Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2023 10:01 - © Рекат ли за едно куче, че е бясно …
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2161 Коментари: 12 Гласове:
10

Последна промяна: 04.09.2023 10:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
04.09.2023г.

     "Британските банки избягват компании, търгуващи с Украйна", изнася вестник Politico
image

Британски компании "се страхуват да търгуват с Украйна" поради заплахата от закриване на сметки от несклонни към риск банки, предупреждават бизнес мениджъри. А защо?
Защото банките принудително закриват сметките на британски фирми, които търгуват с украински контрагенти, поради опасения относно обвинения за нарушаване на санкциите срещу Руската федерация, както и заради опасност от пране на пари, предупредиха бизнес лидери. Така банките  възпрепятстват по–широките усилия за подкрепа на опустошената от война икономика на Украйна и саботират политиката на министър–председателя Риши Сунак.
Дискусиите около възстановяването на разрушената икономика на Украйна са активен въпрос в Уайтхол, а през юни британското правителство беше домакин на конференция за възстановяване на Украйна на световни лидери и финансисти в централен Лондон.
Откривайки конференцията, министър–председателят на Обединеното кралство Риши Сунак призова правителствата да работят в тандем с международни финансови институции и бизнес лидери, за да помогнат за "бързото" възстановяване на Украйна.
"Британското правителство ще продължи да играе пълната си роля", обеща той, обявявайки "многогодишен ангажимент за подкрепа на икономиката на Украйна".
image

Министър–председателят Риши Сунак на конференцията за възстановяване на Украйна 

В тази връзка съпредседателят на Британско–украинската търговска камара (BUCC) Бейт Томс написал "кърваво" писмо до министъра на финансите на Обединеното кралство Андрю Грифит, с копие до министъра на бизнеса и търговията на Обединеното кралство Нусрат Гани (характерно английско име) "Относно : Проблема с британски банки, които затварят сметките на фирми, търгуващи с Украйна", в което пишело : "… британските фирми все повече се "страхуват да търгуват с Украйна от Обединеното кралство" поради риск от дебанкиране … BUCC е получил множество жалби от фирми, чиито банкови сметки са били закрити – или опитите им да открият сметки са отхвърлени – поради сделки в Украйна … "Извършването дори на една транзакция с Украйна може да доведе до закриване на сметка" … В Британия банките обикновено отказват да открият сметки, ако се планира някаква украинска търговия … "Ако търговията от Обединеното кралство с Украйна не е възможна за МСП [малки и средни предприятия], икономиките на Обединеното кралство и Украйна ще пострадат, което ще навреди на способността на Украйна да финансира отбраната си и ще направи Украйна още по–зависима от чуждестранна помощ" … "преди десетилетия" Украйна е била определена от британските банки като "рискова юрисдикция за техните клиенти, с която да правят бизнес“ – но настоява, че "оттогава Украйна значително е подобрила своето върховенство на закона", обяснява ситуацията на държавните чиновници Бейт Томс.
image

Писмото на съпредседателя на Британско–украинската търговска камара (BUCC) Бейт Томс до министъра на финансите на Обединеното кралство Андрю Грифит и до министъра на бизнеса и търговията на Обединеното кралство Нусрат Гани 

Банките настояват, че трябва да спазват своите правни и регулаторни задължения, включително тези относно спазването на западните санкции срещу Русия, която в момента окупира части от Украйна. Транзакциите с неконтролирани от правителството региони в Украйна са сложни, твърдят банките и могат да възникнат забавяния, докато проверките приключат. Те настояват, че търговията с Украйна не е категорично забранена, [но …] .
Защо така британски другари? Защо погазвате канона на атлантическия интернационализъм?
Незалежната упорито догонва критериите за демократично развитие и върховенство на закона; изкоренява корупцията и ускорено въвежда евроатлантическите ценности в стремежа си да зачленува в Алианса и Евроколхоза.
Както е известно, празни пространства в природата и обществото няма. Липсата на нещо се запълва с друго. В конкретния случай със закриването на сметки от банките ето така :
image

