Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2023 08:01 - © Та откъде прониква престъпността в България
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1853 Коментари: 6 Гласове:
10

Последна промяна: 10.08.2023 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
10.08.2023г.

     По телевизия NOVA при Лорчето Крумова, за която, когато беше водеща на сутрешен блок, на страница 13–та в Книгата ;–) съм казал "Кой каквото го боли, кой каквото го сърби, телевизията го почесва, а Лорчето му предписва подходящото хапче за успокоение", някакъв германски прокурор каза : "Тук в Централната служба за борба с киберсигурността (?) в Бамберг през последните години сме издали европейска заповед за задържане на общо около 15 български граждани. И с малки изключения по–голямата част от тях са предадени на германската държава … Да, имаме поредица от издадени присъди. Това са 12 присъди на български граждани за участие в тези измамни дейности в колцентрове в България.
Освен това имаме присъди и на хора, които също са били заети в колцентрове в София, но те не са български граждани. Сред тях например са израелци и граждани на Северна Македония. Те също са осъдени … Почти всички българи са осъдени на лишаване от свобода. Най–дългата присъда може да е около 4 години и 6 месеца лишаване от свобода. Освен това в процеса на работа се стига и до замразяване на приходите от нелегалната дейност на извършителите. Като в някои от случаите успяваме да постигнем и възвръщаемост на щетите. След това идват и процеси по гражданско право, тъй като потърпевшите могат да заведат персонален иск за вреди … Става дума за голяма инвестиционна измама в Интернет. Създадени са много професионално действащи платформи за търговия. Извършените инвестиции могат детайлно да бъдат проследени. Всичко създава сериозно впечатление. Всичко е придружавано от много тясна връзка с клиента. Това означава, че за дълъг период от време, клиентите са получавали обаждания от колцентъра. Давали са им съвети в каква сфера могат да инвестират и как да търгуват. Разбира се, с целта да бъдат получени, колкото е възможно повече пари от жертвите. И на края. Когато жертвите кажат : Не разполагаме с повече пари, но видят в своя акаунт, че например от 150000 евро, които са инвестирани от тях, междувременно сумата е нараснала на 250000 евро и искат да изтеглят тези пари, монетата се обръща : Започва тактиката на забавянето. А на края горчивият извод : Всички пари са загубени. Нищо няма да им бъде платено. Често се случвало жертвите да изгубят всичко, което са успели да спестят през целия си живот.
Въпрос : Доколко според вас екстрадираните българи са имали представа, че участват в престъпна схема?
Нашето разбиране е без съмнение, че тези хора, които до момента са задържани в България и са предадени на германската страна, са били съществена част от тази криминална мрежа. Една германска заповед за арест е постановена само тогава, когато съществува неотложно подозрение, когато има много добри доказателства за това, че конкретните лица са допринесли за тези измамни машинации. И искам да подчертая, че рано или късно с много малки изключения, всеки обвинен тук в Германия български гражданин, стига до самопризнания, че в определен период е знаел в какво е забъркан … Не сме насочвали вниманието си специално към България. В рамките на нашето разследване забелязахме, че важни структури на тези престъпни мрежи са концентрирани в България. Това не е специално фокусиране върху страната ви. Следите, които имахме тук в Германия, ни отведоха там …
Колцентровете са важен елемент от цялата тази измамна схема. От колцентровете се завързва  и поддържа контакта с жертвите. Това не е просто кратък идентичен контакт, а дълготраен. Често се превръща във връзка пълна с доверие между клиентите и служителите на колцентъра.
Понякога това е продължавало с месеци. В други случаи – с години. Така че колцентровете са много важни, що се отнася до контакта с клиентите. Но ние знаем също, че в тази криминална индустрия, има и други важни елементи. Например мрежите за пране на пари, които също са част от тази печеливша система".

