Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2022 15:01 - © Кеврекски "неволи"
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2295 Коментари: 12 Гласове:
7

Последна промяна: 27.07.2022 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
27.07.2022г.

     Както знаем, Конституционният съд обезглави КЕВР.
Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционно решението на Народното събрание за избора на Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Доколкото в случая става дума за решение на парламента, а не за закон, то се счита за невалидно от момента на издаването му, тоест Тодоров никога не е бил валидно назначаван за шеф на КЕВР, съобщава вестник "Капитал".
Без глава кевреците не можели да се справят със задълженията си.
Ми да си подават оставките поради непригодност.
"С влизането в сила на Решението на съда Комисията  остава без действащ председател и с оглед на неговите правомощия по Закона за енергетиката регулаторният орган е поставен в невъзможност да осъществява своята дейност. Това води до сериозен риск енергийната криза да се превърне в институционална криза, което ще има пряко отражение върху всички български граждани и фирми", вопият те в отворено писмо до "политическите лидери и народните представители".
На страница 40–та от Книгата съм постановил : "Найдобър началник е този, който прави сам себе си излишен".
Ако подчинените служители не знаят, какво да работят, без да им се обясни подробно или не искат да работят без изрично да им е разпоредено, то началникът е нефелен или е бил такъв.
В този смисъл освобождаването на началника на КЕВР е обосновано.
Тъй като председателят на комисията се избира от Народното събрание, то решението на КС за пореден път потвърждава традиционната некадърност на депутатите дори при вземането на елементарни решения, та какво остана за сложна дейност като законотворчеството.
Кевреците знаят за енергийната криза, даже че била европейска и световна. Дори плашат с прерастване на енергийната криза в институционална, което не е ясно как може да стане.
"Сериозен е рискът [при липсата на началник] и за бюджетите на битовите потребители на комунални услуги – електроенергия, природен газ, В и К услуги, за които Комисията определя регулирани цени", пишат кевреците.
Абе, тия не приключиха ли с определянето на регулираните цени за годината на първи юли? Или се канят ката месец да ни увеличават цените на тока, парното и водата, защото те намаляване не знаят. Те само легитимират апетитите на комуналните дружества.
Че това гласят е видно от "належащите въпроси в областта на регулаторната дейност, чието решаване остава блокирано след решението на Конституционния съд", които представят.
Точка шеста гласи : "Невъзможност за образуване на производства по приемане на нови или изменение на действащи цени на електрическата енергия. Предвид тежката икономическа и геополитическа обстановка липсата на такава възможност може да доведе до тежки последици за българските домакинства и бизнес, тъй като регулаторът няма да бъде в състояние да реагира навременно и адекватно съобразно конкретната ситуация".
Както е още от времето на реалния социализъм – виновно е международното положение.
Липсата на началник създава "Невъзможност за издаване на месечни електронни сертификати за произход на електрическа енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин от централи за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които КЕВР е задължена да издава в срок до 20–то число на съответния месец", обясняват кевреците високопарно на баламите за една отработена с времето своя дейност.
Де, де! Издаването на сертификати е рутинна процедура, с която всеки редови кеврек трябва да е наясно.
И "Липсата на сертификати ще лиши производителите от получаване на съответната месечна премия за електрическата енергия, произведена по високоефективен способ".
Дойдохме си на думата значи. Загрижени сме за премиите на производителите по "високоефективен способ", каквото и да означава този способ.
А видно от Структурата на комисията за енергийно и водно регулиране, състояща се от 171 щатни бройки (Ох, бабанко!), комисията е обзаведена и с Главен секретар.
image

Структура на КЕВР поместена на сайта на комисията 

При реалния социализъм електричеството си течеше по жиците, водата, газта и парното по тръбите и без наличието на КЕВР и кевреци. Време е отново да се въведе тази система за управление на народното стопанство. Капиталистическата бюрокрация твърде се разрасна.
И изброяват шест броя "В и К" дружества в страната, които щели да пропуснат приходи поради спиране "на производствата по одобряване на бизнес планове и цени на ВиК услуги".
