Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2023 19:01 - © От какви войни стопаните на големите пари очакват печалби?
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 848 Коментари: 12 Гласове:
6

Последна промяна: 29.11.2023 19:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
29.11.2023г.

     Трезво мислещите западни икономисти вече крещят за наближаващата най–дълбока финансова криза. И че тази криза обещава да бъде не по–малка по мащаб от тази от 2008–ма година, а най–вероятно много по–голяма по мащаб. Нарастващата световна криза Западът се надява да разреши чрез поредица от военни конфликти.
"Хамас" създаде допълнително търсене" : Уолстрийт очаква големи печалби от войни. Morgan Stanley и TD Bank се надяват на космически и оръжеен бум след 7% ръст на цените на акциите от началото на конфликта между Израел и "Хамас", според британския The Guardian.
В същото време Израел в момента далеч не е единственото място в света, където западните "елити" очакват още по–големи печалби.
Днес двата най–остри конфликта на планетата протичат с прякото участие на ядрени сили (Русия и Израел). Въпреки това, когато се появят възможности за тяхното разрешаване, веднага се идентифицират нови потенциални конфликти. И се срещат буквално във всички точки на земното кълбо – Африка, Близкия изток, Кавказ, Америка, Югоизточна Азия, Арктика. А в края на октомври германският министър на войната Борис Писториус призова за подготовка за война в Европа.
image

"Трябва да свикнем с мисълта, че в Европа може да има заплаха от войнаТрябва да сме готови за война", казал ФРГ министърът на войната пред германската телевизия ZDFheute

Продължаващата война в Близкия изток разтърси Кавказ. Възможността за нова война между Азербайджан и Армения все още е актуална. Властите на Баку и Ереван виждат различно бъдещето на Зангезурския коридор. Турция и Иран вече предупредиха, че ще отворят "нови фронтове", ако САЩ продължат да подкрепят Израел във войната му срещу "Хамас".
Иран вече проля първата кръв през май в сблъсъци с Афганистан. Съединените щати и НАТО напуснаха страната през 2021–ва година, оставяйки на талибаните голямо количество не само военна техника и оръжия, но и самолети. През юни молла Барадар каза на Ибрахим Раиси, че "американците ни принуждават да влезем във война с Иран"
image

Сериозно "искри" и на двата американски континента, където се очертава въоръжена конфронтация между Мексико и САЩ и още повече между Гвиана и Венецуела, което все повече напомня на Вашингтон за "Голямата Куба", където всичко се управлява от Кубинските разузнавателни служби, които са поели всички комуникации между венецуелските генерали и адмирали, защото армията в Латинска Америка е основният агент на превратите.
"Мексико е независимо и свободно, а не колония или протекторат на Съединените щати!" – каза президентът на Мексико Лопес Обрадор на голям митинг в самия център на Мексико сити, посветен на 85–та годишнина от държавната експроприация на петролните запаси".
Напрежението и заплахата от въоръжена конфронтация нарастват и в самите Съединени щати. В края на октомври протестиращи, настояващи за прекратяване на израелските въздушни удари над ивицата Газа, нахлуха в Конгреса на САЩ. Това се случи по време на реч на държавния секретар Блинкен, който беше принуден да наблюдава няколко минути как полицията се опитва да изтласка все още невъоръжените, но вече много агресивни активисти от главната сграда на правителството на САЩ.
Те се опитват да въвлекат Китай в няколко войни едновременно. На първо място срещу Тайван. Междувременно англосаксонците и японците полагат все повече усилия да въвлекат Филипините във войната срещу Китай – "Кораби от Японските морски сили за самоотбрана, Кралския австралийски военноморски флот, Кралския канадски военноморски флот и us–американския флот се подреждат по време на учението "Annualex 2023" в Тихия океан през ноември. Филипините се присъединяват към ръководените от Япония военноморски учения, докато сблъсъците с КНР нарастват в оспорваното Южнокитайско море, съобщава Indo–Pacific Defense FORUM
image

"Необходимо е да се засилят усилията във военната бойна подготовка, да се придържаме към военното обучение и да задълбочим изследванията върху войната и битката", каза Си Дзинпин, цитиран от CCTV", препредава РБК
image

