Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2023 20:01 - © Виктор Орбан започна голяма игра
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 670 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 18.10.2023 21:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
18.10.2023г.

     Унгария изглежда е изпаднала в заблуда : тя противоречи на колективния Запад по въпроси, които са най–важни за него, и заплашва да спре финансовата подкрепа за Украйна от Евроколхоза. В същото време Будапеща признава властта на Александър Лукашенко в Беларус и подготвя посещение на министъра на външните си работи в Москва. А какво прави вчера министър–председателят Виктор Орбан? Среща се в Пекин с Владимир Путин
image

image
През последните дни Будапеща води активни военни действия на дипломатическия фронт – както в атака, така и в отбрана. Нейни опоненти са ръководството на политически съюзи, на които самата Унгария "изглежда" член : Европейският съюз и НАТО.

По принцип в това няма нищо ново. Унгарският премиер Виктор Орбан е смятан в Брюксел за "ужасното дете" на едно европейско семейство по много причини. Една от основните е, че Будапеща не е в крак във външната политика : тя се отнася рязко скептично към подкрепата на ВСУ, конфронтацията с Руската федерация, войната на санкциите и така нататък.
Но сега унгарците са някак особено активни – и предизвикателствата, които поставят пред своите "заклети съюзници" на Запад, станаха особено много. В петък Орбан нарече конфликта в Украйна "славянска братска война", което е в противоречие с припева на Евроколхоза и НАТО. Но не е само това.
Първо, но не най–важното, Унгария дискретно призна Александър Лукашенко за легитимен президент на Беларус.
Позицията на страните от Евроколхоза и НАТО е, че те не прекъсват официално дипломатическите връзки с Беларус, а се преструват, че страната има някакво друго правителство. Но миналата седмица унгарският посланик в Беларус Зита Илона Бенчик връчи акредитивните си писма на президента Лукашенко.
От една страна, това е нещо като протокол. От друга страна, от началото на протестите през 2020 година представителите на западните държави не са направили това, сякаш са чакали Светлана Тихановска да влезе в Минск на раменете на либералната опозиция. За унгарците тази дискусия вече е затворена, двусмислената позиция е премахната : президентът на Беларус е именно Батька и никой друг.
Второ, унгарският парламент все още бави ратификацията, необходима за присъединяването на Швеция към НАТО. Изглежда, че Брюксел е решил подобен проблем с турския лидер Реджеп Ердоган (въпреки че напоследък Анкара отново започна да се опъва), но унгарците продължават да си играят на време и не назовават конкретни дати. Дори причините за такова неуважително поведение към формалните съюзници не се посочват с извинения като "сега не е най–доброто време за обостряне и бързане" или "парламентът има по–належащи проблеми".
Трето, Орбан в последната си реч пред същия парламент заяви, че Будапеща няма да подкрепи Киев "в никакъв аспект на международните отношения, докато Украйна не възстанови правата на етническите унгарци, живеещи на нейна територия" (тоест в Закарпатието)
image

Това също изглежда не е нова история : Киев забрани използването на унгарски език в различни области (и най–вече в образованието), заедно с използването на руски – и не направи това вчера. Оттогава Унгария, чиято конституция предвижда защита не само на гражданите, но и на всички етнически унгарци на планетата, блокира всички дейности на Съвета Украйна–НАТО. И сега Орбан вдига залозите : вече не става въпрос за Съвета, а за всички "аспекти на международните отношения" (на вниманието на Борел и Мишел).
Четвърто, кабинетът на Орбан заяви, че Украйна вече няма да получава "нито цент" от Евроколхоза, "докато страна–членка на Европейския съюз не получи парите, на които има право". Под тази "страна–членка" имаме предвид, разбира се, Унгария.
Става дума за средствата на Европейската комисия, които липсваха в Будапеща. За какво точно са искали да ги похарчат, не е важно за всички останали, важната причина е : това са някакви санкции срещу правителството на Орбан за "антиевропейско поведение" (формално за законите, приети от унгарския парламент).
Ако Европейската комисия смяташе, че няма метод срещу такъв "скрап", Орбан възразява – има. Промените в параметрите на бюджета, които се нареждат от Европейската комисия, трябва да бъдат одобрени от всички страни от Евроколхоза. Украйна е нашумяла и както смятат еврочиновници, спешна тема, затова унгарците я избраха, за да изнудват Брюксел – и поднесоха портфейлите си за европейските пари.
Всъщност този момент обяснява не всичко в поведението на Орбан, но много.
В случая с фигури като него външната политика е подчинена на въпросите на печалбата. Строго погледнато, това е знак за суверенна държава. По отношение на Украйна в Европа по–често наблюдаваме съвсем друга политика – която носи загуби на страните от Евроколхоза (чрез Лайнен и Борел) и ползи за Съединените щати. И ако има малко търсене от някаква Словения, тогава Германия, която губи най–много, може поне да се опита да се съпротивлява.
Така че Орбан го прави. Сега Будапеща блокира идеята за разширяване на санкциите срещу руската ядрена енергетика, тъй като има печеливши проекти с "Росатом". Освен това той ще засили сътрудничеството с Руската федерация там, където това все още е възможно и изгодно, знак за което е предстоящото посещение в Москва на министъра на външните работи Сиярто
image

