Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2023 07:01 - © Илюзии за безсмъртие
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 432 Коментари: 4 Гласове:
11

Последна промяна: 13.09.2023 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
13.09.2023г.

     "В утрото на светла eра, с факела на нова вера", иде … Клаус Шваб.
"Преминаваме от ерата на капитализма към ерата на таланта" : Клаус Шваб, среща на върха на АСЕАН, пише Sociable.co 
image

Говорейки на 43–та среща на върха на АСЕАН в Джакарта, Индонезия, Шваб беше попитан за ролята на иновациите и регулирането в това, което модераторът нарече "Управление 4.0".
Основателят на WEF каза, че със сливането на корпорация и държава, известно още като "публично–частно сътрудничество", ще видим преминаване от "ерата на капитализма към ерата на таланта", където иновациите се превръщат в "ключов конкурентен фактор".
"Преминаваме от ерата на капитализма към ерата на таланта, което означава, че ключовият конкурентен фактор ще стане иновацията – а не вече ниската цена или наличието на капитал", рекъл идеологът на капитализма на срещата на върха на АСЕАН.
Аха. Иновация (на латински : novatio) е нововъведение или подобряващо изменение в даден процес или дори явление, с което то се различава и / или отличава от неговото първоначално състояние. Единствената иновация, която може да въведе "подобряващо изменение" в обществените процеси е Комунизма, защото той е обществено–икономическата формация различаваща се съществено от всички предишни класови общества по отсъствието на частна собственост и експлоатацията на човек от човека.
Има и по–ограничено понятие за иновация : това е прилагането на нови научни и технологични идеи, процеси, продукти, стоки и услуги, както и технологични практики в научната сфера или за бизнеса, по повече или по–малко комерсиален начин, като това е основано на (ново) приложение на науката и / или техниката.
Това понятие има предвид и другарят капиталистически идеолог Шваб. Конкурентно способен капиталист вече ще е въвеждащият иновации, а не продаващият по–евтино. А пък "наличието на капитал" е условие за осъществяването на иновации, защото иновациите не растат по дърветата, те са резултат на разход на научен труд, който е скъпо платен в пари. Така че "наличието на капитал" си остава основен фактор в конкуренцията. Отсъствието, липсата на капитал е присъщо на банкрутиралия капиталист, така че не е ясно, как Клаус Шваб си представя конкуренцията , която се осъществява на пазара чрез стоката. Иновацията влияе върху стойността на продукта и съответно върху цената му, когато излезе на пазара и стане стока. И в този смисъл е един от факторите в конкуренцията, но не винаги в посока намаляване на цената или повишаване ва качеството. А въведена в производствения процес самата инвестиция се трансформира в капитал. Така че другарят капиталист Шваб не е открил течащата вода. В том III–ти на "Капиталът" другарят Карл Маркс посочва, че "в машината самата реализирана наука противостои на работниците като капитал". При това "при едно стъпало на техническото развитие лошата машина може да бъде скъпа, а при друго – добрата машина може да бъде евтина", казва Маркс, тоест не винаги въвеждането на иновацията  увеличава  конкурентноспособна на притежателят ѝ.
"Мисля, че се движим не само от капитализъм към талантливост по някакъв начин, но още по–важното е, че се движим от акционерен капитал към акционерен капитализъм",
рекъл той.

