Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01 19:01 - © Новогодишно интервю с Владимир Зеленски
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 456 Коментари: 9 Гласове:
7

Последна промяна: 06.01 19:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
06.01.2024г.

     Украинският президент остава непокорен, въпреки перспективата за мрачна година напред – Интервю с Владимир Зеленски на The Economist
image

Президентът на Украйна е ядосан; не за успехите на личните му врагове (той не вижда такива), нито дори за липсата на напредък на собствената му армия на бойното поле. Не е това, Владимир Зеленски е раздразнен от колебанията на някои от своите съюзници, както и от чувството на необвързаност сред някои от сънародниците му. И той държи да го знаем.
Закален от натиска на войната, година на негативни заглавия и провала на контраофанзивата, която обещаваше толкова много в началото на 2023 година, той изхвърли лекотата и хумора от предишните ни срещи с него. Седнал в стаята си за ситуации и говорейки с The Economist чрез Zoom, той изписва съобщението си, сякаш се опитва да пробие екрана на компютъра.
Ден след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022–ра година, господин Зеленски вдъхнови света и мобилизира страната си с 32–секундно видео, записано на телефона му, в което той каза просто : "Ние сме тук". Той и екипът му все още са там, в огромния правителствен комплекс в Киев. Русия все още нанася удари по Киев, Днепър, Харков, Одеса и другаде, но светът вече не слуша за това толкова внимателно (както на Наполеончик му се иска) и майсторът–комуникатор вече не контролира разказа, както правеше преди две години. В Украйна настъпва умора. На Запад заглавията питат дали Владимир Путин, президентът на Руската федерация, е започнал да печели. Помощта за украинците се превърна в обект на политическа търговия в [US]Америка (между демократи и републиканци) и в Евроколхоза.
Западът е загубил чувство за неотложност и много украинци са загубили чувство за екзистенциална заплаха, казва Зеленски. Сега той се опитва да възроди и двете усещания в обществото. "Може би не успяхме [през 2023–та година], както светът искаше. Може би не всичко е толкова бързо, колкото някой си е представял", казва той, но идеята, че Путин печели, не е нищо повече от "усещане" (Хи–хи–хи!). Реалността, казва той, е, че руските сили все още са избивани на места като Авдеевка, откъдето току–що се е завърнал
image
Източници от британското военно разузнаване изчисляват, че при сегашните тенденции Русия ще е понесла повече от 500000 жертви, убити и ранени до 2025–та година.

("ВС на РФ разбиха очакванията на британското разузнаване в Украйна", пише «Взгляд»)

"Хиляди, хиляди убити руски войници, никой дори не ги е прибрал". Той подчертава, че армията на Путин не успя да превземе нито един голям град през 2023–та година, докато Украйна успя да пробие руската блокада на Черно море и сега изпраща милиони тонове зърно в чужбина, използвайки нов маршрут, който минава по южното крайбрежие на Украйна (Че какво друго крайбрежие освен южно има Незалежната? И нищо не е пробила. Руската армия не е блокирала пристанищата на Одеса и Измаил и Незалежната си изнася товари).
"Огромен резултат!" заявява президентът.
И все пак, като бивш актьор, който успя да промени начина, по който светът вижда Украйна, господин Зеленски знае, че възприятията могат да станат реалност и по по–малко полезни начини. Във война, която се превърна в мобилизиране на ресурси, вярата сред поддръжниците на Украйна, че победата е станала невъзможна, рискува Украйна да остане гладна за парите и оръжията, от които се нуждае, за да спечели. Фатализмът може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество 
image

Това прави настоящата година толкова жизненоважна. Тъй като военните усилия на Русия набират скорост и ресурсите на Украйна са изчерпани, вниманието на [US]Америка и много европейски страни се насочва към вътрешната политика в година на избори. Задачата на  Зеленски е по–трудна от всякога. Залозите не са били по–високи от първите дни на битката.
Основното в неговия аргумент е, че като подкрепя Украйна, Европа се защитава от руската агресия. "Давайки ни пари или оръжия, вие се защитавате. Вие спасявате вашите деца, не нашите", мрачно предупреждава той. Ако на Русия бъде позволено да вземе украински деца, "те ще вземат и други деца". Ако Русия наруши правата на украинците, "тя ще наруши правата на всички в света". Ако Украйна загуби, предупреждава Зеленски, Путин ще доближи своите завоевателни войни до Запада (Джеймс Форестал, министър на войната на Съединените щати, 1949 година : "Руснаците идват! Руснаците идват! Те са точно наоколо. Виждал съм руски войници". И скача от прозореца на психиатричната клиника). "Путин изпитва слабост като животно, защото е животно. Усеща кръвта, усеща силата ѝ. И той ще ви изяде за вечеря с целия ви ЕС, НАТО, свобода и демокрация" (Хи–хи–хи!).
image