В най–лошия за "Росатом" случай Орбан ще получи изключение за страната си в новия пакет от санкции на Евроколхоза, както е правил и преди. Вероятно ще получи и полагащите се средства за Унгария от Брюксел. И членството на Швеция в НАТО ще се продава с печалба.
В неговия случай, както се казва, е по–лесно да му се даде, отколкото да му се иска обяснение защо не е възможно нещо да одобри.
А фактът, че той набира скорост в противопоставянето си на глобалистите (тоест тези, които смятат, че унгарците трябва да живеят не със собствения си ум, а с този на Брюксел), се обяснява с личностните черти на унгарския премиер.
Като опитен и донякъде популистки политик Орбан отдава голямо значение на това как населението реагира на неговите идеи и изказвания. Ако стегне тона и увеличи амбицията си, това означава, че това се нрави на неговата публика.
В същото време амбициите на Орбан не се ограничават до Унгария, унгарците и Европейския съюз. Той твърди, че е един от лидерите на световния "консервативен обрат". Сега, когато политиците и обикновените хора на Запад започнаха да се уморяват от лозунга "ще подкрепяме Киев каквото и да става", Орбан крещи два пъти по–силно същите неща, които каза на либерастите, глобалистите и еврочиновниците преди година–година и половина.
Залогът на противниците на Орбан на Запад – така наречената пролетно–лятна контраофанзива на Въоръжените сили на Украйна – се провали и унгарският премиер сега чака признание от рода на "Вие [господин Орбан] бяхте прав".
Той смята, че неговата визия набира популярност в Европа като цяло. И иска да спечели колкото се може повече политически червени точки [тоест политически дивиденти] от това.
Разбира се, можете да се увлечете твърде много в тази игра : ако унгарският министър–председател наистина започне да се намесва в интересите на "глобалната жаба", те някак ще намерят "справедливост" за него. Но Орбан явно (и не без основание) очаква догодина президентските избори в Съединените щати да спечели Доналд Тръмп, с когото до голяма степен са съмишленици (и по въпроса за Украйна).
Не че Тръмп ще стане защитник на Орбан. Самият Орбан от зловреден "enfant terrible" може да се превърне във важен посредник между своенравния Тръмп и Европейската комисия, където, ако се вярва на изтичане на информация в европейските медии, открито се опасяват от завръщането на ексцентричния милиардер в Белия дом.
Но дори и без Тръмп : изглежда, че след известен брой години Орбан ще бъде наречен гласът на разума в побърканата военновременна Европа. И това ще е близко и не далеч от истината.
Дмитрий Бавирин в Деловая газета «Взгляд»

А бе, тоя Орбан да не би да има еврейска жилка, та е такъв търгаш? И нагъл : "Унгария и Сърбия заплашиха България; Няма да оставят "неприятелското българско решение [таксата върху транзита на природен газ от Русия въведена от правителството] без съответния отговор".

https://vz.ru/world/2023/10/2/1232717.html
http://kremlin.ru/events/president/news/72516
https://vz.ru/video/2022/12/27/1192811.html
https://vz.ru/news/2023/9/25/1231982.html
https://vz.ru/news/2023/9/27/1232363.html
https://vz.ru/world/2023/5/7/1210695.html
https://zonanews.bg/ikonomika/kremalskata-pionka-i-ungarski-ministar-peter-siyarto-kritikuva-balgariya-ot-moskva-

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. morskipesni - Oооопс- Закарпатието!
18.10.2023 20:57
Първата ми колежка в Германия, Марта Гюртлер, руска унгарка ги нареждаше най-добре: "Я хорошенько дам дурачка!" и после още два ката на унгарски. Беше от Ужгород и НИТО ВЕДНЪЖ не каза че е "украинка". Желязна- печелеше от дежурства повече от главния шеф, той сам го потвърди !
Попитах какви са хората в Закарпатието по национално съзнание. Ние сме РУСИ, каза ми тя- ВСИЧКИТЕ! И при това, със съзнанието че ПРИНАДЛЕЖИМ КУЛТУРНО към Унгария. Тоест- владеят РУСКИ и УНГАРСКИ език. Не онзи (циганския), за който веднага си помислихте!
Ето го и Орбан в час, той не би се оставил да го подведат. Познава си добре хората, знае си териториите. ЕС, ЕС- добре, да го е*а- ама като знам каква е реалността, да ви е*а?
Имам член на семейството живущ в Унгария от 25 г,. споделя че Орбан е повече "навън" отколкото "вътре". След соц-а са се променили на дело МАЛКО НЕЩА, казва. Аз питам - това добро ли е за страната? И тогава си отговарям сам: повечето производства си вървят и досега (е, няма го веке завод Икарус), но са усвоени линии на Сузуки, Опел, Ауди, Смарт- зеленчуците са МЕСТНИ, авиокомпанията Wizz е унгарска, всички големи световни фирми имат представителства. И все пак на първи и втори сгляд- тук човек се чувства така СПОКОЙНО, като в соц-а. Даже ни погнаха от парка, където пиехме бира- нямали сме право!
цитирай
2. blackpredator - абе
18.10.2023 22:55
кукиш Шенген за сглобката..
цитирай
3. kvg55 - До 1. morskipesni
19.10.2023 08:11
Да, всичко е толкова преплетено, че само премахването на границите го оправя.
цитирай
4. kvg55 - До 2. blackpredator
19.10.2023 08:14
Берлинската стена е плет в сравнение със сегашните огради и ограничения. Трябва да работим за премахването на Шенгенското пространство, а не да се намърдаме в него. Ама нали сме глупаци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5940122
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34453
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930