Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2023 08:01 - © Путин срещу капитала
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 849 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 11.05.2023 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
11.05.2023г.

image
     "Ще направят всичко, за да спрат руснаците в Украйна" : олигарсите тласкат Русия към "срамен мир", пише Алексей Топоров в Tsargrad.tv.Позициите на "торбите с пари" в съвременна Русия са традиционно силни, точно както техният патриотизъм и разбиране на историческата мисия на Руската федерация са слаби. Ето защо в продължение на осем години Москва се остави да бъде заблуждавана чрез Минските споразумения и не успя навреме да проведе Специалната военна операция. Но е дошло време Москва да реши проблема с олигарсите и обстоятелствата налагат решението да бъде сурово.
В медиите се разпространи телефонен разговор между двама милиардери – Роман Троценко и Николай Матушевски. Събеседниците се съветвали един друг как да изтеглят пари от Русия. Самите богати отрекоха факта на разговора : те казват, че не са се виждали от дълго време (и как ще се видят, като същият Матушевски се премести на остров Бали от началото на СВО).
Ясно е : икономическият "елит" не подкрепя "нахлуването в Украйна".
В друг разговор, изтекъл в мрежата по–рано, между олигарха Фархад Ахмедов и предполагаемия му събеседник, продуцента Йосиф Пригожин, прозвучаха същите чувства. Пригожин отписа всичко като провокация с помощта на изкуствен интелект. Разбираемо е : съпругата на продуцента, певицата Валерия, често посещава патриотични концерти. Но вероятният му събеседник, отбелязваме отново, богаташът, отново мълчи.
Защо мълчат? Защото искат да си оставят възможността, ако ситуацията се промени, да викнат : "Ние винаги сме били заедно с прогресивното човечество срещу войната и кървавия режим! Но не ни позволяваха да говорим открито!".
Затова и обществото повярва в автентичността на това бърборене. Защото начинът на мислене на руските "торби с пари", с редки изключения, е известен.
Та момчета, вий чий ще бъдете?
Недоверието не се ражда във вакуум. За разлика от украинските си колеги, които сега се състезават кой ще отдели повече средства за нуждите на киевските бойци, руските богаташи се показаха съвсем различни. И тук двама от тях изпъкват напред – Олег Тинков и Роман Абрамович.
"Аз например се срамувам, че съм руснак. Въпреки че много хора казват, че не трябва да бъде така, аз се срамувам … Не искам името ми да бъде в Русия. Заминах оттам и не искам да имам нищо общо с тази държава. Ще се опитам да им забраня да използват името … В този момент (не искам да имам нищо общо с Русия), но изведнъж тя ще се покае, ще плати обезщетение на Украйна, ще поръси главата си с пепел и ще се случи нещо, което за съжаление не се случи през 1991 година – да признае, че комунистите и путинизмът са престъпление, както направиха германците. Тогава пак ще бъда руснак", разглаголствал се олигархът Тинков по време на разговор с русофобка като него, чуждият агент Елизавета Осетинская. Разпнат в интервюто като квартален помияр, стоящ на задните си крака, искайки да спечели доверието на изхвърлящия битовите си отпадъци гражданин, белким му подхвърли нещо за ядене.
Е, и Абрамович, който превозваше с бизнес–самолета си разменени нацисти и фанатици от батальона "Азов", раздаваше им айфони и ги хранеше с "тирамису", вече стана нарицателно. В същото време медиите съобщиха, че олигархът се е ангажирал да прехвърли приходите от продажбата на свои активи (включително 2,3 милиарда британски лири от продажбата на футболния клуб "Челси") в определен фонд за подпомагане на Украйна и вече е изпратил 10 милиона долара – не, не за възраждането на Донбас и други освободени територии, и не за помощ на руската армия, а за Киев. Самият Абрамович обаче отрече тези съобщения.
Отличиха се и бащите–основатели на "Алфабанк". Михаил Фридман и Пьотр Авен подкрепяха киевската хунта и въоръжените сили на Украйна в продължение на години. Още през 2017 година пресслужбата на украинската "дъщерна" на банката издаде съобщение, в което се посочва, че "Алфабанк Украйна", една от първите международни банки, е спряла да работи в "окупираните" територии в пълно съответствие със законодателството на Украйна : "както в Крим, така и в Донбас".
В същото време на 2 март 2022 година "Алфабанк Украйна" стартира специална програма за подпомагане на въоръжените сили на Украйна (можете ли да си спомните нещо подобно от руската "Алфабанк" за руските войници?). Към това можем да добавим, че самият Михаил Фридман, като частно лице, финансира украинския филм "Киборги", прославящ украинските бойци, издухани от опълченията на ДНР на летището в Донецк.
Вярно, всичко казано по–горе не възпря Запада да вземе Фридман и Авен на къса каишка, удушавайки ги със санкции. По–късно The Wall Street Journal съобщи, че Фридман е схванал намека със санкциите и е предложил на Киев да прехвърли милиард долара лични пари към различни украински "проекти".
