Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2023 08:01 - © Само войната в Украйна ще направи България богата
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 4711 Коментари: 8 Гласове:
11

Последна промяна: 28.06.2023 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
28.06.2023г.

     "Износът на горива и оръжие е скочил над два пъти за година", изнася вестник СЕГА.
Информацията била взета от анализ на Българската стопанска камара, изготвен на база на данните на International Trade Centre ITC Geneva за 233 държави, уточнява газетата.
"От анализа са изключени доставките на стоки за отбраната, тъй като България третира тази информация като конфиденциална и не подава информация. На база огледални данни обаче е видно, че през 2022 година България е изнесла стоки за отбраната най–малко за $1,5 милиарда
Реалният износ е по–голям, защото редица държави, които са пазар за българска специална продукция, също не предоставят данни за търговията си с оръжейна продукция, посочват от БСК. И припомнят, че износът на специална продукция за 2021 година се оценява на $650 милиона, обяснява вестник СЕГА.
За "стоки за отбрана" не се "подава информация". Но за "стоки за нападение" не пише, че не се подава статистическа информация.
Разглеждаме статията "Мястото на България в Световния износ през 2022 година" от Веселин Илиев, бивш главен директор "Външноикономическо сътрудничество" в БСК, публикувана на сайта на  Българска стопанска камара, защото сайтът на International Trade Centre ITC Geneva не ми дава прясна информация за "Bulgaria, export, analysis".
"Група стоки под митнически код "99 Специфични доставки" би трябвало да е на 7–ма позиция в експортната ни листа с 1,7 милиарда щатски долара, но ще бъде изключена от анализа ни, защото описанието не дава точна представа за какво става дума", пише авторът. Тоя пък няма никакво въображение. Ами погледни производствената номенклатура на ВМЗ, по долу ще намериш адреса, и завод "Арсенал", и ще добиеш "точна представа за какво става дума". Телевизията ни продъни ушите за така необходимите на ВСУ 155 мм снаряди за гаубици FH70, M777A2, САУ 2С35 "Коалиция-СВ", М–777 "Howitzer", "Цезар",  М109 "Паладин", САУ GCT 155mm AU–F1 SPH на шаси T–72, M109, AS-90 Self–Propelled.
"България има готовност да произвежда 155–милиметрови боеприпаси за Украйна. Това заяви военният министър Тодор Тагарев при посещението си във Варна, предаде БНТ. По този начин страната ни ще участва в инициативата на Европейския съюз", донася ИА "Zonanews".
"Доколкото знам, в някои фирми вече се произвеждат такива боеприпаси. България е един от най–големите производители, даже бих казал не само в Европа, но дори в световен мащаб", казал министър Тодор Тагарев във Варна след тържествената церемония по залагане на кила на втория многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС. Егати и аналллизаторите.
image

Мощните 155 мм италиански гаубици FH70 към този момент се намират на предната линия на стълкновението с нашественика в Украйна и унищожават безпощадно съветските орки. Това оповестява Оперативно командване "Запад" (?) на Въоръжените сили на Украйна, изнася  "Новини 24/7"

Какво друго изнасяме за Украйна? Разбира се гориво и смазочни материали – бензин, нафта, мазут, керосин, масла, грес – на  първо място в таблицата по ръст на износа.
Да си припомним статията в немския Die Welt от 20.01.2023 година "Страната, която тайно спаси Украйна"
image
: "Смятам, че около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранната фаза на войната, идваха от България", похвалил се Петков пред немското издание; "България стана един от най–големите износители на дизелово гориво за Украйна и на моменти покриваше 40% от нуждите на Украйна", похвалил се пред Die Welt и бившият министър на финансите Асенчо Василев; "В същото време министърът на финансите Василев участваше в среща на министрите на финансите от ЕС в Париж. И там имаше нерешителност, както той я описа. Всички все още бяха в шок от нападението. След това Василев произнесе реч. Не за числата и икономическите последици, а за това какво е имал предвид Путин под "денацификация на Украйна". Той се позова на собствения опит на България" – "Това направиха руснаците в България след Втората световна война, избиха хиляди инакомислещи, професори и свещеници", каза Василев. Той също призова за незабавни решения, а участници в срещата потвърдиха пред Die Welt, че българският министър е обърнал настроенията на събралите се делегати", пише немското издание.

"Знаехме, че в българските складове има големи количества от необходимите боеприпаси, така че президентът [Владимир] Зеленски ме изпрати да набавя необходимия материал", цитира вестникът украинския министър на външните работи Дмитри Кулеба.
image

Договореното изключение за внос на руски петрол въпреки санкциите на Евроколхоза донесе 2,5 пъти по–голям износ на горива на бургаската рафинерия през миналата година