Всички тези потенциални огнища и театри на нови конфликти се използват за разпръскване на ресурсите на Москва, Пекин и други блокове от държави, които САЩ не харесват, в различни региони на планетата – за да се предотврати тяхното решаващо предимство. И то явно се очертава зад гърба на Съединените щати – за да се разбере това, трябва само да се сравни демографския и икономическия потенциал на противостоящите на САЩ страни.
Особено опасно е, че във всеки от възможните бъдещи конфликти има пряко участие на ядрени сили (Китай, Северна срещу Южна Корея, Япония срещу Русия, Индия срещу Пакистан) и широко разпространено прокси участие от САЩ, Франция и Британия.
Някои анализатори виждат икономическата причина и предистория за това в така наречения  "бунтът на елитарите срещу пролетариите по света", започнал преди почти половин век – през 1980–та година, който се превърна в повратна точка за пазара на труда в САЩ и западните страни. От 1948 до 1980 година производителността и заплатите растат със същата скорост. От 1980 година до 2023 година растежът на производителността продължи да се ускорява, но растежът на заплатите се забави значително. Просто казано, заплатите не са в крак с растежа на производителността от 1980–та година насам. С други думи, Капиталът ограбва Труда.
(Като че ли преди не го е имало това ограбване?! Капиталистите да не би да се издържат от фотосинтеза? Просто ограбването се е увеличило – разширило и задълбочило).
image

Ръстът на производителността не доведе до ръст на заплатите

«Но насилственото намаляване на работната заплата под тази стойност [стойността на работната сила] играе в практиката твърде важна роля … работникът няма глас при разделянето на общественото богатство на средства за потребление на неработниците и средства за производство. От друга страна, той само в изключително благоприятни случаи може да разшири тъй наречения "фонд на работната заплата" за сметка на "дохода" на богатите … ръка за ръка с растящата производителност на труда върви поевтиняването на работника, а следователно и нарастването на нормата на принадената стойност – дори когато реалната работна заплата се повишава. Последната никога не се увеличава пропорционално с производителността на труда» – Карл Маркс, «Капиталът», том I–ви.
«Работната заплата и печалбата се намират в обратно съотношение една към друга. Делът на капитала, печалбата, се увеличава в същата пропорция, в каквато се намалява делът на труда, надницата, и обратно. Печалбата се увеличава в същия размер, в какъвто се намалява работната заплата, и се намалява в същия размер, в какъвто се увеличава работната заплата»,  Карл Маркс, «Наемен труд и капитал».
image
Господа капиталисти
, Революцията чука на вратата!, реч на Ернесто Че Гевара в България

Ясно се вижда конфликтът между либералната и авторитарната версия на капитализма или така наречената "глобална демокрация" и "оста на злото". Над този конфликт стои още по–мащабен – въстанието на уж социалните "горни" срещу "долните" в целия свят. Първите вече не искат да "поддържат" вторите, тоест не искат да поддържат обслужващата бедните социална сфера, да финансират програми по отношение на образованието, науката, медицината и така нататък. При това както в либералните и клептократичните, така и в авторитарните и консервативни версии на управляващите режими.
За по–голямата част от населението на планетата това е трагедия не само поради заплахата от големи войни и кръвопролития. Ние също така говорим за факта, че в "новото нормално" на прекрасния нов свят, дори в щатите на златния милиард, може вече да няма нито гарантирани работни места, нито поддържан от правоприлагането ред в страната и световен ред на планетата като цяло. Процесът се утежнява от нарастващата прозрачност на границите, благодарение на която на местно ниво условният "швейцарски пролетарий" вече се съревновава с китайците и индийците, а в глобален мащаб всеки се състезава с всеки.
Ето защо трезвите западни икономисти вече крещят за наближаващата най–дълбока финансова криза. И че тази криза обещава да бъде не по–малка по мащаб от тази от 2008–ма година, а най–вероятно много по–голяма по мащаб. И както обикновено, средствата за спасяване на интересите на едрия капитал са войната и грабежите.

https://www.fondsk.ru/news/2023/11/24/ot-kakikh-voyn-khozyaeva-deneg-ozhidayut-pribyley.html
https://www.theguardian.com/world/2023/oct/30/wall-street-morgan-stanley-td-bank-ukraine-israel-hamas-war
https://www.zdf.de/nachrichten/politik/deutschland/pistorius-zeitenwende-ukraine-israel-100.html
https://t.me/chernogaev/18819
https://fondsk.ru/news/2023/06/20/vooruzhyonnyy-konflikt-ssha-i-meksiki-nabiraet-oboroty.html
https://www.rbc.ru/politics/12/04/2023/64369cd69a7947af5c396770
https://www.forbes.ru/tekhnologii/473995-bajden-podpisal-zakon-o-52-7-mlrd-subsidij-na-proizvodstvo-poluprovodnikov-v-ssa
https://ipdefenseforum.com/2023/11/philippines-joins-japan-led-naval-drills-as-encounters-with-prc-rise-in-disputed-south-china-sea/
https://neverojatno.wordpress.com/2012/05/05/che/
https://www.marxists.org/bulgarsky/m-e/works/BKP50/T23/T23-KAPITALAT1.pdf
https://www.marxists.org/bulgarsky/m-e/works/BKP50/T6/BKP50-6.pdf

