Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2023 08:01 - © Око да види, ръка да пипне
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 999 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 05.03.2023 08:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
05.03.2023г.

image
     В продължение на много години стопаните на парите (основните акционери на Федералния резерв на САЩ и други водещи западни централни банки) се борят срещу парите в брой, опитвайки се напълно да ги заменят с безналични пари, предимно цифровата валута на националните централни банки (Central Bank Digital Currency) (CBDC ) 
image

Част от обществото е доста положително настроена към това заместване. А основният аргумент на привържениците на "безналичното общество" е, че безналичните пари са по–удобни и по–безопасни (по–трудни за кражба), пише Валентин Катасонов във Fondsk.ru.
Аз пък се съпротивлявам на безналичните пари. Кредитна карта нямам. Имам дебитна такава по принуда. Никога не съм плащал безналично в магазина. Не практикувам и онлайн покупки.
И твърдението, че безналичните пари са "по–трудни за кражба" е невярно, защото когато крадат портмоне, открадват от порядъка на няколко стотици. Когато крадат безналични пари, крадат от порядъка на милиони. И краденето на безналични пари не изисква специални умения от крадеца, процедури като ампутация на пръсти и практики като продължително преследване на жертвата по улиците. Е, при кражбата на безналични пари се изисква висше образование и няма ограничение за етническата принадлежност на крадеца.
Аргументите на противниците на безналичните пари в крайна сметка се свеждат до факта, че пълната замяна на пари в брой с безналични пари ще лиши човека от остатъците от свобода. Преходът към пълно безпарично плащане е важна част от проекта за изграждане на цифров концентрационен лагер. И какво се случва, ако, да речем, по една или друга причина електричеството изчезне в държава (град, регион), без което всички непарични пари се нулират и безкасовите плащания спират?
То днес спре ли тока, спира въобще живота. И да имаш пари в брой, касата в магазина няма да може да ти изкара сметката. А магазинерите вече не боравят с амбалажна хартия, върху която с молив да умножават количеството по цената и да сборуват, правейки умишлено грешки.
Според Merchant Machine, въз основа на проучвания на общественото мнение в европейските страни, в началото на 2021 година най–големият процент жители, които са готови напълно да се откажат от парите в брой, е регистриран в Унгария – 44% от анкетираните. Следват (в %) : Италия – 41; Полша – 40; Испания – 37; Чехия – 36; Белгия – 33; Франция – 30; Германия – 30; Холандия – 23; Британия – 21 
image

А България, къде е? – В това проучване ние отсъстваме.
В друга статистика – по брой банкомати на 100000 граждани – сме по средата 
image

В някои страни се очертава парадоксална ситуация : те имат доста високи нива на безналично използване (брой дебитни и кредитни карти на 100000 жители, процент на безконтактни плащания в търговските обекти, дял на безналичните пари в общо парично предлагане); в същото време жителите искат да имат гаранция, че винаги ще имат хартиени банкноти в джобовете си. Тези страни включват Белгия, Австрия, Германия и особено Швейцария.
В статията "На път ли е Швейцария да стане първата страна, която забранява общество без пари в брой?" на ZeroHedge от 18–ти февруари се казва : "В началото на миналата седмица швейцарска група за натиск с либертариански наклонности, наречена Swiss Freedom Movement (Швейцарско движение за свобода) (FBS), обяви, че е събрала достатъчно подписи (111000), за да предизвика национално гласуване за запазване на парите за потомството. Ако бъде приета, инициативата ще изисква от федералното правителство да гарантира, че монетите и банкнотите винаги са налични в достатъчни количества. Нещо повече, всеки опит за замяна на швейцарския франк с друга валута – много вероятно препратка към цифровата валута на централната банка (Швейцарската национална банка (SNB) обяви планове за въвеждане на цифров швейцарски франк в обращение) – също ще трябва да бъде подложен на народно гласуване.
"Ясно е, че … освобождаването от парите в брой засяга не само въпросите за прозрачността, простотата или сигурността … но също така носи огромна опасност от тоталитарно наблюдение", казва президентът на FBS Ричард Колер на уебсайта на групата.
Така че "Парите все още са крал в Швейцария, макар и много намаляли", пише в статията.
image

