Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2023 09:01 - © Нарендра Моди преподава уроци на Байдън
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 3701 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 17.07.2023 09:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
17.07.2023г.

     Вашингтон е органично неспособен на равноправни отношения с другите страни.
В стратегията си за едновременна борба срещу Китайската народна република и Руската федерация Белият дом отдава основно значение на трансформацията на триото САЩ – Китай – Русия (където, според формулата на Кисинджър, две, в случай на единство, по дефиниция, побеждават третата) в пълноценна четворка. Според настоящата администрация на САЩ Индия се превръща в нов глобален играч, който променя предишния формат, бързо навлизайки във висшата лига на суперсилите. И щом Вашингтон не успее да осуети продължаващото сближаване на Пекин и Москва, тогава, както смятат "белодомските" стратези, след като са спечелили Делхи на своя страна, те ще получат предимство.
image

Другарят Нарендра Моди обяснява на янките, че Индия желае мир в света. Байдън се цупи 

"Омразата на управляващите кръгове на САЩ към Китай достигна точката, в която Вашингтон е готов да търси всякакви недоброжелатели на Поднебесната империя в името на съюз срещу Пекин", заключава CNN. Ето защо президентът Джо Байдън и Конгресът отдадоха най–високите възможни почести на индийския министър–председател Моди по време на държавното му посещение в US–Америка, смята каналът, въпреки че преди това му беше отказана виза за САЩ поради това, че е "недемократичен".
"Една от основните причини, поради които вярвам, че отношенията между САЩ и Китай не са в пространството, както при отношенията между САЩ и Индия, е, че има огромно уважение един към друг, защото и двете държави сме демокрации Ние вярваме в достойнството на всеки гражданин и то е в ДНК–то на Америка и аз вярвам и в ДНК–то на Индия, че целият свят – целият свят има дял в нашия успех, и на двама ни, и в поддържането на нашите демокрации … (Това) ни прави привлекателни партньори и ни позволява да разширяваме демократичните институции по целия свят", изметнал се Джо, цитира го CNN. Защото, както отбелязва "USA Today", цитиран от The Indian Express, "Близо десетилетие на Нарендра Моди не беше позволено да стъпи в Съединените щати. Но времената, заглавията и политическите програми се променят", отбелязва USA Today, всекидневник за среден пазар, в материал, озаглавен "Червени килими и жълти постелки за йога : Пет момента от държавното посещение на индийския министър–председател Моди", пише The Indian Express.
Много интересно е, че освен формалните поздравления и благодарности като "Аз, заедно с 1,4 милиарда жители на Индия, желая трикольорът на Индия и звездите и ивиците на Америка да продължат да летят все по–високо и по–високо", почти не открих цитат от изказване на Моди "по същество". В обръщението си към Конгреса индиецът казал, че страната му е "майката на демокрацията" според The Washington Post, цитиран от The Indian Express.
Ухажвайки страстно Индия, us–американците демонстрират пълна неспособност за равноправни отношения с нея. Например такива, каквито съществуват между Русия, Китай и Индия. В очертаващата се квадрига Вашингтон възнамерява да запази абсолютно господство, отреждайки на Индия ролята не на партньор, а на важно "превозно средство" към Азия.
image

US–Американската представа и виждане за "съюз"–а с Индия

"Ню Делхи трябва да играе ключова роля в матирането на Китай – като бъде политически подтикван, подпомаган военно и геополитически насърчаван от САЩ и техните съюзници", казал класическия пример за "чуждестранен агент" us–американеца Хепимон Джейкъб, който преподава индийска външна политика в университета "Джавахарлал Неру" в Ню Делхи, цитиран от The New York Times.
Намерението на US–Америка е да използва Индия срещу Китай, точно както Вашингтон използва Украйна срещу Русия. Само че ръководството на Индия не е украинският комедиен клуб "95–ти квартал", а Моди не е Зеленски. Би било наивно да се вярва, че опитния индийски  министър–председател ще позволи да бъде вкаран в такъв елементарен капан.
image

