Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03 11:01 - © Идва времето за СВО в Азия
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 410 Коментари: 12 Гласове:
7

Последна промяна: 27.03 11:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
27.03.2024г.

     Президентът на Казахстан Касим–Жомарт Токаев "обяви Казахстан за наследник на Златната орда : на Русия ѝ беше намекнато за робство и данък", научавам от статията на Сергей Латишев в "Царьград".
Силният интерес към историята у Токаев внезапно се пробудил на заседание на Националния курултай (консултативен и съвещателен орган към държавния глава).
"Казахстан е пряк наследник на номадската цивилизация на Голямата степ. Улусът на Джочи, световноизвестен като Златната орда, винаги е бил признат връх на държавното строителство в обширните пространства на Централна Евразия … Важно е, че възприемането на Златната орда в света е неразривно свързано с Казахстан", казала казахската държавна глава пред членовете на курултая, внушавайки че казахстанците дълбоко дължат днешния си ден на този "връх на държавното строителство"
image

За тази цел по инициатива на Токаев е създаден Институтът за изследване на "Улус Джочи" и се работи по написването на нова академична история на Казахстан в седем тома с участието на "чуждестранни специалисти", пише Латишев.
Тези "чуждестранни специалисти" естествено не са руски. Други са специалисти в "занитването" на исторически митове.
"Представители на Националния център за ръкописи и редки книги, като част от изследователска експедиция в Британия, посетиха библиотеки, архиви и изследователски центрове в Лондон, Оксфорд и Манчестър. Специалистите успяха да се сдобият с копия на 15 ръкописа и около 500 архивни документа, свързани с историята на страната ни", съобщава на 18–ти март Министерството на културата и информацията на Казахстан за ТАСС.
В съобщението още се казва, че "ще бъдат извършени съвместни изследвания на откритите ръкописи и произведения".
Там са източниците на казахската история – в Лондон, Оксфорд и Манчестър – никак не са в архивите на Москва и Санкт Петербург.
image