Ама какви бизнес планове по средата на годината? И за цените – определят се един път в годината. Ако ще е пазарна икономика, пазарна да е – КЕВР се ликвидира и започват фалити на неконкурентноспособни дружества и неплатежоспособни домакинства – следват социални бунтове и смяна на обществено–икономическата формация.
И глупостта написана в член 17, алинея трета на Конституцията, че "Частната собственост е неприкосновена" насилствено се отменя от разбунтувалият се народ.
Проблем щял да възникне и с "правилата за ползване на ПГХ "Чирен".
Де, де! ПГХ "Чирен" не е от вчера. Досега без правила ли го ползвахте. Как сте го ползвали досега, така ще го ползвате и за напред. Нищо не се е променило в хранилището.
Кевреците се загрижили и за бедните потребители – "Спиране на административните производства, образувани по жалби от потребители на електрическа и топлинна енергия. Комисията няма да може да изпълнява законовите си задължения да осигурява баланс между интересите на производители и потребители на енергия".
Какъв баланс осигурявате, бе, идиоти? Винаги удовлетворявате исканията за увеличение на дружествата. Де гиди държавни чиновници оядени.

https://www.dker.bg/news/832/65/kevr-neobhodimi-sa-speshni-resheniya-za-da-ne-se-dopusne-energijnata-kriza-da-se-prevrne-v-institutsionalna-kriza/d,news-detail.html
https://www.dker.bg/uploads/documents/ewrc_scheme_2022.pdf




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. nedovolen - Да се закрие. Тя командва всички ...
27.07.2022 16:19
Да се закрие. Тя командва всички министерства. Всички се ослушват какво ще каже. Не че от министерствата има нужда, но то е обемна тема за вдяване.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
27.07.2022 19:19
И аз това викам. Ликвидация на комисията.
цитирай
3. missana - КЕВР трябва спешно да бъде закрит.
27.07.2022 22:43
Абсолютно паразитна организация, която върши само безобразия. Познавах я отвътре по времето, когато беше ДКЕВР, начело с Константин Шушелов - лека му пръст и Валентин Кирчев му беше зам.председател. Няколко пъти съм разговарял с Кирчев лично, както и с омбудсмана Гиньо Ганев по въпроса за тримесечния отчет. ЧЕЗ плащаше на ДКЕВР и имаше чадър отгоре. Безобразие. Но накрая с Марко Костурков /лека му пръст/ и с помощта на депутата Минчо Христов махнахме тримесечния отчет, въпреки съпротивата на Ивайло Калфин /тогава министър на външните работи/ и на Меглена Кунева /тогава еврокомисар/. Този тримесечен отчет беше един пладнешки обир на българина!
цитирай
4. kvg55 - До 3. missana
27.07.2022 22:52
Разбирам че си наясно и то много.
Щом ти казваш "КЕВР трябва спешно да бъде закрит. Абсолютно паразитна организация, която върши само безобразия", значи и аз съм прав.
цитирай
5. missana - Прав си.
28.07.2022 01:11
Но е редно да знаеш още нещо. По онова време: 2007 - 2008, имаше един човек - Павел Кърлев. Беше създал частна организация за защита на потребителите със седалище в сграда до женския пазар Георги Кирков. Кърлев почина - лека му пръст. Той беше изпечен мошеник. ЧЕЗ му плащаше, за да не ги закача, но Топлофикация не му плащаше и той се беше хванал с нея на люта битка. По онова врпеме централата на ЧЕЗ се помещаваше на ул. Раковски близо до сградата на СДС. Трябваше да входирам жалба с/у тримесечния отчет. Бях я входирал вече в деловодството на парламента, при Кунева и при омбудсмана. Отидох в централата на ЧЕЗ и поисках да входирам жалбата. Още на пропуска долу ми казаха, че в тази сграда не се входират жалби. Знаех, че ме премятат и се опънах. Те завъртяха някакъв телефон до началството и после отново ми казаха, че тук няма да стане входирането на жалбата. Тогава им казах, че съм човек на Кърлев. Бях си платил членство при него. Показах им картата и им обясних, че лично г-н Павел Кърлев ме праща при тях за завеждане на жалбата /точните ми думи, с кои то най-напред се обърнах към тях бяха: "Аз съм човек на Кърлев"/. Изведнъж настана смут. Те отново се обадиха на началството и се появи г-жа Димитрова - една от началничките в ЧЕЗ. Тя мигновено слезе при портала, помоли ме да ги извиня пред Кърлев, взе жалбата и след около 5 минути се появи с моя екземпляр от жалбата, заверен с печатите на ЧЕЗ. Другият екземпляр остана в деловодството на ЧЕЗ.