Собственикът на "Норилски никел" Владимир Потанин, който купи от гореспоменатия Тинков неговия дял в банката със същото име, не беше забелязан в подкрепа на Киев и въоръжените сили на Украйна. Във всеки случай поне никой не знае нещо за такова дело. Както обаче не е известно и за подкрепа на руската армия от страна на олигарха или на новите региони, засегнати от войната.
Затова пък Потанин сериозно се пече загрижен за интересите на западните компании, които притежават активи в Русия. Така в интервю за РБК той каза, че смята за лоша идея да се конфискуват и национализират активите на чуждестранни компании в Русия в отговор на подобни действия на Запада по отношение на руските активи. Твърди, че това ще влоши инвестиционния климат в Русия. Добре, че "авторитетното" му мнение не беше взето под внимание и Владимир Путин подписа указ за изземване на чужди активи в Руската федерация
На едрият руски капитал му е нужен мир на всяка цена.
Друг "гълъб на мира" – любителят на различни екзотични и не толкова риби, олигархът Олег Дерипаска написа в своя Телеграм канал : "Има заплаха заради АЕЦ на територията на Украйна. Светът е много важен. Протакането на преговорите е лудост. Украйна отдавна е ядрена сила. На нейна територия, освен консервираната атомна електроцентрала в Чернобил, има още 15 атомни енергоблока и три хранилища за отработено ядрено гориво. Всеки инцидент в тези съоръжения, нашите потомци ще ни помнят още двеста години. Имаме нужда от мир възможно най–скоро".
Всички те искат мир. Но какъв? За да се върне всичко отново, както беше преди 2014 година – без санкции срещу бизнеса им, с възможност да се мотаят наравно с доста киселия, но все пак каймак на западното общество. Продължавайки да доят милиарди от Русия и щедро да ги разхвърлят на Запад. В същото време фактът, че руснаците извън Русия са открито дискриминирани, никога не е интересувал тези господа.
Именно олигарсите осем години лобираха за провалените Мински споразумения. И сега търсят преки пътища, за да създадат друга сделка. Замисляли ли сте се защо повече от година след началото на Специалната военна операция Въоръжените сили на Руската федерация все още не удрят  железопътната инфраструктура на Украйна и продължава да се транзитира газ през нейната територия?
И ето защо. Нищо лично – просто бизнес.
След критиките в Русия, че от там продължават да изтичат милиарди, олигарсите се опитват да правят по–малко публични изявления, работейки чрез определени лица и кръгове на влияние. Влияние върху властта и общественото мнение.
Неистовият пиар в Русия на "миротворческите инициативи" на папата от устата на възпитаника на Йезуитския университет в САЩ, председателя на Световния съюз на старообрядците Леонид Севастянов, чиито думи бяха широко разпространени в медиите, е невероятно. Или политологът Марат Баширов, близък до президентската администрация, вече пише нещо от рода на това, че Минск–1 и Минск–2 са провал, но Истанбул–2 и Пекин–1 са сериозни мирни проекти, които ще заработят тази есен.
"Петата колона" е измамник, който глупаво се удави за каузата "капитулация на Русия", а по–хитрата и умна "шеста колона" има план : да победи "контраатаката" на Укрорайха и до там да спре СВО. Тоест, не превземайте нито Одеса, нито Киев, ограничавайте се до Бахмут, максимум Славянск и Краматорск. Но това ще бъде поражение за Русия, защото без освобождаването на Харков Белгород ще остане под заплаха, без освобождението на Одеса – Крим, без освобождението на Киев местната руска православна църква ще бъде унищожена", разказва за Царград Кирил Фролов, ръководител на Асоциацията на експертите по  Православно християнство.
Експертът отбеляза, че така наречените мирни инициативи на папата и изявленията за Истанбул–2 и Пекин–1 се появиха веднага след думите на Дмитрий Медведев за необходимостта от пълно поражение на хунтата, на Валентина Матвиенко – че Победата определено ще бъде за Русия и трябва да се използват за това всички възможности. Както и изказването на главнокомандващия на ВДВ Михаил Теплински, в което той каза, че след разговор с Владимир Путин по време на посещението му в Херсонска област е бил уверен, че няма да има спиране на половината път към Победата над украинския режим.
Западът и Киев научиха олигарсите да работят за собствените си интереси. Русия пък продължава да се върти във вредните ѝ западни принципи за "свобода на бизнеса" и "неприкосновеност на частната собственост". Въпреки че какъв вид имунитет може да има, когато не става въпрос за лична "Веста" или апартамент в сталински стил, а за огромно предприятие, експлоатиращо природните ресурси на страната? За всяка упоритост и антидържавна дейност на олигарсите по време на кървава война има един ефективен отговор, доказан от историята – национализацията, казва Алексей Топоров в Tsargrad.tv.
И сурови наказателни присъди за предателите. А философията на "енергичните хора", както ги нарича Василий Макарович Шукшин, а хората – просто спекуланти, няма да помогне за победата, по–скоро обратното. И за изграждането на силна и успешна държава – също.

