Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2022 07:01 - © Руски агент и невежа ли е Черноризец Храбър?
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 4348 Коментари: 20 Гласове:
11

Последна промяна: 01.01.2023 10:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
31.12.2022г.

image
     Пишейки «Прѣжде оубо словѣне не имѣахѫ кънигъ нъ чрьтами и рѣзами чьтѣахѫ и гатаахѫ, погани сѫште. Крьстивъше же сѧ, римьскъми и грьчьск ми писмен нѫждаахѫ сѧ пьсати словѣньскѫ рѣчь бъз оустрѥни» (Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки. Когато се кръстиха, бяха принудени [да пишат] славянската реч с римски и с гръцки букви без устроение), Черноризец Храбър под "словѣне" нямал предвид "славяни", а "хора на словото" 
image


image
Това тълкуване на «
Ὀ писмєнєхь» за пръв път чух от Волен Сидеров, който, предвид обществените му изяви, не притежава дълбока мисъл.
Такава теза изповядат и някои блогови "историчари".
Българският тълковен речник дава следното определения на думата "слово" –
1. Единица от речта, която има свое особено значение; дума, реч;
2. Език, говор, реч;
3. Ораторска реч.
Вижда се, че в нашия език думата "слово" не се свързва с думата "букви".
Е, кои хора са словесни, тоест говорящи? Всички хора с изключение на немите. Словесни са и българите, и славяните, и гърците, и сърбите, и руснаците. Животните са безсловесни.
Следователно според Сидеров и блоговите "историчари", Черноризец Храбър пише за всички човеци без да посочва племенната им принадлежност, тоест за българите, славяните и прочие.
В произведението се говори за букви и азбуки – «римьскъми и грьчьск ми писмен» ([да пишат] … с римски и с гръцки букви).
Говори се и за Кирил и Методий и създадената от тях азбука – «помилаловъ родъ словѣньскь посъла имъ свѧнтаѥго Конъстанътина Философа нарицаѥмаѥго Кѵрила, мѫжа правьдьна и истиньна, и сътвори имъ писменъ три десѧте и осмь» (смили се [бог] над човешкия род, изпрати му свети Константин Философа, наречен Кирил, праведен и истинолюбив мъж, и той им състави 38 букви); «А словѣньскъıѧ кънигъı ѥдинъ свѧтъıи Конъстанътинъ, нарицаѥмъıи Кѵрилъ и писмена сътвори и къниг прѣложи въ малѣхъ лѣтѣхъ, а они мънози» (А славянските книги сам свети Константин, наречен Кирил, ги преведе и буквите създаде за малко години); «Свѧтъıи Конъстанътинъ Философъ, нарицаѥмъıи Кѵрилъ, тъ намъ писмена сътвори къниг прѣложи, и Меѳодиѥ, братръ ѥго» (Свети Константин Философ, наречен Кирил, той ни създаде азбуката и преведе книгите и брат му Методий).
Интересно е, че «родъ словѣньскь» в оригинала е преведено като "човешкия род", от което пък излиза, че Кирил и Методий са създали букви за цялото човечество, което по–широко погледнато си е така. Няма ограничение, който и да е народ, да приспособи, която и да е азбука за себе си – ето монголците пишат на Кирилица, а турците са приспособили към своя език латиницата, сърбите пишат и на Кирилица и на латиница.
Но тогава конкретната задача на светите братя Кирил и Методий не е била такава.
image

