Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2022 08:01 - © Евроколхоза : от прагматизъм към идиотизъм
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1233 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 23.07.2022 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
23.07.2022г.

image
     В началото на юни все още ходещият на работа постоянен представител на Руската федерация в Евроколхоза Владимир Чижов направи отчаяно изявление в интервю за ТАСС : "Може да се каже, че днес това не е Европейският съюз, на който ние залагаме като на стратегически партньор. Той е деградирал".
Разбирам го човека. На път е да загуби работата си.
Чижов констатира тъжния факт за мутирането на едно доста мощно в началото на създаването си икономически и индустриално обосновано сдружение в клуб от чиновници, споени с показни "ценности" и преувеличена "идеология". Освен това всички институции на Евроколхоза сега служат като учебни центрове за обучение на различни бюрократи, в които дори намеците за националните интереси на техните страни са напълно изличени.
През годините на своето съществуване Европейският съюз се превърна в огромен тромав Левиатан, наситен с лобистки организации. Вътре в Евроколхоза се преплитат пипала от Европейския съвет, Европейската комисия, Европейския парламент, Съда на Европейския съюз, Европейската сметна палата, Европейската централна банка и всички негови елементи.
Самата структура на Евроколхоза е толкова объркваща, че наистина е трудно да се разбере дали тази организация е международна или вече се е превърнала в наднационална структура, която диктува волята си на всички страни членки.
В случай на неподчинение тази формална бюрократична асоциация дори има право да накаже страната нарушител. Например през 2021 година евроколхозните бюрократи задължиха Полша да плаща до милион евро дневно на Европейската комисия, докато не приведе националното си законодателство в съответствие със стандартите му. Това провокира политическо изостряне не само в съюза, но и в самата Полша.
image

От края на месец февруари Евроколхозът придоби такава политическа окраска
 

А всичко започна по съвсем друг начин – в самото начало идеята за европейска интеграция имаше чисто прагматично, ако не и търговско значение. Страните от Западна Европа, преживели Втората световна война, трябваше почти да възстановят своята индустрия, да установят търговски отношения, да решат проблема с безработицата и прочие. Те искаха да постигнат всичко това чрез засилване на търговските, икономическите и индустриалните връзки, когато между граничните пречки бяха премахнати или значително отслабени.
Затова през 1951 година в Париж е подписано споразумение за създаване на Европейската общност за въглища и стомана (European Coal and Steel Community – ECSC – ЕОВС). Асоциацията първоначално включваше Франция, Германия, Италия, Белгия, Люксембург и Холандия. Никаква политика, само печалба.
image

Министрите на външните работи на шестте участващи страни през 1951 година в Париж

Вече през 1957 година същите шест страни формираха Европейската икономическа общност (ЕИО), задълбочавайки сътрудничеството и улеснявайки движението на капитали от страна в страна. Успоредно с това те създадоха Европейската общност за атомна енергия (European Atomic Energy Community – ЕАЕС – ЕОАЕ). Това също беше просто логично продължение на ЕОВС, тъй като в бъдеще те планираха да създадат единна европейска енергийна система за стабилно развитие на индустрията.
Накрая през 1967 година и трите организации се сливат в една, наречена Европейска общност (ЕО), а на следващата година митническите граници между държавите напълно изчезват.
Тъй като голямото се вижда от разстояние, сега след десетилетия резултатът изглеждат иначе.
Най–често в историята на развитието на това, което познаваме като Европейски съюз, вододелът е приемането в Европейския съюз на източноевропейски държави, които не са достигнали нивото на икономическо развитие дори на вече изостаналите страни от съюза. Това решение беше напълно политическо и доктринерско. В резултат на това отми всякакъв прагматизъм, превръщайки Европейския съюз в наднационално квазидържавно образувание.
Но началото на политическото израждане на Евроколхоза е поставено не с влизането в съюза на някаква Гърция или Полша, а на … Британия през 1973 година.
Първият опит да влезе в сравнително новото европейско обединение е направен от Британия през 1963 година. Но моментално обезумелият от това генерал дьо Гол упражни законното си вето, въпреки подкрепата на Лондон от други страни членки. Дьо Гол свика пресконференция и точка по точка обясни непримиримата си позиция.
image

