Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2023 20:01 - © Да бъдеш учен още не значи да бъдеш непременно умен – Фридрих Енгелс
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 844 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 19.10.2023 20:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
19.10.2023г.

     В коментар към постинга "16.10 19:00 - Регламент за работа" на колегата блогър leonleonovpom2 пиша : "А може ли да се сравнят нашите харвардци с Йосиф Висарионович – един семинарист? Ни на йота. Ама Сталин е общувал с Ленин и е чел Маркс и Енгелс".
Не знам какво са учили Кире и Асеня в университета Харвард, ама Асенчо дава такова едно  обяснение за таксата върху вноса и транзита на руски газ. И то не къде да е, а пред корифея Financial Times : "Българският министър на финансите Асен Василев каза, че целта не е газът да стане по–скъп за потребителите в Унгария и Сърбия, а да се направи на "Газпром" скомина – да му направят по–малко изгодно да доставя газ през България
image

 "Новата такса (20 лева или 10 евро за мегаватчас транзитен руски газ) е . . . напълно в съответствие с целите на Европейския съюз за намаляване на зависимостта на Европейския съюз от руските изкопаеми горива. Тъй като в повечето договори на "Газпром" цената се определя на мястото на доставка в дадена страна, таксата най–вероятно няма да окаже влияние върху цените на газа надолу по веригата", каза той. "Това само ще намали печалбите на "Газпром", изнася финансовият информационен ресурс думите на Асен.
Значи веригата на газовите доставки започва от Руската федерация и върви, условно казано,  нагоре – през Турция и България към Сърбия и Унгария. Василев казва "надолу по веригата". Значи, пак условно, "надолу по веригата" би следвало да бъде от Унгария и Сърбия през  България и Турция към Руската федерация. Та по тази "верига надолу" въведените от България такси за пренос на газ, според финансиста Асен Василев, "най–вероятно няма да окаже влияние върху цените на газа". Но това "най–вероятно няма", никак не означава "със сигурност няма", което съвсем променя последствията от действието му.
image

