Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01 11:01 - © Какво ни съветва съветникът
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 23.01 12:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
23.01.2024г.

     В постинга си «17.01 11:01 - © Класика : От "Осанна!" до "Разпни Го!"» казвам : Айде–е–е, отричането от атлантическия Христос започна.
Джейкъб Джеремая Съливан (1976) е американски адвокат, който в момента служи като съветник по националната сигурност на Съединените щати, докладвайки директно на президента Джо Байдън.
И понеже Пръдливият лъжлив Забраванко Джо няма как да го каже без най–малкото да се изчерви от неудобство, възложил на "папагалчето", така баща ми наричаше радиоточката, да го съобщи публично на Световния икономически форум в Давос, Швейцария тези дни :
"Днес сме в първите години на нова ера. Големите сили са много по–взаимозависими, отколкото когато и да било по време на Студената война. Но също така сме в ожесточена конкуренция за типа свят, който искаме да изградим (Не искате да изградите, а искате да запазите стария свят, при който бяхте небедени за "хегемон") … Тази епоха е време на разрушителни промени. Част от това е положително, тъй като страните намират нови начини за овладяване на технологиите, насърчаване на развитието и задълбочаване на връзките помежду си. Но част от това беше отрицателно, тъй като опасни участници тестват границите на нашата непрекъснато развиваща се международна система (Отрицателно е, защото бърка в задника на империалистическите ви интереси) … преминаването от една епоха в друга идва със задължението и възможността да избираме по–мъдро (От поведението и делата ви не личи да избирате мъдро) … Под ръководството на президента Байдън ние обединяваме глобален отговор, за да отблъснем (враговете на демокрацията и свободата) … отказваме на Русия достъп до критични суровини, от които се нуждае (С това давиш рибата. Като какви "критични суровини, от които се нуждае", Русия не притежава? Ами вие внасяте от Руската федерация обогатен уран) … Ние също така работим за събиране на международен отговор на новата агресия в Близкия изток … Ние не търсим регионален конфликт. Далеч сме от това (Далече сте, защото чрез "регионален конфликт" търсите глобален конфликт) … И поради този избор днес Съединените щати имат най–силното възстановяване и най–ниската инфлация от всички водещи икономики (Имате, за сметка на Евроколхоза и най–много на Германия) … И което е още по–завладяващо във форум като този : нашите партньори се присъединиха към нас в това пътуване (И България се присъедини с няколко милиарда долара за покупка на us–оръжие) … Реалността е, че страните по света искат да следват формулата, която разработихме, и ние искаме да им помогнем да направят това : да правят смели инвестиции, да изграждат висококачествена инфраструктура, да дават възможност на работниците, да се справят с изменението на климата … Ние изграждаме новаторски нови международни икономически партньорства, включително Индо–тихоокеанската икономическа рамка и Американското партньорство за икономически просперитет, защото нашето основно виждане е, че международната икономическа политика трябва да е за решаване на днешните проблеми, а не на проблемите от 50 години преди (Страните от БРИКС+ и много други не искат да следват формулата, която разработихте) … Борба с корупцията (Борите корупцията като богато плащате на политици и недоволни граждани в непослушни вам странив Руската федерация, в Китай, в Сърбия, в Куба, във Венецуела, в Еквадор, в Никарагуа, в Турция, в страните от Средна Азия, в африкански страни и къде ли не по света, да свалят непослушните вам правителства чрез платени цветни революции).
image

