Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2023 18:01 - © Либертарианско танго
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 667 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 25.11.2023 18:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
25.11.2023г.

     За Хавиер Милей в Уикипедията пише : Политическа партия Либертарианец … Политически той е описван като десен либертарианец (като че ли има леви либертарианци), популист и поддръжник на laissez–faire капитализма, придържащ се специално към минархистките и анархо–капиталистическите принципи … Милей подкрепя свободата на избор относно политиката за наркотици, оръжия, проституция, еднополови бракове, сексуални предпочитания и полова идентичност, като същевременно се противопоставя на абортите и евтаназията. Във външната политика той се застъпва за по–близки отношения със Съединените щати, подкрепяйки Украйна в отговор на нахлуването на Руската федерация, като същевременно дистанцира Аржентина от геополитическото обвързване с Китай.
image

Знамето на либертарианците е жълто – цветът на парите

В резултат на последните избори либертарианецът Хавиер Милей, който не симпатизира нито на социалистическите, нито на постсъветските режими, ще стане президент на Аржентина. Основният му опонент, министърът на икономиката на Аржентина Серхио Маса, призна поражение. Събитията в Аржентина се коментират от канала Telegram "Русия не е Европа" :
Милей е пламенен антикомунист и нарича себе си анархо–капиталист или класически либерал. Неговата програма, наред с други неща, включва отказ от националната валута в полза на щатския долар, приватизация, включително в областта на образованието и здравеопазването, и милитаризация на държавните институции през преходния период (?).
Освен това Милей се застъпва за отказ от сътрудничество с Руската федерация, Китай и  Бразилия в полза на САЩ и Израел, както и срещу влизането на Аржентина в БРИКС.
Някои експерти смятат, че Милей ще "взриви политиката в региона". Според нас трябва да очакваме сериозни промени по отношение на "възстановяването на реда" от страна на САЩ в Латинска Америка. Победата на Милей несъмнено е техният основен успех. Това, което се случва, е ясно послание от САЩ в отговор на идеята за "многополюсен свят".
Важни за разбирането на ситуацията са отношенията между двете най–големи латиноамерикански държави – Аржентина и Бразилия, които меко казано не се харесват. Трябва да се отбележи, че от началото на века до 2019–та годна бразилско–аржентинските отношения имаха характер на стратегическо партньорство; страните изоставиха долара при взаимни разплащания през 2008 година; през 2015 година общата им позиция изигра голяма роля в развитието от Споразумението за свободна търговия между Меркосур и ЕС, което е разработвано в продължение на двадесет години. Отношенията обаче започнаха да се влошават през 2019–та година, което не е изненадващо : Бразилия и Аржентина са конкуренти за влияние в латиноамериканския свят и се конкурират помежду си през голяма част от отношенията. Бразилия подкрепя пътя на равноправно сътрудничество с Китай, Русия и Съединените щати, като е един от основателите на БРИКС. Сега Аржентина ще демонстрира традиционния път на латиноамериканските политически елити на тясно сътрудничество със Съединените щати. В културно отношение испаноговорящата Аржентина е по–близо до други латиноамерикански страни, отколкото Бразилия, единствената португалоговоряща страна в Латинска Америка. Така че с помощта на Аржентина САЩ имат шанс сериозно да укрепят влиянието си в Латинска Америка 
image

Отказът от сътрудничество с Руската федерация и Китай в контекста на декларирания от новия президент курс е напълно логичен. Интересно е и друго : защо смятаме, че като издигаме тезата за "многополюсен свят", без да разкриваме обективното му етнокултурно–религиозно–историческо многообразие от различни народни принципи, които определят идентичността на културно–историческите типове (цивилизации) ), които лежат в основата на обективното изискване на самия този "многополюсен мир", може ли успешно да се борим със Съединените щати в региони, които са били "американския заден двор" в продължение на 200 години?
Нямайки нито привлекателна идеология, която да обедини гражданите в руска солидарна политическа нация, нито алтернативна на Запада социално–икономическа система, ние сериозно очакваме да спечелим борбата за многополюсен свят.
Всъщност идеята за "многополюсен свят" трябва да се използва в руската външна политика като прикритие за нашата основна задача : разделяне на сферите на влияние със Съединените щати и Китай. Основната сфера на влияние, която ни липсва, е територията на нашата геополитическа сигурност : страните от историческа Русия и съседните държави. Липсвайки ситуацията в нашия собствен "исторически дом", ние започнахме упорито да се борим за щастието на всички народи по света, както вече беше през съветската епоха. Пак ще се пренапрегнем и ще се влошим още повече. Борбата за многополюсен свят трябва да започне със защитата само на националните интереси. Прилагането на идеята за "умната автаркия" във всички сфери на живота на хората е най–солидната основа за изграждането на многополюсен свят. Русия може и трябва да стане друг пример, както Китай вече стана и в много отношения Индия.
image