Е сега какво? При досегашния капитализъм не е ли имало таланти и прояви на талантливост?
И тоя не знае ли, че "всъщност капиталистическото производство се появява едва на известно стъпало на развитието на промишлеността". Капитализмът е само един преходен етап в историята на човечеството – минава и отминава в небитието, а таланти е имало и ще има.
Изразът "акционерен капитализъм" що ще рече – капитализмът отдавна е акционерен и дори се изроди в правенето на пари чрез спекулация със стойността на акции и други ценни книги.
"Бизнесът не е тук само за да създава просперитет; Мисля, че бизнесът има и социална роля, което означава да служи на обществото и да се грижи за околната среда" – Охо! Виж ти. Капиталистите ги загризала съвестта : не може да се служи само и единствено на собствения търбух. От днес ставаме социални и започваме да служим и на обществото. Ама няма да се откажем от персоналните си самолети, автомобили, яхти и джетове, а ще съкратим седем пъти броя на "тунеядците" от Третия свят. Опазваме околната среда като унищожаваме пръдливите домашни животни и  принуждаваме останалите плебеи да се хранят с червеи и насекоми, защото те не произвеждат вредният за атмосферата метан и са екосъобразни.
"Ерата на таланта" ще я наложим с пропаганда : "Трябва да вградим тази идея за капитализъм на заинтересованите страни във всички наши дейности като бизнес лидери", учи ни Шваб.
Е, можем да спретнем я "цветна революция", я направо война на непослушните, ама то си е оправдано предвид значимата цел.
А кои се смятат за талантливи при капитализма? Богатите естествено са умни и талантливи.
Преди година и половина, месец след началото на Специалната военна операция, самият Шваб не е наясно с бъдещето : "Историята наистина е в повратна точка. Все още не знаем пълния обхват и системните и структурни промени, които ще се случат … Знаем, че глобалните енергийни системи, хранителните системи и веригите за доставки ще бъдат дълбоко засегнати " – Клаус Шваб на срещата на върха на Световното правителство през март 2022 година.
Сега съвсем не е наясно. Какви енергийни системи, какви хранителни системи, какви  вериги за доставки, какви пет лева бе, Клаус. Вас ви изритват от Африка и Латинска Америка. Създават се нови икономически връзки, в които Колективният Запад не е господстващ, доколкото въобще го има в тях. Това е новата ера, това е революционна промяна.
Многополюсен свят – това е единственото социално–икономическо и политическо измерение днес, а не глупостите ти : "Има четири различни измерения, които трябва да прегърнете – първото, разбира се, е да прегърнете четвъртата индустриална революция".
Къде я видя тази "четвърта индустриална революция"? Да не би в Германия да я съзираш? – в износа на капитали и производства към Съединените щати, във фалиращите предприятия?
И с течение на времето започва да го втриса от страх : "Как можем да сме сигурни, че отделният човек – всеки гражданин – не се чувства претоварен от промяната? Защото не можем да разберем наистина какво се случва и ако не разберем, започваме да се страхуваме и реагираме негативно" – Клаус Шваб, Среща на върха на Световното правителство, 2023 година.
"Нашият живот след 10 години ще бъде напълно различен, ще бъде много засегнат и тези, които владеят тези технологии, по някакъв начин ще бъдат господарите на света".
"Тези", на които те е страх да им кажеш името, вече владеят новите технологии и ги прилагат, от което твоят капитализъм яко губи. Но тези страшни за теб "Тези", нямат желание и намерение да господстват над планетата – не изграждат такива отношения с другите страни, не създават такива условия. И затова са уважавани и постигат успех в дипломацията си.
"… господарите на света", казваш?! Ех, Шваб, Шваб! Буржоата си е буржоа – ограничен и тъп, буржоата не може да живее без господар, та бил той и бездушна вещ – пари, стоки, злато.        

https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=50&WorkID=3066&Level=3
https://sociable.co/business/capitalism-era-talentism-klaus-schwab-asean-summit/
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F
https://sociable.co/technology/history-turning-point-global-energy-food-systems-deeply-affected-klaus-schwab-world-government/
https://sociable.co/government-and-policy/embrace-fourth-industrial-revolution-klaus-schwab-apec/

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. nedovolen - В утрото на нова ера, пак се хванаха с ...
13.09.2023 07:28
В утрото на нова ера, пак се хванаха с далавера.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
13.09.2023 09:54
Хе–хе–хе!
Ако нема рима, удари ма, както се казва.
цитирай
3. анонимен - В утрото на нова ера, пак се хванаха с ...
13.09.2023 10:04
nedovolen написа:
В утрото на нова ера, пак се хванаха с далавера.
:)))

ЕЙ,nedovolen от тази реалност не се прави на оригинален рано сабахлем.
Отивай да си търсиш работа бе паразит с паразит.
цитирай
4. nedovolen - В утрото на нова ера, пак се хванаха с ...
13.09.2023 14:01
nedovolen3 написа:
nedovolen написа:
В утрото на нова ера, пак се хванаха с далавера.
:)))

ЕЙ,nedovolen от тази реалност не се прави на оригинален рано сабахлем.
Отивай да си търсиш работа бе паразит с паразит.



А ти какво правиш, бе готин. Минаваш като мухата цеце, сереш и не повтаряш.
:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5969060
Постинги: 2840
Коментари: 26157
Гласове: 34455
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930