Съветникът по националната сигурност на президент Байдън говори пред СИФ в Давос 

Интересно е, че на икономически форум Байдън е изпратил съветника си по националната сигурност, но няма да спекулирам с мисловния капацитет на президента. Все пак ще отбележа, че от това може да се заключи, че състоянието на Щатската икономика е заплаха за националната им сигурност. По важното е, че е Съветник, тоест служител, от когото нищо не зависи, който само дава акъл, и могат да го послушат, ама могат и да не го послушат при вземането на решения, но той самият няма право на практически действия.
Така че казаното от съветник Съливан, който между другото е твърде млад за съветник, като "Преследваме интензивна и проактивна дипломация, за да управляваме нашите най–последователни взаимоотношения", "Ние не се отвръщаме от международната икономическа система, а я адаптираме към предизвикателствата на днешния и утрешния ден",  "ние се състезаваме енергично, за да оформим бъдещето на международната система" и прочие, единствено може да се разбира и приема като съвет, какво трябва да направят Съединените щати, а не като изработена, утвърдена и официално приета от правителството концепция (доктрина) за следване и прилагане практически. Той си го и признава в изказването си : "Сега, като съветник по националната сигурност на Съединените щати, моята работа е да се тревожа" (Мойта жена така се тюхка и тревожи, че детето кашля продължително, че се стъмва рано и то трябва да се прибира по тъмно, което не ѝ харесва, че Русия и Украйна, Израел и палестинците се избиват и си съсипвали държавите, че заваляло дъжд или сняг и за какви ли не още събития, върху които няма възможност да въздейства).
Затова декларацията "оставам оптимист за бъдещето и нашата [на Съединените щати] способност да се справим с основното предизвикателство на нашето време : стратегическа конкуренция в ерата на взаимозависимост", подлежи на изключително голямо съмнение.
А относно казаното за Украйна и Руската федерация, са си направо лъжи и глупости : "Храбрите украински войници си върнаха повече от половината територия, която Русия окупира от началото на този конфликт … Те отблъснаха опитите на Русия за офанзива миналата зима и отблъскват една тази зима … Те сериозно деградираха Черноморския флот на Русия, увеличавайки драстично износа на Украйна през Черно море … Те наложиха сериозни разходи на руската армия, унищожавайки основни способности, изграждани в продължение на десетилетия … И на фона на всичко това Украйна направи икономически реформи, укрепи собствената си отбранителна индустриална база и ускори интеграцията си със Запада (Ако разбират просията като интеграция, да) … Заедно ще надграждаме нашите санкции, за да гарантираме, че дори когато неустойчивите разходи за война маскират основната слабост, икономическите разходи за Русия продължават да растат".
А думите му "когато става въпрос за световната политика, хората на тази планета се интересуват много повече от това дали животът им се подобрява или не, отколкото от нечия имперска амбиция или имперски проект" обясняват, защо все повече страни се откъсват от влиянието на Съединените щати и тръгват по път, който гарантира националните интереси.
И най–подробно, надълго и на широко разказва, какво си думали Си и Джо миналия ноември в Уудсайд, Калифорния, какво са правили и правят с Украйна за да отговорят на Русия, какво правят в Близкия Изток за "да спрем разпространението на конфликта и да създадем условия за деескалация", за високите технологии и полупроводниците в частност, и въобще целият повествователен стил на изказването му, липсата на аналитични разсъждения и синтезирани изводи и обобщения говори според "Характери"–те на Лабрюйер за дълбока посредственост
image

Посредствен е не само самият Джейк, посредствена е цялата us–администрация воглаве с Байдън. И оттам следва и посредствената им вътрешна и външна политика и дипломация.
" И да, вярвам, че навлязохме в нова ера. И започнах и завърших речта си с оптимизъм, защото смятам, че ние самите имаме капацитета да решим дали да се засилим, за да направим това. Имаме инструментите да го направим" – ето, той вече вярва и по тази причина е оптимист. Да, само че Вярата ни освобождава от задължението да мислим.
Вижда се, полека–лека взеха да вдяват – но фрагментарно – не във всяка дупка.
image

Събралите се в Давос световни геополитически пауни на кадро 

https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2024/01/17/klasika-ot-quot-osanna-quot-do-quot-razpni-go-quot.1895414
https://www.whitehouse.gov/briefing-room/speeches-remarks/2024/01/16/remarks-and-qa-by-national-security-advisor-jake-sullivan-at-the-2024-world-economic-forum-davos-switzerland/

© Красимир Говедаров, Главен експерт






Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5980117
Постинги: 2840
Коментари: 26158
Гласове: 34457
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930