Шарл дьо Гол по времето, когато беше президент на Френската република 

Първо, икономическите интереси на островна Британия и континентална Европа са принципно несъвместими, тъй като Лондон е обвързан със световната търговия и има задължения към Британската общност на нациите. И Шарл не искаше да довлече всички тях на европейския пазар.
На второ място, Британия, която отдавна е загубила титлата на империя, се отклонява все повече във васална посока към Съединените щати. Генералът се страхуваше, че американците ще влязат в Европа през Лондон, изкривявайки целия смисъл на общността и превръщайки я в свой инструмент.
Трето, Дьо Гол действително виждаше Европа от атлантическото крайбрежие на Франция до Уралските планини, въпреки идеологическите грапавини. В крайна сметка може да търгуваме.
Шарл резюмира казаното на пресконференцията по следния начин : "Включването на Британия в ЕС ще доведе до образуването на колосален трансатлантически блок под американски контрол и влияние, той просто ще погълне европейската общност. Това е в противоречие с първоначалната идея на Франция – да се създаде чисто европейски дизайн".
През 1967 година прословутата "англичанка" с лошите си маниери отново се втурна в атака. Но де Гол отново блокира молбата ѝ. По това време натовската Британия вече беше получила от американците ядрени балистични ракети "Polaris", а военният генерал не искаше да начертае мишена на челото на Европа и в крайна сметка да я превърне в марионетка на Вашингтон. През 1966 година Шарл дьо Гол вече беше изтеглил Франция от НАТО.
В резултат на студентските бунтове през 1968 година, следващата 1969–та година генералът е принуден да подаде оставка. И през 1970–та година започват неофициални преговори за влизането на Британия в Европейската общност. На 1 януари 1973 година Лондон става част от обединена Европа, като в крайна сметка се осъществяват всички страхове на дьо Гол.
Развалът на Съветския съюз вдъхнови западноевропейците за успехи. Хиените се наредиха до трупа на мъртвия лъв за своята порция мърша, което обогати мнозина. В същото време още по–твърдо се утвърди илюзията, че само лоялността към "единния европейски курс" е ключът към успеха на Европа, особено на фона на контраста с бившия Съветски съюз. След като си раздадоха лаври, западноевропейците решиха, че имат достатъчно икономическа мощ, за да направят скок в ранга на някаква суперимперия.
През 1986 година Испания и Португалия стават членове на Европейската общност. През 1995 година – Австрия, Швеция и Финландия. През 2004 година се изля цял порой от прясно изсечени членове : Полша, Словакия, Словения, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Естония, Кипър и Малта. А през 2007 година – България и Румъния и така нататък до Македония.
Истинският "рожден ден" на Европейския съюз беше Договорът от Маастрихт, който окончателно погреба както прагматизма на асоциацията, така и независимостта на страните –членки и дори правото им да водят собствена вътрешна политика. Споразумението е подписано през 1992 година в Холандия. Така Евроколхозът се превърна в наднационална политическа структура, състояща се от различни държави не само по икономически показатели, но и по национален манталитет.
image

След подписването на Договора от Маастрихт беше решено това събитие да се "полее"

И тогава проблемите заваляха един след друг. Прясно изпечени страни членки на ЕС станаха донори на труд и ресурси, което не им позволи да бъдат издигнати до нивото на Холандия или Франция. А по–късно породи жалката теория за "Европа на две скорости" – една на "Бентли"–то, друга на скутера, която нивелира същността на Евроколхоза. Забавно е да се отбележи също, че има тенденция да мигрират не само някакви неквалифицирани работници, но и бюрокрация, която служи само за проникване в Европейския парламент като някакъв топъл резерв с минимална отговорност и натоварване.
А през 2008 година се осъществиха страховете на дьо Гол – us–американската финансова криза веднага обхвана и Европейския съюз.
Вътре в Евроколхоза бюрократите не само приеха доктринерски закони, извивайки ръцете на всички участници в спазването им, но и формираха собствена атмосфера със свои модни тенденции, стилове на поведение и самия начин на мислене и инерцията на това мислене. Това беше неизбежно, когато политиката надделяваше над икономиката и индустрията.
image

Урсула фон дер Лайнен стана пример на чиновник от новата формация – "обединена Европа"

За очи еврофункционерите се наричат ​​еврократи, по аналогия с бюрократи. Това не е чудно. Дори преброяването на количеството им е доста трудна задача. Първо, ЕС има доста сложна структура. Второ, основните органи на съюза са разпръснати чисто географски. Например, ако Европейският съвет заседава в Брюксел, то заседанията на Съда на Европейския съюз се провеждат в Люксембург.
В момента в отворени източници можете да намерите числа от около 45–50 хиляди евроколхозни служители. Само издръжката им струва на данъкоплатците около 7–8 милиарда евро, но тези числа са повече от приблизителни. Тези данни не отразяват точно целия конгломерат от европейски чиновници. В крайна сметка огромен брой свързани проекти и лобистки организации се въртят около институциите на ЕС, които с подходяща акредитация могат да бъдат включени в работните групи на Евроколхоза.
Естествено, такива организации се характеризират с известна професионална деформация на служителите, те обикновено развиват собствена атмосфера, стил на правене на бизнес и дори начин на мислене. Но едва след подписването на Маастрихтския договор службата става и политическа. Именно тя в дълбините си разработваше външната политика на страните–членки на ЕС. Вече прилича на парти. И следователно имаме работа с едно специфично политико–идеологическо същество a la творението на Виктор Франкенщайн.
image