На тази снимка Хавиер Милей има излъчването на изпечен мошеник и шарлатанин

В случая позиционирането на Руската федерация в многополюсния свят не ме интересува. Интересно ми е либертарианството на аржентинеца.
Аржентина не се научи да бъде суверенна за 30 години, както и Украйна не се научи, пише Любов Степушова в "Правда.Ру".
Всички аржентински правителства са вземали заеми от 90–те години на миналия век насам, но най–големият заем е взет от неолибералния президент Маурисио Макри през 2018–та година в размер на 57 милиарда долара, за да се стигне до задлъжнялост от 147,8 милиарда долара в средата на 2023–та година, от които една трета принадлежи на контролирания от англосаксонците МВФ. Дългът не може да бъде отписан чрез обявяване на дефолт (банкрут); той трябва да бъде плащан, дори "на смъртното легло".
В момента почти цялата валутна печалба на Аржентина се използва за изплащане на външния дълг, така че собствените ѝ инвестиции в икономиката са нулеви, а чуждестранни инвестиции не идват. След неизпълнението на държавните облигации през 2020–та година ситуацията не се е подобрила; инфлацията тази година в Аржентина е 142%.
Милей предлага шокова терапия за аржентинската икономика, тоест това е един аржентински Лешек Балцерович. Нищо ново – приватизация на икономиката, съкращаване на всички държавни разходи с 15–20%, включително социални пакети, както и отказ от песото и преминаване към долара. Той вече предупреди населението, че "няма да има половинчати мерки"; "Кастовият модел на обедняване приключи. Днес ние приемаме модела на свободата, за да станем отново световна сила", казал аржентинският либертарианец (Освен във футбола, каква друга световна сила е била Аржентина, Милей не обяснява, а и едва ли има представа).
Милей е признат на Запад икономист и е действал като съветник на Г–20 и аржентинското подразделение на една от най–големите банки в света HSBC. От 2012–та година ръководи икономическия отдел на аржентинския мозъчен тръст Fundaciуn Acordar. Той е неолиберал до крайната степен на либертарианец – залага, че пазарът ще уреди всичко сам, разказва за професионалната кариера на аржентинския либертарианец Любов Степушова в "Правда.Ру".
Това което готви на Аржентина либертарианецът, е вече видяно в Руската федерация : Защото през 90–те години елцинистите също изповядваха шокова терапия, теглиха заеми от МВФ и попаднаха в дългови капан, позволявайки на глобалистите да правят с Русия каквото си искат. Неолибералите доведоха страната до ръба на пропастта, правейки икономиката ѝ несуверенна. И само при Владимир Путин, след като се разплати с МВФ, Русия "се надигна на колене", припомня исторически факти Степушова и задава интересни въпроси : Ръстът на собствените доходи на Аржентина е съмнителен, тъй като основата на валутните приходи са от износ на селскостопански и животновъдни продукти, чиито обеми са нестабилни поради суша, а цените им също са нестабилни; Също така ще бъде интересно да видим как Милей ще въведе долара в обращение, след като Аржентина няма валутни резерви, разсъждава тя.
Дежа–вю имало и при сравнение с Украйна : Пътят на Аржентина много напомня на украинския с неговата лустрация и либертарианство. Между другото и в Украйна непрекъснато кимат срещу неефективността на предишните правителства и също така задлъжняват към МВФ от много години.
Неизбежно възниква въпросът : Украйна беше въвлечена в "антируския" проект, но накъде се води Аржентина? Да, точно в същата посока – Малвинските острови, националната болка на аржентинците, са британско владение. Така че Милей е част от англосаксонския проект, наречен "Анти–Малвини" (Или "про–фолкланди"). Бъдещият министър на външните работи в правителството на Хавиер Милей Даяна Мондино каза в интервю за английския вестник The Telegraph, че хората на Малвинските острови трябва да могат да "решават собствената си съдба". И те вече са го направили – на референдум жителите на островите са предпочели Британия, завършва статията "На изборите в Аржентина победи проектът "Анти–Малвини".
Няколко пъти съм писал за нашите либертарианци. Последните постинги са «25.03.2022 07:01 – © Либертарианската идея даде фира» и «05.05.2022 19:01 – © Laissez–faire дава фира».
«https://atlas-bg.eu/» е адресът на Института за свободен капитализъм "Атлас" (ИСКА).На този адрес в Google–то сега излиза следната картинка : 
image

