Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03 19:01 - © На британците им се налага да "отслабнат и да поумнеят"
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 239 Коментари: 8 Гласове:
10

Последна промяна: 06.03 19:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
06.03.2024г.

     "Изглежда приключихме с ненужната любезност към Запада", констатира Валерий Бурт в Аналитический портал «Фонд стратегической культуры».
В отговор на дискриминационните мерки срещу Руската федерация, икономическите санкции, насищането на Украйна с оръжия и яростните антируски протести от Британия, Държавната дума на Руската федерация подкрепи денонсирането на договора от 1956–та година, според който Британия имаше разрешение да лови риба – главно треска и пикша – в руското Баренцово море.
"Ние просто го взехме и го дадохме едностранно на Англия, позволявайки им да ловят риба близо до нашите брегове. Не стига, че дадоха рибата, но и Крим дадоха. И сега си го връщаме. Путин ни върна нашата риба, защото британците безскрупулно я ядоха 68 години. Обявиха ни санкции, а самите те формират 40% от диетата си – рибното меню – от нашата треска. Сега ги оставяме да отслабнат и да станат по–умни". С тези думи председателят на Държавната дума Вячеслав Володин коментирал денонсирането на десетилетното "рибно споразумение" между Съветския съюз и Британия.
"Русия се оттегли от дългогодишно споразумение за риболов с Обединеното кралство – и каза, че британците трябва да "отслабнат и да станат по–умни", пише Sky News и цитира Володин : "Британците трябва да изучат някои поговорки – "Руснаците впрягат коня бавно, но яздят бързо" … Той каза на политиците, че "безскрупулните британци" са яли руска риба в продължение на 68 години – заявявайки : "Сега ги оставете да отслабнат, да станат по–умни".
Естествено "говорител на правителството на Обединеното кралство казал : "Корабите на Обединеното кралство не ловят риба в тези руски води, така че това няма да има съществено въздействие върху нашите рибни доставки, включително треска или пикша … Обединеното кралство не е получило официално уведомление от Руската федерация по този въпрос".
Андрю Крук, президент на Националната федерация на фритюрниците за риба, каза пред Sky News : "Британски кораби не са ловили риба в руски води от десетилетия, така че това е малко спорен въпрос", изтъква британското издание
image

Наглосаксонците са длъжни да го кажат това, а доколко е вярно е отделен въпрос, защото директорът на успешната верига Blue Lagoon – която има клонове в Шотландия, включително в Глазгоу, Пърт и Стърлинг, Алесандро Варезе е загрижен, че отмяната на договора може да доведе до търсене на повече местна риба, което може да доведе до повишаване на цените и обобщил пред Sky News : "Това е най–трудният период, с който сме се сблъсквали в нашата 49–годишна история като семеен бизнес".
А и пак британският The Daily Mail пише, че "Огромно количество треска и пикша, продавани в магазините за риба и чипс в цялата страна, традиционно се добиват от тези води – според данни на UK Fisheries (Агенцията за риболова в Обединеното кралство) само миналата година в Баренцово море са били уловени огромните 566784 тона треска" и направо плаши : "Путин заплашва британската риба и чипс : Русия обявява риболовна война на Обединеното кралство, забранявайки нашите траулери в Баренцово море и доставките на треска и пикша. Едно от любимите ястия на британците е застрашено на фона на плана на Кремъл да развали десетилетно споразумение, позволяващо на корабите на Обединеното кралство да ловят риба в руските арктически води 
image