Обаче, както е казал народът, "Има си крушка опашка".
"Мудната контраофанзива на Украйна влошава общественото настроение", смята британският вестник The Economist. И "Правителството [британското] е притеснено".
Общественото настроение е мрачно. Критиките към президента Владимир Зеленски се засилиха, а причините за недоволството са ясни. След като преди обеща поход към Крим, окупиран и анексиран от Русия през 2014–та година, политическото ръководство в Киев сега подчертава по–реалистични очаквания : "Нямаме право да критикуваме военните, които седят тук, в Киев", казва Сергей Лешченко, говорител в президентската канцелария като сравни разочарованието от забавянето на контраофанзивата с нетърпеливите клиенти, чакащи своите ледени латета в многобройните хипстърски кафенета в столицата. "Това не е кон, който можеш да бичуваш, за да препускаш по-бързо. Всеки метър напред има своята цена в кръв".
Ръководството на Украйна е особено разочаровано, че западното оборудване все още не е пристигнало в обещаните количества. Това е "разстройващо … и демотивиращо", казва другарят Лещенко. Двусмислието сред съюзниците относно доставките на по–нови оръжия и перспективата US–Америка да преизбере Доналд Тръмп през следващата година добавиха към украинските тревоги. Източник от генералния щаб казва, че Украйна е получила само 60 танка "Leopard", въпреки обещанията за стотици. Автомобилите за разминиране са особено оскъдни. "Ние просто нямаме ресурсите да извършим фронталните атаки, които Западът ни умолява да направим", казал източникът от генералния щаб 
image

Затова първоначалните планове бяха коригирани, за което писах в «31.08 16:01 – © Промяна в стратегията на Операция "Ы"» . Сега Украйна постави като приоритет запазването на своята армия – "Вече не планираме операции, които предполагат големи загуби. Акцентът сега е върху деградирането на врага : артилерия, дронове, електронна война и така нататък".
Прави са другарят Лешченко и другарят от генералния щаб на ВСУ, ама като си си дал гъза под наем, другари, ще траеш стоически и героически и няма да мрънкаш.
"Мрачното настроение се разпространява в политиката на Украйна …", казва The Economist.
The New York Times и Siena Poll направили проучване "Кръстосани раздели" (Cross–Tabs)  по националните въпроси за 2024 година – На въпроса "Предоставяне на допълнителна икономическа и военна подкрепа на Украйна", част от us–американците отговорили така :
– Категорично против + Донякъде се противопоставят = 37 %. Съгласните са все още повече 
image

The Economist пък публикува "Украйна има нужда от помощта на Запада. Но нашето проучване показва тревожна тенденция : Американците и европейците стават все по–малко ентусиазирани относно украинската помощ", съвместно изследване с YouGov PLC.
Джо Байдън, президентът на Америка, обеща да подкрепя Украйна "колкото е необходимо". Дали господин Байдън може да продължи да изпраща толкова много зависи отчасти от това колко добре се гледа на подобно финансиране у дома, а то е следното : Миналата седмица повече американци вярваха, че Украйна бие Русия (31% срещу 18%). Тази седмица толкова вярват, че Русия е по–напред, колкото и Украйна (23% към 23%); 36% казват, че нито едното, нито другото е вярно, посочва YouGov PLC. В момента по–малко републиканци подкрепят финансовата подкрепа на САЩ за Украйна, отколкото се противопоставят (38% срещу 43%).
Процентът на подкрепа за Незалежната сред обществото в Британия е паднал до 35%, в Германия е под 30, във Франция е 20%, според The Economist.

https://www.politico.eu/article/uk-bank-close-accounts-british-smes-trading-with-ukraine/
https://www.britishchambers.org.uk/type/global-chambers/british-ukrainian-chamber-of-commerce
https://subscribenow.economist.com/annual50?state=state-366f07613d00ee9635fff3c9a53f85e8
https://www.economist.com/europe/2023/08/20/ukraines-sluggish-counter-offensive-is-souring-the-public-mood
https://www.nytimes.com/interactive/2023/08/01/us/elections/times-siena-poll-registered-voters-crosstabs.html
https://www.economist.com/graphic-detail/2023/03/06/ukraine-needs-the-wests-help-but-our-polling-shows-a-worrying-trend
https://today.yougov.com/topics/international/articles-reports/2023/03/17/most-americans-favor-some-aid-ukraine-poll
https://docs.cdn.yougov.com/kqdsel6n6j/econTabReport.pdf#page=25