Банкнотите и монетите в Швейцария са крал, в Япония са бог, а шведите са безбожници 

Три уникални предимства на парите в брой според Швейцарската национална банка (SNB) :
Първо, парите в брой правят управлението на вашите пари ясно и лесно. По–лесно е да контролирате разходите си чрез банкноти и монети. Трябва само да отворите портфейла си, за да видите дали можете да си позволите допълнителни разходи. С основание родителите обикновено дават на децата си джобни пари в брой. За разлика от това, когато поднесете пластмасова карта до платежен терминал, всичко, което виждате, е сума, която ще бъде дебитирана от вашата сметка в някакъв момент в бъдеще;
Второ, благодарение на своята простота на използване, парите в брой позволяват на всеки да участва в икономиката и социалния живот. Не се нуждаете от акаунт или мобилен телефон, за да плащате с монети и банкноти, нито имате нужда от афинитет към цифровите технологии;
Трето, когато плащате в брой, не е необходимо да предоставяте лични данни като име , ЕГН  или номер на карта. При електронните плащания обаче се съхранява информация за лицата, извършващи плащането, и тяхното платежно поведение.
Обаче! – в Швейцария резултатът от референдум не става автоматично закон. има много случаи, в които швейцарското правителство, парламент, съдилища и официални агенции са забавили и / или смекчили нежелано законодателство, одобрено от обществеността.
В Норвегия пък централната банка на страната, Norges Bank, в проучване установи, че много от търговските банки в страната вече не поемат отговорност за предоставяне на касови услуги и когато от май 2022 година картовите терминали в цялата страна спряха за часове, оставяйки милиони хора неспособни да извършват транзакции, Норвегия изпадна в "парична криза".
А машата на us–финансовата олигархия МВФ, през 2019–та година в публикация в блога на уебсайта си, озаглавена "Осребряване : Как да накараме отрицателните лихвени проценти да работят", базирана на проучване на персонала на МВФ, постулира създаването на система с двойна валута, в която парите в брой постепенно ще се обезценяват спрямо електронните пари, което по този начин позволява на централната банка да определя "толкова отрицателна лихва, колкото е необходимо за противодействие на рецесията, без да предизвиква широкомащабни замени в пари"
image
И хляба е у тях, и ножа е у тях – Премахването на хартиените пари и преминаването към цифрова парична система е планирано за 20 март 2023 година?, пише в предишна своя публикация, "Заговорът на дълбоката държава" във Fondsk.ru, Валентин Катасонов.
В книгата си "Covid–19 : Голямото нулиране" Клаус Шваб е директен : "Пандемията представлява рядък, но тесен прозорец от възможности за размисъл, преосмисляне и пренастройване на нашия свят". Перестройка значи?! Благодарим! "Ресто! – Не струва!"
image
За "перестройка" се говори и в публикацията на Международния валутен фонд от 2019–та :
"Един от вариантите за преминаване на нулевата долна граница би бил постепенното премахване на парите в брой. Но това не е просто. Паричните средства продължават да играят важна роля при плащанията в много страни. За да се преодолее този проблем, в скорошно проучване на персонала на МВФ и предишни изследвания, ние разглеждаме предложение централните банки да направят парите в брой толкова скъпи, колкото банковите депозити с отрицателни лихвени проценти, като по този начин правят дълбоко отрицателните лихвени проценти възможни, като същевременно запазват ролята на парите в брой …
… централната банка да раздели паричната база на две отделни местни валути – пари в брой и електронни пари (е–пари). Електронните пари ще се издават само по електронен път и ще плащат лихвения процент по политиката, а парите ще имат обменен курс – обменния курс – спрямо електронните пари. Този процент на реализация е ключов за предложението. Когато определя отрицателен лихвен процент върху електронните пари, централната банка ще позволи обменният курс на пари в брой по отношение на електронните пари да се обезценява със същата скорост като отрицателния лихвен процент върху електронните пари. По този начин стойността на парите в брой ще падне по отношение на електронните пари …
В същото време магазините да започнат да рекламират цени в електронни пари и в брой поотделно, точно както магазините в някои малки отворени икономики вече рекламират цените както в местна, така и в чуждестранна валута. По този начин реалните пари биха загубили стойност както по отношение на стоките, така и по отношение на електронните пари и няма да има полза от държането на пари в брой спрямо банковите депозити" 
image
Ха–ха–ха!