На профила на ИСКА във Фейсфук последната публикация е от 13 ноември 2020–та година 
image

«https://libsociety.org/» е адресът на "Българско либертарианско общество : Индивидуална свобода, пазарна икономика, доброволна размяна".

На този адрес в Google–то сега излиза следната картинка : 
image

Няма нужда от коментар.

https://en.wikipedia.org/wiki/Javier_Milei
https://en.wikipedia.org/wiki/Libertarianism
https://t.me/RossiyaNeEvropa/31188
https://www.pravda.ru/world/1911243-argentina/
https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2022/03/25/libertarianskata-ideia-dade-fira.1810401
https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2022/05/05/laissez-faire-dava-fira.1816616

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. onlooker - За ГИНЕС / ТАГОВЕ /, БРАВОС! :)
25.11.2023 19:41
Тагове: политика, Китай, Аржентина, избори, Украйна, долар, МВФ, Уикипедия, приватизация, Британия, Владимир Путин, Русия, Съединените щати, президент, икономика, Индия, Латинска Америка, БРИКС, пазарна икономика, либертарианство, the telegraph, 25 ноември, песо, Руската федерация, шокова терапия, САЩ и Израел, красимир говедаров, Малвинските острови, ПравдаРу, Китай и Бразилия, Главен експерт, Хавиер Милей, laissez–faire капитализма, канала Telegram Русия не е Европа, американския заден двор, Дежа–вю, Института за свободен капитализъм Атлас ИСКА, Българско либертарианско общество Индивидуална свобода, доброволна размяна,
.........................
Има и Липси - БЛИЖА, ЕЖЕДНЕВНО, черньоПръцко. :)
цитирай
2. mt46 - ===
25.11.2023 20:27
Не бой се, колелото се върти!...
цитирай
3. kvg55 - До 1. onlooker
25.11.2023 20:37
Заври си ги в задника да те гъделичкат приятно.
цитирай
4. kvg55 - До 2. mt46
25.11.2023 20:38
Върти се, но за някои е спряло.
цитирай
5. onlooker - ТАГОВЕТЕ СА СИ ВАШИТЕ ! ... ЗАВРЕТЕ СИ ГИ 'У ВАС' :)))
25.11.2023 21:32
kvg55 написа:

До 1. onlooker
Заври си ги в задника да те гъделичкат приятно.

цИТИРАМ ВИ:
'Тагове: политика, Китай, Аржентина, избори, Украйна, долар, МВФ, Уикипедия, приватизация, Британия, Владимир Путин, Русия, Съединените щати, президент, икономика, Индия, Латинска Америка, БРИКС, пазарна икономика, либертарианство, the telegraph, 25 ноември, песо, Руската федерация, шокова терапия, САЩ и Израел, красимир говедаров, Малвинските острови, ПравдаРу, Китай и Бразилия, Главен експерт, Хавиер Милей, laissez–faire капитализма, канала Telegram Русия не е Европа, американския заден двор, Дежа–вю, Института за свободен капитализъм Атлас ИСКА, Българско либертарианско общество Индивидуална свобода, доброволна размяна,'
===
Дано Ви ГЪДЕЛИЧКАТ Където Най-Харесвате... ;))))
НИМА Не Знаете, че Целият блог се пръска от КИСКАНЕ С Вашите Тагове... :))))))))))))))))))))))))))
цитирай
6. kvg55 - До 5. onlooker
25.11.2023 22:06
Виждам – харесал си ги. Опипал си ги всичките. Затова ти ги отстъпвам.
цитирай
7. onlooker - черньоПръцко има пост, а Вие не сте го коментирали...
25.11.2023 22:17
И Всички блогъри са Притеснени...
Дано всичко при Вас е Добре!...
цитирай
8. kvg55 - До 7. onlooker
25.11.2023 22:50
Трай, бе! Бързаш като пърле пред майкя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5918188
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34450
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930