Евроколхозният "Франкенщайн

В резултат налице имаме някакво наднационално образувание без собствена армия, но с дива идеологическа доктрина. И ЛГБТ парадите тук не играят голяма роля, въпреки че е отвратително. От една страна, Евроколхозът е инструмент на САЩ, въпреки излизането на Британия, която изпълни задачата си. От друга страна, тази разрастваща се организация предвидимо често е заета сама със себе си. Както казва Полиграф Полиграфович Шариков, "Седя тук на 16 аршина и ще продължавам да седя".
"Еврократите" напомнят за деградиралите партийни работници в Съветския съюз от края на 80–те години, които сами вече не вярваха на собствените си думи.
Дьо Голе, дьо Голе, никой не е пророк в собствената си страна …
Сергей Монастирев

https://alternatio.org/articles/articles/item/106171-evrosoyuz-ot-pragmatizma-k-idiotizmu



Тагове:   Германия,   Италия,   Лондон,   париж,   политика,   Франция,   македония,   Австрия,   Унгария,   Чехия,   Люксембург,   Литва,   вашингтон,   Британия,   Бюрократ,   Втора световна война,   сащ,   Център,   Словакия,   Словения,   Естония,   Европейски съюз,   Белгия,   Съединените щати,   печалба,   латвия,   полша,   Съветски съюз,   Съветския съюз,   Франкенщайн,   Испания и Португалия,   Европейската комисия,   Европейската централна банка,   България и Румъния,   Западна Европа,   Европейския парламент,   ТАСС,   Европейската сметна палата,   23 юли,   Руска федерация,   владимир чижов,   Шарл дьо Гол,   Европа на две скорости,   Европейския съвет,   полиграф полиграфович шариков,   Съда на Европейския съюз,   Урсула фон дер Лайнен,   Швеция и Финландия,   договорът от Маастрихт,   постоянен представител,   Европейската общност за въглища и стомана European Coal and Steel CommunityECSC – ЕОВС,   Люксембург и Холандия,   Европейската икономическа общност ЕИО,   Европейската общност за атомна енергия European Atomic Energy Community – ЕАЕСЕОАЕ,   Европейска общност ЕО,   Гърция или Полша,   Франция от НАТО,   Кипър и Малта,   Виктор Франкенщайн,   ЛГБТ парадите,


Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Само първата снимка е достатъчна. ...
23.07.2022 10:32
Само първата снимка е достатъчна.
Целия текст е за тези, които поддържат колхоза. Няма да го прочетат, за вдяване да не говорим.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
23.07.2022 11:54
Какво ще вденат, хора с капаци.
цитирай
3. blagovesteliseev - Най-лесно се разбират тези неща ако се има предвид, че ЕС е Вавилон
23.07.2022 15:17
2 Той извика със силен глас, казвайки: Падна, падна великият Вавилон и стана жилище на бесовете, свърталище на всякакъв нечист дух и свърталище на всякаква нечиста и омразна птица;
3 защото всички народи пиха от виното на нейното разпалено блудствуване, и земните царе блудствуваха с нея, земните търговци се обогатиха от безмерния й разкош.
4 И чух друг глас от небето, който казваше: Излезте от нея, люде Мои, за да не участвувате в греховете й и да не споделяте язвите й;
5 защото греховете й стигнаха дори до небето, и Бог си спомни нейните неправди.
6 Въздайте й, както и тя е въздала, да! платете й двойно според делата й; с чашата, с която е черпила, почерпете я двойно.
7 Колкото е прославила себе си и е живяла разкошно, толкоз мъки и печал й дайте; защото казва в сърцето си: Седя като царица, не съм вдовица, и печал никак няма да видя.
8 Затова в един ден ще дойдат язвите й, мор, печал и глад, и тя ще изгори на огън; защото могъществен е Господ Бог, който я съди.
9 И земните царе, които са блудствували и живели разкошно с нея ще заплачат и заридаят за нея, когато видят дима от изгарянето й.
цитирай
4. kvg55 - До 3. blagovesteliseev
23.07.2022 15:35
Тя и сградата на Европарламента наподобява Вавилонската кула.
цитирай
5. missana - Тромава работа е този Евроколхоз.
23.07.2022 21:53
Вече се вижда колко е тромава.
цитирай
6. kvg55 - До 5. missana
23.07.2022 22:26
Като искат да управляват всичко.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754250
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031