С отрицателните лихвени проценти и таксата за обслужване ни изпразват депозитните сметки.
Със системата с двойна валута, в която парите в брой (реалните пари) постепенно ще се обезценяват спрямо електронните пари ни изпразват портмонетата.
Да ви е честит перестроечният капитализъм!

https://www.fondsk.ru/news/2023/03/02/shvejcarskoe-soprotivlenie-58649.html
https://www.federalreserve.gov/central-bank-digital-currency.htm
https://merchantmachine.co.uk/top-10-cashless-countries/
https://www.zerohedge.com/personal-finance/switzerland-about-become-first-country-outlaw-cashless-society
https://www.fondsk.ru/news/2023/01/20/zagovor-glubinnogo-gosudarstva-58267.html
https://www.fondsk.ru/news/2023/01/16/cbdc-shag-k-sozdaniu-cifrovogo-konclagerya-58229.html
https://www.imf.org/en/Blogs/Articles/2019/02/05/blog-cashing-in-how-to-make-negative-interest-rates-work
https://www.weforum.org/focus/the-great-reset




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. nedovolen - Аз пък съм за махане на всякакви в...
05.03.2023 08:51
Аз пък съм за махане на всякакви видими и невидими валути. Господ като ни е създал, щеше да е с тях. Както и пушенето ако е полезно, щеше да ни сложи по един комин.

Навремето бяхме в една кръчма при бае Коста. Салати, ракии, кебапчета, бири ... Накрая последно в сметката едно "акм". Бае Коста, това не сме го поръчвали. Ааа, това ли, ако мине.
:)))
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
05.03.2023 09:16
Това ми заприличва на нещо от детството, за двадесетгодишния план За построяване на комунизма от Хрушчев!
Учителят в отделенията почваше часа с него Как ,като се изпълни, няма да имаш нужда от пари Отиваш в магазина и си взимаш колкото ти трябва и не плащаш Нямах десет години и се чудех, а това което взимаш, то откъде ще дойде? Като помъдрях, замислихсе Ами защо хиените ,днешните, никъде ги няма? Каква борба ще се води с тях?
Та, сега разбирам вече, че всъщност не се е водела борба срещу комунизма по- късно, а за това ,да бъде яхнат! Или развят като знаме, както демокрацията !
Демокрация ли! Мамицата ви мръсна , циганска, а сиктир! Впрочем, да ,демокрация, но каквато ние, овластените мръсници-политици я виждаме и ви подадем! Друга, търсете в книгите!Само там, като развлекателно четиво!

цитирай
3. kvg55 - До 1. nedovolen
06.03.2023 11:54
Ха–ха–ха!
Като студент, имаше тарикати, коите бързаха да вземат сметката от келнера и после да прибират парите. Разбира се, никой не дава точна сума, всеки дава повече. И на края тоя дето събира парите може и да не даде пари, когато се е събрала необходимата сума от другите.
цитирай
4. kvg55 - До 2. leonleonovpom2
06.03.2023 11:56
Абе, и капиталистите започнаха да кроят планове.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5883398
Постинги: 2836
Коментари: 26122
Гласове: 34424
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930