цитирай
6. missana - Продължение.
28.07.2022 01:32
Работата беше в това, че тримесечният отчет, придружен от авансово плащане на сметките за ток, нарушаваше член 13 на директива 32 на ЕС, която трябваше до началото на май 2006 година да бъде транспонирана в законодателствата на страните членки на ЕС. У нас това не само, че не бе извършено до цитираната дата, но отговорните органи се блещеха от изумление, когато ставаше дума за тази директива. На площад Славейков се помещаваше Държавната комисия за защита на потребителя. С г-н Марко Костурков я посетихме и пападнахме на цял отдел нейни юристи. Горките не бяха чували за директивата. Започнаха да се ровят и най-накрая намериха текстовете й, и по специално член 13, който забраняваше авансовите плащания. Хората дори ни принтираха цялата директива. Ние вече им се бяхме представили с имената си. Затова г-н Костурков ги помоли да ни се представят и те. Изведнъж настъпи пълен смут. Една от юристките попита, защо са ни необходими имената им. Г-н Костурков каза, че като възпитани хора ние вече сме се представили и по тази причина искаме да знаем с кого разговаряме. Тонът му беше благ и вдъхващ доверие. Тогава дамата се окопити, усмихна се и каза, че можем да разчитаме на тях в битката срещу ЧЕЗ. Те ще ни дават материали и информация, за да ни съдействат, но добави: "Само моля ви не замесвайте имената ни." Та това представлява Държавната комисия за защита на потребителя. Ще има този потребител да чака защитата на правата си от нея чак до Второ пришествие!
цитирай
7. missana - Продължение.
28.07.2022 01:48
Битката ни с ЧЕЗ беше титанична - публикции във водещи вестници като Труд, Стандарт, 24 часа, срещу тримесечния отчет, срещи с омбудсмана Гиньо Ганев, посещение дори на закрити заседания на ДКЕВР /по това време ДКЕВР се помещаваше на Дондуков почти до стълбата на ул.Малко Търново/. Участия в телевизионни предавания - по Националната телевизия в сутрешния блок при Валентина Войкова, както и в Телевизия Европа. Въпроси към Ивайло Калфин, които му задавахме чрез депутата Минчо Христов /един наистина прекрасен човек/. Сезиране на Меглена Кунева, която по това време беше еврокомисар, който трябваше да защитава потребителите. Нито Калфин, нито Кунева си мръднаха пръста. Точно обратното, те правеха всичко възможно тримесечния отчет да остане. Но когато Кунева, с вече изтекъл мандат на еврокомисар, се завърна в България и на летището журналистка на БиТиВи я попита кое е най-голямото й постижение като еврокомисар, тя имаше наглостта да отговори - "Премахването на тримесечния отчет."
цитирай
8. missana - Продължение.
28.07.2022 02:06
Мога да напиша дебели мемоари как бе премахнат тримесечния отчет. При една от срещите ми с Валентин Кирчев - заместникът на Константин Шушелов в ДКЕВР, Кирчев ми каза следното: "г-н Василев, не мога да разбера защо толкова се борите срещу тримесечния отчет. В ЧЕЗ има далеч по-големи безобразия. Насочете усилията си срещу тези безобразия. Ние ще ви помагаме, но нека инициативата изхожда от вас - като граждани, а не от нас". Попитах го за какви безобразия става въпрос, а той ми отговори:
"Вие знаете ли, че в договора на ЧЕЗ с РБ е записано, че за инвестиция на ЧЕЗ на територията на РБ се признава закупуването на скъпи возила /екстра класа/. Само преди седмица ЧЕЗ закупиха 1500 скъпи автомобила". Тогава помолих Минчо Христов да ми предостави договора на ЧЕЗ с РБ. Той, като депутат, имаше достъп до договора. Минчо ми се довери и ми даде копие от договора. Прегледах го най-внимателно, но не открих клаузата, за която говореше Кирчев. Силно обезпокоен, помолих Минчо Христов за разяснение. Тогава той ми каза, че му е разрешен достъп до основния договор, но не и до анексите след него. А гадовете постъпвали по следния начин. Сключват договор, на вид благоприятен за РБ, а после със серия анекси подменят изцяло този договор в пълен ущърб на РБ. За тази работа им се плаща под масата. Та Минчо ми разясни, че въпросната клауза за инвестициите се намира в някой от анексите, но до тях той няма достъп.