Пристигането на славянските апостоли и просветители в моравското село Велехрад 

Ако светите братя са създали Глаголицата за "хората на словото" въобще, то излиза да са яко невежи. Защото словесните гърци (ромеи) са имали азбука. Неписмени са били славяните и траките. Пък и едва ли целта на имперската администрация е била такава. Мисията е друга.
Невежа излиза да е бил и Черноризец Храбър.
За невежеството на Волен Сидеров и някои блогови "историчари" няма никакво съмнение.   Той и самият Черноризец е предвидил възникването на такива екземпляри и затова е написал : «Къ тѣмъ чьто глаголемъ или чьто речемъ къ тацѣмъ безоумьнъıмъ?» (На това какво да кажем или що да речем на такива безумци?).
И ги питам тия "експерти". Ако съществителното «словѣне» (словене), както те го разбират,  може да се приеме за "хора на словото", то според тяхната експертиза, как да разбираме прилагателното «словѣньскѫ» (словенски, словенска)? И по–конкретно израза «словѣньскѫ рѣчь». Като реч (слово) на хората на словото ли? Безсмислица някаква! И отново стигаме до въпроса "Кои и какви са тези хора на словото?" Такова племе или народ историята не познава.
И аз като светите братя Кирил и Методи. Такива спорове са водили и те срещу триезичната догма на католиците. «… като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена – да бъдат слепи и глухи?», казва Константин–Кирил Философ във Венеция срещу латинското духовенство, което поддържало теорията за трите "свещени езика" на християнството – иврит, латински и гръцки. Ето, дори той не знае кои и какви хора са "словените", за които е създал азбука. Ако знаеше, щеше да ги посочи.
Но нашите учени знаят!
Знаят, знаят, колко да знаят? След като не могат да посочат кои земи са обитавали словените.
За Глаголицата в Уикипедията четем : "Глаголицата е азбука, създадена от византийските духовници Кирил и Методий в периода между 855 и 862 година. Предназначена за превод на богослужебна литература за християнската църква във Великоморавия, тя става и първата азбука, специално адаптирана за писане на славянски езици.
На глаголица са били написани първите преводи на църковна литература, с които свети Кирил и свети Методий и техните ученици са разпространявали християнството във Великоморавия и Панония през IX–ти век.
На глаголица са били написани и първите български оригинални произведения. Този ранен период се отразява например от Киевските листове, в които се откриват фонетични промени и думи, характерни за езика на западните славяни".
«Ὀ писмєнєхь». «За буквите» – на руски – «О письмах».
Това «О» употребено от Черноризец Храбър в «Ὀ писмєнєхь» не ви ли се чини твърде руско, а оттам и славянско? Нечист ми се вижда този чернодрешко.
Тоя Черноризец Храбър да не е нещо агент за влияние на руските царе Рюрик Новгородский, Олег Вещий, Игорь Старый или Святослав I, или който там е царувал в Киевская Русь по времето на Черноризеца. Много е съмнителен с употребата на това «О».
Ама руснаците са го взели от българите, пък и самите те са българи, ще кажат историчарите.
Трябва да се прави разлика между Глаголицата и приложението ѝ и Кирилицата, на която днес пишат в Руската федерация. А това, че тя е приспособена със съвсем незначителни добавки към славянския руски език и към сърбохърватския славянски език говори за наличието на силен славянски елемент сред населението на Средновековна България, взет предвид и повлиял при създаването на азбуката Кирилица, спорно днес от кого или кои.
И започват да текат двустранни процеси между България и Русия свързани с писмото :
– На базата на старославянската литература, внесена предимно от България, от ХV–ти век писмеността в Русия се развива като писменост на литургичния църковнославянски език с употреба и в административния, държавен език;
– По време на Възраждането в България, през XVIII–XIX–ти век, като противостоене на засилената елинизация на българите, провеждана от гръцкото духовенство, влиянието на руския църковнославянски език в България се засилва и заедно с гореописаните особености започва да се използва по–широко.
Съвременната българска и руска кирилица добиват окончателната си форма, когато след Октомврийската революция в Русия биват изхвърлени буквите Ѣ и Ї, а Ъ спира да се изписва в края на думи, завършващи на твърда съгласна. Реформата е повторена в България през 1945–та година, като в добавка отново е изхвърлена и буквата Ѫ.
image

Статуи на свети Кирил и Методий в славянски Тршебич, Чехия

image

Скулптурата на свети Кирил и Методий на Карловия мост в славянска Прага 

image

Скулптура на славянските първоучители в базиликата, която носи тяхното име, в славянското село Велехрад, Чехия 

image

През 2004–та година в град Самара бе издигнат най–големият в Русия паметник на светите братя пред входа на едноименния храм на равноапостолите. Бронзовите им фигури са високи по 3,5 м и са разположени от двете страни на 6–метров кръст 

image
Излиза че тия славяни – чехи и руснаци – са си присвоили светите братя, които са създали азбуката за българите, за българите – това е идеята на нашите историци патриоти. Българите са хората на словото. И тогава всичко си идва на мястото – «словѣньскѫ рѣчь» означава българска реч. Правилно ли съм разбрал драги блогови историчари?

