дам насока Ако си купиш един мегават час газ, един милион вата , с него можеш за захранваш хиляда крушки по сто вата десет часа! Това за ориентир, колко мегаватчаса газ да си купиш!
Проверяваш ли сводката за посетителите? Ако видиш блогбг на посещение и мен ,наоколо, знаеш ,какво да мислиш и да правиш
Но дори и да не ме видиш, бъди наясно, моя работа е!
И това го правя с рекламна цел и с кеф! Казвам им- Вижте Фуна, какви хвалебствия ръси от еди къде си! Каква красота, каква свежест лъха от тях! Каква добронамереност и човешка любов!
И който го прочете, веднага търчи при тебе, ще си счупи краката от бързане, , да не изтърве явлението! Сеира!
цитирай
14. kvg55 - До 13. leonleonovpom2
15.01.2023 15:36
Защо й е на Фуна да си купува газ?
Тя самият е производител на газ.
цитирай
15. leonleonovpom2 - Ами, пита бе, Краси!
15.01.2023 15:51
Имаше една рубрика на времето- вие питате, ние отговаряме! Къде е била сонда, че добива газ? Има ли разрешение от нашия американски приятел, който държи под контрол добива на газ? Негов приоритет е! Да си оправи сметките с него, за да не я посети някой приятелски пършинг!
Той е добър човек, ще и гласува пари в сената и ще и даде евро, да си купи газ! Колкото поиска, да дава и на Зеленски, защото и той ще иска!
Пък може да и излезе и късмета Оная злобарка, с присвитите очи до него, хич не е за търпене И тези от френската телевизия избягаха, само като ги мярна с такъв поглед Изчезнаха толкова бързо, че забравиха и техниката за снимане! Правилно, поглед с ефект на Армагедон, бягай и се спасявай!

И аз съм в отбора на Панацея, лъвът Балкански не го заменяме за европейски петел! При това проскубан и агресивен!
цитирай
16. kvg55 - До 15. leonleonovpom2
15.01.2023 16:10
Не бързай. Чети внимателно.
Пиша "произвежда", а не "добива".
цитирай
17. leonleonovpom2 - Видях, Краси!
15.01.2023 16:42
Но сметнах ,че е печатна грешка!
И да произвежда газ, какво количество ще има в наличност? Дори и да речем, че е един мегават, работата е сложна Ще има сяроводород и ще трябва да се пречиства Знам как ,но не се наемам да го върша!
Затова смятам, тя е умна, че е била сонда и си трае И, бързам да я предпазя от груба грешка Нашият приятел, много ще се ядоса, ако го пренебрегне! За лукова глава ли го смята? Затова, има ли сонда лита, да го уведоми аламинут!

Извинявай ,мислех ,че си в " Забавление"?
А ти си в " бизнес"
Най- много, да объркам някой изявен ,наш бизнесмен да хлътне с няколко милиона ойро, честно спечелени? Ако прецениш, изтрий коментарите ми Няма да се сърдя!
цитирай
18. kvg55 - До 17. leonleonovpom2
15.01.2023 17:04
Моля ти се!
Не трия коментари. Особено пък твои.
Ти като химик–технолог по ги разбираш химичните процеси. Ако може чрез приеманата храна да се достигне до производството на чист метан, можеш да и го обясниш.
цитирай
19. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
15.01.2023 19:31
Да, получава се и метан, но и други газове, в зависимост от храната!
Има редки, на пръв поглед необясними случаи на самозапалване на хора и изгарянето им? Обяснението е в наличието на метан и сероводород
Но като перспектива за употреба този газ не може да представлява някакъв интерес! Виж, за шеги,да!
цитирай
20. kvg55 - До 19. leonleonovpom2
15.01.2023 20:07
Лошо, Фуна е от горим материал – дърво.
цитирай
21. zabylgarite - Ами
16.01.2023 11:48
анархията наречена пазарна икономика, капитализъм и демокрация НЕ ЗНАЕ ГРАНИЦИ, човещина не се предвижда.
цитирай
22. kvg55 - До 21. zabylgarite
16.01.2023 15:37
Спекула и гешефт се правят в мътна пазарна среда.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5894319
Постинги: 2837
Коментари: 26131
Гласове: 34433
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930