Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2021 11:01 - © Америка е поредният гроб в "гробището на империите"
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 842 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 20.12.2021 11:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
20.12.2021г.

     Старият свят се пръска по шевовете – и всеки ден става все по-очевидно. В разгръщащата се нова Голяма игра всеки се опитва да заеме собствената си екологична ниша, за да гарантира сигурността и икономическата стабилност, защото по-нататъшните събития ще се развиват спираловидно. Бившият световен ред започва да се руши там, където изглеждаше най-силният и най-неразрушим – в САЩ, а след това вълните от геополитическа нестабилност се разпространяват в останалата част на света. Оттеглянето от Афганистан, продължителната украинска криза, която не е интересна за никого на Запад, глобалните сътресения около Тайван, отзоваването на френските посланици поради разпадането на договора за подводници и така нататък, са само резултат от колос, който беше разтърсен в самата основа, пише Олег Розанов в "Америка е поредният гроб в "гробището на империите" : image

Същото нещо като в Съветския съюз се случва днес в Съединените щати, между другото, преди това имаше отстъпление от Афганистан – далеч не толкова прибързано и срамно, както демонстрираха САЩ – и ние, разбира се, няма да тъгуваме за това дълго време, но желаем на всички страни в конфликта успех в борбата им : "цветните" и белите , републиканците, и демократите, и BLM, и WASP, и LQBTIQ +, и всички протестантски секти. Конфликтът в самата сърцевина на еднополюсния свят продължава и напуска настоящата програма – в дълбините на историята. Все по-често в us-американското общество се обсъжда въпросът дали САЩ се основават на принципите на свобода и равенство, или на робство и расизъм.
Като цяло в дълбините на световните елити, а не само на западните, продължава интензивно обсъждане на моделите на бъдещето. Някои, като Китай, се придържат към миналото си : премахват елементи на корумпираща поп култура, въвеждат задължително показване в медиите на образа на истински мъж, подкрепа за семейните ценности и традиции. Поднебесната империя е все по-привлекателна със своето вековно минало и традициите на имперски Китай. Както и Турция, която провежда политика в стила на неоосманизма и пантюркизма. Други, като европейци и американски демократи, водени от Джо Байдън, залагат да стерилизират историята си и да се борят с миналото, което мнозинството от населението не подкрепя. В тази връзка съвсем наскоро в САЩ демонтираха грандиозната статуя на лидера на Конфедерациите генерал Лий, която украсява град Ричмънд от 1890 година насам. Разколът в американското общество навлиза дълбоко в историята.
Либералният футурист Франсис Фукуяма говори за това в последната си статия "Бъдещето на американската мощ". Според него краят на американската власт и разрушаването на стратегията за имперско господство дойдоха : "Всъщност – пише Фукуяма – краят на американската ера дойде много по-рано. Освен това причините за слабостта и упадъка на Америка са по-скоро вътрешни, отколкото външни. Страната ще остане дълго време голяма сила, но влиянието ѝ не зависи от външната политика, а от това дали може да се справи с вътрешните проблеми … Американското общество е дълбоко разделено и не може да намери общ език по нито един въпрос. Този разрив започна по традиционните политически теми като данъци и аборти, но оттогава метастазира в ожесточена културна война между две идентичности … Обикновено голяма външна заплаха – например глобална пандемия – е причина гражданите да се обединят около общ отговор. Напротив, епидемията от коронавирус изостри разделенията в Америка". Всъщност САЩ вече не могат да разчитат на известната си "мека сила", изградена върху привлекателността на политическите институции и начина на живот. Невероятните перверзници, затлъстели и болни хора, здравната система, неспособна да се справи с пандемията, превземането на Капитолия и партийната геронтокрация едва ли могат да привлекат някого.
Америка вече се опитва да рестартира европейския проект, като отхвърля доскоро основния партньор – Британия – и залага на Германия. Европа, особено след инцидента с френски подводници, ще става все по-независима, но не по-малко русофобска от това.
Решаващо господство обаче може да се постигне по различен начин. Всички шансове за успех в това състезание са само тези, които предлагат на света своя модел на алтернативно бъдеще и показват със собствения си пример неговия успех, което САЩ и Европейският съюз не могат.
Олег Розанов : image

https://izborsk-club.ru/21682




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. nedovolen - Научно доказано е, че където мине ...
20.12.2021 12:04
Научно доказано е, че където мине хамерикански ботуш, и трева не никне.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
20.12.2021 13:18
Сега е минал през самата Америка.
цитирай
3. oia - Къде на шега, къде на истина всички, ...
20.12.2021 14:47
Къде на шега, къде на истина всички, които са посягали да владеят българите,
сиреч---- били са с имперско присъствие и мисъл, не след дълго изчезват.
Ред е на хамериканците и еврейския съюз и НАТО--блато. Това има своето обяснение, което е извън мисловната възможност на тези, които се мислят за елит. Много са недорасли и глупави. Те не са основа, а са пълнеж, който периодично бива изхвърлян и унищожаван. Така, че който иска да владее българите да си направи справка с миналото. Звучи парадоксално ,но истината почти винаги е в парадокса. Идва, не---ами влезе времето, което
развенчава елитните твари Не съм луда, но е по добре да ме смятат за такава. Поздрави
цитирай
4. kvg55 - До 3. oia
20.12.2021 19:47
Така е. Логически необяснимо. Мистерия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5899140
Постинги: 2837
Коментари: 26142
Гласове: 34438
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930