Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2023 16:01 - © Владей, Британийо на крадци
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 680 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 11.07.2023 16:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
11.07.2023г.

     Британският музей е най–големият склад на плячкосани ценности. Невъзможно е да се скрие незаконността на колекциите, но Лондон отказва да признае очевидното.
Британският музей съхранява около 8 милиона експоната, 99% от които са в склад, а не са изложени на публичен показ. Но дори добре познатата колекция дава достатъчно основание да я наречем най–голямата колекция от откраднати уникати в историята.
Британският музей, както и другите национални музеи на Британия, последователно отхвърлят многобройните искания за връщане на плячката на собствениците, позовавайки се на Закона за Британския музей от 1963 година, който му забранява връщането на каквото и да било от колекцията, въпреки че законът позволява връщането на всеки предмет считан за "неподходящ за съхранение". Случаите, в които нещо е счетено за "неподходящо за съхранение", са изключително редки.
image

Тази позлатена статуя на богиня Тара от масивен бронз никога няма стане "неподходяща

През 2018–та година доклад написан от сенегалския икономист Фелвин Сар и френския историк Бенедикт Савой установи, че до 95% от известното африканско изкуство се намира извън Африка, включително в Британския музей.
Много често експонатите в Британския музей изглеждат като улики
През 1868 година британската експедиция Напиер пътува до Макдала, Етиопия, като част от военна инвазия срещу кралството на Тевода II. По пътя 13000 войници заграбиха и това, което историците описват като "най–големият обем от откраднати артефакти в историята на Етиопия", което включва златна свещеническа корона, златен потир и много кръстове.
Към колекцията беше добавен и кичур от косата на крал Тевода II, отрязан от главата му, след като той се самоуби, вместо да се предаде на британските военни – а неговият седемгодишен син, принц Алемайеху, млад член на кралското семейство, беше взет като подарък за кралица Виктория и остана в Обединеното кралство до смъртта си. Години на искания от етиопското правителство за връщане на тялото му доведоха до множество откази от британското правителство.
Откъде е всичко това
Британският музей е създаден на базата на три колекции – на известния натуралист Ханс Слоун, библиотеката на антикваря Робърт Котън и Ърл Робърт Харли. Но основният принос е на дипломата Уилям Хамилтън.
Като археолог–любител той участва в разкопките на Херкулан и Помпей, като намира много артефакти, вази и мраморни скулптури. Дори според тогавашните закони износът на антични предмети е незаконен, но това не възпрепятства Хамилтън.
През 1772 година колекцията от рисувани вази на Хамилтън включва 730 съда, няколкостотин скулптури от теракота, бронз, барелефи, скъпоценни камъни, повече от 6000 монети и различни артефакти. С този опит Уилям Хамилтън помага на лорд Елгин в неговата уникална измама да завлече в Англия релефите и скулптурите от Партенона на Атинския Акропол – така наречените "мрамори Елгин".
Томас Брус, 7–ми граф на Елгин и 11–ти граф на Кинкардин, отиде на изток под правдоподобния претекст, че измерва и копира руините на древни структури. Въз основа на разрешението на султан Селим III "да вземе от страната всяко парче камък с надписи или изображения", Елгин отнася във Великобритания огромна колекция от статуи, архитектурни и скулптурни фрагменти, надписи, гипсови отливки, вази, бронз, монети и камеи.
С разрешението да извади "всяко парче камък", Елгин "изважда" 200 (!) сандъка с артефакти. С помощта на 50 работници Елгин успява да отстрани 12 скулптури от фронтоните, 15 метопа, 56 фризови плочи, изобразяващи Панатенейската процесия и много архитектурни детайли. По най–варварски начин една от кариатидите на портика на Ерехтейона е премахната, като е заменена с каменна колона. Сред другите откраднати ценности са статуи, които са украсявали фронтоните на Зевс от Панелиния на остров Егина, няколко плочи от фриз от Храма на победата без крила в Атина, статуя на Дионис, която е била част от хорегичния паметник Трасила на южния склон на атинския акропол, надпис от надгробната плоча на атиняните, паднали под Потидея.
Обирът е толкова явен, че сър  Джордж Байрон написва стихотворение, уличаващо Елгин, наречено "Проклятието на Минерва", в което се казва :

"Разкажете за разкъсаните реликви, които все още остават :

"Тези" поставени Кекропс, "този" Перикъл украсен, "Това" извика Адриан,
когато увисналата наука скърбеше.
Какво повече дължа, нека благодарността потвърди –
Знаеш ли, Аларик и Елгин направиха останалото".

Официалната позиция на Британия се свежда до факта, че просветени английски джентълмени са спасили древни ценности за човечеството от унищожение от местното варварско население.
image

"Мраморите на Елгин", сътворени през V–ти век преди новата ера, са били свалени от Партенона на Акропола в Атина от лорд Елгин, британски посланик в Османската империя в началото на XIX–ти век. От 1816 година са изложени в Британския музей