И тука в тъпата глава ми идват други въпроси – Само българите ли са хора на словото? Защо Кирил и Методий са пратени от византийския император във Великоморавия при княз Ростислав, а не в България при княз Борис I (Михаил) или баща му  Пресиян I, или който там е бил на българския престол, тоест начело на държавата на хората ва словото?
Ех, какво ще им дадеш историйо, "на тях – на бъдещите хора, които ще поемат поста ни"?
Ама, четете бе, момчета блогови историчари, четете. Не сте чукчи, за българи се имате.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B0_%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0
https://www.desant.net/show-news/26540
https://pberon1926.com/files/cee82a639a810b396dcfea89c0580726.pdf




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. elenkokoschkov - Чукча писатель, а не читатель!
31.12.2022 07:51
:)))!!
цитирай
2. kvg55 - До 1. elenkokoschkov
31.12.2022 08:09
Именно, блоговите историци не са чукчи, а се държат като такива.
цитирай
3. pompadurmissana - С две думи - цялата руска култура е ...
31.12.2022 08:38
С две думи - цялата руска култура е производна на българската, ние сме духовни учители на руснаците, те са по-низши от нас и следва да ни почитат, но са измислили гадната поговорка, че Болгария не заграница и гледат на нас като на мужици.
Достойните българи са наясно, че ние сме учителите, а ония - учениците и гледат на руснаците просто като на близък нам народ, русоробите ги издигат в култ и робски им се кланят.
цитирай
4. kvg55 - До 3. pompadurmissana
31.12.2022 09:02
Процесът не е еднозначен, а двупосочен, както пиша. Ама и ти не четеш, като чукча.
Освен това благородните хора не изискват почит за направена от тях услуга.
А руският народ е дал жертви за освобождението ни. Или това не е отплата?
цитирай
5. nedovolen - К. и М. не са създали Българската ...
31.12.2022 10:46
К. и М. не са създали Българската азбука.
Всички историчари, лежащи на тази кълка, са меко казано краставичари.
Има факти, че висша Българска цивилизация, носеща писменост Бугарица от най-малко 5555г пр. н. е., е населявала
нашите земи. Трудно за вярване, но когато векове ти натрапват лъжа, става "истина".
Да не си разваляме настроението преди Новата година.
:)))
цитирай
6. kvg55 - До 5. nedovolen
31.12.2022 11:20
Чие настроение развалям? Моето е превъзходно.
Значи на "краставичари"–те. За което не съжалявам.
Бедата е, че всичко написано на Бугарица е изчезнало – погубено, унищожено от врагове и завистници като гърците, които са ни отнели историята, азбуката, митологията.
цитирай
7. nedovolen - К6
31.12.2022 12:13
Имах предвид аз да не развалям.
Снощи на комшията жена му се прибрала от чужбина. Сутринта, той на 76г, му викам, удари ли едно мъдо. Той, за по-лесно ударих две канички вино.
Спокойно посрещане на Нова година!
:)))
цитирай
8. kvg55 - До 7. nedovolen
31.12.2022 17:24
Ти само можеш да развалиш настроението на русофобите и психодесните. Те си го заслужават, защото са безмозъчни.
Важното е, че човекът се е отчел, независимо за какво.
И аз наблягам на червеното вино. Свърших всичко, каквото имаше да свърша и съм готов за масата.
Благодаря за пожеланието!
На теб също всичко да ти е по воля!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
31.12.2022 17:43
Краси, нещата са много по- прости! Хората не са сътворили азбуката с граматика в ръка Търсели са типичните за Българския звуци и знаци/ букви/, които липсват, както описват в сирийската/ Христовата / азбука и в гръцката и латинската! Това са трите свещени азбуки! Азбуката не е написана само за хората на словото, азбуката е за тези които говорят Български!
Няма логика , разбери! Да напишат азбука за словените, но не и за Българите? Те имали ли са призната азбука тогава?
Обяснил съм, смисълът на слово тогава е дума, а думащи са говорещите Това е остаряла форма, на старите хора в рода са ми казвали-Думай-говори!
А говорещите е нормално да са Българи!
Имаш ли сведения за азбука за Българи да е имало тогава, след като тази е за словени?
Има ли обяснение, ако нямаш, защо са останали без азбука?
Разбери, азбуката е правена за обединение около Българския народ, тя е довършена от Климент- Кирилицата , а не за разединението му, което се получава , ако е само за славяни И те се считат за етнос?
Накратко - вси словени са хората, говорещи.....Български!