Да сблъска Индия с Китай е новото "спортно" увлечение, а бе мания, на Чичо Сам 

Неотдавнашна статия от Съвета за външни отношения на САЩ, подходящо озаглавена "Как Америка може да спечели глобалния юг" във Foreign Affairs признава, че сили като Индия или Бразилия са възпрепятствани от различните си интереси, което прави невъзможно за Съединените щати да угодят на всички тях.
Авторът на статията Сузане Носел, главен изпълнителен директор на PEN America и бивш заместник–помощник държавен секретар на САЩ по въпросите на международните организации, предлага "умен начин" САЩ да спечели. Този метод има за цел да даде тласък на дълго задънения дебат за разширяване на постоянното членство в Съвета за сигурност на ООН. Твърди се, че много от най–мощните развиващи се държави в света отдавна търсят места в този орган и желанието на Съединените щати да ги добавят към него би имало специално символично значение. В същото време механизмът за реализиране на тази идея се предлага като изключително объркващ и противоречив. Основното е да се закрепи специалният статут на САЩ. Затова според us–американците кандидати номер едно за кооптиране в Съвета за сигурност на ООН трябва да бъдат Германия и Япония (Айде, бе. Баш па тия подпалвачи на войни). По някакъв хитър начин се предлага да се привлекат там дори Полша и Украйна. И едва след това, в реда на снизхожденията, вървят Бразилия и Индия, за които, според Сузане, те трябва да бъдат невероятно щастливи.
Но за "глобалния Юг", който съставлява четири пети от човешкото население, този вариант е напълно неизгоден. От Европа вече има двама члена – Британия и Франция, а като вземем  предвид и Русия – три, следователно от Азия, Индонезия (около 300 милиона души) може да се счита за следващия достоен кандидат след Индия. Освен това Берлин и Токио все още нямат пълен суверенитет дори на собствена територия. САЩ обаче постоянно ги номинират от страх да не предизвикат бунт на "собствения си кораб". По този начин пакетът от реформи на Съвета за сигурност на САЩ, за разлика от по–балансирания руско–китайски подход (равно представителство на континентите чрез кооптация на най–гъсто населените държави), няма шанс да бъде приет. И за Индия us–опцията просто не може да стане примамлива.
image

Байдън се кара на Моди за приятелските му връзки с Владимир Владимирович Путин : "Ти говориш с тиранина и убиеца!", беснее Пръдливият лъжлив Забраванко Джо

На което индиецът му отвръща снизходително назидателно : "Джоузеф, не рови!"
image

Нарендра Моди косвено отговори на всички опити да го "включат" в us–американския отбор, когато след завръщането си от Вашингтон, въпреки недоволството на "кочияша", проведе видео срещата на върха на ШОС като председател. Американците бяха особено раздразнени от факта, че форумът одобри дългогодишния дразнител на Вашингтон Иран за пълноправен член на тази организация. Моди, в неговия статус на председателстващ на ШОС, за да угоди на us–американците, можеше да забави този процес, но не го направи. И изобщо не изглежда, че заради отвъдморските империалистически интереси на набедения за хегемон, индийският министър–председател ще развали отношенията на Индия с Техеран, Москва и Пекин.
В навечерието на посещението си в Съединените щати Нарендра Моди тактически говори … за отношенията на страната си с Москва. "Мисля, че позицията на Индия е добре известна и разбирана от всички. Всички страни могат да бъдат абсолютно сигурни, че мирът е основен приоритет на Индия", изтъкна той.

https://fondsk.ru/news/2023/07/12/pochemu-ssha-poterpyat-proval-v-popytkakh-prevratit-indiyu-v-svoego-satellita.html
https://edition.cnn.com/2023/06/23/politics/china-us-india-state-visit/index.html
https://indianexpress.com/article/india/modi-biden-us-visit-news-media-american-nyt-dinner-congress-8681927/
https://economictimes.indiatimes.com/news/newsblogs/pm-narendra-modi-us-visit-2023-day-2-news-live-updates-white-house-bilateral-meeting-pm-modi-address-to-us-congress-latest-updates-22-june-2023/liveblog/msid-101174952,curpg-2.cms
https://www.nytimes.com/2023/06/22/world/asia/modi-visit-us-india-biden.html?searchResultPosition=1
https://www.foreignaffairs.com/united-states/how-america-can-win-over-global-south
https://www.fondsk.ru/news/2023/07/07/shankhayskaya-organizaciya-sotrudnichestva-udastsya-li-priyti-k-obschemu

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. nedovolen - Джо-рето получи уроци от Си и Нар...
17.07.2023 09:36
Джо-рето получи уроци от Си и Нарендра. От Путин си ги знае. Но нали е пръдлив, забравя.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
17.07.2023 09:56
Нали знаеш приказката "еби – учи, еби – учи ...".
цитирай
3. krumbelosvet - Светът влезе в турболенция.
17.07.2023 13:38
Да се чуди човек, дали идиоти го водят, дали гении или извънземни (богове).
цитирай
4. iw69 - Байдън
17.07.2023 14:43
прави такава кисела физиономия, защото най-вероятно пак е пръднал и е замирисало...
цитирай
5. kvg55 - До 3. krumbelosvet
17.07.2023 21:50
Сега са идиоти, гениите тепърва ще се появят.
цитирай
6. kvg55 - До 4. iw69
17.07.2023 21:52
Души, души и си вика : Старческата пръдня много мирише.
цитирай
7. venercheto - Ккаво прави
24.07.2023 02:30
този постинг в категория „Забавление“? Отвраям, за да се забавлявам наистина, а то излизат тези лайна,
цитирай
8. kvg55 - До 7. venercheto
24.07.2023 08:57
Забавното е да ги изядеш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5924453
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34451
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930