Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2023 08:01 - © Как комунистите палеха гората
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1777 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 17.08.2023 08:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
17.08.2023г.

     В излъчваният по Българската национална телевизия сериал "Вина" постоянно се чуват плювки по адрес на реалния социализъм у нас, наричан поради невежество от сценаристите "комунизма". Но в десети епизод сценаристите Ваня Николова, Нели Димитрова, Екатерина Николова вложиха в устата на героя дядо Станко следните клеветнически за социализма думи  : "През комунизма гората стана поле. Землището на селото не стигало. Горяха горите да има какво да обработват". Комунистите горели горите значи.
В отричането си на социализма българската необуржоазия изпадна в умопомрачение – пръска  слюнки, точи лиги, бълва пяна, кълне и крещи лъжи и клевети.
Роден съм и расъл в полупланинско село, където обработваемата земя не е в изобилие. Не съм  чул да е изгаряна гора за да се освободи обработваема земя. Не само в моето село, но въобще за района и страната. Спомням си само за един горски пожар. Камбаната биеше тревожно, "на пожар", както се казва, и мъже се качваха на камион да заминават към мястото на пожара.
Гората се охраняваше от сериозен и строг горски надзирател – чичо Нено, който обикаляше гората с коня Балкан или Боян. Той винаги излизаше пръв на надбягванията на Тодоровден.
Веднъж ме срещна на улицата с пръчка в ръка, може и някоя издънка от джанка да е била. Спря ме, конфискува ми пръчката и ми държа назидателно слово за опазването на дърветата.
Често си правехме излети в гората. Палехме огньове и си печахме сланина. Знаехме правилата за противопожарната безопасност, защото в училище неведнъж са ни обяснявани.
В гората имаше заковани табели с надпис "Пази гората от пожар!".
При социализма гората планово се изсичаше и планово се залесяваше. Като по обем второто изпреварваше първото. А гола сеч се предприемаше при изключителна необходимост – при заболяване на гората, при разкриване на находище на полезни изкопаеми, при строеж на язовир, електропровод, път или друг инфраструктурен обект.
Като ученик до 8–ми клас съм участвал в кампании за залесяване.
По едно време от село в Горското стопанство в Панагюрище работеха 3–ма лесничеи и 3–4  горски надзиратели, все млади момчета, завършили горския техникум в Банско.
Като ученик в гимназията едно лято работих в Горското стопанство. Маркирахме дървета за отсичане. Маркираха се само болни и загнили дървета, които посочваше лесничей.
В уикистатията "Залесяване" пише : "През втората половина на 20–ти век България е на едно от челните места в света по залесена площ на човек от населението (0,07 дка, 1978 година), залесени са 14 милиона декара нови гори. А през 1975–та година България наброява 8727771 население; през 1985–та – 8948649. Това пък се отнася и за демографията при социализма, за която необуржоазията дума не смее да обели.  
За опазването на гората в буржоазна България може да прочетете разказа на Николай Хайтов "Гола съвест", както и да гледате едноименния филм.
"И тримата ни кобургски царе са едри горовладелци и върли дървосекачи. Исторически погледнато, те са най–големите хищници в българската гора. Цар Фердинанд заслужава прякора Голям Сечко. Той е изнесъл и продал най–много дървесина, било защото ботаниката му е хоби, било въпреки това. Царят сече интензивно, а в годините на Първата световна война – безогледно. Двете последни композиции с трупи от царските гори напускат България заедно с влака на самия Фердинанд в деня на абдикацията му 3 октомври 1918 година.
След 1934 година цар Борис също разгръща голяма сеч. Именно ламтежът на Борис за гори тогава става причина за разрива му с Йонко Вапцаров, бащата на великия поет.
Двамата са били близки и богатият банскалия е помагал на царя да придобива горски парцели в Пирин. Има версия, че Борис е отказал да помилва осъдения на смърт Никола Вапцаров именно заради кавгата с баща му.
Изненадващо ли е, че за Симеон Борисов реституцията на гори се оказа по–важна от реституцията на дворци и че тъкмо той надвзе двойно от рилската гора. В миналото такива "дарения" от чиновници в полза на Фердинанд и Борис е имало стотици. На Симеон му викаха Горския, но още щом встъпи във владение, му излезе прякорът Малък Сечко. Ох, на дядо внучето! Изненадващо ли е, че когато тройната коалиция падна от власт, държавата тутакси забрани на царя всякаква сеч", пише Росен Янков във вестник "24 часа".
За отношението на днешното необуржоазно общество към българската гора ще кажа : по никоя телевизия не съм гледал и слушал репортаж за залесяване. Виж новини за горски пожари изобилстват. Причините – от умишлени с цел последващо изсичане до небрежно и дори престъпно небрежно отношение. Защото никой не говори за опазване на гората
image