© Красимир Говедаров, Главен експерт



Тагове:   България,   африка,   Китай,   Филипини,   Иран,   Америка,   Украйна,   НАТО,   Кавказ,   вашингтон,   Куба,   Афганистан,   световна война,   Тихия океан,   финансова криза,   Карл Маркс,   Югоизточна Азия,   САЩ,   Русия,   Европа,   хамас,   пари,   печалба,   палестина,   близкия изток,   войни,   Израел,   арктика,   Тайван,   Латинска Америка,   експроприация,   CCTV,   РБК,   Мексико сити,   русия и израел,   29 ноември,   Си Дзинпин,   The Guardian,   ернесто Че гевара,   Конгреса на САЩ,   Борис Писториус,   Франция и Британия,   президентът на Мексико Лопес Обрадор,   Турция и Иран,   Израел и Хамас,   ZDFheute,   Morgan Stanley и TD Bank,   Азербайджан и Армения,   Баку и Ереван,   Мексико и САЩ,   Гвиана и Венецуела,   Indo–Pacific Defense FORUM,   Северна срещу Южна Корея,   Япония срещу Русия,   Индия срещу Пакистан и широко разпространено прокси участие от САЩ,   «Капиталът»,   «Наемен труд и капитал»,


Гласувай:
6


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
29.11.2023 19:43
Нормално е да очакват печалби от войните, предизвикани от тях!
Пролети, Зими и тем подобни!

Всичко друго е алабалистика! Тинтири, минтири!
Ето, пролетта, цената и плащаме ние! Огради, полиции и така нататък! Заляха Европа! А те наблюдавят отстрани, ни чул ни видял?
Така ли е?
цитирай
2. mt46 - ...
29.11.2023 20:09
Навярно до края на човечеството ще има войни, кризи, катастрофи...
цитирай
3. onlooker - Да Ви попитам?
29.11.2023 21:38
Написах нещо при черньоПръцко, но не излезе...
А И Вас Ви нямаше! А Целият Блог Знае, че Вие сте Редовен!
Сигурно ще е някакъв бъг в блога...Нищо, ще го оправят.
цитирай
4. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
29.11.2023 22:13
Ще плащаме и с живота си.
цитирай
5. kvg55 - До 2. mt46
29.11.2023 22:19
С ликвидирането на частната собственост причините за войни рязко намаляват.
цитирай
6. kvg55 - До 3. onlooker
29.11.2023 22:27
На страница 16–та от Книгата съм написал : Зададеш ли въпрос, вече си заявил своето невежество.
цитирай
7. onlooker - Грешите!
29.11.2023 22:52
kvg55 написа:

До 3. onlooker
На страница 16–та от Книгата съм написал : Зададеш ли въпрос, вече си заявил своето невежество.

Постигнах Целта Си! -Публичност за Действията на Триещата Неудобни Коментари Мишка черньоПръцко ...Чрез Вас! Нали Го Осъзнавате!!!
Признавам, че Вие бяхте СРЕДСТВОТО и Ви Използвах... Да - бяхте Използван!
Нима Нямате Елементарен Усет!
Бъдете по-внимателен в Коментарите си..........
EDIT: Този "МишкохиШник" Трие на поразия всичко неудобно в блога си. ИМА и МОДЕРАЦИЯ!
Вече ВСИЧКИ МУ СЕ СМЕЕМ- 'ХИЩНИК' ! ;))))))
цитирай
8. kvg55 - До 7. onlooker
29.11.2023 23:34
Поздравления!
Блогът ми много се чете и покрай него и ти ще добиеш публичност.
цитирай
9. nedovolen - Света ври и кипи като лава е котела на ...
30.11.2023 08:37
Света ври и кипи като лава в котела на вулкан. Избухне ли, помита и лошите и добрите.
:-)))
цитирай
10. kvg55 - 9. nedovolen
30.11.2023 09:59
Да, ама добрите ще отидем в рая, а лошите ще отидат ада.
цитирай
11. morskipesni - Добива "публичност"?
30.11.2023 18:50
Че той се дупи пред ключалката, негодника!
цитирай
12. kvg55 - До 11. morskipesni
30.11.2023 19:35
Ами да, де. Неговото дупене става известно на читателите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5962812
Постинги: 2840
Коментари: 26156
Гласове: 34455
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930