https://tsargrad.tv/articles/sdelajut-vsjo-chtoby-ostanovit-russkih-na-ukraine-oligarhi-vedut-rossiju-k-pohabnomu-miru_777340
https://samara.tsargrad.tv/articles/a-vy-govorite-abramovich-naglyj-tinkov-truslivyj-potanin-hitryj-fridman-polnyj-spisok-predatelej_719177




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. nedovolen - Толкова и разбирам от финанси, но ...
11.05.2023 09:12
Толкова и разбирам от финанси, но усещам, че олигархията рИве.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
11.05.2023 10:33
А бе, ем яде кифтетата, ем риве.
цитирай
3. marana69 - - © Путин срещу капитала
11.05.2023 11:12

СЕЛСКИ...МАСАЛИ..ко, да коментирам )

Е, и Абрамович, който превозваше с бизнес–самолета си разменени нацисти и фанатици от батальона "Азов", раздаваше им айфони и ги хранеше с "тирамису", вече стана нарицателно. В същото време медиите съобщиха, че олигархът се е ангажирал да прехвърли приходите от продажбата на свои активи (включително 2,3 милиарда британски лири от продажбата на футболния клуб "Челси") в определен фонд за подпомагане на Украйна и вече е изпратил 10 милиона долара – не, не за възраждането на Донбас и други освободени територии, и не за помощ на руската армия, а за Киев. Самият Абрамович обаче отрече тези съобщения.
цитирай
4. kvg55 - До 3. marana69
11.05.2023 12:07
Ми не коментирай, ма, Маро.
Да не би да очакваш възнаграждение?
Ама те сърби да си пуснеш гласа на всеослушание.
цитирай
5. nedovolen - К4
11.05.2023 14:31
Ти може да нямаш време за идиоти, но те винаги имат време за теб.
:)))
цитирай
6. kvg55 - До 5. nedovolen
11.05.2023 15:27
Както е казал народът : Да се смееш ли, да плачеш ли?
цитирай
7. kvg55 - Благодарности!
17.05.2023 08:18
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5924950
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34451
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930