Днес българската гора чезне, както чезне и населението на България 
"Първи снимачен ден на втория сезон от "хитовия" сериал на БНТ "Вина". Сериалът влезе в домовете на българите през традицията на винарството и блестящите образи на актьорите. Снимките започнаха от ранни зори във винарната край село Хърсово … Очаква се втората част на сериала да бъде готова в началото на следващата година", съобщи в новините си БНТ.
Тоест, лъжите и клеветите за социалистическа България по БНТ продължават.
Като най–възрастният от героите във филма, колко ли още съчинени от болните мозъци на сценаристите позорни истории от времето на "зловещия комунизъм" ще разкаже дядо Станко?
А Алексей Петров дали комунистите са го застреляли? Удобно е да се вмъкне инцидента в новите епизоди от втория сезон. И да се комбинира с арестуваните българи от шпионската афера в Лондон и контрабанден износ на червено вино за ведомствената столова в Кремъл. Як коктейл от трилър, съспенс и екшън ще се получи. И всичко това като следствие от заразните метастази на комунизма.
Обаче! Сценаристите са ме изпреварили, защото вечерта в 12–ти епизод чух следната реплика : "Да печатаме фалшиви етикети на френско "Бордо" и да ги лепим по български бутилки за да ги  пробутваме на руския пазар през унгареца е контрабанда – не дистрибуция".
А филмът е произведен миналата година. Значи контрабандата между България и Руската федерация си съществува. И сега след налагането на санкциите от Евроколхоза само се е разширила. Няма как да е изчезнала. Всякакви санкции и забрани са златна мина за контрабандисти, спекуланти и прочие търговски мошеници.  
Но комунистите не са унищожавали само горите. При социализма умишлено са засаждани сортове лозя устойчиви само при тоталитарни условия. И затова, както изнася вестник СЕГА, "Лозята в България са намалели с 92% след 1989 година, заяви пред агенция "Фокус" председателят на "Национално сдружение на българските лозари“ Атанас Василев"
image

Тоталитарните сортове са непригодни за демократичните условия.
Филмът се снима във винарната в село Хърсово, защото тя разполага със собствени масиви от сортове лозя виреещи само при демократични условия.  

https://www.dailymotion.com/video/x8iyrl1
https://chitanka.info/text/29551-gola-syvest
https://www.youtube.com/watch?v=KeVGqnkaDL4
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F
https://www.24chasa.bg/mneniya/article/1339833
https://bnt.bg/news/-po-sveta-i-u-nas-1800-chasa-15-avgust-2023-g-320486news.html
https://www.dailymotion.com/video/x8je87l

