Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2023 08:01 - © Като нямаш винт, вържи го с тел, бе генерале
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 546 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 14.11.2023 08:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
14.11.2023г.

     "Главнокомандващият на Украйна за пробива, от който се нуждае, за да победи Русия; Генерал Валери Залужни признава, че войната е в задънена улица", пише The Economist
image

Пет месеца в контранастъплението Украйна успя да напредне само със 17 километра. Русия воюва десет месеца около Бахмут на изток, "за да превземе град с размери шест на шест километра". Споделяйки първата си цялостна оценка на кампанията с The Economist в интервю тази седмица, главнокомандващият на Украйна, генерал Валери Залужни, казва, че бойното поле му напомня за големия конфликт отпреди век. "Точно както през Първата световна война, достигнахме нивото на технологиите, което ни поставя в задънена улица", казва той. Генералът заключава, че ще е необходим огромен технологичен скок, за да се излезе от задънената улица. "Най–вероятно няма да има дълбок и красив пробив".
Ходът на контранастъплението подкопа надеждите на Запада, че Украйна може да го използва, за да демонстрира, че войната не може да бъде спечелена, принуждавайки президента на Русия Владимир Путин да преговаря. Това също подкопава предположението на генерал Залужни, че може да спре Русия, като обезкърви нейните войски. "Това беше моя грешка. Русия е загубила най–малко 150000 "мъртви" (?). Във всяка друга държава такива жертви биха спрели войната". Но не и в Русия, където животът е евтин и където референтните точки на господин Путин са Първата и Втората световна война, в които Русия загуби десетки милиони.
Армия със стандарта на Украйна трябваше да може да се движи със скорост от 30 километра на ден, когато наруши руските линии. "Ако погледнете учебниците на НАТО и математиката, която направихме, четири месеца трябваше да са достатъчно време, за да стигнем до Крим, да се бием в Крим, да си възвърнем Крим и да се върнем обратно и да излезем отново", казва сардонично генерал Залужни. Вместо това той наблюдаваше как войските му засядат в минни полета на подстъпите към Бахмут на изток, а оборудването му, доставено от Запада, биваше удряно от руска артилерия и дронове. Същата история се разиграва на главния удар на офанзивата на юг, където неопитни бригади веднага се натъкват на проблеми.
"Първо реших, че нещо не е наред с нашите командири, затова смених някои от тях. Тогава си помислих, че може би нашите войници не са подходящи за целта, затова преместих войници в някои бригади", казва генерал Залужни. Когато тези промени не успяха да направят разлика, генералът каза на своя персонал да изрови книга, която той някога е видял като ученик. Заглавието ѝ беше "Пробиване на укрепени отбранителни линии". Публикувана е през 1941 година от съветския генерал–майор П. С. Смирнов, който анализира битките от Първата световна война. "И преди да стигна дори до половината, разбрах, че точно там сме, защото точно както тогава, нивото на нашето технологично развитие днес е поставило както нас, така и нашите врагове в ступор"
image

