Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2022 16:01 - © Стратегическата "грижовност" на Съединени щати
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1790 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 26.09.2022 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
26.09.2022г.

     На 24–ти юни в сайта на Белия дом е публикувано "Изявление на Австралия, Япония, Нова Зеландия, Обединеното кралство и Съединените щати относно установяването на Партньори в "Синия Пасифик" (The Partners in the Blue Pacific – PBP)".
Нова инициатива за по–ефективно и ефикасно сътрудничество в подкрепа на приоритетите на тихоокеанските острови, хвалят се организаторите.
Австралия и Нова Зеландия са от региона и членове на Форума на тихоокеанските острови; Япония, Обединеното кралство и Съединените щати са партньори в диалога, се казва там.
С тези принципи в основата си колективът на "Blue Pacific" имат за цел да :
1.             Заедно и поотделно, нашите пет страни ще подобрят съществуващите ни усилия в подкрепа на тихоокеанските приоритети, в съответствие с предстоящата стратегия на Форума на тихоокеанските острови до 2050 година за Синия тихоокеански континент;
2.             PBP ще създаде по–тесни връзки с тихоокеанските правителства и с Форума на тихоокеанските острови, като улесни по–силното и по–редовно ангажиране с нашите правителства. Ще издигнем още повече тихоокеанския регионализъм … ;
3.             PBP ще насърчи и улесни по–голямото ангажиране с Тихия океан от всеки друг партньор, който споделя ценностите на Тихия океан и има за цел да работи конструктивно и прозрачно в полза на хората в региона. В световен мащаб PBP ще идентифицира възможности за разширяване на участието на Тихоокеанския регион в международни форуми.
На всеки етап ще бъдем водени и напътствани от тихоокеанските острови (!), каквото и да означава това.
Ще потърсим насоки от Тихоокеанския регион относно избора на PBP за неговите линии на усилия и неговите водещи проекти. Ние се ангажираме да продължим сътрудничеството с тихоокеанските правителства, както и с регионалните институции, ръководени от тихоокеанския регион, особено Форума на тихоокеанските острови; ще съгласуваме работата си с резултатите от предстоящата среща на лидерите на Форума на тихоокеанските острови в Сува, Фиджи, се казва още в Изявлението.
image

The Partners in the Blue Pacific – PBP 

На 22–ри държавният секретар беше домакин на среща на министрите на външните работи на страните от инициативата "Партньори в Синия Пасифик" и наблюдатели, които се изброяват поименно на края на "Съвместното изявление на партньорите в срещата … ".
Държавният департамент публикува официалното изказване на държавния секретар на срещата, в което единствено съществена е информацията "Това лято Форумът на тихоокеанските острови публикува Стратегията до 2050 година за Синия тихоокеански континент. Това е амбициозен план за справяне с някои от най–големите предизвикателства на нашето време – от изменението на климата до общественото здраве. И това е визионерска стратегия за устойчив, приобщаващ и проспериращ Тихоокеански регион" и "борба с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов".
Всичко останало са общи приказки и бла–бла за партньорство, приоритети, надежди за бъдещето, разширяване на сътрудничеството, опазването и устойчивостта на околната среда, равенството между половете, изграждането на устойчиви и издръжливи икономики в Тихия океан, засилване на гласа на региона на световната сцена и прочие досадна плява.
Публикувано е и "Съвместно изявление на партньорите в срещата на министри на външните работи на "Blue Pacific", в което по–същественото съдържание е следното :
Обсъдени са "шест перспективни линии на усилия и първоначални проекти за PBP, съобразени с тематичните области на Стратегията 2050 на Форума" :
– Устойчивост на изменението на климата, адаптация и бедствия;
– Сигурна и устойчива технология и свързаност;
– Защита на океана и околната среда;
– Развитие, ориентирано към хората;
– Ресурси и икономическо развитие;
– Политическо лидерство и регионализъм.
*Присъстващите включваха представители от Австралия, Фиджи, Френска Полинезия, Япония, Кирибати, Науру, Нова Зеландия, Ниуе, Палау, Папуа Нова Гвинея, Република Маршалови острови, Самоа, Соломоновите острови, Тонга, Обединеното кралство, Съединените щати и Вануату, както и Канада, Франция, Германия, Индия, Република Корея, Форумът на тихоокеанските острови и Европейският съюз в качеството им на наблюдатели 
image