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. nedovolen - Много болезнена тема. Да не стане ...
17.08.2023 09:32
Много болезнена тема.
Да не стане по-дълго от статията, ще бъда кратък.
През т.н. комунизъм, барем се строеше и създаваше. През 1980-82г работих по разпределение в горско стопанство Момчилград, част от ГСК Кърджали. Голямо и тежко, сега разделено на три. Тогава годишно залесявахме 10-14 хил. дка. В рамките на комбината над 100 000 дка. За държавата над 1 млн. дка. По време на т.н демокрация в България редица години се залесяваше под сто хил.дка.
За малък Сечко. Тогавашното угодническо правителство, на "скрито" заседание преобразува в Рила гори от държавна публична, в държавна частна собственост, за да може да се реституира. По-голям мошеник трудно се намира.
За Алексей, Господ да го прости. Треторазряден консилиери. Мафията си седи.Забележи. Ръководител катедра в ПУ "Национална сигурност". Учи мераклиите на сигурност. Затова и толкова ни е сигурността. От вчера всички мисирки и говорящите кутии се разкрякаха. А че сигурността убива годишно сто хиляди Българи, мълчат.
Алексей, също като много доктори, умират точно от болестта, която лекуват.
Като добавка, сега боровете, дето залесявахме, са по-дебели от мен.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
17.08.2023 10:47
Добре си се изказал – точно и стегнато. Такова масово посегателство върху гората никога не е било.
Всяка есен ходехме в гората за дърва за огрев. Дядо сечеше дървото максимално близко до земята. Сега гледам по телевизията дървета отсечени метър над земята. За мен грозна гледка.
Алексей Петров ми беше симпатичен с амбициозността си.
цитирай
3. morskipesni - На Франгата над Варна
17.08.2023 11:13
Бе едно прекрасно място ПРЕДИ строежите и погромите. Над мен чешма с корита. Под мен също. По нагоре в прохладата на усоето -каптажни съоръбжения. Водата блика, благодат. Когато се изкупиха парцелите от мутрагени, успяха някак да отклонят водата. Горната чешма спря. Долу църцори. Всичко бе гледани лозя, димят и овошки. Имал съм добив над 600 кг. от лозе 250 кв.м. Работех с желание. Разбиха бараката, изкрадоха. Един бус на нелегална фирма за дограми ми смачка портала. Тесният живописен път се превърна в магистрала. Изсякоха всичко, направиха си морави и завъдиха зли псета. От Немско се връщах 3 пъти в годината ОСНОВНО заради лозарството. През това време комшията преместил едни колове на оградата, начупил ги- пропадна. Е, стига толкова. Построените огромни блокове наоколо са вече напукани от тежестта си и нестабилния терен. Мръсните им води се изливат отвсякъде, защото няма канализация. И Природата се отврати, залиня където още я има. Аз повече не ходя на това злокобно място, бивш Рай.
цитирай
4. kvg55 - До 3. morskipesni
17.08.2023 14:37
Грозна картина си описал. Възникна в съзнанието ми като жива. Наистина точната дума е погром.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
17.08.2023 15:20
Не знам какви организирани пожари е имало по времето на Соца, май са в главите на говорещите пожарите?
Защото сега пък такава сеч се развихри, че май тората плаче за пожарите от соца?Май пожарите са били като предприятията от онова време, както каза за тях един мъдрец от блога, нерентабилни?Затова гората е оцеляла, за разлика от предприятията Сега няма нерентабилни предприятия, но няма и рентабилни- също!
Иначе по убийства, гоним дивия запад! Крайно време е за канал, например убитиви, специализиран по текущи убийства в страната, , от всякакъв род, дори с разфасоването
Аз, по времето на социализма си спомням само за едно убийство в града, на бензиностанцията, на служителката, жена под 35 години Разбира се ,убийците бяха заловени веднага и осъдени на смърт Коментирахме с приятели и дадох идея, да ги предадат на брат й, борец и щангист Да молят да ги разстрелят!
цитирай
6. kvg55 - До 5. leonleonovpom2
17.08.2023 15:32
Телевизионните лешояди си паднаха на кура с убийството на Алексей Петров.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5981303
Постинги: 2840
Коментари: 26160
Гласове: 34457
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930