Касим–Жомарт Токаев на историческа изследователска мисия в Лондон

Аз ще цитирам едно художествено произведение за близкото минало на Казахстан :
"До асфалтовия пристан на Рязанската гара в Москва стоеше къс специален влак … Влакът се готвеше да потегли за местосвързването релсите на Източната магистрала … Пътниците успяха да се снабдят с книжката "Източната магистрала" с изрисувана на корицата камила, която души релса
image
Книжката се продаваше още тук, на една багажна количка. Авторът на книгата, журналистът Паламидов, вече няколко пъти минаваше покрай количката, като поглеждаше ревниво купувачите. Той се смяташе познавач на магистралата и отиваше там за трети път … За чужденците се разкри широко поле за дейност веднага след Оренбург, когато те видяха
първата камила, първата юрта и първия казах с островърха кожена шапка и с камшик в ръка … Всички още спяха и хладният вятър плющеше със знамената на празната трибуна, когато Остап видя, че чистият хоризонт на силно пресечената местност внезапно се помрачи от вдигналия се прах. От всички страни иззад хълмовете се появяваха островърхи шапки. Хиляди конници, седнали върху дървени седла, препускаха рошавите си кончета към дървения стълб, който се издигаше тъкмо в онази точка, която преди две години бе определена за място на бъдещото свързване … Чергарите се движеха на цели аули. Бащите на семействата яздеха коне, яздешком по мъжки пътуваха и жените, децата бяха накачени по три на собствени кончета, дори злите тъщи и те препускаха напред със своите верни коне, като ги удряха с токове по корема. Конните групи се въртяха сред праха, летяха из полето с червени знамена, изправяха се на стремената и извърнати настрани, любопитно зяпаха чудесиите … Японският дипломат бе застанал на две крачки от казаха. И двамата се гледаха мълчаливо. Те имаха съвсем еднакви, малко сплеснати лица, твърди мустаци, жълта лъскава кожа и очи, подпухнали и тесни. Можеха преспокойно да минат за близнаци, ако казахът не беше с овча шуба, препасана с басмен пояс, а японецът – със сив лондонски костюм, и ако казахът не беше почнал да чете едва от миналата година, а японецът не беше завършил преди двадесет години два университета – в Токио и Париж. Дипломатът отстъпи една крачка, наведе глава към визьора и щракна. Казахът се засмя, качи се на своето рошаво конче и тръгна за степта".
В края на 20–те години на ХХ–ти век на казахстанците им прокарват железопътна линия. Пак тогава (от 1–ви януари 1930–та година) започва да излиза и вестникът, който по–горе пише за историческите бълнувания на Касим–Жомарт Токаев. И не само.
"Бих искал да подчертая следните ключови ценности, които определят облика на нашата нация. На първо място, това е независимост и патриотизъм. Важно е всички граждани да разберат дълбокия смисъл на независимостта … всъщност олицетворяват искрената любов към Родината", казал още Токаев пред курултая.
Да, Западът създаде една "Незалежна" на запад от Руската федерация. Защо не и друга на юг?
А фактът, че Токаев, както става ясно от думите му, не приема упадъчните "ценности", които са "чужди" както на казахите, така и на руснаците, и в същото време се обявява против "религиозния екстремизъм и архаизъм", не означава нищо в случая. Русофобията, внесена от Запада и търсена в Казахстан, не попада нито в едното, нито в другото.
Новопоявилите се "езикови патрули" по улиците на столицата, готовността на Астана да приложи западните антируски санкции, заедно с молбите ѝ към Руската федерация за помощ – да спаси страната от олигархичен бунт, отопляването на страната през лютата зима и така нататък – ето ви доказателство за всичкото това лицемерие.
Е, идеята не е лоша. Но задължително трябва да се има предвид, че в Москва и Пекин няма глупаци и игрите в сянката на Токаев на английските аристократи от спецслужбите на негово величество в казахската орда, зад които стоят големи пари, достъп до огромни ресурси и геополитика, в тези две столици виждат направо, мисля.
Казахстан има голямата сполука или нещастие, в зависимост от гледната точка, да бъде хванат между Руската федерация и Китай. С общи усилия Москва и Пекин със сигурност ще поставят новоизлюпващата се Златна орда на мястото ѝ, като не позволят на Запада, който засега печели от това, да взриви целия регион и да навреди на себе си отзад.
Когато политиците си спомнят историята и особено средновековната и предлагат (в нашия случай нареждат) на хората си да я изучават избирателно, това винаги е с причина, размишлява Сергей Латишев в "Царьград".
image

Ние казахите, казва Касим–Жомарт Токаев, сме потомци на великите, няма нужда да ни привързват към нищо (Руската федерация и ОНД), ние самите имаме мустаци

Е, и украинците "имат мустаци", пък напинят към сатаНАТО–то и Евроколхоза.
И северните македонци "имаат мустаки", ама и они "се туркаат кон евроколхозот".
От половин година и на министър–председателят в оставка академик Николай Денков му набодоха мустаци : "Денков поиска дискусия за референдум за смяна на датата на националния ни празник", съобщава още в началото на септември миналата година bTV.
"24 май да бъде национален празник, защото това е символът, който ни води в бъдещето", заяви министър–председателят академик Николай Денков, цитира го по същото време Bgonair.bg. Но Трети март е конюнктурна история, макар че и от там могат да се изкарат пари. Я да се разровим в книжата на Окупационния фонд, както преди време препоръча Землякът. Да се анализира финансово "Управлението на императорския комисар в България"
image

