Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2023 17:01 - © Делото за помощ на давещите се е дело на самите давещи се II
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1239 Коментари: 10 Гласове:
5

Последна промяна: 13.05.2023 17:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
13.05.2023г.

продължение от предходния постинг

     "Подкрепата за бежанците е още един пример за това как глобалните разходи се разпределят неравномерно. Въпреки че много западни страни се оплакват от притока на бежанци, бедните страни и страните с по–нисък среден доход приемат над 80 процента от тях. Бангладеш, Етиопия, Йордания, Кения, Ливан, Пакистан, Турция и Уганда приемат голям брой бежанци. Полша, която в момента е домакин на над 1,6 милиона украинци, и Германия, с 1,5 милиона сирийци, са извънредно сред богатите страни. Бедните страни и страните с по–нисък среден доход получават ограничено възнаграждение от по–богатите страни за отговорностите, които носят, и следователно имат ограничен стимул да прилагат политики, които насърчават включването на бежанците в системите за работа, образование и здравеопазване.
Две инициативи на Световната банка отразяват желанието да се отговори на опасенията на развиващите се страни, приемащи голям брой бежанци, но те трябва да бъдат значително увеличени. Програмата "Прозорец за приемащи общности и бежанци" обещава да подкрепи значими средносрочни до дългосрочни интервенции, които обхващат страните с ниски доходи, приемащи бежанци. Седемдесет и седем процента от средствата на WHR са предназначени за африканските страни. Но програмата трябва да разполага с по–добри ресурси; разширена, за да включва други многостранни банки за развитие, като Африканската банка за развитие и Ислямската банка за развитие; и стават по–ефективни чрез координация с двустранни източници на помощ. Друга инициатива на Световната банка, Глобалният механизъм за концесионно финансиране, включва други многостранни банки за развитие и подкрепя страните със среден доход, приемащи бежанци (например Световната банка е отпуснала на Колумбия 1,6 милиарда долара, за да подпомогне усилията си с венецуелските бежанци). Но вноските във фонда са ad hoc и не могат да отговорят на нуждите на приемащите страни.
Климатичната криза е глобалният риск, който се очертава най–голям и представлява най–големият тест за искреността на солидарността на западните страни с останалия свят. Богатите страни трябва да похарчат трилиони долари, за да декарбонизират икономиките си, но също така трябва да подкрепят нисковъглеродното развитие в бедните страни и да платят за неизбежните разходи за адаптиране към изменението на климата, което вече е предизвестено от настоящите нива на глобално затопляне.
Следователно назначаването на нов управляващ директор на Световната банка на пролетните срещи през 2023 година е от първостепенно значение. Както писа бившият министър на финансите на САЩ Лари Съмърс, "Има спешна нужда САЩ и техните съюзници да си възвърнат доверието на развиващия се свят. Няма по–добро средство за възстановяване на доверието от колективното предоставяне на широкомащабна подкрепа за най–важните приоритети на държавите. И няма по–бърз и ефективен начин за мобилизиране на подкрепа от Световната банка.
Новото ръководство на Световната банка ще трябва да навакса пропуснатото време. Според анализатора Чарлз Кени вноските на банката като съотношение към брутния национален доход на страните кредитополучатели са спаднали от 4,0 процента през 1987–ма година на 0,7 процента през 2020–та година. Световната банка може и трябва да направи повече. Твърде консервативният ѝ подход към риска, твърде ограниченият ѝ кръг от партньори (неправителствени и правителствени) и нейната култура и начин на действие трябва да бъдат в центъра на реформата, наред с предложенията за ново финансиране в Бриджтаунската програма на премиера на Барбадос Миа Мотли, която призовава за широко ново мобилизиране на средства чрез международните финансови институции за страни, борещи се с изменението на климата и бедността. Новият управляващ директор трябва не само да събере повече средства, но и да разработи системи за предоставяне, които признават, че крехките и обхванати от конфликти държави трябва да бъдат третирани по различен начин от техните по–стабилни партньори.
