Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01 07:01 - © Съветската атомна бомба
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 1153 Коментари: 46 Гласове:
8

Последна промяна: 22.01 07:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
21.01.2021г.

     На 24 юли 1945 година след края на едно от пленарните заседания на Потсдамската конференция към Й. В. Сталин се приближил президентът на Съединените щати Хари Труман и с невинен вид споделил за изобретението на US-Америка – нова бомба с "изключителна мощ". Вождът на СССР се направил, че не е разбрал пълното значение на получената информация :
image
Да, на лицето на Сталин, както си спомня свидетелят на сцената Уинстън Чърчил, "се запази весел и самодоволен израз" и той не зададе нито един уточняващ въпрос на Труман - вождът знаеше как да се контролира. Но след като се завърнал от срещата, Сталин, по спомените на маршала на Съветския съюз Г. К. Жуков, споделил с него и В. М. Молотов за казаното от
us-американският президент. В. М. Молотов веднага казал : "Вдигат си цената". Сталин се засмял и рекъл : "Оставете ги. Придават си тежест. Ще е необходимо да разговаряме с другаря Курчатов за ускоряване на нашата работа" :

Игор Курчатов

image
На 20 август 1945 година към Държавния комитет по отбрана е създаден Специален комитет (след премахването на Държавния комитет по отбрана на 4 септември 1945 година –  Специалният комитет минава към Съвета на народните комисари на СССР), оглавяван от член на Държавния комитет по отбрана, заместник-председател на Съвета на народните комисари на СССР Л. П. Берия :

Лаврентий Берия

image
В неговия състав политиците, директорите, работниците в производството и учените бяха представени в необходимата пропорция – секретар на Централния комитет на Всесъюзна комунистическа партия (б) Г. М. Маленков; Председател на Държавния комитет по планиране Н. А. Вознесенски; Народният комисар по боеприпасите Б. Л. Ванников; Заместник-народният комисар на вътрешните работи, който отговаряше за промишлените и строителните структури на НКВД, А. П. Завенягин; Заместник-председателят на Съвета на народните комисари, народният комисар на химическата индустрия М. Г. Первухин; двама академични физици П. Л. Капица и И. В. Курчатов. Ръководството на секретариата на Специалната комисия беше поверено на заместника на Л. П. Берия, генерал-майор от инженерната служба В. А. Махнев.

Функциите на специалния комитет включват :
- развитие на изследователска работа в тази област;
- широко разгръщане на геоложки проучвания и създаване на суровинна база за добив на уран в СССР, както и използване на уранови находища извън СССР (в България, Чехословакия и други страни); Възможно е съветската атомна бомба да е създадена с уран добит от находище в България – находището в землището на село, сега град Бухово, под връх Готен :
image
- организация на уранопреработвателната промишленост, производство на специално оборудване и материали, свързани с използването на вътрешноядрена енергия,
- както и изграждането на атомни електроцентрали, разработването и производството на атомна бомба.

Както се вижда, още тогава се е мислело за мирно използване на атомната енергия.
По това време съветските физици са се доближили до теоретично решение на проблема със създаването на атомно оръжие. Освен това, благодарение на собствените си разработки и най-ценните материали, получени от външно научно и техническо разузнаване (Юлиус и Етел Розенберг; Хари Голд)

image, те успяха да преминат към практическото изпълнение на проекта. До януари 1949 година е разработен целият комплекс от проекти за атомната бомба. И на 29 август същата година на полигона в Семипалатинск е направен първият тестов взрив на съветското атомно оръжие. И произведен успешно.
Трябва да се отбележи заслугата на щандартенфюрерът от СС барон Манфред фон Ардене, кавалер на Рицарски кръст с дъбови листа в Третия райх и един от любимите учени на Адолф Хитлер, след войната удостоен на два пъти със Сталинска награда, за приносът му в създаването на съветската атомна бомба :

image
На 20 август в парк близо до централната сграда на държавната корпорация "Росатом" беше открит паметник на легендарния министър на средното машиностроене на СССР Ефим Славски. Неутралното име на министерството крие мощен конгломерат от съветската ядрена индустрия и ядрена наука. И в продължение на почти 30 години – от 1957 до 1986 година – това министерство се оглавяваше от три пъти Героят на социалистическия труд, лауреатът на две Сталински, Ленински и държавни награди, депутатът от Върховния съвет на СССР от дванадесет свиквания Ефим Павлович Славски :

image

https://pravdoryb.info/sovetskaya-atomnaya-bomba-predotvratila-tretyu-mirovuyu-voynu.html