Театрален плакат от Джак Дейвис за кинокомедията на Норман Джуисън от Студената война от 1966 година "Руснаците идват, руснаците идват" по романа на Натаниел Бенчли

С прегърбени рамене, господин Зеленски изтъква точките си, като удря с пръсти по бялото бюро от формика на ситуационната стая : "Може би нещо липсва. Или може би някой липсва. Някой, който може да говори за Украйна като защита на всички ни. Европейските страни трябва да лобират [US]Америка да подкрепи Украйна заради тях самите. "Разузнавателните служби на няколко европейски страни започнаха да [проучват] възможността за нападение на тяхна територия от Руската федерация … дори такива страни, които не са били в СССР".
Що се отнася до разговорите за преговори, Mr Зеленски не открива "никакви фундаментални стъпки напред към мира от Русия". Това, което той и украинците преживяват вместо това, е бараж от въздушни атаки срещу украински градове на изток, юг, север и запад. "Виждам само стъпките на терористична страна. И ако Русия изпраща сигнали за желание за замразяване на конфликта, както съобщават някои медии, "не е защото те са праведни хора, а защото нямат достатъчно ракети, боеприпаси или подготвени войски ("Планирующие бомбы и новые «Ланцеты». Какие новости получила российская армия в 2023 году? ", разказва Сергей Адамов в «Регнум»). Имат нужда от тази пауза да  възстановят всичките си сили. И след това с цялата си сила да обърнат страницата на тази война".
image

Кого ли ще надене тази руска хуйова глава?

Mr Зеленски дава малко информация за това какво може да постигне Украйна през 2024–та година, като каза, че изтичането на информация преди контранастъплението от миналото лято е помогнало на Русия да подготви отбраната си (Ами нали вие самите се фукахте и канихте с месеци като грък на сране с този "контранаступ"). Но ако той има послание, то е, че Крим и свързаната с него битка в Черно море ще се превърнат в център на тежестта на войната. Изолирането на Крим, анексиран от Русия през 2014–та година, и влошаването на военния капацитет на Русия там, "е изключително важно за нас, защото това е начинът да намалим броя на атаките от този регион", казва той.
Една успешна операция би била "пример за света", продължава той. Това би имало голям ефект и в Русия. Загубата на централна част от пропагандата на Кремъл ще покаже, че "хиляди руски офицери са загинали само заради амбицията на Путин". Украйна вече постига невероятни победи на стратегически важния полуостров, унищожавайки "добър брой" кораби от Черноморския флот – британски служители казват, че една пета от този флот е унищожен само през последните четири месеца. Загубата на военноморски бази, които Русия държеше през последните 240 години, би било голям срам за господин Путин
image

(Ех, мечти, мечти–и–и!).

Но господин Зеленски казва, че скоростта на всеки успех ще зависи от военната помощ, която получава от западните партньори. Той е поискал "Taurus", произведена в Германия стелт крилата ракета с голям обсег със способността да поразява цели дълбоко в територията на Руската федерация. Това може да позволи на Украйна да разруши Керченския мост на стойност 4 милиарда долара, като на практика изолира Кримския полуостров от Русия. "Русия трябва да знае, че за нас това е военен обект". Той предполага, че германците не са единствената западна сила, която стои на пътя му.
image