В допълнение към създаването на по–справедлив начин за справяне с глобалните рискове, западните страни трябва да приемат исканията на развиващите се страни за по–голяма позиция на международната арена. Много държави се възмущават от небалансираната природа на глобалната власт в днешните международни институции. Един скорошен пример се случи по време на пандемията. Ускорителят на СЗО за достъп до инструменти за Covid–19 беше важна инициатива, предназначена да стимулира глобалния достъп до ваксини, лечения и диагностика. Но представители на страните с ниски и средни доходи не бяха включени по смислен начин в управлението на програмата. Тази липса на представителство възпрепятства усилията за постигане на справедливо разпределение на ваксините и ефективното предоставяне на други здравни услуги".
Ама богатият гледа само себе си, бе, Милибанд. Не си ли го разбрал досега?
"Случаят с ветото на Съвета за сигурност на ООН, на върха на международната система, предоставя полезна гледна точка за размисъл за това как всички международни институции трябва да балансират отново начина, по който работят, за да признаят реалностите на съвременната власт. Понастоящем петте постоянни членове на Съвета за сигурност – Китай, Франция, Руската федерация, Обединеното кралство и Съединените щати – имат правото да налагат вето на всяка резолюция, като на практика поставят настрана останалите десет членове, много от които са страни с ниски доходи и средни доходи.
Фундаментална реформа, която би променила броя на държавите с право на вето в съвета, изглежда малко вероятна. Но продължаващите конфликти в Етиопия, Сирия, Украйна и Йемен дават красноречиви примери за това как цари безнаказаност, когато Съветът за сигурност е парализиран от ветото или заплахата да го използва. Знак за разочарованието по този въпрос е "инициативата за вето", приета от Общото събрание на ООН през 2022 година, което изисква, когато дадена страна използва вето в Съвета за сигурност, Общото събрание автоматично да се свиква, за да обсъди разглеждания въпрос. В допълнение, повече от 100 държави се присъединиха към френското и мексиканско предложение, което аз подкрепям, което призовава постоянните членове на Съвета за сигурност да се съгласят да се въздържат от използването на своето вето в случаи на масови жестокости. Някои постоянни членове вече проявяват сдържаност. Обединеното кралство не е използвало правото си на вето по нито един въпрос от 1989–та година.
Предложението предвижда генералният секретар на ООН да идентифицира случаи, които заслужават преустановяване на ветото, въз основа на ясно определение на "масови зверства". Подобна реформа незабавно би отворила процеса на вземане на решения в съвета за по–справедливо включване на гледните точки на десетте избрани членове в допълнение към петимата постоянни. Съединените щати заявиха, че са разтревожени от потенциалното политизиране на процеса за идентифициране на зверствата. Въпреки че официалните лица на САЩ са разбираемо загрижени за последиците от отказването от ветото (макар и при ограничени обстоятелства), многократните вето на Москва върху резолюциите за Украйна през изминалата година трябва да накарат Вашингтон да спре да мисли дали има повече да спечели или да загуби, като откаже да помисли за ограничения върху правото на вето.
В битката за глобално мнение разказът има значение. Предпочитаната от Запада рамка на войната в Украйна – като състезание между демокрация и автокрация – не намери добър отзвук извън Европа и Северна Америка. Въпреки че е вярно, че украинците се борят за своята демокрация, както и за своя суверенитет, за останалата част от света инвазията представлява основно нарушение на международното право. Същото важи и за военните атаки на Русия, които са насочени към украински цивилни и гражданска инфраструктура.
Има по–добра алтернатива. Западните правителства трябва да представят конфликта като конфликт между върховенството на закона и безнаказаността или между закона и анархията, а не конфликт, който противопоставя демокрацията срещу автокрацията. Такъв подход има много предимства. Той правилно локализира демокрацията сред набор от методи за насърчаване на отчетността и ограничаване на злоупотребата с власт. Това разширява потенциалната коалиция за подкрепа. Той тества Китай в най–слабата му точка, защото Китай твърди, че подкрепя основана на правила международна система. Освен това звучи по–малко егоистично, което е важно предвид очевидните проблеми, които измъчват много либерални демокрации. Една коалиция, изградена около необходимостта от международни правила, е много по–вероятно да бъде по–широка от тази, основана на призиви за демокрация", дава акъл британецът.