Сградата на "Росатом" :

image

Музей на ядреното оръжие в Саров
:

image

Съветската атомна бомба
РДС-1 предотврати третата световна война :
image
image

Тагове:   България,   Чехия,   Америка,   Сталин,   Чърчил,   Молотов,   атомна бомба,   СССР,   Съединените щати,   комисар,   град Бухово,   Потсдам,   берия,   жуков,   курчатов,   маленков,   Труман,   21 януари,   капица,   Потсдамската конференция,   Държавния комитет по отбрана,   Съвета на народните комисари на СССР,   връх Готен,   Юлиус и Етел Розенберг Хари Голд,   щандартенфюрерът от СС барон Манфред фон Ардене,   кавалер на Рицарски кръст с дъбови листа в Третия райх и един от любимите учени на Адолф Хитлер,   след войната удостоен на два пъти със Сталинска награда,   легендарния министър на средното машиностроене на СССР Ефим Славски,   Героят на социалистическия труд,   лауреатът на две Сталински,   Ленински и държавни награди,   депутатът от Върховния съвет на СССР от дванадесет свиквания Ефим Павлович Славски,


Гласувай:
10
2


Вълнообразно


1. mt46 - Явно
21.01 11:22
заслуга има и Германия – нация научнотехнологическа...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
21.01 13:17
Явно!
цитирай
3. zaw12929 - И ние правехме и ги продавахме до ...
21.01 14:37
И ние правехме и ги продавахме до 1989г не бяха атомни- но убиват!
цитирай
4. kvg55 - До 3. zaw12929
21.01 18:50
Много неща правехме.
цитирай
5. radostinalassa - Атомното оръжие днес не е актуално
21.01 20:17
Русия предложи на Иран да се възползва от нейната РЛС в Мордовия. Днес е актуално биологичното оръжие.
цитирай
6. born - Афторе Св.вмч. Красимирий Говедарский.
21.01 21:50
Чети и анализирай гениалните патешки изказвания и съжалявай, че не си бил на мястото на Курчатов да си скубеш косите, поради незнанието си за РЛС в далечната Мордовия. Още днес въпреки късния час ще уведомя Таратанските правителствени служби да СПРАТ ДА СИ ГУБЯТ времето и ресурсите с таквиз елементарни изследвания като атомното /а защо не / и водородното оружие и спешно да започнат подготовката за разработване на биологични оружия. Очевидно в Увалийския биологичнотехнологичнооружеен институт такива вече са разработени и според данни на Центъра/"Гомнояд"/ вече са на етап "три", т.е. изследвания на въздействията върху патешката психика. Резултатите са обнадеждаващи и указват релевантното развитие на крайното невъзвратимо затъпяване, характерно за еверското генетично увредено поколение, за краткост наричано ГТБП.
От Таратанция информацията предаде Св.Вмч. Преподобния Борн Ташакмаканский и Таратанцийски
цитирай
7. kvg55 - До 5. radostinalassa
21.01 23:06
Биологичното оръжие не разрушава инфраструктурата. Както и неутронната бомба.
цитирай
8. kvg55 - До 6. born
21.01 23:16
Че съм мъченик, мъченик съм!
Мисля че като работиш и живееш до биологичнотехнологичнооружеен институт изпитваш влиянието на вредните емисии, което се потвърждава от изявлението на Центъра и установените от нас видими поражения на тамошни (увалийски) блогъри.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Де го ПУКтоля!?Той е специалист ...
22.01 00:04
Де го ПУКтоля!?
Той е специалист по атомните бомби от всички народности! Само до американската не е огрял Сега, при новия президент ситурно ще го огрее
За блога не се знае ,какво ще ПУКне
Носи се слух, че си говори сам ?Нормално и други разговарят гласно с никовете си!

Пуктол е умен, почти колкото тъпоъгълен триъгълник!

Лека нощ!
цитирай
10. kvg55 - До 9. leonleonovpom2
22.01 00:08
Загуби се завалията някъде.
цитирай
11. radostinalassa - Така ли мислиш?
22.01 13:43
kvg55 написа:
Биологичното оръжие не разрушава инфраструктурата. Както и неутронната бомба.

А след приватизацията какво остана от повечето сгради? И тухлите отнесоха. А затворените бизнеси от карантината?Лошият материал ще разфасова всичко.
цитирай
12. kvg55 - До 11. radostinalassa
22.01 14:29
Не знаех, че приватизацията е биологично оръжие.
цитирай
13. radostinalassa - След като изгони поне 2 млн българи...
22.01 16:23
за нас е. За Запада е придобивка.
цитирай
14. kvg55 - До 13. radostinalassa
22.01 21:41
Боко е оръжие.
цитирай
15. radostinalassa - Внимавай в картинката
23.01 14:21
kvg55 написа:
Че съм мъченик, мъченик съм!
Мисля че като работиш и живееш до биологичнотехнологичнооружеен институт изпитваш влиянието на вредните емисии, което се потвърждава от изявлението на Центъра и установените от нас видими поражения на тамошни (увалийски) блогъри.