Стара истина е, че за всичко трябва да се плати. А и изразът "There is no such thing as a free lunch" (Няма такова нещо като безплатен обяд) е наглосаксонски. "Всяко търпение си има граници" също е популярно. Русия отдавна търпи арогантността и грубостта на Британия. Но търпението достигна своя предел и споразумението, сключено преди почти 70 години по време на Съветския съюз, вече не е валидно.
Документът остава в сила дори след разпадането на СССР, тъй като Русия става негов правоприемник. Заслужава да се отбележи, че споразумението беше запазено дори по време на сериозно влошаване на отношенията между двете държави.
Въпросният договор е сключен на 25–ти май 1956–та година и влиза в сила 10 месеца по–късно. На британските риболовни кораби е било разрешено да ловят риба в съветската (сега руска) икономическа зона по крайбрежието на полуостров Кола, както и по протежение на континента източно от нос Канин Нос и крайбрежието на остров Колгуев и по–нататък по крайбрежието на островите Нова Земя, отвъд трите морски мили от линията на отлив, както на континента, така и на островите. Исторически това е традиционната риболовна зона на Поморите, а сега и на руския риболовен флот, базиран в района на Архангелск. Като цяло това са историческите вътрешни води на Русия в руския север. Британците така и не проникнали там, а норвежците, които имали собствени идеи за морската география, били ефективно прогонени от Поморите.
Между другото, не са били предвидени приятелски ответни мерки към съветските моряци. Това беше жест на добра воля, с надежда, че ще предизвика отговор. Но това не се получи.
Пътят към договора за риболов е проправен по време на посещението на съветските лидери Никита Хрушчов и Николай Булганин в Британия през април 1956–та година. По време на преговорите в Лондон с премиера Антъни Идън биват набелязани пътищата за развитие на отношенията между двете страни. Междувременно британците започват операцията "Кларет" за поставяне на експлозив на дъното на акостиралия в пристанището на Портсмут крайцер "Орджоникидзе", с който пътува съветската делегация. В хода на операцията безследно изчезва опитният британски водолаз от MI–та Лайънъл Краб. По–късно (срещал съм дори след година) в пристанището на Чичестър е открито неидентифицирано тяло, без глава и ръце, облечено във водолазен костюм на Pirelli, какъвто Краб обикновено използвал.
А след завръщането всички участници в пътуването на крайцера "Орджоникидзе" до Англия са наградени с плакети «3а поход в Англию», а голяма група моряци от екипажа със заповед на министъра на отбраната на СССР маршал Георгий Жуков са наградени с ценни подаръци.
Споразумението за риболов между Съветския съюз и Обединеното кралство е подписано в Москва на 25–ти май 1956–та година от съветския заместник–министър на външните работи Василий Кузнецов и посланика на Обединеното кралство в СССР Уилям Хейтър.
В обяснителната бележка на правителството към законопроекта за денонсирането му се посочва, че "споразумението е предимно едностранно и няма подобни или съизмерими ползи за Руската федерация … Като се вземе предвид решението на Обединеното кралство от 15–ти март 2022–ра година да прекрати режима на най–облагодетелствана нация в двустранната търговия по отношение на Руската федерация, денонсирането на Споразумението няма да доведе до сериозни външнополитически и икономически последици за Руската федерация", се отбелязва в документа. Възможността за оттегляне от споразумението е предвидена в един от членовете му, което сега се използва. Все пак Хрушчов не е бил толкова загубен.
Защо през 1956–та година на Съветския съюз му е било необходимо да сключва такъв очевидно неизгоден договор и освен това да го поддържа повече от 60 години? През този период СССР имаше достъп до практически неограничени морски ресурси и риболовната индустрия процъфтява. В средата на 50–те години съветското ръководство се изкушава да използва това природно предимство като инструмент за голяма международна политика.
И така през 1956–та година на Хрушчов или на някой от неговото обкръжение му хрумва да направи такъв жест на добра воля : да допусне кораби плаващи под британски флаг в северните руски води, дори да им позволи да закотвят там. Безплатно и без никакво възстановяване от страна на Обединеното кралство. Предполагаше се, че Лондон ще отговори с любов към Съветския съюз. Това беше част от политиката на Хрушчов за "мирно съжителство със Запада", която продължи с корекции и при Леонид Брежнев.
Лондон не е устроен така и не работи по този начин. За него уловът на бяла риба във водите на север от Архангелск е част от колониалният им манталитет, от колониалната им политика и история. Дават ли ти – вземай. А до 2022–ра година 40 % от цялата треска, пикша и мойва, консумирани в Обединеното кралство, са с руски произход. И ги ядат всеки ден, и в къщи, и по кръчмите. Това стана особено концентрирано след излизането на Лондон от Евроколхоза, когато потоците от доставки бяха разделени.
Сега британците ги сполетя втората част от поговорката : "гонят ли те – бягай!".
Ястията от треска и пикша не са само част от британската кухня. Fish & Chips е неразделна част от британския начин на живот, много по–важна от например палачинките и кнедлите за руснаците. Всъщност е национален символ
image