"Надолу по веригата" или "нагоре по веригата" – преценете сами

Приемаме изгодният за Асен Василев вариант – че той лично е чел договорите за доставка на газ между "Газпром" и газовите компании на Сърбия и Унгария. Следователно двете страни потребителки плащат газа по цената, за която са се договорили, а "Газпром" плаща на Асен Василев таксите за преноса през България са сметка на печалбата си.
Браво Асене, браво Василев. Това е икономически удар върху агресора, което означава по–малко бомби върху невинните украински дечица.
Защо тогава Сърбия и Унгария недоволстват от българската мярка?
Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто разкритикува увеличението на таксата за транзит на газ като "неприемливо . . . закон с неясна предистория". Във видео от енергиен форум в Русия, където той беше единственият министър от Евроколхоза, Сиярто  нарече въвеждането на новата такса "пореден опит да се подкопае енергийната сигурност на Унгария и енергийното сътрудничество между Унгария и Русия", пише Financial Times.
"Решението на България да наложи данъчна тежест върху транзита на природен газ от Русия е враждебна стъпка срещу Унгария и Сърбия … Този нов български регламент излага на риск безопасното снабдяване с енергия както в Унгария, така и в Сърбия. Унгария и Сърбия ще координират позициите си и няма да оставят това враждебно българско решение без подобаващ отговор", се казва в изявлението, подписано от сръбския вицепремиер Синиша Мали и унгарския министър на външните работи Петер Сиярто и цитирано от Reuters.
Недоволстват, защото и Сърбия, и Унгария са пропутински мекерета, би се изцепил Василев.
"Подобаващ отговор" от Сърбия и Унгария може и да има. По–лошото е, че от страна на Руската федерация "подобаващ отговор" със сигурност ще има, защото въпросът е принципен.
Добрият познавач на руснаците и Русия германец Ото фон Бисмарк предупреждава : Нито един договор с Русия не струва дори хартията на която е написан. Не се надявайте, че веднъж възползвали се от слабостта на Русия вие ще получавате дивиденти вечно, руснаците винаги идват за своето. И като дойдат, не се надявайте подписаните от вас йезуитски съглашения да ви оправдаят. Затова с руснаците си струва да се играе или честно, или въобще да не се играе.
Така. Значи след време да очакваме руснаците да дойдат при Асен Василев "за своето".
Умната постъпка от страна на министър Асен Василев, правителството и Народното събрание беше въобще да не играят с руснаците като предложат и приемат закон за взривяване на газопровода. Има газопровод – има проблем; няма газопровод – няма проблем.
"Василев каза, че натискът на правителството върху руските компании също е накарал "Лукойл" да започне процеса на продажба на най–голямата си петролна рафинерия в Югоизточна Европа, която се намира близо до Бургас, български град на брега на Черно море.
"Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността върху рафинерията", каза той пред Financial Times. "Имаме индикации за интерес", пише още Financial Times.
И пак неяснота и липса на представа за последствията от постъпките – вероятно щяло да има икономическа полза от смяната на собствеността на "Лукойл". Вероятно?!
Икономическата полза за страната не е сигурна. Но политическата полза и дивиденти за Асен Василев от "натискът" за "смяната на собствеността върху рафинерията" са гарантирани.
"Правителството не участва в продажбата на рафинерията", казва газетата.
Но вече приготвило моркова за новия собственик : "Наскоро наложеният 60–процентов данък печалба върху печалбите на рафинерията ще бъде намален само до 15 процента след продажбата – а междувременно имаше задължителна модернизация за 500 милиона евро за да се подготви рафинерията за ефективна преработка на по–лек неруски суров петрол".
Ехе, ами ако новият собственик на бургаската рафинерия се окаже "Роснефт", "Сибнефт",  "Газпром нефт ", "Сургутнефтегаз", "Татнефт", "Транснефт" и все от този сой компании.
За да няма каквото и да е съмнение са плагиатство на идеята, "Той [Асен Василев] каза, че неговото правителство е уведомило Брюксел за промените. Представител на Евроколхоза каза, че Европейската комисия "разглежда" въпроса", уточнява процедурата вестникът.
Изхождайки от историческите дадености можем да заключим, че който си има в главата и семинария му стига, а който си няма в главата и в Харвард не могат да му налеят. Защо?
Защото "ЛУКойл Нефтохим" отрече да е в процес на продажба; Няма назначена организация, която да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба", съобщава СЕГА.
Регистрираното в Швейцария търговско подразделение на "ЛУКойл" – "Литаско" (LITASCO SA), което е основен акционер в "ЛУКойл Нефтохим Бургас" АД, отрече да е получавало оферти за продажба на рафинерията … До опровержение от страна на основния акционер в  "ЛУКойл Нефтохим Бургас" АД се стигна след интервю на финансовия министър Асен Василев. Пред вестник "Файненшъл таймс" Василев заяви, че под натиск от българското правителство "ЛУКойл" е започнала процес на продажба на "Нефтохим"– Бургас и има заинтересувани купувачи … "Литаско" не е назначавала публична или частна организация да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба от нейно име", се посочва в позиция на компанията, чийто контролен пакет акции от своя страна се държат от руския енергиен гигант "ЛУКойл" … Денков все пак потвърди, че официална процедура по преговори за [продажба на "ЛУКойл Нефтохим"] в момента не тече, разказва газетата
image

 

https://leonleonovpom2.blog.bg/history/2023/10/16/reglament-za-rabota.1885535
https://www.ft.com/content/0bdae0c4-57a4-4a09-bb8c-310b8d516440
https://www.reuters.com/article/russia-hungary-bulgaria-gas/hungary-serbia-say-bulgaria-tax-on-russian-gas-transit-hostile-step-idUKL8N3BN6MV
https://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%9E%D1%82%D0%BE_%D1%84%D0%BE%D0%BD_%D0%91%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BA
https://www.segabg.com/hot/category-economy/lukoyl-neftohim-otreche-da-e-proces-na-prodazhba
https://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%A4%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%85_%D0%95%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB%D1%81

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. iw69 - Toчно така е!
19.10.2023 20:06
Много правилна констатация.
Жив пример, който потвърждава това е недоразумението Денкоff.
цитирай
2. kvg55 - До 1. iw69
19.10.2023 20:31
Ха–ха–ха!
цитирай
3. nedovolen - Сложна плетеница си описал. Щото ...
19.10.2023 21:36
Сложна плетеница си описал. Щото така са представени от Асенчовци, преди и ще след тях.
Нещата са много прости, ама не ми се пише по късни доби.
:-)))
цитирай
4. kvg55 - До 3. nedovolen
19.10.2023 21:48
Не е необходимо да пишеш. Нали го усещаш Асенчо в джоба си и на гърба си.
цитирай
5. mt46 - ...
19.10.2023 23:18
Кой ни е виновен, че търпим такива управници?...
цитирай
6. kvg55 - До 5. mt46
20.10.2023 08:08
Не търсим виновни.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5911881
Постинги: 2838
Коментари: 26154
Гласове: 34448
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930