Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2021 13:02 - © Газов вятър
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 826 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 24.11.2021 13:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
24.11.2021г.

     Цените на газа скачат в Европа и най-големият доставчик за Европа, Русия, твърди сериозно, че няма нищо общо с това. Русия "не играе никаква роля в тези събития", заяви наскоро говорителят на президента Путин Дмитрий Песков. Обратно, европейските политици, преди всичко Зелените, но и европейските парламентаристи, обвиняват руската държавна компания "Газпром" в манипулиране на цените. Заложено е много : европейските потребители ще плащат повече за своя газ от всякога. С нарастващите цени на въглеводородите много хора вече няма да могат да си позволят отоплението по обичайния начин. Тогава цената на газа става политическа.
На първо място, вярно е, че "Газпром" не е причинил ценовата експлозия. Има много фактори, които увеличават цената на кубичен метър газ. След пандемията търсенето в Азия рязко се е повишило, като повечето износ на втечнен газ в момента отива там. Също така поради дългата зима в миналото, складовете за газ в Европа са пълни само около 70 процента. В допълнение към дългосрочните договори за доставка, които "Газпром" предпочита, в ЕС се появи свободен спот пазар за газ. Там цената се повишава и пада много бързо в зависимост от офертата.
В Германия има и домашно приготвени специални проблеми. Откакто червено-зелената коалиция, ръководена от Герхард Шрьодер през 1998 година се сближи с Русия, федералните правителства поръчаха твърде много газ. В допълнение, има хаос от спирането : Излизането от ядрената енергия твърде бързо, а след това същото с въглищата е грешен ред поради причините за политиката в областта на климата и технологиите за доставка. В същото време много малки групи по интереси се възползват от много щедрите закони за участие в изграждането на проекти за борба с разширяването на вятърната енергия и електропроводите за възобновяеми източници. Резултатът от всички грешни германски решения и блокади е : "Ние също ще бъдем зависими от природния газ през следващите няколко години. И това помага особено на "Газпром", смята журналистът от De Zeit Михаел Туман : image

Четирите тръбопровода през Украйна могат да насочат повече от два пъти договореното количество  към Европа. Но точно това "Газпром" не прави досега. И тук предполагаемата търговска глупост се превръща в геополитическа хитрост.
Посланието на "Газпром" сега е съвсем просто, както казва известният руски енергиен експерт Михаил Крутичин : "Вие ни приспособявате към регулаторните въпроси за газопровода, ние ви доставяме повече газ". Най-добрият начин е да преминете направо през новия тръбопровод "Северен поток-2". "Това се нарича изнудване", казва Крутичин.
Тази есен спорът за сертифицирането на "Северен поток-2" ще се развихри. Но за да се отпуснат европейците, руският президент беше в настроение за харчене в сряда. Русия ще "стабилизира световните енергийни пазари", каза Владимир Путин. В замяна на това през Украйна ще се доставя повече газ от договореното. Промяна в сърцето? Дилърите поне се оставиха да се впечатлят в краткосрочен план. В рамките на часове цените на европейските фючърсни договори за природен газ паднаха от 162 на 105 евро за мегаватчас.
По някакъв начин Русия изглежда има влияние върху цените на енергията. В зависимост от това как Путин го иска.

https://www.zeit.de/politik/ausland/2021-10/erdgaspreise-anstieg-russland-einfluss-gazprom-nordstream-2

Германците сами са си виновни за "вражеския газ", казва на сънародниците си Михаел Туман : image




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. iw69 - Не
24.11.2021 14:19
знам, но може би в тази все по-враждебна към тях обстановка, може би руснаците ще спрат доставките на газ за Европа. И това е тяхно право, при това отношение спрямо Русия.
цитирай
2. kvg55 - До 1. iw69
24.11.2021 14:44
Няма да ги спрат. Все пак имат интерес да продават. Но лимитрофите не плащат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5899195
Постинги: 2837
Коментари: 26142
Гласове: 34438
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930