А колко векове руснаците ползват безплатно българското изобретение азбуката "Кирилица"?
Засега само гърците успяха да осребрят правата си върху изобретяването на "демокрацията".
Във връзка с предстоящата съвместно с Китайската народна република Специална военна операция в Азиатско–тихоокеанския регион, съответно в Руската федерация се подготвя мобилизация, за което любопитни подробности докладва колегата блогър nedovolen
image

https://dzen.ru/a/Zfm4UzwxXnjipXuv
https://chitanka.info/text/16079-zlatnijat-telets/31#textstart
https://btvnovinite.bg/bulgaria/denkov-poiska-diskusija-za-referendum-za-smjana-na-datata-na-nacionalnija-ni-praznik.html
https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/317996-denkov-24-may-da-bade-natsionalen-praznik-tova-e-simvolat-koyto-ni-vodi-v-badeshteto
http://www.promacedonia.org/ofrdo/index.htm

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. iw69 - Всички
27.03 11:10
сега се дърлят на Русия, но накрая ще ядат тоягата им.
цитирай
2. icansing - Връщат се добрите стари времена!
27.03 11:18
Москва е третият Рим, Астана- резиденция на Чингиз Хан. Всичко си идва на мястото!
цитирай
3. truthful - Казахстан трябва добре да си пом...
27.03 11:45
Казахстан трябва добре да си помислят, искат ли същата съдба на Усрайна - и ако Да - да се подготвят. Русия агресивни съседи не любит. Ще има бой до посиняване.
цитирай
4. kvg55 - До 1. iw69
27.03 12:50
Простотия и глупост.
И ние сме в тази компания.
цитирай
5. kvg55 - До 2. icansing
27.03 12:51
Да, "Връщат се добрите стари времена!", и България на три морета.
цитирай
6. kvg55 - До 3. truthful
27.03 12:52
Съмнява ме да имат умствен капацитет да осъзнаят. А ласкателството и парите заслепяват.
цитирай
7. nedovolen - Благодаря сетен път за "фотката"
27.03 14:27
Този Токай или токачка ли беше, забравих му името докато дочета статията. По-добре да се разрови из мазета и пещери и да намери пасажи от Истинската Българска История. Както са направили нЕкои и си траят. Други тръбят, па малко ги чуват.
:-)))
цитирай
8. kvg55 - До 7. nedovolen
27.03 17:34
Благодарността е от моя страна.
Как се възпалиха мозъците на много хора от многото пари?!
цитирай
9. mileidi46 - Остава още малко време да края...всичко се знае...
28.03 02:59
Европейският съюз ще задържи 5 милиарда евро приходи от замразени активи на Русия, за да плати съдебни производства и искове от самата Русия и други страни, вместо да ги прехвърли на Украйна
Politico научи за това решение на европейски служители, след като получи достъп до съответните документи.
Според изданието те са решили да оставят тези средства на разположение на инвестиционния фонд Euroclear, който съхранява значителна част от руските активи.
В същото време, както се оказа, няма планове за прехвърляне на тези пари в Киев, въпреки че те наистина ги поискаха
цитирай
10. kvg55 - До 9. mileidi46
28.03 11:10
Ще има яко дърварене на евроколхозни дебели задници.
цитирай
11. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD
28.03 23:15
6 век – образувано е тюркско ханство;
10 век – основана е държавата на караханидите;
1219 – 1221 г. – в състава на Златната орда;
16 век – възниква самостоятелно Казахско ханство;
17 век – построени са първите руски градове (Гурев и Яицки);
1731 г. – Западен Казахстан е включен в състава на Русия;
1740 г. – Централен Казахстан става част от Руската империя;
1860 г. – цялата територия е завладяна от Руската империя;
1906 – 1912 г. – Столипинска аграрна реформа: 500 хил. руснаци се заселват в Казахстан;
1920 г. – образувана е Казахската (Киргизка) АССР със столица Оренбург;
1925 г. – Къзъл-Орда става столица;
1929 г. – Алма Ата става столица;
1936 г. – образувана е Казахска ССР като съюзна република;
16 декември 1991 г. – провъзгласена е независимостта на Казахстан.
цитирай
12. kvg55 - До 11. mt46
29.03 08:18
"1219–1221 година – в състава на Златната орда" – две години.
А ние сме били близо 500 години в състава на Османската империя. Редно е да предявим правата си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5918655
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34450
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930