Тази теза, казва той, била потвърдена, когато отишъл на фронтовата линия в Авдеевка, също на изток, където Русия наскоро напредна с няколкостотин метра за няколко седмици, като хвърли две от своите армии (?). "На екраните на нашите монитори в деня, когато бях там, видяхме 140 запалени руски машини – унищожени в рамките на четири часа, след като попаднаха в обсега на обстрела на нашата артилерия". Онези, които бягаха, бяха преследвани от дронове "изглед от първо лице", дистанционно управлявани и носещи експлозивни заряди, които операторите им просто блъскаха във врага. Същата картина се разкрива, когато украинските войски се опитват да настъпят. Генерал Залужни описва бойно поле, в което съвременните сензори могат да идентифицират всяка концентрация на сили, а модерните прецизни оръжия могат да я унищожат. "Простият факт е, че ние виждаме всичко, което врагът прави, и те виждат всичко, което ние правим. За да излезем от тази безизходица, ни трябва нещо ново, като барута, който китайците изобретиха и който все още използваме, за да се избиваме", казва той.
Този път обаче решаващият фактор няма да бъде едно ново изобретение, а ще дойде от комбинирането на всички технически решения, които вече съществуват, казва той. В статия с покана, написана за The Economist от генерал Залужни, както и в есе, споделено с вестника, той настоява за иновации в дроновете, електронната война, противоартилерийските способности и оборудването за разминиране, както и в използването на роботиката.
Западните съюзници бяха твърде предпазливи при снабдяването на Украйна с най–новите си технологии и по–мощни оръжия. Джо Байдън, президентът на US–Америка, постави цели в началото на руската инвазия : да гарантира, че Украйна няма да бъде победена и че US–Америка няма да бъде въвлечена в конфронтация с Русия. Това означава, че оръжията, доставени от Запада, са били достатъчни, за да поддържат Украйна във войната, но не и достатъчно, за да ѝ позволят да спечели. Генерал Залужни не се оплаква : "Те не са длъжни да ни дават нищо и ние сме благодарни за това, което имаме, но аз просто излагам фактите".
И все пак, като задържа доставките на ракетни системи с голям обсег и танкове, Западът позволи на Русия да прегрупира и изгради отбраната си след внезапния пробив в района на Харков на север и в Херсон на юг в края на 2022 година. "Тези системи бяха най–подходящи за нас миналата година, но пристигнаха едва тази година", казва той. По подобен начин изтребителите F–16, които трябва да бъдат пуснати през следващата година, сега са по–малко полезни, предполага генералът, отчасти защото Русия е подобрила противовъздушната си отбрана : експериментална версия на ракетната система С–400 може да достигне отвъд град Днепър, предупреждава той.
Забавянето на доставките на оръжие, макар и разочароващо, не е основната причина за тежкото положение на Украйна, според генерал Залужни. "Важно е да се разбере, че тази война не може да бъде спечелена с оръжия от миналото поколение и остарели методи", настоява той. "Те неизбежно ще доведат до забавяне и, като следствие, до поражение". Вместо това технологията ще бъде решаваща, твърди той. Генералът е въодушевен от скорошните разговори с Ерик Шмид, бивш главен изпълнителен директор на Google, и подчертава решаващата роля на дроновете и на електронната война, която може да им попречи да летят.
Оценката на генерал Залужни е отрезвяваща : няма признаци, че технологичен пробив, независимо дали в дроновете или в електронната война, е зад ъгъла. И технологията има своите граници. Дори по време на Първата световна война пристигането на танкове през 1917 година не беше достатъчно, за да се излезе от задънената улица на бойното поле. Необходими са набор от технологии и повече от десетилетие тактически иновации, за да се постигне немският светкавичен криг през май 1940 година. Изводът е, че Украйна е затънала в дълга война – война, в която той признава, че Русия има предимство. Въпреки това той настоява, че Украйна няма друг избор, освен да запази инициативата, като остане в настъпление, дори и да се движи само с няколко метра на ден.
Крим, смята генералът, остава най–голямата уязвимост на Путин. Неговата легитимност се основава на това, че го върна обратно в Русия през 2014 година. През последните няколко месеца Украйна пренесе войната на полуострова, който остава критичен за логистиката на конфликта. "Тя [Руската федерация] трябва да знае, че [Крим] е част от Украйна и че тази война се случва там. На 30 октомври Украйна за първи път удари Крим с доставени от Америка ракети с голям обсег ATACMS.
Генерал Залужни отчаяно се опитва да предотврати настаняването на войната в окопите. "Най–големият риск от изтощителна окопна война е, че тя може да се проточи с години и да изтощи украинската държава", казва той. В Първата световна война политиката се намеси, преди технологията да успее да промени нещата. Четири империи се сринаха и в Русия избухна революция.
Господин Путин разчита на срив на украинския морал и подкрепа от Запада. Няма съмнение в съзнанието на генерал Залужни, че една дълга война е в полза на Русия, която има население три пъти по–голямо и икономика десет пъти по–голяма от Украйна. "Нека бъдем честни, това е феодална държава, в която най–евтиният ресурс е човешкият живот. А за нас … най–скъпото нещо, което имаме, са нашите хора", казва той. Засега той има достатъчно войници. Но колкото по–дълго продължава войната, толкова по–трудно ще бъде да се поддържа. "Трябва да търсим това решение, трябва да намерим този барут, бързо да го овладеем и да го използваме за бърза победа. Защото рано или късно ще открием, че просто нямаме достатъчно хора, за да се бием", приключва статията в The Economist
image

И главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна генерал Валери Залужни брадяса като своя президент

https://www.economist.com/europe/2023/11/01/ukraines-commander-in-chief-on-the-breakthrough-he-needs-to-beat-russia

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. nedovolen - Този генерал си признава някои н...
14.11.2023 08:50
Този генерал си признава някои неща. Може би е тънък намек, че е крайно време да се предават.
:-)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
14.11.2023 09:40
Нацистите от тънко не разбират. За тях трябва дебело.
цитирай
3. bojinkata - Този папуняк ще смени Zелето! ФАЩ ...
14.11.2023 10:40
Този папуняк ще смени Zелето! ФАЩ искат изкупителна жертва за провала и това ще зеЛката! Русия по население вече е 10 пъти по-голяма! А Урината вече въобще няма икономика! На изкуствено дишане, платено от нас е вече!
цитирай
4. morskipesni - Неговите да си вържат с тел тенекии отзад
14.11.2023 10:41
и бавничко, да не създават паника-
към позициите на Червената Армия,
където ще им се раздадат униформи
и абордажни куки за щурма на Киев.
цитирай
5. kvg55 - До 3. bojinkata
14.11.2023 20:21
Едва ли ще успеят, няма да им стегне време.
цитирай
6. kvg55 - До 4. morskipesni
14.11.2023 20:23
Никакви тенекии няма да ги спасят от възмездието.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5965382
Постинги: 2840
Коментари: 26156
Гласове: 34455
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930