Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2022 19:01 - © За облагородяване на капитализма
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 2150 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 30.12.2022 21:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
30.12.2022г.

image    
     От 25 октомври / 7 ноември 1917 година до 30 декември 1922 година са изминали повече от 5 (пет) години. И през всичките тези години в пространството на бившата Руска империя е течала борба – класова, религиозна, национална, идеологическа, информационна, дипломатическа, военна. Но СССР все пак беше създаден. При тези условия. От болшевиките.

От края на 1917–та година се водят активни преговори между Съединените щати, Британия, Франция и Япония за организиране на интервенция и сваляне на съветската власт в Далечния изток и Сибир … Далекоизточната република става част от РСФСР едва през ноември 1922.
На 15 / 28 ноември 1917 година Върховният съвет на Антантата (Англия, Франция, САЩ, Япония, Италия) взема официално решение за нахлуване в Съветска Русия.
На 10 / 23 декември 1917 година Британия и Франция подписват конвенция, разделяща Русия на сфери на влияние. Английската сфера включва Кавказ, казашките райони на Дон и Кубан, а френската – Украйна, Бесарабия, Крим.
Войските на интервентите се изтеглят от територията на Съветска Русия едва след 1920–та година, след евакуацията на Чехословашкия корпус, като "японски части остават в някои райони на Сибир до 1922 и в северен Сахалин до 1925–та година".
Германия, Турция, а след това и Британия имат значителен принос за унищожаването на съветската власт в Закавказието през 1917–1918 година, за създаването на марионетни правителства в републиките.
От ноември 1917–та Германия участва в потушаването на съветската власт и създаването на марионетни републики в балтийските държави (регионът Остзее на Руската империя) и управлява техните територии дори след поражението си в Първата световна война.
При такива условия е създаден Съюзът на съветските социалистически републики.
Още през 1917–та година първият декрет на съветското правителство е Декретът за мира. По пътя към създаването на Съюза един от първите документи на новото правителство е Декларацията за правата на народите на Русия (2 / 15 ноември 1917), след това е провъзгласена Декларацията за правата на работещите и експлоатираните народи (12 / 25 януари 1918–та). Икономическите връзки са установени чрез Върховния стопански съвет, създаден през декември 1917 година. Декретът на Всеруския централен изпълнителен комитет на РСФСР от 1 юни 1919 година "За обединението на социалистическите републики на Русия, Украйна, Латвия, Литва, Беларус за борба срещу световния империализъм" официализира военен съюз. Военното командване, управлението на железниците, комуникациите и финансите биват обединени. През март 1921 година Десетият конгрес на РКП (б) приема резолюция за непосредствените задачи на партията по националния въпрос. До 1922 година РСФСР включва 19 автономни републики и области, 2 трудови комуни. Без проблеми национално–държавните образувания съжителстваха с административно–териториалните единици. В навечерието на Генуезката конференция през февруари 1922 година Азербайджанската, Арменската, Белоруската, Бухарската, Грузинската, Украинската, Далекоизточните републики и Хорезмската република подписват протокол, упълномощаващ РСФСР да представлява и защитава техните интереси, да сключва и подписва споразумения с чуждестранни държави от тяхно име. Създаден е дипломатически съюз.
В началото на 1922 година на територията на бившата Руска империя се образуват 6 съветски републики : РСФСР, Украинска ССР, Белоруска ССР, Азербайджанска ССР, Арменска ССР и Грузинска ССР, през март – Азербайджанска, Арменска и Грузинската ССР се обединяват в Закавказката съветска федеративна социалистическа република. Декларацията и споразумението за образуване на СССР са подписани от представители на упълномощените делегации от РСФСР, Украинската ССР, ЗСФСР, БССР, а на 20 декември 1922 година Първият конгрес на Съветите на СССР ги одобрява.
Съветският съюз е създаден чрез преодоляване на разрухата, агресията и блокадата на Запада, които се извършват под лозунгите за борба с болшевизма и комунистическата заплаха.
И комунистическата заплаха и болшевиките продължават да се борят от буржоазията вече 100 години след създаването на СССР. Тя говори и пише не за постиженията на съветския народ, не за това, което Съветският съюз е дал на света, а за неговото разпадане, крах, унищожение единствено поради пороците на социализма.
В целия капиталистически свят се разрушават паметници, преименуват се площади и улици, за да се изтрие паметта за СССР и общественият строй свързан с него. В годината на 100–годишнината от създаването на Съветския съюз 52 държави в ООН гласуваха против резолюцията на Руската федерация за борба с прославянето на нацизма. Държави като Германия, Италия, Австрия също гласуваха против резолюцията, да не говорим за САЩ и Украйна, които гласуват против тази резолюция от 2014–та година. Не се страхуват от нацизма и фашизма? По скоро изтриват спомена за ролята на Съветския съюз в борбата с кафявата чума на 20–ти век?
«Бедный китаец, несчастный индус
Смотрят с надеждой на наш Союз,
Ведь от тайги до британских морей
Красная Армия всех сильней!».
Песента се появява преди провъзгласяването на СССР (30 декември 1922 година) – през лятото на 1920–та година. Имало ли е думата «Съюз» в оригиналния текст на песента?
Най–вероятно да, но това не е изненадващо – военно–икономическият и дипломатически съюз на Съветските социалистически републики съществува в различен състав от 1918–та година.
Така се пее в тази над сто годишна песен. Съюзът вече го няма, изчезнала ли е надеждата?
Съветският съюз не се е появил от нищото и не изчезна безследно. Той е само историческа сцена от един дълъг път, който се простира Бог знае докъде 
image