Представител на Руската федерация, която също е тихоокеанска страна, естествено липсва.
Измежду блудкавите официалности се прочетоха и премълчани истини.
"Антикитайска, водена от САЩ група Партньори в "Синия Пасифик" ще се срещне на фона на "безпокойство" относно китайските военни "следи", пише South China Morning Post.
"Безпокойството" на САЩ се дължи на подписаното през април между Китайската народна република и Соломоновите острови Споразумение за сигурност.
Координаторът на Белия дом за Индо–Тихоокеанския регион Кърт Кембъл признал, че има "безспорен стратегически компонент" в засиления ангажимент [на Съединените щати].
"През последните няколко години видяхме по–амбициозен Китай, който се стреми да развие военни отпечатъци и други подобни в Индо Пасифика … което предизвика известно безпокойство у партньори като Австралия и Нова Зеландия, дори страни в региона като цяло".
И затова Вашингтон с нетърпение очаква разговорите с министър–председателя на Соломоновите острови Манасе Согаваре и неговата делегация в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщава Reuters.
Реакцията на местните към "загрижеността" на янките за региона Михай Сора
image
, директор на проекта "Australia–PNG Network" в Lowy Institute, изразил така : "Ръководителите на тихоокеанските островни страни ненавиждат факта, че техните страни ще бъдат използвани като пионки в геополитическата конкуренция".

"САЩ събират PBP клика, фокусирана върху сигурността, за да сдържат Китай, пренебрегвайки интересите на тихоокеанските островни нации", изтъква Global Times.
По отношение на "помощта" си, САЩ винаги говорят от пиедестала на висок морал и цели, но полезните практически действия остават малко, а съмненията в искреността им – много.
image

Министрите на външните работи от "Blue Pacific" се срещнаха в Ню Йорк късно в четвъртък 

https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/06/24/statement-by-australia-japan-new-zealand-the-united-kingdom-and-the-united-states-on-the-establishment-of-the-partners-in-the-blue-pacific-pbp/
https://www.state.gov/secretary-antony-j-blinken-at-the-ministerial-meeting-of-the-partners-in-the-blue-pacific/
https://www.state.gov/joint-statement-on-partners-in-the-blue-pacific-foreign-ministers-meeting/
https://www.scmp.com/news/asia/australasia/article/3193080/anti-china-us-led-partners-blue-pacific-group-meet-amid
https://www.reuters.com/world/asia-pacific/blinken-host-event-related-blue-pacific-countries-thursday-2022-09-19/
https://www.globaltimes.cn/page/202209/1275919.shtml



Тагове:   Германия,   Франция,   Япония,   австралия,   Нова Зеландия,   острови,   вашингтон,   сътрудничество,   Фиджи,   Тихия океан,   сащ,   среща,   Индия,   Джо Байдън,   белия дом,   Тихи океан,   Кирибати,   Reuters,   Самоа,   Соломоновите острови,   Френска Полинезия,   Република Корея,   Обединеното кралство,   Папуа Нова Гвинея,   Науру,   Руска федерация,   Палау,   Тонга,   south china morning post,   Тихоокеанския регион,   Антъни Блинкен,   държавния департамент,   Global Times,   26 септември,   Обединеното кралство и Съединените щати,   Партньори в Синия Пасифик The Partners in the Blue Pacific – PBP,   Форума на тихоокеанските острови,   Форума на тихоокеанските острови в Сува,   Ниуе,   Република Маршалови острови,   Съединените щати и Вануату,   както и Канада,   Форумът на тихоокеанските острови и Европейският съюз,   Индо–Тихоокеанския регион,   Индо Пасифика,   министър–председателя на Соломоновите острови Манасе Согаваре,   Общото събрание на ООН в Ню Йорк,   проекта Australia–PNG Network в Lowy Institute,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. mt46 - ...
26.09.2022 23:15
Щатите не са ли завладели още Тихия океан?...
цитирай
2. missana - Каквото и да правят САЩ, те не могат да спрат Китай.
26.09.2022 23:46
Духът отдавна е изпуснат от бутилката и не може да бъде затворен обратно в нея.
цитирай
3. kvg55 - 1. mt46
28.09.2022 22:19
А, 5–ти us–американски флот е в Тихия океан.
цитирай
4. kvg55 - До 2. missana
28.09.2022 22:21
Не само да спрат, не могат и вече да го стигнат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5757731
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031