И в този смисъл Путин потъпква националния символ на британците.
Както пише The Daily Mail, "Идеята на Путин е да удари британците, твърди един от най–близките му поддръжници … В Москва този трик се възприема като майсторски ход, изигран лично от Путин, който удря британците там, където боли".
Но има и друг аспект. Има основание да се смята, че британските траулери понякога са били използвани за разузнавателни цели. А Баренцово море от Шпицберген до Нова Земя е и базата на Северния флот, и началото на Северния морски път, и ядрените полигони на Нова Земя, и входа на Бяло море към Архангелск, където е Северодвинск, и голям морски полигон на Северния руски флот. Така че нека отидат на риболов някъде по–далеч от руските  брегове, пише Евгений Крутиков в Деловая газета «Взгляд».
Уви, и в този случай трябва да съжаляваме за безсмислието и дори вредата от добрите намерения в отношенията с безразлични и цинични западни партньори. И няма как да избягаме от тъжните спомени : Съветският съюз се отличаваше с прекомерна мекушавост и дори мекотелост в епохата на Михаил Горбачов. След това този "навик" възприе и първият президент на Руската федерация Борис Елцин, когато в Москва непрекъснато пристигаха изтъкнати гости. В Кремъл звучаха химни и дрънчаха чаши. Следват срещи на върха, форуми, конференции, провеждат се гала обяди и вечери. Имаше усмивки, ръкостискания, обети и обещания изпълваха въздуха. Западът се правеше на добър и кооперативен, а се оказа зъл. Говореше за мир, но се готвеше за война.
Между другото, арогантните чужденци могат да "забравят" за забраната и да се опитат да извършват незаконен риболов предполага Валерий Бурт в Аналитический портал «Фонд стратегической культуры».
Само че The Daily Mail е нащрек и предупреждава – един път преди денонсирането на Споразумението : Документът, който все още не е гласуван от парламента, предполага, че руснаците ще използват военни кораби, за да възпират всеки британски траулер, намерен да лови риба в тези води и  втори път след денонсирането : Бойните кораби на 71–годишния диктатор вече могат да бъдат използвани срещу всякакви траулери, които искат да уловят треска на прага на Путин.

https://vz.ru/world/2024/2/21/1254597.html
https://fondsk.ru/news/2024/03/01/britancam-nado-pokhudet-i-poumnet.html
https://t.me/dumatv/5720
https://news.sky.com/story/russia-pulls-out-of-fishing-deal-and-tells-britons-to-lose-weight-13078051
https://www.dailymail.co.uk/news/article-12978367/Putin-threatens-Britains-fish-chips-Russia-declares-fishing-war-UK-banning-trawlers-Barents-Sea-supplies-cod-haddock.html
https://www.dailymail.co.uk/news/article-13109273/Putin-launches-war-Britains-fishermen-Russia-signs-plan-ban-UK-trawlers-cod-haddock-rich-waters-blasts-unscrupulous-British-eating-fish-68-years.html
https://dzen.ru/a/YlzUafTYHXaHFCFT
https://nvo.ng.ru/history/2021-06-03/14_1143_history.html

© Красимир Говедаров, Главен експерт



Тагове:   риболов,   англия,   Лондон,   шотландия,   Москва,   Британия,   Владимир Путин,   СССР,   Глазгоу,   Fish,   Съветския съюз,   Леонид Брежнев,   Елцин,   Горбачов,   Баренцово море,   Запада,   Чичестър,   крим,   Pirelli,   Обединеното кралство,   Руската федерация,   Sky News,   Северодвинск,   Архангелск,   6 март,   Северния флот,   Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин,   The Daily Mail,   Деловая газета «Взгляд»,   Аналитический портал «Фонд стратегической культуры»,   крайцера Орджоникидзе,   хрущов,   булганин,   Пърт и Стърлинг,   UK Fisheries Агенцията за риболова в Обединеното кралство,   полуостров Кола,   нос Канин Нос,   остров Колгуев,   островите Нова Земя,   Никита Хрушчов и Николай Булганин,   премиера Антъни Идън,   операцията Кларет,   крайцер Орджоникидзе,   Лайънъл Краб,   Съветския съюз и Обединеното кралство,   министъра на отбраната на СССР маршал Георгий Жуков,


Гласувай:
10


Вълнообразно


1. nedovolen - През. . . за британците. На второто ...
06.03 19:43
През... за британците.
На второто кадро се вижда плоскостта на земята.
:-)))
цитирай
2. mt46 - ...
06.03 20:11
Адекватни мерки... Това е нормално...
цитирай
3. rara - :) Завалиите британци! Сега ка ли ще ...
06.03 20:22
:) Завалиите британци! Сега как ли ще я карат без руска риба от Баренцово море?
цитирай
4. kvg55 - До 1. nedovolen
06.03 23:20
И на мен.
цитирай
5. kvg55 - До 2. mt46
06.03 23:22
Съвсем реципрочна мярка.
цитирай
6. kvg55 - До 3. rara
06.03 23:23
Много съм притесненен за рибното меню на наглосаксите.
цитирай
7. morskipesni - Какво е Британия без Индия и Хонг Конг?
07.03 10:45
И какво е Франция без Индокитай и Мароко?
цитирай
8. kvg55 - До 7. morskipesni
07.03 18:24
От отдавна не употребявам думата "Великобритания".
Свел съм я само до "Британия".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5934423
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34451
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930