На втора позиция по растеж на износа са "Електротехника и електроника", а на последно са "Оптически и измервателни прибори". Във всяко оръжие с изключение на ножовете има електроника и оптически прибори. А артилерията ползва измервателни прибори.
На четвърта позиция са : "Машини и апарати". Моторният електрогенератор машина ли е?
"Фармацевтични продукти" – ранените се нуждаят от превързочни материали, антибиотици, глюкоза, анестетици, аналгетици и антипиретици и прочие лекарства.
"Желязо и стомана" и "Изделия от желязо и стомана". Ха?! Преди ние внасяхме тези изделия от Украйна, особено след бастисването на "Стомана" АД Перник и "Кремиковци" АД.
Сега като си разрушиха "Азовсталь" и други металургични комбинати в Донецка област опряха до нас. Ремонтът на разбитата военна техника изисква желязо, стомана и профили.
Изисква също тръбопроводи от каучук (спирачни маркучи), медни пръти и профили, месинг  на плочи и ленти, медна ламарина и прочие, които продукти също изнасяме.
А в окопите войската се храни най–вече със суха храна – консерви, сирене, кашкавал, халва. България има традиции в изхранване населението на Съветския съюз с консерви, цигари и вина. Но и на пресни и замразени продукти. Предполагам украинците не отказват патешко месо, патешки дроб, кренвирши от месо, банани, защото от българските по–хубави няма 
image

При излизане в отпуск и изтегляне в тила за почивка и прегрупиране, войникът се нуждае от почивка и психическо разтоварване. За тази военна потребност България изнася за  Незалежната "Игрални апарати с монети, жетони, банкноти".
Дали за Украйна изнасяме "Седалки и капаци за тоалетни чинии" не мога да кажа.
Но предвид започващото възстановяване на Украйна, преди седмица в Лондон се проведе Конференцията за възстановяване на Украйна, потреблението на тези предмети на удобството ще се увеличи в пъти. Украинският премиер Денис Шмигал отсече сумата 6,5 милиарда долара за целта. През март бе изчислено, че нанесените щети за първата година от войната са в размер на 411 милиарда долара, колкото респективно ще са необходими за възстановяването им. Шмигал каза, че тази сума се отнася за териториите, които са под украински контрол и допълни, че тя може да се окаже двойно по–голяма, когато бъдат освободени всички украински земи и става дума за реализиране на проекти за десетилетия напред.
Двудневната конференция за възстановяване в Лондон събра повече от 60 държави,  международни институции и частни инвеститори, съобщава БТА. Така че пари ще има.
Химически тоалетни за фронта и тоалетна хартия в таблиците не открих 
image


image

Така че, вместо да анатемосваме глупаво Владимир Путин, Народното събрание, Президентът  и Министър–председателят да отправят Прошение до него да удължава Специалната военна операция, колкото се може повече. От своя страна министърът на войната Тодор Тагарев да разговаря с "незалежния" си колега, който е там в, защото ги сменят често и не мога да им хвана семта, да праща повече техника и жива сила в боя, срещу съответния процент комисиона естествено. Това е държавническо мислене и поведение.


https://www.segabg.com/hot/category-economy/iznosut-na-goriva-i-oruzhie-e-skochil-nad-dva-puti-za-godina
https://www.bia-bg.com/analyses/view/31894/
https://intracen.org/
http://vmz.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%86%D0%B8%D1%8F/%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B8/
https://zonanews.bg/politika/prof-todor-tagarev-balgariya-ima-gotovnost-da-proizvezhda-155-milimetrovi-snaryadi-za-ukrayna
https://bntnews.bg/news/tagarev-balgariya-ima-gotovnost-da-proizvezhda-155-milimetrovi-boepripasi-za-ukraina-1238146news.html
https://www.welt.de/politik/ausland/plus243262783/Bulgarien-Das-Land-das-heimlich-die-Ukraine-rettete.html
https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2023/01/21/prozaichna-oda-za-kiril-i-asen.1852234
https://bnr.bg/horizont/post/101841841/konferencia-za-vazstanovavane-na-ukraina-v-londin
https://www.bta.bg/bg/news/world/478227-na-konferentsiyata-v-london-sayuznitsite-na-ukrayna-obeshtaha-miliardi-za-vazsta

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. iw69 - Накои
28.06.2023 08:05
у нас паразитно си пълнят търбуха днес...
цитирай
2. nedovolen - Глупав, по-глупав, . . . . ългарски ...
28.06.2023 10:30
Глупав, по-глупав, ... .ългарски кабинет.
:)))
цитирай
3. morskipesni - Такива далавери са характерни за глобалната мафия и нейните колонии
28.06.2023 11:05
тя не се впечатлява от някакви си войни и "враждуващи" страни.
Внасяме руски петрол, изнасяме нафта преработена от руска рафинерия.
Както САЩ наливаше капитали в "Круп" и съдействаше дори за износ
на продукция в Русия. Продавайки на двете страни, мафията винаги печели.
Нищо лично. Същите италиански гаубици са вероятно вече в Русия,
ако междувременно не са изкопирани-подобрени като Фиат 126.
Какво са Кирето, Тагарето, другите? Посредници, попаднали като
с магическа пръчка в далаверата за милиарди. Да се откажат, като едва
се облизаха? Туй, (извинете) никак не го вярвам. Познавам си мат'риала.
цитирай
4. raders - :) Направо цъфнахме.
28.06.2023 12:21
:) Направо цъфнахме.
цитирай
5. kvg55 - До 1. iw69
28.06.2023 22:21
А бе и за държавата ще има.
цитирай
6. kvg55 - До 2. nedovolen
28.06.2023 22:23
Продажен, продажен.
цитирай
7. kvg55 - Да 3. morskipesni
28.06.2023 22:27
Как ще се откажат, бе! След като толкова са драпали да се включат.
цитирай
8. kvg55 - До 4. raders
28.06.2023 22:29
Национален нихилист такъв!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5933943
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34451
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930