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Аз разбирам да правят подкрепа за ...
04.09.2023 10:13
Аз разбирам да правят подкрепа за възстановяване на Украйна, но да правят доброволни дарения кой с каквото и колкото може.
Щом са намесени банки и корпорации, е само далавера.
:)))
цитирай
2. iw69 - То
04.09.2023 11:53
това куче е не само бясно, но е и кратаво, има глисти и диария...
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
04.09.2023 11:59
Един Джендо на времето обеща услуга на познат, но не я направи Той беше бесен, не за друго, а че се е вързал на обещанието на Циганин?
Та , англичанинът може да е Сунак, но не е бунак !Това, че е обещал е много по различно от да е дал!
Зелльонай може да е артист - комик, но Сунак е също артист- тарикат!
Ама Зельонай щял да се сърди?
Ами да се сърди, Сунак знае Българската поговорка- на сърдитко Петко, празна му торбата и му става драго, да гледа Сърдиткото!
Учудващо, нашите келепири не я знаят?
Оказа се, че само плезидентът ни я знае и сиктирдоса сърдиткото
Да се сърди, колкото иска, голямата кошница не му трябва!
Радев като Сунак не е бунак!
цитирай
4. elenkokoschkov - Ха-ха@@-@@-Аа-@@@-аа!
04.09.2023 13:54
Сунак, чакмак,
Бунак, шумак!

Дайте да дадем!
цитирай
5. avrilbo - Не така
04.09.2023 15:43
Нека да помагат на UKрайна докрай Империята на злото да не може да намери некой долар или лира да подпомогне Истината Правдата Евроценостите Демокрацията ,а и без пари не може да се бори с Дезинформацията Лъжата Диктатурата . БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ РЕШЕНИЕТО , а именно Хиперръст на Печата - за пример Ваймарската Демократична Република
цитирай
6. planinitenabulgaria - Горячими маркспутинскими приветами !!!
04.09.2023 15:46
leonleonovpom2 написа:
Един Джендо на времето обеща услуга на познат, но не я направи Той беше бесен, не за друго, а че се е вързал на обещанието на Циганин?
Та , англичанинът може да е Сунак, но не е бунак !Това, че е обещал е много по различно от да е дал!
Зелльонай може да е артист - комик, но Сунак е също артист- тарикат!
Ама Зельонай щял да се сърди?
Ами да се сърди, Сунак знае Българската поговорка- на сърдитко Петко, празна му торбата и му става драго, да гледа Сърдиткото!
Учудващо, нашите келепири не я знаят?
Оказа се, че само плезидентът ни я знае и сиктирдоса сърдиткото
Да се сърди, колкото иска, голямата кошница не му трябва!
Радев като Сунак не е бунак!


Доле Зеленски,
Горе Радев и Путин!
https://www.youtube/watch?v=H_Sy8fsrxoo
цитирай
7. kvg55 - До 1. nedovolen
04.09.2023 19:12
Нали виждаш на картинката как могат да се заобиколят банките.
цитирай
8. kvg55 - До 2. iw69
04.09.2023 19:14
Хе–хе–хе!
Че и скопено отгоре на всичко.
цитирай
9. kvg55 - До 3. leonleonovpom2
04.09.2023 19:16
При тях ем боли, ем сърби.
цитирай
10. kvg55 - До 4. elenkokoschkov
04.09.2023 19:18
Аха! Досущ.
цитирай
11. kvg55 - До 5. avrilbo
04.09.2023 19:20
Ти от фронта в Запорожие ли пишеш?
цитирай
12. kvg55 - До 6. planinitenabulgaria
04.09.2023 19:23
На теб ти е само доле и това те измъчва психически.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5971861
Постинги: 2840
Коментари: 26157
Гласове: 34455
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930