Ние пазим вашите ценности от вас
Само според открити данни в Британския музей има повече египетски мумии и саркофази, отколкото в самия Египет. В допълнение към уникалния Розетски камък, гигантски каменни статуи на египетски фараони (включително "Младши Мемнон" от Рамесеум), обелискът на фараон Нектанеб II, парче от брадата на Великия сфинкс, списъкът на фараоните от Абидос, 95 от 382–те таблички от архива на Амарна, математическия папирус на Амес и много други.
Специално трябва да се спомене Ирак. През 2003–та година британските войски нахлуха в страната заедно с други съучастници, в резултат на което 200000 експоната изчезнаха от музеите и библиотеките в Ирак, включително 80000 уникални шумерски глинени плочки, които са на почти пет хиляди години. Разграбен е музеят в Мосул, където се е съхранявала най–богатата асирийска колекция.
В резултат на това Британският музей притежава най–голямата колекция от месопотамски антики извън Ирак. Това са декорации и предмети от интериора на царете на Ур, сдвоени фигурки отпреди 4500 години "Овце в гъсталака", уникални артефакти – призмата на Сенахериб, цилиндърът на Набонид и цилиндърът на Кир.
Трудно е да се оцени стойността на клинописния архив на Ашурбанипал, включително глинената плочка, описваща наводнението и най–старото известно оплакване до владетеля.
В музея можете да намерите черния обелиск на Салманасар III и дори Оксусското съкровище от територията на съвременен Таджикистан.
Британците плячкосват Индия в продължение на стотици години. Например през 1857 година британците "почистиха" Делхи в продължение на три дни – в ръцете им имаше бижута, злато, перли. Впоследствие индийски скулптури, релефни плочи, храмови статуи на няколко хиляди години отидоха в Британия.
През 1860 година британските войски плячкосват съкровищата на известния Летен дворец на императорите в Пекин и го изгарят. Както е отразено от руските класици, Гончаров пише във «Фрегатата Палада», че британците «обогатяват се за сметка на китайците, тровят ги и дори презират жертвите си!».
И така, Книгата за гадаене, най–старата печатна книга в света, Диамантената сутра, ранните будистки реликварии, древният китайски свитък на "Инструкциите на старшата придворна дама", най–голямата колекция от китайски порцелан, която на Запад стана "Пърсивал Дейвид фондация", се озовават в Лондон.
Особен цинизъм е, че Британия, в най–добрия случай, се съгласява да заеме на законните собственици тяхната собственост.
Правителството на Нигерия, например, лобира за връщането на бронзови скулптури и плочи на Бенин, които са били откраднати през 1897 година от британските войски. В същото време Британският музей решава дали и евентуално кога и за колко време ще върне откраднатите статуи там, откъдето са били откраднати.
Най–голямата колекция от ограбени уникални съкровища в света – Британският музей – отдавна заслужава международно съдебно дело и съгласувани усилия за връщане на откраднатото у дома. Това е повече от оправдано, като се има предвид огромното количество кръв на други народи, които британците проляха, за да попълнят своите "колекции".
В пазарджишкото село Дорково има изграден Плиоценски парк – палеонтологичен музей представящ находки от плиоцена, открити в палеонтологичното находище в местността "Елин кладенец" до Дорково. Находището е най–голямото познато на палеонтолозите струпване на кости от над 30 вида животни на едно място. Открити са над 600 кости на 15 m2 площ. Това е най–голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най–значима експозиция в Европа. При проведените експедиции са открити останки от бивни, кътници и части от скелети на над 30 вида гръбначни животни – над 600 кости на едри бозайници – мастодонти, трипръсти коне хипариони, древни редки маймуни, лъвове, саблезъби тигри, елени, тапири, носорози и примитивни мечки, а също и множество останки от гризачи и насекомоядни бозайници. Открити са два вида маймуни – мезопитек (mesophithecus) и долихопитек (Dolichopithecus ruscinensis). И двата вида са от групата на колобусите, разказва Уикипедията.
В неделя бях на погребение в Пловдив. След панихидата, както си е редно, опечалените се събрахме на трапеза. Там научих, че оригинални кости от дорковското находище са взети преди години от английски учени за изследване и въобще не са върнати. Заменили ги с изкуствени копия. Чух го от непредубедени и необразовани, но природно интелигентни хора.

https://dzen.ru/a/ZJIHAvzsmgUPhl9w
https://hellopoetry.com/poem/4299/the-curse-of-minerva/
https://www.ploshtadslaveikov.com/gratskite-sakrovishta-v-britanskiya-muzej-pladneshki-grabezh-ili-tvorcheski-akt/
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA_(%D0%94%D0%BE%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE)

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. iw69 - То
11.07.2023 16:06
ако мореплавател се е върнел без да довлачи нещо откраднато от някоя друга страна те са го порицавали и избягвали там.
цитирай
2. kvg55 - До 1. iw69
11.07.2023 16:21
Крадливо племе.
цитирай
3. morskipesni - Пиратът Морган ограбил Панама и Ямайка,
11.07.2023 19:38
те го назначили за губернатор там. Та и сега- грабят нашего брата без срам, назначават ги за посланици, та да вредят денонощно. Ще свърши и тая- ГГЗ!
цитирай
4. kvg55 - До 3. morskipesni
11.07.2023 21:44
"Грабете го, неразбрани!
Грабете го! Кой ви бърка?
Скоро тоя не ще да стане :
ний сме синца с чаши в ръка!".
цитирай
5. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9
11.07.2023 22:39
"Входът в Британския музей е безплатен. Забавен куриоз е, че на щат в музея се водят 6 котки, които да ловят мишки."
цитирай
6. kvg55 - До 5. mt46
11.07.2023 23:21
Безплатен ще е, като не са плащали за експонатите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5937365
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34451
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930