Хубава Нова Година ти пожелавам искрено!!
цитирай
10. missana - Спорни тези, но ако се замислим какво е всъщност Историята.
31.12.2022 17:59
В нея няма и не може да има истина. Тя е калейдоскопичен сбор от версии на x, y, z
etc. Има и някакви извори, които, обаче, са оскъдни...
цитирай
11. kvg55 - До 9. leonleonovpom2
31.12.2022 18:10
Благодаря за пожеланията!
И на теб пожелавам през следващата година всичко да ти е по воля!

Азбуката, азбуката – ама айде уточни се за коя азбука иде слово – за глаголицата или за кирилицата?
цитирай
12. kvg55 - До 10. missana
31.12.2022 18:13
Освен версии, хипотези, теории и прочие, историята работи и с артефакти – написано на камък, на пергамент, на кожа; грънци и оръжия; монети и банкноти.
цитирай
13. mt46 - Браво!
31.12.2022 19:05
Логични и верни разсъждения... Знаеш, че съм писал по този въпрос, но историчарите не вдяват...
И отдавна се каня да напиша постинг за тъпото тълкуване "хора на словото"... Мисля, че то е на националиста Пламен Пасков, автор на "Големите 5 лъжи за историята на България и българите"...
Приятно посрещане на Новата година!
цитирай
14. kvg55 - До 13. mt46
31.12.2022 19:16
Благодаря за пожелането и за оценката!
Историчарите не вдяват и няма надежда да вденат.
Но ни пиши, пиши за любознателните, които мислят.

Нека през следващата година всичко да ти е по воля!
цитирай
15. nedovolen - Благодаря за коментарите и ретата. ...
31.12.2022 19:39
Благодаря за коментарите и ретата.
Малко съм зает, че Новата започвам с австралийците и я приключвам с калифорнийците.
Новата година - по новому. Ако по старому, само календара е нов.
Хайде, весело на всички!
:)))
цитирай
16. kvg55 - До 15. nedovolen3
31.12.2022 20:09
"По-добре тъжен мъдрец, отколкото весел глупак" – Красимир Говедаров.
цитирай
17. panazea - Ще напиша своя коментар , въпреки че няма да го прочетеш.
03.01.2023 23:57
Има основна грешка , не си се занимавал толкова време с Писмената , за да вникнеш в същността .
Слово , Мисъл и Буква са едно и също !
Българските Букви са Слово ! Азъ , Буки , Веди , Глагол , Добро , Ест , Живете, Дзяло , Добро са Слова ! Нашите Букви са символи. Глаголицата и Кирилицата са едно към едно. Словото е Мисъл , Буквата символизира тази Мисъл .
В Началото беше Словото и Словото беше у Бога и Богъ беше Словото. На гръцки казват Логос , което е равнозначно на нашето Слово.
Затова в името ИВАН например , може да е закодирано Иже Веди Азъ Нашъ .
А може да е закодирано нещо друго. Може нашите имена да са били като на индианците описателно , но да са останали само инициалите. Знае се , че светите отци са закодирали мислите си , за да не ги разбират чуждите тям . Както ние записваме ЧНГ.
цитирай
18. kvg55 - До 17. panazea
04.01.2023 05:48
Никак не си ми убедителна, драга.
Прави разлика между да изговориш – слово и да напишеш – буква.
И само нашите букви ли са символи?
цитирай
19. panazea - Този постинг е, за който иска да научи нещо ! Поздрав !
05.01.2023 12:44
Посланието на нашите предци в образите на нашата АзБука Константин Философ избягал от суетата в Цариград и се скрил в Манастира Полихрон в Мала Азия , при брат си Методий ! Там той НАПИСАЛ Боговдъхновено Стихотворение , което ние знаем като Химн на Света Троица. Двамата братя Българи вече са имали Буквите , когато са отишли сред Моравските Българи , за да им носят посланието ! Покръстили са и Българите по река Брегалница .
Словото е Мисъл . Мисълта е образ , който се изразява със Слово .
В Началото беше Словото и Словото беше у Бога и Богъ беше Словото.
Веди = Виждам , Зная , Идея и я представям със Слово .
Буквата е Символ , който графически изобразява Словото
Веди = Зная = Идея
Думай=Мисли , после Глаголати = Говори , какво си намислил.
цитирай
20. kvg55 - До 19. panazea
05.01.2023 19:51
Да, да!
цитирай
21. kvg55 - Благодарности!
08.01.2023 08:13
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5905199
Постинги: 2838
Коментари: 26150
Гласове: 34444
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930