То човечеството вече не пасе трева бе, Дейвид. На хората им е ясно, кой спазва и кой не спазва закона. Съединените щати десетилетия нарушаваха международните закони. А на хората им е и ясно на кого служат сега международните закони и "основаният на правила световен ред". Извади си главата от пясъка бе, щраус наглосаксонски.
"За да защитят върховенството на закона обаче, западните страни трябва да го спазват и да се присъединят към него (Ама не го ли спазват закона западните страни? Виж ти! Дори Дейвид Милибанд го забелязал. Изненада). Осъждането на САЩ за китайските нарушения на Конвенцията на ООН по морско право – например по отношение на военните съоръжения на Китай на островите в Южнокитайско море – би било много по–убедително, ако Съединените щати ратифицираха конвенцията. И въпреки че вицепрезидентът на САЩ Камала Харис отправи мощен призив на неотдавнашната Мюнхенска конференция по сигурността за преследване на военни престъпления в Украйна, щеше да е много по–ефективно, ако Съединените щати ратифицираха Римския статут, който създаде Международния наказателен съд през 1998–ма година. Критици и противници на западните сили безмилостно цитират тези двойни стандарти. И не е трудно да се разбере защо.
Струва си да се запитаме дали наистина има значение как останалият свят се подрежда по отношение на Украйна. Руският президент Владимир Путин, например, каза в реч през юни 2022–ра година, че вярва, че е така, твърдейки, че след войната "нови мощни центрове са се формирали на планетата", препратка към възхода на сили като Бразилия, Китай и Южна Африка. Путин твърди, че тези промени са "фундаментални и ключови". Междувременно Китай стартира серия от глобални проекти под рубриката на своята "Общност на бъдещето за общата съдба на човечеството", включително обширната инвестиционна програма за инфраструктура, известна като инициативата "Един пояс, един път", които отразяват променящия се глобален ред.
А президентът на САЩ Джо Байдън отдели по-малко от три минути в обсъждане на по–широкия свят отвъд Украйна в речта си за състоянието на Съюза през февруари, която продължи повече от час. Това беше поразителна празнота, като се има предвид достойното за уважение досие на неговата администрация : над 90 процента от хуманитарната помощ, отиваща за Сомалия, например, в момента идва от Съединените щати. Дневният ред, фокусиран върху ухажването на останалия свят, разбира се, има малко вътрешна сила; не там са гласовете. Но други държави също имат гласове – не в изборите в САЩ, а в това как американските интереси се възприемат и напредват по света. В случая с Украйна икономиката на Руската федерация беше поддържана въпреки западните санкции чрез разширена търговия с незападния свят, нови енергийни съюзи и нови източници на доставки на оръжие. Тези връзки имат значение (И размерът на връзките и с кого се осъществяват имат значение).
Като геополитически субект Западът остава мощен и влиятелен актьор, още повече с новооткритото си единство. Със сигурност относителните дялове на глобалния доход сред западните страни ще бъдат по–ниски през двадесет и първи век, отколкото през двадесети. Но доходът на глава от населението в западните страни остава висок според световните стандарти. Военната и дипломатическа сила на Запада е реална. Алтернативните на демокрацията системи са репресивни и непривлекателни.
В същото време исканията от различни държави за нова сделка на международно ниво в много случаи са разумни. Неотложното и добросъвестно разглеждане на тях е от съществено значение за изграждането на глобален ред, който е задоволителен за либералните демократични държави и техните граждани. Войната в Украйна позволи на Запада да преоткрие своята сила и чувство за цел. Но конфликтът трябва също да помогне на западните правителства да се изправят срещу своите слабости и погрешни стъпки", завършва с тревога и със загриженост статията си другарят Дейвид Милибанд.
Смешни работи пише лейбъристът. Може ли да се сравняват милионите отпускани от САЩ за Африка с потрошените от Съединените щати и Евроколхоза в Украйна милиарди?
image
Не могат
. А буржоата Милибанд не може да излезе от матрицатаклиматичните промени, глобалното затопляне, възстановяеми енергийни източници, лидерство на САЩ, Световната банка, Международния валутен фонд, демокрацията, автокрацията.