И ти не си кой знае какво, по моето мнение.Сега ще ти гласувам за това.

цитирай
16. kvg55 - До 15. radostinalassa
23.01 16:44
Сама се издаде, че ти ми пишеш минусите.
цитирай
17. radostinalassa - Разбира се
23.01 17:30
Просто се пошегувах, че ти гласува някой манаф, за да употребя отново думата манаф. Тя била нещо хубаво. Някои нямат чувство за хумор. Напр. Гого слабака
цитирай
18. kvg55 - До 17. radostinalassa
23.01 19:20
Пожелавам ти да се сприятелиш интимно с няколко анадолски манафи.
цитирай
19. radostinalassa - Повтаряш се
23.01 21:03
kvg55 написа:
Пожелавам ти да се сприятелиш интимно с няколко анадолски манафи.

Да ти се връща.
цитирай
20. kvg55 - До 19. radostinalassa
23.01 23:08
Аз съм дърт. Няма да им привлека вниманието.
цитирай
21. radostinalassa - За тебе ще вземат повече пари
24.01 08:35
kvg55 написа:
Аз съм дърт. Няма да им привлека вниманието.

цитирай
22. kvg55 - До 21. radostinalassa
24.01 08:57
Манафите не вземат пари. Те раздават удоволствие. Затова ти ги препоръчам.
цитирай
23. radostinalassa - Онези, дето приличат на обезъяни?
24.01 09:37
kvg55 написа:
Манафите не вземат пари. Те раздават удоволствие. Затова ти ги препоръчам.

А къде остана естетиката?
цитирай
24. kvg55 - До 23. radostinalassa
24.01 12:47
Природата не създава грозни неща.
цитирай
25. radostinalassa - Това е спорно
24.01 14:27
kvg55 написа:
Природата не създава грозни неща.

цитирай
26. kvg55 - До 25. radostinalassa
24.01 14:57
Човекът не може да съди природата. Тя е божеството.
цитирай
27. radostinalassa - Всеки в природата е длъжен...
24.01 16:59
да се опази. И да се нахрани.
цитирай
28. kvg55 - До 27. radostinalassa
24.01 18:24
Не е длъжен. Природата го изисква.
цитирай
29. radostinalassa - Нищо не разбрах
24.01 18:49
kvg55 написа:
Не е длъжен. Природата го изисква.

Купи ки Калашник и действай.
цитирай
30. kvg55 - До 29. radostinalassa
24.01 18:59
Пред кого си длъжен да се храниш?
цитирай
31. radostinalassa - всеки в природата е длъжен да се храни
24.01 19:21
затова видовете се изяждат и това е нормално. Но там никой не убива за удоволствие, както прави човека.
цитирай
32. kvg55 - До 31. radostinalassa
24.01 19:34
Аз не се усещам длъжен да се храня. Усещам се гладен.
цитирай
33. radostinalassa - Скоро пак ще ти гласувам.
24.01 20:13
kvg55 написа:
Аз не се усещам длъжен да се храня. Усещам се гладен.

цитирай
34. kvg55 - До 33. radostinalassa
24.01 21:15
Само по един път е разрешено.
цитирай
35. radostinalassa - А по телефона?
24.01 21:25
kvg55 написа:
Само по един път е разрешено.

цитирай
36. kvg55 - До 35. radostinalassa
24.01 21:33
За по телефона не знам.
цитирай
37. radostinalassa - А аз се сетих
25.01 13:54
kvg55 написа:
За по телефона не знам.

Искат АБВ поща и нов ник. Не си заслужаваш труда.
цитирай
38. kvg55 - До 37. radostinalassa
25.01 18:38
Ще се измъчиш.
цитирай
39. radostinalassa - Не си падам...
25.01 19:06
по телефоните.
цитирай
40. kvg55 - До 39. radostinalassa
25.01 19:50
На какво си падаш?
цитирай
41. radostinalassa - Вече не падам.
25.01 20:13
kvg55 написа:
На какво си падаш?

цитирай
42. kvg55 - До 41. radostinalassa
25.01 20:17
Само когато се напиеш.
цитирай
43. radostinalassa - Не се алкализирам по никакъв метод. Само оцет.
25.01 20:52
kvg55 написа:
Само когато се напиеш.

цитирай
44. kvg55 - До 43. radostinalassa
26.01 07:51
Сигурно около теб се върти облак от винарки.
цитирай
45. radostinalassa - Нещо пак ти се губи.
26.01 14:57
kvg55 написа:
Сигурно около теб се върти облак от винарки.

цитирай
46. kvg55 - До 45. radostinalassa
26.01 15:49
Ама че го рече.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 1344431
Постинги: 754
Коментари: 10315
Гласове: 23548
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930