Историята на Съветския съюз е продължение на историята на Руската империя, Февруарската и Октомврийската революции от 1917–та година. Тя е неразривно свързана със социализма, който коренно промени хода на световната история, а не само с болшевиките, които почти четири десетилетия се опитват да представят в постсъветското пространство като източник на всички беди и изпитания, които сполетяха народите на историческа Русия.
Относно комунистическата доктрина, която вдъхнови създателите на СССР, един световноизвестен политолог [Збигнев Бжежински] пише през 80–те години : "Роден от нетърпелив идеализъм, който отхвърля несправедливостта на съществуващия ред на нещата, той [комунистическият идеал] се стреми към по–добро и по–хуманно общество … Той оптимистично отразява вярата в силата на ума, способни да създадат модерно общество. В името на морално мотивираното социално инженерство той мобилизира най–мощните чувства – любов към човечеството и омраза към потисничеството. По този начин той успява да плени най–светлите умове и най–идеалистичните души".
«Руското чудо» е изследвано и от немските кинодокументалисти Анели и Андре Торндайк.
Световната икономическа криза от 1929–1939 година предизвиква допълнителен интерес към безпрецедентния социално–икономически експеримент в СССР. Той е изследван с интерес от английския икономист Джон Мейнард Кейнс, който многократно посещава Съветския съюз през 30–те години на миналия век, наблюдава и изучава «руското чудо».
Професионалният антикомунист Збигнев Бжежински не отрича в марксизма "плодотворните и дори конструктивни аспекти на стремежа към съвършено общество" и изразява надеждата, че през 20–ти век модерните "плуралистични демокрации ще ги направят част от своите системи". И прочие, и прочие изказвания – на Рейгън, на президента на радио "Свободна Европа" и радио "Свобода" (RFE/RL) Том Дайн и така нататък.
И аз съм се изказал за значението на Съюза на съветските социалистически републики.
На страница 19–от Книгата ;–)
image
съм написал : Какъв щеше да е капитализма, ако го нямаше СССР? Какъвто е бил преди СССР и какъвто е сега у нас – дивашки. Следователно СССР се оказа облагородител на капитализма.

За първи път името на новата държава – Съюз на съветските социалистически републики – се чува на Всеукраинския конгрес на съветите през декември 1922 година в Харков, пише Валерий Бурт.

https://www.fondsk.ru/news/2022/12/14/sssr-sozdavali-preodolevaja-agressiju-i-blokadu-zapada-57946.html
https://www.fondsk.ru/news/2022/12/12/ne-o-razrushenii-a-o-sozdanii-57926.html
https://www.fondsk.ru/news/2022/12/20/lenin-i-souz-58004.html
https://www.fondsk.ru/news/2022/12/25/rol-sovetskogo-sojuza-vo-vsemirnoj-istorii-hh-veka-58057.html
https://www.fondsk.ru/news/2022/12/26/poslednjaja-volja-lenina-58066.html




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. missana - Прав си, Краси, че СССР облагороди капитализма. Но как?!
30.12.2022 19:15
Ами много просто - като извърши зверства каквито капитализмът не можа да извърши. Ленин и Сталин - съвкупно и поотделно, избиха милиони граждани в мирно време. Нещо без прецедент в световната история. На този фон капитализмът изглежда благороден.
цитирай
2. kvg55 - До 1. missana
30.12.2022 20:01
Я обясни как е станало това избиване – собственоръчно ли, как.
Познаваш ли историята на колониална Индия, колониален Китай, колониална Африка, Латинска Америка и прочие. Сравни живота на индианците в САЩ и живота на якутите, бурятите, нененците, чукчите и прочие малки народи в РСФСР.
цитирай
3. iw69 - Капитализмът
30.12.2022 20:14
може да бъде облагороден само от мощна социална революция на народните маси.
цитирай
4. kvg55 - До 3. iw69
30.12.2022 21:12
Е, то няма да е облагородяване, а изкореняване и засаждане на социалистическа фиданка.
цитирай
5. missana - https://knizhen-pazar.net/sold_products/books/1950603-nevidimi-boeve
31.12.2022 18:14
Ами избиването е ставало така. По времето на Ленин главният главорез е бил Дзержински, а по времето на Сталин са известни имената на Ягода, Абакумов, Берия и др. Принципът и бил следният. В дълбока нощ звънят на вратата ти и те прибират. После връщане по принцип няма. Или ти теглят куршума без съд и присъда, или те пращат на концлагер. И с теб е свършено. Чети книгата "Невидими боеве". Писана е от свои още през 60-те години на миналия век. Издавана е у нас и съм я чел като юноша. Тръпки да те побият. Но сега видях, че още се продава. Затова ти пращам линка най-горе, ако те интерисува, Краси.
цитирай
6. kvg55 - До 5. missana
31.12.2022 18:27
Това "избиване" не е криминално избиване, както го разбираш, а жестока класова борба.
Прочети памфлетът "Смешен плач" от Христо Ботев.
цитирай
7. missana - Краси, прочети "Невидими боеве" и пак ще говорим.
31.12.2022 19:45
Там съсипват до смърт техен и предан човек. А знаеш ли с колко други са постъпили идентично!
цитирай
8. missana - Сверху молот
31.12.2022 19:49
внизу серп.
Это наш - советский герб.
Хочешь жни, а хочешь куи.
Все равно - получиш *уй!
цитирай
9. kvg55 - До 8. missana
31.12.2022 20:11
Простотии, драги, простотии.
При това емоционални, което е още по зле.
цитирай
10. kvg55 - До 7. missana
31.12.2022 20:14
Покрай сухото гори и суровото.
Прочети "Вечният зов".
И не вярвай много на художествената литература за историческа достоверност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5852010
Постинги: 2830
Коментари: 26051
Гласове: 34367
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930