Моето момче смята, че не винаги служителите в колцентровете осъзнават какво вършат.
"Дадена компания може да поддържа колцентър с цел да се администрират входящите запитвания от клиенти за поддръжка на продуктите или информация. Също така се правят изходящи обаждания, свързани с телемаркетинг, обслужване на клиенти, продуктови услуги и събиране на вземанията. Повечето от големите бизнес–организации използват колцентровете, за да общуват със своите клиенти", обяснява Уикипедията.
image

Послушното МВР влиза в поредния колцентър по искане на Германия или Австрия 

А къде са центровете на тези "престъпни мрежи" и "компании"? И "кой в какво забърква" служителите в колцентровете. В Германия, Австрия и други западноевропейски страни са.
Забъркването може да стане по телефона от централата чрез нареждането да се изпълни без възражение определено действие от служителя в колцентъра. Или чрез изкушаване на място, като се обяснят ползите от определена процедура и се дадат инструкции как да се работи, от специален пратеник, пак на централата естествено.
А парите на жертвите в чии сметки са постъпвали? Имат ли служителите в колцентъра правомощията да превеждат пари от сметка в сметка? Загадъчно е защо клиенти от Австрия, Германия и Швейцария е трябвало да бъдат обслужвани от служители в България? Да не би да са инвестирали в икономиката на България, а? Това е умишлено създадено от Централата на компанията, където и да се намира тя, може и в САЩ, където германците не смеят, а няма и да им позволят да врат нос, и затова са се заели с нашите български мулета. И нали трябва да отчетат резултат, ще обвинят и съдят ориенталците от България, Сърбия и Македония.
"Ако тези млади хора бяха замислили и извършили осъзнато тези престъпления да поемат последиците и да бъдат съдени е справедливо. Проблемът обаче е по–дълбок. В кол центровете служителите работят по скрипт – инструкции, създадени и въведени от работодателя им. Те са истинските виновници, които да бъдат съдени с най–голяма строгост", твърди още Безуханова (във Фейсфук) и зове "българските власти да се ангажират с казуса и да предприемат мерки за международна защита на тези и потенциални бъдещи потърпевши", пише Александър Александров във вестник СЕГА.
"Безспорно и много видимо е обаче, че битката на Германия срещу младежите от българските колцентрове навлиза в нова фаза и се ожесточава като поставя в риск от предаване и осъждане, както и от заплахата от запори и плащане на милиони с години хиляди български младежи и девойки, минали през подобни фирми.
image

Изпълнителното МВР проведе поредица от претърсвания на колцентрове по искания на Германия и Австрия 

Все още остава загадка защо със същото усърдие не се издирват и наказват организаторите на този бизнес", обобщава Александров.

https://play.nova.bg/video/na-fokus-s-lora-krumova/season-2/na-fokus-s-lora-krumova-2023-07-30/619297
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%80
https://www.segabg.com/category-observer/sagata-germaniya-sreshtu-mladezhite-bg-kolcentrovete-vliza-nova-faza                

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. iw69 - Организираната
10.08.2023 08:35
международна престъпност идва от Запада, каквото и да ни говорят демагозите.
Мафията си съществува в Европа и САЩ от повече от 100 год. и нищо не се е променило за изминалия 1 век.
А всичките им приказки за борба с нея са само люлейчине...
цитирай
2. nedovolen - Престъпността, особено дребната, ...
10.08.2023 09:28
Престъпността, особено дребната, може да се разглежда като своеобразен протест срещу Системата.
Ако бъде ликвидирана, какво ще прави огромната армия от милиционери, прокурори, съдии и друг съпътстващ персонал. Ще вземат да я заместят. Затова трябва да я поддържат.
цитирай
3. kvg55 - До 1. iw69
10.08.2023 11:09
В Царска Русия не е имало организирана престъпност, в Китай също, в Япония не знам.
В Италия и САЩ е имало. Сега е в цяла Западна Европа.
цитирай
4. kvg55 - До 2. nedovolen
10.08.2023 11:10
Индивидуалното мошеничество е изкуство.
цитирай
5. morskipesni - Мафията ОТДАВНА е международна,
10.08.2023 19:31
затова никоя ОТДЕЛНА страна не може да направи НИЩО.
Мафията, това е истинското лице на Запада, онова от "deep state".
Другата, благовидна фасада легитимира мръсника с "бяла якичка".
цитирай
6. kvg55 - До 5. morskipesni
10.08.2023 20:17
Да, и ние се набутахме в лапите й.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5914192
Постинги: 2838
Коментари: 26154
Гласове: 34449
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930