Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2022 19:01 - © Политическа жега на Балканите
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 875 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 10.06.2022 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
10.06.2022г.

     Борбата между прогресивното разнообразие и ретроградния глобализъм се води не само в Украйна. Води се в целия свят, включително и на Балканския полуостров 
image

Докато Европа и светът следят и се тревожат за ситуацията в Украйна, ситуацията на Балканите остава напрегната. Неуспешната визита на шефа на руското министерство на външните работи в Сърбия е доказателство за това.
Намират се анализатори на международните отношения, които понякога дори се заемат с разработването на сценарии за бъдещето на региона, при равни други условия, въз основа на текущите политически, икономически и социални процеси, което бих казал е излишен труд.
Каквото има да става, ще стане, но това не означава, че всяко събитие е предначертано в нечии сценарии, нещо характерно за конспиративните теории. Въобще наличието на обективно развитие се пренебрегва от буржоазните политолози, според тях всичко се осъществява само по волята и предначертанието на обществените субекти. Но дори и тогава субектите предприемат противоречащи си и взаимно неутрализиращи се действия.
Един от нестабилните субекти в региона Косово на 12 май подаде молба за членство в Съвета на Европа. В същото време Косово закупува турски военни продукти. Измислената от САЩ държава в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН няма право на собствена армия, но силите ѝ за сигурност редовно са включвани в учения на НАТО. Допитване на Euronews в Албания показа, че 80% от албанците са за обединението на Албания с Косово. За такова обединение, което ще засили влиянието на Съединените щати и Туркие, се изказа през есента и министър–председателят на Албания Еди Рама.
Малко преди да посети Северен Кипър в края на юли миналата година, турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че е решен да лобира пред повече страни да признаят независимостта на Косово. Ердоган каза на 19 юли : "Сега 114 държави признават Косово и ние искаме този брой да се увеличи. Надяваме се тази година на Общото събрание на ООН, на срещата, която ще имам с Джоузеф Байдън, отново да обсъдим тази тема, че ще работим заедно, за да признаем Косово. На това ердоганово изказване сръбският президент Александър Вучич реагира така : "Турция е велика сила, Ердоган е велик, аз съм малък и незначителен, но Сърбия не е толкова малка, че да не се опитва да се съпротивлява". Очертава се сблъсък на интереси между Сърбия и Турция.
Преди три години Сърбия продаде на Кипър 4 броя гаубици B-52 Nora и осем бойни бронирани машини Miloš 4x4 и Никозия показа тези оръжия по време на тържествата за годишнината на кипърската независимост през 2019 година.
Прави впечатление, че докато по-голямата част от Европа се обедини около строги санкции срещу Русия след 24 февруари, Сърбия реши да не се присъединява към този лагер.
Крехкият политически ред в Босна и Херцеговина става все по-напрегнат. Преди украинския конфликт официалните лица в Сараево вече бяха притеснени за оцеляването на Б и Х като (под)суверенна държава, но след 24 февруари тази загриженост само се засили. Имаше слух за възможни потоци на пари, оръжия и военни съветници към Република Сръбска от Сърбия.
От 2000–та години се говори за присъединяване на Б и Х към НАТО, а САЩ подкрепят влизането на страната в Алианса на полезните идиоти.
Въпреки че лидерите на босненските мюсюлмани и хървати в страната искат Б и Х да се присъедини към НАТО, Милорад Додик е категорично против това. Критичните външнополитически решения изискват консенсус между трите части на тристранното председателство, което също обяснява защо Б и Х никога не е налагала санкции на Руската федерация след 24 февруари.
Формирането на Република Сръбска като де факто проруска самопровъзгласена република на Западните Балкани би поставило тази "независима" страна на границите на две членки на НАТО : Хърватия и Черна гора. От гледна точка на Москва, това би позволило на Русия да си играе око за око с НАТО, докато САЩ и други западни сили настояват повече страни, граничещи с Русия, да се присъединят към Алианса.
Докато Евроколхозът се опитва да изолира Русия и да намали вноса на енергия от страната, Сърбия, кандидат за членство в ЕС, укрепва връзките си с Москва чрез ново тригодишно споразумение за доставка на газ, което предизвика порицание от страна на Брюксел.
"Ще имаме безпроблемна зима, що се отнася до доставките на газ", похвали се президентът Вучич и подразни еврогейците, че Сърбия ще плати само "десета" част от цената, плащана от други евроколхозни страни през зимата.
Белград официално обявява присъединяването към ЕС за приоритет, но последователно се отклонява от европейските политики, които противоречат на интересите на Русия.
Здрав политически възел е завързан около допускането на Република Македония до преговори за членство в Евроколхоза. Засега президентът Радев здраво държи македонците – власт и общество да поправят отношението си към македонците с българско самосъзнание, докато министър–председателят Кирил Петков е склонен към колаборационизъм.
Натискът на Съединените щати и Евроколхозът над страната ни да отстъпи от интересите си е жесток. Какви ли не чиновници от двете страни се изредиха у нас да ни "убеждават".
Последно френският президент и германският канцлер ни наставят ума по въпроса.
Приемът на Македония в Евроколхоза щял да удари интересите на Руската федерация в региона. Ето как по стечение на обективните обстоятелства интересите на България  и интересите на Руската федерация в Македония се допълват.

https://katehon.com/ru/article/balkanskiy-geopoliticheskiy-krizis




Гласувай:
9


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - ...
10.06.2022 23:07
Балканите са важен кръстопът...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
11.06.2022 06:07
Да. Барутното буре на Европа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5721697
Постинги: 2798
Коментари: 25695
Гласове: 34087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031