Целият буржоазен Запад е в матрицата и единственият му полезен ход е Социалистическата революция.
И тоя Дейвид Милибанд пише чаршафи като Земляка, без да казва нещо съществено, полезно и адекватно в тях. Затова на страница 31–ва в Книгата ;–) съм написал : Размерът на изказа е обратно пропорционален на познаването на материята.

https://www.foreignaffairs.com/ukraine/world-beyond-ukraine-russia-west
https://www.rescue.org/page/ircs-impact-glance
https://chitanka.info/text/15681-dvanadesette-stola/35
https://kino007.ru/bg/new-year/zakony-parkinsona-poleznye-sovety-dlya-zhizni-i-karery-neprizavit-ili/




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. nedovolen - Всяка логическа формула, като з...
13.05.2023 17:24
Всяка логическа формула, като започнеш от партия, минеш през банка и каквато ти дойде на ум организация, е признак на масова шизофрения.
:)))
цитирай
2. mt46 - ...
13.05.2023 20:05
Да, но на Запад няма предпоставки и изгледи за соц. революция...
цитирай
3. kvg55 - До 1. nedovolen
13.05.2023 20:23
Човекът е силен в и с организацията.
Дори животните се организират в стада, ята, глутници, за да могат да оцелеят.
Робинзон е измислена персона.
цитирай
4. kvg55 - До 2. mt46
13.05.2023 20:25
Не знам как разбиращ революцията и социалистическата в частност.
цитирай
5. fun1001 - какво знаеш ти..за Матрицата ?
13.05.2023 22:05
тоочноо, толкозз, колко, 'знае'' и твоят ,селски.)
върлият америкоФиллл, и ДемонКрат..

...Гошо,това , е кино..от начало, до..краят/и, така ще бъде..
а, ти си смешен кинаджия, като раса, ваксаата, квг55 ,
охо, БатманаТитююю ,
и др..зомбита, от ''противниковият отбор''...

смешници..с интернет, и излипшноо..време...

нищоо, не си чел..100именов, нищоо полезно..
освен,Самонастройки за печелене на пари,контрол.и власт.Селски оххлЮф )
още веднъж, смяххх..но, аз ти знам..капацитета..лека..

Коментарът чака одобрение
Постинг: Смотрите и.... мислите :):):)
Автор на постинга: obses

цитирай
6. kvg55 - До 5. fun1001
13.05.2023 22:33
Фуне, вдигнала си градуса и е време да положиш крупно тяло в леглото.
цитирай
7. анонимен - Всяка логическа формула, като з...
14.05.2023 08:10
nedovolen написа:
Всяка логическа формула, като започнеш от партия, минеш през банка и каквато ти дойде на ум организация, е признак на масова шизофрения.
:)))

Тато ,ние истински твои приятели от фейса ,блога и маалата знаем ,че си шизофреник.Спомняш ли си участието ти в КЛУБА НА АНОНИМНИТЕ ШИЗОФРЕНИЦИ?
цитирай
8. marana69 - мар4ее...кога, спиш, ти ,ма, джамъ,...цъ цъ цъ..не можеш, без твоите КомунАнални любимци ))
14.05.2023 08:55


. nedovolen3 - Всяка логическа формула, като з...
08:10
цитирай
9. kvg55 - До 7. nedovolen3
14.05.2023 11:13
Ей, пиле пипкаво, Петровдн иде.
цитирай
10. kvg55 - До 8. marana69
14.05.2023 11:16
Маро, измъчиха те тези интелигентни хора с коментарите си.
Взе да пелтечиш. Пази се да не си докараш менингит от умствено пренапрягане.
цитирай
11. marana69 - ...аз, не чухх, нишоо, пак..за твоите проста.. но, изобилни, препишонки..
14.05.2023 12:24

които, лу то Стар4е, Безистена/ недоволен/ друса с 300 500

старчетаа..време е за, Зелевите..кочани @
арее...раз два три..))))))
цитирай
12. kvg55 - До 11. marana69
14.05.2023 12:26
Ех, Маро!
Взе и да не чуваш ли вече? То е от ЕГН–то.
цитирай
13. kvg55 - Благодарности!
20.05.2023 04:29
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5922451
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34451
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930