цитирай
9. missana - И на финала - нещо много любопитно.
28.07.2022 02:19
При участието ни в сутрешния блок на БНТ /моето и на г-н Марко Костурков/ бе поканен и Ясен Гуев - тогавашният говорител на ЧЕЗ /за миг се изкуших мислено да преправя фамилното му име, за да стане то още по-колоритно/. Когато дойде ред на г-н Костурков да говори, той спомена, че е получил авансова сметка за ток от крушка на стълбището в размер на 360 лв, а преди тримесечният отчет е плащал за тази крушка само по 20 ст. на месец. Попитан от водещата журналистка - Валентина Войкова, на какво може да се дължи толкова фрапираща разлика, Ясен Гуев каза, че вероятно Костурков си е сменил наскоро електромера с нов. В този случай ЧЕЗ начислявали максимална консумация. Но Марко Костурков не си беше сменял електромера и Гуев изпадна в конфузна ситуация. Започна да се извинява публично, а после - след предаването, ни покани на среща в ЧЕЗ. Сред многото гафове на ЧЕЗ, подобни на цитирания, най-накрая се случи и един с Петър Димитров - тогавашен министър на енергетиката. Бяха му поискали да плати огромна сума и той озверя и разпореди премахването на отчета. Така най-накрая тримесечният отчет падна и хората си отдъхнаха от големите сметки.
цитирай
10. kvg55 - До 9. missana
28.07.2022 05:43
Изкефи ме, както казват тинейджърите. Рано, рано.
Помня го Павел Кърлев.
Водил си епични битки с монопола.
А номенклатурната снаха Кунева е изключителен негодник.
Да се не надаш, какви деца ражда българската земя хубава.
Те дупетатите променят закони с допълнителни и заключителни разпоредби, та ЧЕЗ няма да извърти договорите.
Приключението ти с входирането на жалбата до ЧЕЗ е добра основа за психологически сатиричен разказ.
Поздравявам те за доблестната ти гражданска позиция!
цитирай
11. zaw12929 - КЕВР Е РЕЗУЛТАТ НАКРАЯ- ИЗМИСЛЕНА ...
28.07.2022 06:15
КЕВР Е РЕЗУЛТАТ НАКРАЯ- ИЗМИСЛЕНА НА ЕС, КОЙТО СЪТВОРИ И КРИВИТЕ КРАСТАВИЦИ И НАСАЖДА ОМРАЗАТА
ПРИЧИНАТА Е ПРАВИТЕЛСТВОТО- ПОДЧИНЕНО НА САЩ
цитирай
12. zaw12929 - НАЙ НУЖНОТО РЕШЕНИЕЗАКРИВАНЕ КЕВР
28.07.2022 06:17
missana написа:
Абсолютно паразитна организация, която върши само безобразия. Познавах я отвътре по времето, когато беше ДКЕВР, начело с Константин Шушелов - лека му пръст и Валентин Кирчев му беше зам.председател. Няколко пъти съм разговарял с Кирчев лично, както и с омбудсмана Гиньо Ганев по въпроса за тримесечния отчет. ЧЕЗ плащаше на ДКЕВР и имаше чадър отгоре. Безобразие. Но накрая с Марко Костурков /лека му пръст/ и с помощта на депутата Минчо Христов махнахме тримесечния отчет, въпреки съпротивата на Ивайло Калфин /тогава министър на външните работи/ и на Меглена Кунева /тогава еврокомисар/. Този тримесечен отчет беше един пладнешки обир на българина!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5910798
Постинги: 2838
Коментари: 26154
Гласове: 34448
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930