Съдбата на Керченския мост тъне в мъгла

Господин Зеленски все още е по–малко отворен относно целите си на изток и юг. Заявената стратегическа амбиция на Украйна да възстанови Украйна до първоначалните ѝ граници не се е променила и няма да се промени, но той вече не определя срокове и не дава обещания за това колко територия Украйна може да "деокупира" през следващата година. Неговата непосредствена задача в сухопътната война ще бъде "да защити изтока, да спаси тези много важни градове на Украйна на изток и юг – Харков, Днепър, Запорожие, Херсон, Николаев", и да защити критичната инфраструктура на страната си (Ясно е, че този който се надява на продължителна война до пълна победа е Наполеончик).
Предстои дълга работа
Завишените (но не постигнати) очаквания, създадени от господин Зеленски преди контранастъплението през 2023–та година, отчасти доведоха до чувство на разочарование. Интервю на Валери Залужни, командир на Въоръжените сили на Украйна, с The Economist през ноември 2023–та година, разкри застоя на бойното поле. Въпреки че първоначално предизвика гневна реакция от Mr Зеленски, това също му даде възможност да промени посланието си. За да поддържа тази тежка война, не само Западът трябва да се мобилизира, но преди всичко самата Украйна.
"Трябва да вземем предвид собствените си сили", казва господин Зеленски. Докато той смята, че в крайна сметка [US]Америка ще предостави военна помощ, Украйна, казва той, също изгражда собствено производство Днес Украйна вече не произвежда почти нищо, там се опитват да запазят нещо друго, но не произвеждат почти нищо, носят им всичко – извинете за невъзпитанието – носят им всичко безплатно. Но това безплатно може да свърши някой ден и очевидно, свършва малко по малко. Но това дори не е въпросът, мисля че те все още ще им дават, но унищожението се случва», каза Владимир Владимирович в «Резултатите от годината с Владимир Путин»). Това беше послание, което той повтори в предизвикателно и трезво новогодишно обръщение, което беше значително по–малко оптимистично от думите му преди година. Като част от този план "Б" той иска от [US]Америка да предостави лицензи на Украйна за производство на оръжия, вариращи от артилерийски системи и ракети до системи за противовъздушна отбрана.
"Мобилизацията на украинското общество и на света" в началото на войната не е налице днес, казва Зеленски. "Това трябва да се промени" (Обективните тенденции никой не може да ги промени). Проучванията показват, че намаляването на минималната възраст за мобилизация от сегашните 27 години и намаляването на основанията за освобождаване не са популярни. Но лидерът на Украйна настоява, че няма алтернатива. "Мобилизацията не е само въпрос на войници, които отиват на фронта. Става дума за всички нас. Това е мобилизация на всички усилия. Това е единственият начин да защитим държавата си и да деокупираме земята си. Нека бъдем честни, ние преминахме към вътрешната политика", каза господин Зеленски. Това е избор, който украинците трябва да направят. "Ако продължим да се фокусираме върху вътрешната политика, трябва да свикаме избори. Да променим закона, конституцията. Но тогава забравете за контраофанзивните действия и деокупацията".
Почти две години след пълномащабна война господин Зеленски е загубил младежката си жизненост. Но той настоява, че Украйна не може да се откаже от плана си да победи Русия. "Най–важната професия, която един украинец може да направи в момента, е да бъде в Украйна … а за нашите западни партньори е да бъдат с Украйна … Ако нямате сили, тогава или се махнете, или се отдръпнете. Ние няма да отстъпим". Въпросът е дали майсторът–комуникатор на 2022–ра година може да убеди останалия свят да сподели това убеждение?!

https://www.economist.com/europe/2024/01/01/a-new-years-interview-with-volodymr-zelensky
https://vz.ru/politics/2024/1/3/1247187.html
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Russians_are_coming
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Russians_Are_Coming,_the_Russians_Are_Coming
https://regnum.ru/article/3854651

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. icansing - Колкото и България има "собствено производство".
06.01 19:45
В отлика- ние имаме само ЕДНА жертва- някакъв примамен от заплатата наемник, национален предател пренебрегнал войнска чест и достойнство-забравил за ПОДАРЪКА на русите към българския народ при Освобождението от фесовете. Всекиму-своето.
цитирай
2. kvg55 - До 1. icansing
06.01 20:22
Аха, имаме производство на боеприпаси и запаси от годно съветско оръжие.
цитирай
3. onlooker - Всички Сме изумени - дали изпитвате поне малко срам от Непрекъснато ОБЛИЗВАНЕ НА Черния ПРъц,
06.01 21:32
той НИКОГА НЕ Ви Е Отразявал..../ Както и Днес.../
А Презрението Ни към Лизачи КАТО Вас Е Публично Известно на Всички в Блога!
В Блога се Чудим - Имате Ли Поне Малко Себеуважение....
цитирай
4. kvg55 - До 3. onlooker
06.01 21:45
От какво сте изумени, бе, глупаци? Изследвайте закономерностите в обществото за да ви се изясни и да не се чудите като примати.
цитирай
5. onlooker - От Липсата на Смислeност в Просташкити Ви Клиширани 'отповори' ," УМНИКО"....;))))
06.01 22:02
kvg55 написа:
От какво сте изумени, бе, глупаци? Изследвайте закономерностите в обществото за да ви се изясни и да не се чудите като примати.

Простичко е ...
цитирай
6. kvg55 - До 5. onlooker
06.01 22:36
Простичък си!
Така е!
цитирай
7. mt46 - ...
06.01 22:55
Не е ли време Зеленски да напусне сцената?...
цитирай
8. kvg55 - До 7. mt46
06.01 23:10
Време му е, ама понеже не ще на собствен ход, май ще го изнесат с краката напред.
цитирай
9. kvg55 - До 8. pensioners
06.01 23:12
Аха, така ще да е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5918655
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34450
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930